„Solární kanály“ mohou ušetřit miliardy litrů vody ročně

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

„Solární kanály“ mohou ušetřit miliardy litrů vody ročně

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

je tu pátek a dnes mimořádně již ráno nahazuji článek k přečtení, zamyšlení a případné diskuzi. Tentokrát se podíváme do americké Kalifornie na soláry nad vodními kanály.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

„Solární kanály“ mohou ušetřit miliardy litrů vody ročně

Minulý týden jsme se věnovali tématu fotovoltaické elektrárny, umístěné v Alpách v nadmořské výšce 1810 metrů. Okrajově jsme se zmínili o dalších cestách, které mají vést k efektivnější instalaci slunečních elektráren - mimo jiné jsme zmínili i kalifornský nápad umístit solární panely nad vodní kanály. Dnes se na toto téma podíváme podrobněji.

Velké solární farmy jsou často laickou i odbornou veřejností kritizovány za to, že zabírají půdu, kterou by bylo možné využívat jiným způsobem - například pro pěstování zemědělských plodin. Samozřejmě to neplatí vždy a všude - například na soláry v poušti se taková kritika určitě uplatnit nedá.

Soláry nad kanály

V americké Kalifornii používají k rozvodu pitné vody vodní kanály. Mají celkovou délku přes 6400 kilometrů a jednou z jejich výhod je, že patří státu. Ten tak může využít stávající infrastrukturu k dalším veřejně prospěšným aktivitám - například k výrobě elektrické energie.

Magazín Popular Science informoval o výsledcích studie „Energetické a vodohospodářské výhody spojené s pokrytím kanálů solárními panely“, jež byla publikována v prestižním odborném časopise Nature. Vědci z University of California Merced a University of California Santa Cruz v ní analyzovali ekonomickou proveditelnost vybudování systému „solárních kanálů“.

Kalifornský vodní systém je jedním z největších na světě - poskytuje životodárnou kapalinu více než 27 milionům lidí. Doktorandka z Kalifornské univerzity Brandi McKuin zjistila, že zastínění kanálů povede ke snížení odpařování vody, což vnímá jako zásadní pozitivum.

Konstrukce solárních panelů

Studie zvažuje instalaci solárních panelů pomocí traverz nebo závěsných lan nad vodní kanál. Ty by následně fungovaly jako deštník a slunečník, navíc by vyráběly elektřinu. Nesporným kladem zastínění má být snížení odpařování vody, která je pro Kalifornii, jež je pravidelně postihována suchem, obzvláště důležitá.

Podívejme se na konkrétní čísla: solární panely nad kanálem mohou snížit roční výpar v průměru o 39 ± 12 tisíc kubických metrů na jeden kilometr kanálu. „Ročně bychom mohli ušetřit až 238 miliard litrů vody,“ tvrdí McKuin. „To by bylo srovnatelné s množstvím vody potřebným k zavlažování 50 000 akrů zemědělské půdy nebo k uspokojení potřeby více než dvou milionů lidí.“

Proč už tedy Američané nezakrývají své vodní kanály? Micheal Kiparsky, ředitel Wheelerova institutu pro vodu na Kalifornské univerzitě v Berkeley, který se na studii nepodílel, je přesvědčen, že úspory vody ze solárních kanálů sice mohou znít opravdu skvěle, ale vzhledem k rozsahu projektu jsou relativně zanedbatelné.

Vyplatí se to?

Solární panely mohou nejen stínit vodní kanály, ale také získávat spoustu energie ze slunce. Analýza sice nezjišťovala, jakou kapacitu by tyto solární panely měly, ale McKuin odhaduje, že by to bylo asi 13 gigawattů, tedy „polovina předpokládané nové kapacity potřebné do roku 2030 ke splnění kalifornských cílů dekarbonizace“.

S takovým množstvím elektřiny by bylo možné například nahradit zavlažovací čerpadla poháněná naftou, která negativně ovlivňují kvalitu ovzduší. Kiparsky považuje myšlenku propojení výroby elektřiny s vodárenským systémem, který spotřebovává velké množství elektrické energie, za zajímavou. „Líbí se mi myšlenka, že by se věci mohly obnovovat z vnitřních zdrojů,“ říká.

Před týdnem jsme přinesli komentář provozovatele MyPower.cz Filipa Procházky, který se ptal: „Co se stane s biotopem pod panely, když bude trvale zastíněn?“ Z pohledu McKuin je zejména omezení vodních rostlin žádoucí, neboť mohou zastavit průtok vody. Přidáním stínu a snížením slunečního svitu množství se omezí růst rostlin. Tím by se snížila zátěž pro často nákladnou mechanickou a chemickou údržbu vodních tras.

Zatím je to jen studie

Ačkoli je tato studie jen „modelovým cvičením“, které má ukázat potenciál této myšlenky, McKuin doufá, že výsledky analýzy budou inspirovat veřejné služby, aby ji vyzkoušely v praxi na skutečných vodních kanálech.

Zatím jediné testovací solární panely zavěšené nad vodními kanály existují v Indii. Ve městě Gudžarát stála v roce 2015 solární elektrárna „nad kanálem“ přes 18 milionů dolarů (cca 385 milionů korun), ale ušetřila 16 hektarů půdy a biliony litrů vody.

Umístěním solárních panelů nad stávajícími kanály lze také ušetřit dosud nedotčenou přírodu. Ta je v současnosti v mnoha zemích nákladné zabírána instalacemi solárních elektráren, čímž dochází k jejímu nevratnému poškozování.

Další výhody

Neměli bychom minout ani další výhodu instalace panelů nad vodní plochy. Případové studie solárních fotovoltaických elektráren nad kanály prokázaly vyšší výkon díky chladnějšímu mikroklimatu v blízkosti kanálu.

Spojení solárních panelů a vodních kanálů vypadá z dosavadních zjištění jako jasná „win-win situace“. Zatímco panely poskytnou stín, omezí vypařování vody a vyrobí elektrickou energii, vodní kanál nabídne chlad, díky kterému může fotovoltaika fungovat s vyšší efektivitou.

Ačkoli se projekt kanálů se solárními panely může zdát jako smysluplný, stále zůstává nezodpovězeno několik otázek. Vědecká studie například vůbec nepočítá s tím, kolik energie by taková síť vyrobila, ani s náklady na vybudování tak rozsáhlé infrastruktury.

„Myslím, že jednou z důležitých částí tohoto příběhu je, že v Kalifornii máme povinnost vyrábět obnovitelnou energii ve velkém měřítku, ale zároveň musíme být opatrní při zabírání velkých pozemků,“ říká McKuin. „Kreativním přístupem k umístění solárních panelů se možná můžeme vyhnout některým z těchto kompromisů.“

Co si myslíte o instalaci solárních panelů nad vodní kanály?

Zdroje: popsci.com, interestingengineering.com, nature.com.
Uživatelský avatar
ViktorEX
Příspěvky: 416
Registrován: stř zář 16, 2020 5:45 pm

Re: „Solární kanály“ mohou ušetřit miliardy litrů vody ročně

Příspěvek od ViktorEX »

no, ja si myslim, ze nad "prirodu" by se panely mely davat co nejmene. zase se ukaze, ze treba voda bude strasne zelena, nebo tam kvuli chybejicimu slunecnimu zareni chybi biotop, ktery tu vodu vlastne cisti atd.

myslim, ze by se mely udelat 2 veci ...
1) tam, kde zas nejaka logisticka firma postavi giganticke prekladiste na zelene louce(nebo tovarna), mela by za povinnost toto cele zastresit (i parkovaci plochy) a strechy by mely byt vybaveny panely pro verejny prospech (stejne tak i voda ze strech by mely byt nejak vyuzita (nevim jak, ale urcite by to melo prinos).
... jako bod b) by samozrejme mely byt zapanelovany vsechny strechy ve mestech a obcich.
2) mely by byt budovany vychodo-zapadni prenosove trasy, ktere by prenasely energii podle otaceni zemekoule ... rano na zapad, vecer smerem na vychod. energie by byla mnohem lepe vyuzita, protoze kdyz na vychode slovenska uz sviti slunicko, o 1000km na zapad jeste nesviti a tam by byla energie potreba. no a vecer zase obracene. a mate vyuzite spicky, na ktere si energetici stezuji. kdyz jeste navic tohle vsechno bude rizeno tzv "smart", pak to bude i efektivni.
(polo) - Ostrov 13,8 kWp (bude 15 kWp, už to tu leží), 2x Mppt Epever 5kW, Batt Lifepo4 18kWh, 3x invertor 6kW (čistý sinus) .... 300K CZK bez práce, všechno nějaká čína,

14.7. -31.12.2021
21,4 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 3,69 MWh

1.1. -27.3.2022,
20,6 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 1,8 MWh
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3341
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: „Solární kanály“ mohou ušetřit miliardy litrů vody ročně

Příspěvek od marko250 »

Jo ,ale pak potřebuješ bambilión,abys to tedy jako subjekt začal stavět,provozovat a servisovat.K tomu doprovodné služby pro komplikace s vlastníky těch střech.
Můj názor je ten,že jediná cesta je vzdělanost populace v této oblasti,podříznutí nynější legislativy a každý si to má používat,postavit a servisovat sám s tím,že přebytky půjdou k "sousedovi" a vždy s úložištěm na dva dny.A najednou by se zjistilo že tolik energie ani vlastně není potřeba,protože by byl každý seznámen se svou vlastní spotřebou.Minimálně o 30%, by najednou bylo potřeba el. energie méně ,anebo by se zvedla komfortní na zbytečnosti :-) a bylo by to stejné.Nebylo by potřeba tolika elektráren a uhlí ze země,či stavět jádro v politických měnách :-) .
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
ViktorEX
Příspěvky: 416
Registrován: stř zář 16, 2020 5:45 pm

Re: „Solární kanály“ mohou ušetřit miliardy litrů vody ročně

Příspěvek od ViktorEX »

a tak ja mel na mysli, kdyz uz nekdo zabetonuje zemedelskou pudu, tak at to ma dvoji efekt/troji efekt
(polo) - Ostrov 13,8 kWp (bude 15 kWp, už to tu leží), 2x Mppt Epever 5kW, Batt Lifepo4 18kWh, 3x invertor 6kW (čistý sinus) .... 300K CZK bez práce, všechno nějaká čína,

14.7. -31.12.2021
21,4 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 3,69 MWh

1.1. -27.3.2022,
20,6 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 1,8 MWh

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek