Musk uznal problémy solárních tašek

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Musk uznal problémy solárních tašek

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu zase pátek, tentokrát poslední červencový, a to je tradičně den, kdy sem dávám článek ke čtení, zamyšlení a případné diskuzi. Dnes se podíváme na jistě vám všem dobře známý projekt Tesly - Solar Roof.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Musk uznal problémy solárních tašek

Generální ředitel Tesly Elon Musk se nechal slyšet, že jeho firma udělala v projektu solárních střešních tašek „významné chyby“, které vedly k překročení nákladů a zpoždění. Produkt byl původně odhalen již v roce 2016, nicméně dodávky zákazníkům začaly až o několik let později.

Tesla se v současné době snaží uspokojit velkou poptávku po solárních střechách, která značně převyšuje dostupnou kapacitu. Musk v konferenčním hovoru s investory po zveřejnění finančních výsledků Tesly za první čtvrtletí roku 2021 uvedl, že se zatím nepodařilo zvýšit produkci.

Solární tašky od Tesly

Střešní solární systém, který integruje fotovoltaické články a moduly do konstrukce střechy, nikoliv do panelů posazených na střeše, vyvinula Tesla společně s firmou SolarCity. Tu založili v červenci 2006 Muskovi bratranci Lyndon Rive a Peter Rive.

Používají vysoce účinné solární články vyráběné společností Panasonic, jež jsou pokryté „barevnou rastrovou fólií“, která umožňuje, aby články splynuly se střechou, a zároveň byly vystaveny slunci shora, a pokryté tvrzeným sklem pro zajištění trvanlivosti.

Společnost uvádí, že „majitel typického domu může očekávat, že za solární střechu zaplatí 21,85 amerických dolarů za čtvereční stopu“, tj. asi 5 127 Kč za metr čtvereční. Když začala v rámci USA přijímat předběžné objednávky, připravila online kalkulačku odhadující cenu, která vycházela z údajů projektu Google Sunroof.

V květnu 2017 začala Tesla přijímat objednávky se zálohou 1 000 dolarů na první verze svých solárních střešních tašek a výrobek byl během prvních několika týdnů vyprodán skoro až do konce roku 2018. Střešní solární produkty Tesla jsou ideální pro majitele domů, kteří chtějí využívat solární energii a potřebují novou střechu. Pro domy, jež novou střechu nepotřebují, je výhodnější běžná instalace solárních panelů.

Zisk je zatím v nedohlednu

Tesla vykázala v prvním čtvrtletí tržby z prodeje svých produktů pro výrobu a skladování energie ve výši 494 milionů dolarů (cca 10 miliard korun), ale celkově tato divize stále není zisková. Muskovy komentáře přicházejí v době, kdy se rozzlobení zákazníci vyjadřují v médiích k tomu, že Tesla před zahájením instalace zvyšuje cenu solárních střech.

Musk uvedl, že Tesla má problémy s „odhadem obtížnosti některých střech“, a řekl, že „složitost střech se dramaticky liší“. Pokud má stávající střecha výčnělky, problémy s podkladovou konstrukcí nebo není dostatečně pevná, aby udržela solární tašky, mohou být náklady dvakrát až třikrát vyšší, než uváděl původní odhad.

Elon Musk, který v SolarCity působí na postu předsedy představenstva a je největším akcionářem, ke kritice ze strany nespokojených zákazníků uvedl, že pokud klient neakceptuje zvýšení ceny, vrací mu firma složenou zálohu v plné výši.

Sliby a realita

Musk představil solární střechu Tesla v roce 2016 při natáčení seriálu Zoufalé manželky. Jak později uvedla později společnost Fast Company, střechy, které na akci předváděl, nebyly plně funkční. „Musí to být krásné, cenově dostupné a hladce integrované,“ řekl tehdy Musk.

Vize solární střechy, kde běžné střešní tašky nahrazují fotovoltaické články, které by měly na ploše střechy společně zachytit ještě více sluneční energie než tradiční solární panely, a ukládání této energie do domácí baterie Tesla Powerwall, byla velmi zásadní pro fúzi společností Tesla a SolarCity.

„Nemůžeme to dělat dobře, pokud jsou Tesla a SolarCity různé společnosti, a proto se musíme spojit a prolomit bariéry, které jsou způsobeny tím, že jsme oddělené firmy,“ napsal tehdy. „To, že jsou oddělené, navzdory podobnému původu a snaze o stejný zastřešující cíl, kterým je udržitelná energie, je do značné míry historická náhoda. Nyní, když je Tesla připravena rozšířit Powerwall a SolarCity je připravena poskytovat vysoce diferencovanou solární energii, nastal čas je spojit.“

Fúze nakonec proběhla, ačkoli je stále předmětem žaloby akcionářů v Delaware. Od této události v roce 2016 prošla solární střecha několika revizemi, ale dosud se nijak zásadněji nerozšířila. Musk přitom již v roce 2019 sliboval, že tento rok bude „rokem solární střechy“.

Elon zasahuje

Ač je Elon Musk jedním z nejbohatších lidí na světě, sám tvrdí, že jeho hlavním domovem je v současnosti dům (nebo spíše bouda) za 50 000 dolarů (cca 1 milion korun) poblíž texaského Brownsvillu. Na Twitteru napsal, že v domě provedl několik vylepšení, nicméně neupřesnil, oč by se konkrétně mělo jednat.

Začátkem roku však do Brownsvillu odjeli zaměstnanci společnosti Tesla instalovat na bungalov a několik dalších domů na Weems Street, které vlastní další Muskova společnost SpaceX, solární střechy. Stavba umožnila Muskovi zblízka nahlédnout do problému, který ho trápí.

Musk má celou řadu priorit, kterým se musí věnovat, ale v poslední době se intenzivně soustředí na solární střechu, tedy úzce specializovaný produkt, který se těší poptávce bohatých spotřebitelů. Ačkoli je Solar Roof jen malou částí podnikání společnosti Tesla, má zásadní význam pro Muskovu vizi, aby se společnost vyvinula z výrobce elektromobilů v něco mnohem většího: komplexní řešení potřeb domácností v oblasti čisté energie.

Nespokojený ředitel

Musk byl z postupu projektu natolik frustrovaný, že počátkem tohoto roku propustil mnoho vedoucích pracovníků a ředitelů, zvýšil ceny a začal se více angažovat. Rád by zkrátil dobu, kterou pracovníci potřebují k instalaci solární střechy.

V roce 2019, když ohlašoval novou verzi solární střechy, sliboval, že bude levnější, rychlejší a bude snadněji se instalovat. Stanovil si za cíl instalovat více než 1 000 střech týdně a slíbil, že prodeje „porostou jako řasy na steroidech“.

Podle dobře obeznámených zdrojů se však Tesle nedaří dosáhnout ani 200 instalací týdně. Cenová dostupnost se také ukázala jako nesplnitelná - v dubnu Tesla zvýšila cenu solární střechy, v některých případech i o více než 50 %. Ochota zvýšit ceny přitom naznačuje, že Musk již neupřednostňuje růst za každou cenu.

Příliš složitá instalace

Roli hraje i složitost instalace. V případě normální střechy se přiveze materiál na staveniště a pokrývači instalují šindele pomocí nastřelovací pistole. Pokud je třeba umístit tašky kolem komínů nebo větracích otvorů, pracovníci je na místě nařežou na potřebnou velikost.

Tvrzené sklo použité v taškách Tesla však nelze snadno řezat na místě. Firma proto zkoušela vyrábět speciální díly předem, ale tím se zvýšil počet dílů pro každou zakázku a přibylo více zásob, které je třeba sledovat.

„Instalace solární střechy není snadná, není to levný výrobek a bude trvat dlouho, než se vyladí a sníží náklady,“ řekl Mohammed Abdalla, generální ředitel společnosti Good Faith Energy, která je jedním z certifikovaných dodavatelů tašek Tesla v Texasu.

Jak vidíte budoucnost solárních střech?

Zdroje: theverge.com, bloomberg.com.
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Musk uznal problémy solárních tašek

Příspěvek od Matess »

Za mě je to slepá ulice pro masové nasazení. Vždy bude jednodušší instalovat na stávající střechu klasický plochý panel, než tohle. Navíc solární panel má další výhody a to například v tom že znatelně tepelně odizoluje střechu od tepla ze slunce, a podobným způsobem i odhluční. V případě kroup, nebo jiného průseru je prostě snažší vyměnit panel, stejně tak v případě, že po 10 letech provozu chcete střechu o 20% výkonější.

Jediné místo kde solární tašky dávají smysl je když chcete solární panely, ale musí být naprosto inkognito (památkáři a jiná verbeš). Tohle podle mě bude stále okrajová záležitost.
PavelR
Příspěvky: 3107
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Musk uznal problémy solárních tašek

Příspěvek od PavelR »

Hlavně přemýšlím proč to takto komplikovat. Kdyby to usílí a finance byly věnovány baterkám aby byly levnější pro koncáka někde na shopu bylo by to užitečnější.
Solární panely vymyšlené, levné. Hliník, háky, akušroubovačka, kleště na mc a jeden žebřík. 3 lidi za dopoledne bylo 12 panelů na střeše. Kde je problém?

Já byl čtvrtej vařil jsem těm třem kafe :)

Jinak Muskovi fandím. Dělá pěkný auta.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Musk uznal problémy solárních tašek

Příspěvek od jahodovák »

No nevím,asi tomu tak moc nerozumím,pokud by dávali solární tašky jenom celé a ostatní by byly jen stejné ale bez výroby,tak by skoro žádný problém být neměl,pravda,nevyráběla by celá střecha,ale to stejně nevyrábí kvůli zastínění a podobně....tím by bylo možno kdykoliv vyměnit původní kritinu za novou,více výkonnou..
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Janma
Příspěvky: 311
Registrován: sob pro 16, 2017 7:29 pm
Bydliště: Znojmo

Re: Musk uznal problémy solárních tašek

Příspěvek od Janma »

Těch problémů bude více. Před chvílí jsem na novinkách narazil na článek o hořící obří baterií v Austrálii.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/hasi ... rie-171169
Schneider XW+ 6048, 2,5 kWp panelů.
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Musk uznal problémy solárních tašek

Příspěvek od Matess »

Madra
Příspěvky: 161
Registrován: pát čer 28, 2019 2:18 pm
Bydliště: Psáry

Re: Musk uznal problémy solárních tašek

Příspěvek od Madra »

Náhodou, mne by se ty tašky na půlku stodoly líbily. Ale pořád je to hudba budoucnosti...
Madra

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek