Hrobař varuje

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Uživatelský avatar
Lubik
Příspěvky: 437
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Lokalita: Praha
Bydliště: Praha

Re: Hrobař varuje

Příspěvek od Lubik »

Mě to bylo předáno jako normální měnič. GTI jsem neznal. Tak potom to asi bude OK
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Chemik
Příspěvky: 5
Registrován: pát zář 09, 2022 9:49 am

Re: Hrobař varuje

Příspěvek od Chemik »

Jozef51 píše:Samozrejmostou by malo byt minimalne - dvojokruhove a nezavisle na sebe istenie proti prehriatiu.
Nech mi niekto ukaze zapojenie vyrobku ktory tieto podmienky splna.
A kludne si mozete robit srandu dalej. Najma ked nemate nieco podobne namontovane doma. Pisem to pre tych ktori celkom tej srande zvanej elektrikarcina nerozumeju. Ze obcas je dobre dat zapravdu aj mensine (dvaja proti zvysku).
Kdyby explodoval bojler, tak může zbourat i celý barák.
Jinak ale by to měl pobrat pojišťovací ventil, který musí být povinně na každém bojleru (obvykle 6 atm, jak u kterého). Právě proto jsou pojišťovací tlakové ventily na bojlerech povinné - když selže termostat, pobere to druhý bezpečnostní termostat, když selžou oba, je na bojleru pojišťovák a ten začne upouštět vodu z bojleru (a pokud funguje přívod studené vody od vodáren nebo ze studny, tak i dochlazuje bojler studenou vodou). K výbuchu by tedy při správné montáži bojleru dojít nemělo. Ledaže by selhalo všechno i vč. pojišťovací ventilu.
cipis
Příspěvky: 4347
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Hrobař varuje

Příspěvek od cipis »

Jak se může dochlazovat studenou vodou, když ten pojišťovák funguje na rozdílu tlaku?
Ukapává, když má někdo ve vodovodu vysoký tlak (proto jsem dal redukční ventil) anebo když se vevnitř zvětšuje objem vlivem tepelné roztažnosti vody.
Takže v tom druhém případě nemá šanci se studená voda dostat dovnitř, protože proti ní je natlakovaná ta vařící voda.

Primární funkcí tohoto ventilu je zabránění vrácení teplé vody do rozvodu studené, obecně aby prostě nešla zpátky. Tedy primárně je to zpětná klapka, ne zařízení sloužící jako bezpečnostní pojistka proti nedovolenému přehřátí vody.

Někdy se dokonce dává expanzka mezi bojler a pojistný ventil, aby to neteklo zbytečně do kanálu.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva
Příspěvky: 3518
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Hrobař varuje

Příspěvek od rva »

Ale ten bezpečnostní ventil výbuchu zabrání. Topné těleso se v páře maximálně přepálí. Nevím, jestli tam, kde je u boileru povinná expanzka, nemusí být bezpečnostní ventil.
Jinak součástí bezpečnostního ventilu je i zpětná klapka. Jedu z vodárny a úmyslně ji mám nefunkční - nechci, aby v boileru při ohřevu stoupal tlak.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 485
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: Hrobař varuje

Příspěvek od stano22 »

Expanzka medzi poistakom a bojlerom je dobra nielen pre setrenie vody, ale zaroven vyrazne eliminuje tlakove vlny sposobene otvaranim a zatvaranim baterii. Zivot s nou je proste krajsi, tak ako s expanzkou na vstupe do domu, hned za filtrami. Poistny ventil sice spatnu klapku ma, ale ta dobre funguje len tam, kde je pred nou dobry filter a makka (alebo lokalne v objekte zmakcovana) voda. Inak je po relativne kratkom case KO. Poistak sa ma taktiez pravidelene skusat - kto to robi? Ono na druhej strane, ak je pripojenie z PPR, tak poistak netreba :-D Ibaze by bola klapka na privode naozaj tesna a na vystupe nerez a potom mix a az potom PPR/alpex. Ale tie mixy taku tesnost nemaju, pustia tlak dalej. No a horuca para zasa spolahlivo odvali aj lisovany spoj alpexu. Takze podla mna realne riziko vystupania tlaku v bojleri az do roztrhnutia je vdaka ostatnym komponentom dookola pomerne male. Ale samozrejme, je tam a uz som videl bojler, kde odvalilo po zvare hornu cast (ok, bol to nejaky Rumunsky....), ale bolo to vplyvom mrazu, kde rurky na privode/vyvode zamrzli ako prve a potom to uz islo. Problem bol, ze bojler bol na poschodi v novostavbe, trubky na druhy den rozmrzli a vychcalo tam x kubikov vody direkt do objektu, az kym neprisiel majitel po bohvie kolkych dnoch (stalo sa cez vianocne sviatky).
Chemik
Příspěvky: 5
Registrován: pát zář 09, 2022 9:49 am

Re: Hrobař varuje

Příspěvek od Chemik »

cipis píše: Takže v tom druhém případě nemá šanci se studená voda dostat dovnitř, protože proti ní je natlakovaná ta vařící voda.
Primární funkcí tohoto ventilu je zabránění vrácení teplé vody do rozvodu studené, obecně aby prostě nešla zpátky. Tedy primárně je to zpětná klapka, ne zařízení sloužící jako bezpečnostní pojistka proti nedovolenému přehřátí vody.
Někdy se dokonce dává expanzka mezi bojler a pojistný ventil, aby to neteklo zbytečně do kanálu.
1. Primární funkcí toho pojišťováku je zabránění roztržení nádoby a výbuchu při selhání všech termostatů.

2. Když se začne voda v bojleru zahřívat nad určitou mez a termostat nevypne, tak pojišťovák začne ukapávat trochu, pak víc a pak začne voda normálně přes pojistný ventil vytékat ven. Jakmile vyteče určité množství vody, tlak poklesne a přívodem studené vody se přes ten samý pojistný ventil dopustí studená voda - težko říct, jaký objem. Pokud tedy není přívod vody uzavřen.

3. když jsou všechny regulace v prdeli a bojler nekontrolovaně hřeje dál, opakuje pojistný ventil cyklus = odtok přetlakované vody ven, po snížení tlaku uvnitř nádoby přes něj proudí studená voda dovnitř atd. atd. dokud nepřijde někdo, kdo to celé vypne. Nebo dokud se neucpe i ten pojistný ventil a je vymalováno.

4. Expanzka se dává proti ukapávání mezi bojler a pojistný ventil - ten tam musí být vždy povinně.