Solax X3-Hybrid 10.0

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
jardaV
Příspěvky: 1
Registrován: pon srp 23, 2021 9:42 am

Solax X3-Hybrid 10.0

Příspěvek od jardaV »

Ahoj
zbastlil jsem si FVE s tímhle měničem. Nastavení celkem bez problémů, přetoky se nechají zablokovat, ale i tak jsem stejně raději požádal o PPP.

Mám verzi s EPS (záložní zdroj), kdy jsou zapojeny na EPS všechny 3 fáze a jede na tom celý dům. Od DS je tento režim odpojený pomocí 2 stykačů, které jsou vzájemně blokovány pomocí pomocných kontaktů, aby při výpadku DS nevlítlo napětí zpátky do sítě. To vše funguje. Co ale nefunguje, je, že v režimu EPS se odpojí panely a cucá to elektriku pouze z baterek. prostě nemá napětí od DS, tak odpojí panely a vůbec nedobíjí baterie. Setkal se s tím někdo? Případně jak to pošéfovat?

Druhá věc co mě vadí a nevím jak ji řešit, opět souvisí s režimem EPS. Mám 2 baterky od Solaxu po 4,5 kW. Každá má napětí 100V (celkem 200V) a vybíjecí proud 25A. Čemuž by měl odpovídat výkon cca 5kW. Já ale s bídou roztočím čerpadlo co má 1500W (3f). Vrtačka s 2kW (3f) motorem pošle spolehlivě měnič do chyby. Bojler s 2kW spirálou to ale udrží.

Najde se tu nějaký expert co mi bude schopen poradit? Dodavatel nekomunikuje ( asi proto že jsem jen nakoupil harware a dělal vše sám).

Díky
vanilka
Příspěvky: 259
Registrován: stř kvě 05, 2021 2:57 pm
Lokalita: Beroun, Příbram

Re: Solax X3-Hybrid 10.0

Příspěvek od vanilka »

jardaV píše:Druhá věc co mě vadí...
Odpověděl sis víceméně sám - indukční vs ohmická zátěž ;) . Točivý stroj (elektromotor) jakožto indukční zátěž ke svému rozběhu potřebuje násobně větší výkon než je ten štítkový. Pokud tedy na čerpadle ani vrtačce nemáš soft starter nebo frekvenční měnič, počítej s tím, že pro jejich rozběh budeš potřebovat špičkový výkon klidně 3-4x větší než je jmenovitý. A co teprve když vezmene v potaz účiník ;) těch motorů, který bude určitě menší než 1, takže nám potřebný zdánlivý výkon naroste ještě víc (pokud ovšem ten měnič nedokáže účiník kompenzovat).

EDIT:
Ohledně první otázky, zkus napsat uživatel "tomas". Ten je na Solax měniče expert.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
StepanKral
Příspěvky: 4
Registrován: čtv říj 27, 2022 10:08 pm

Re: Solax X3-Hybrid 10.0

Příspěvek od StepanKral »

Jak lze prosím co nejefektivněji zablokovat přetoky u Solaxu X3 Hybrid? Z provozních režimů mám zvolen "Vlastní spotřeba", ale přetoků je pořád dost. Díky za radu.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek