NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

už je tu zase pátek! No a s ním samozřejmě i článek ke čtení, zamyšlení a případné diskuzi. Dnes se podíváme maličko na rozhraní oborů - nápad pohánět tanky solární energií zní šíleně, ale mohl by vyřešit řadu problémů.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nedávno na online semináři nazvaném Nové nápady pro NATO 2030, jehož přepis je zveřejněn na webových stránkách NATO, vyzval k využití solárních panelů k napájení „těžkých bojových tanků nebo stíhaček a námořních lodí“.

Stoltenberg se během semináře zabýval skutečností, že armády celého světa musí přijmout řadu opatření nezbytných k omezení svých značných emisí CO2. Ty jsou dle dostupných údajů tak velké, že přesahují emise celých států.

Vojenská technika na solárech?

„NATO by se mělo podílet na hledání možností, jak snížit emise z vojenských operací,“ vysvětlil Stoltenberg. „Víme, že těžké bojové tanky nebo stíhačky a námořní lodě spotřebují mnoho fosilních paliv, vypouštějí CO2 a podílejí se na skleníkovém efektu, proto se musíme zabývat tím, jak můžeme tyto emise snížit pomocí alternativních paliv, solárních panelů a jiných způsobů vedení našich misí.“

Stoltenberg také popsal způsob, jak by snížení závislosti na fosilních palivech mohlo zvýšit životaschopnost jednotek a vojenských operací, které často probíhají v regionech, kde je doprava paliva jednou z potenciálních překážek úspěchu mise.

„Pokud se nám podaří snížit [naši] závislost [na zranitelných zásobovacích trasách], snížíme tím jednak emise, ale zároveň zvýšíme vojenskou efektivitu a odolnost našich jednotek,“ řekl šéf NATO. „Proto pracujeme na různých projektech, abychom zjistili, jak můžeme naše armády učinit ekologičtějšími a méně závislými na fosilních palivech.“

Uhlíková stopa bojových akcí

Stoltenberg je přesvědčen, že v nové strategické koncepci NATO, která se začne rozvíjet koncem tohoto roku na setkání vedoucích představitelů NATO, musí změna klimatu hrát mnohem významnější a důležitější roli. NATO by se mělo podílet na hledání možností, jak snížit emise z vojenských operací.

Rozbor uhlíkové stopy armádních vozidel a globálních vojenských organizací dává ucelenější pohled na Stoltenbergovy komentáře - které lze označit za obrovské podcenění, pokud jde o spotřebu fosilních paliv ve vojenství.

Podle zprávy SGR činila uhlíková stopa vojenských operací EU v roce 2019 více než 24,8 milionu tun CO2. To odpovídá ročním emisím přibližně 14 milionů průměrných automobilů. Stejná zpráva však poukazuje na problémy s kvalitou údajů v tomto odhadu a uvádí, že číslo je konzervativním odhadem a může být ve skutečnosti vyšší.

Zpráva kritizuje skutečnost, že ačkoli jsou armády velkými spotřebiteli fosilních paliv, bývají často osvobozeny od povinnosti veřejně vykazovat své emise uhlíku. Ze zkoumaných vojenských technologických společností působících v EU byly největší emitenti skleníkových plynů vyhodnoceny PGZ (se sídlem v Polsku), Airbus, Leonardo, Rheinmetall a Thales.

Zplodiny americké armády

Studie z roku 2019 mezitím ukazuje, že americká armáda je větším znečišťovatelem než 140 zemí dohromady. Pokud jde o samotné tanky, The National News uvádí, že „uhlíkové emise z 60tunového bojového tanku Abrams v USA jsou vypočteny jako ekvivalent 10 automobilů Mercedes-Benz“.

Uhlíková stopa americké armády je obrovská. Stejně, jako jiné dodavatelské řetězce, se spoléhá na rozsáhlou globální síť kontejnerových lodí, nákladních automobilů a nákladních letadel, které zásobují její operace vším možným, od bomb po humanitární pomoc a palivo.

Americká armáda je jedním z největších znečišťovatelů v historii, spotřebovává více kapalných paliv a vypouští více plynů, které mění klima více než většina středně velkých zemí. Kdyby americká armáda byla státem, jen díky spotřebě paliv by se umístila na 47. místě na světě v emisích skleníkových plynů, mezi Peru a Portugalskem.

Například v roce 2017 armáda nakoupila přibližně 269 230 barelů ropy denně a spalováním těchto paliv vypustila více než 25 000 kilotun oxidu uhličitého. Americké letectvo nakoupilo pohonné hmoty v hodnotě 4,9 miliardy dolarů, námořnictvo 2,8 miliardy dolarů, armáda pak 947 milionů dolarů a námořní pěchota 36 milionů dolarů.

Dokážou solární panely pohánět těžký bojový tank?

Napájení tanku pomocí současných solárních technologií by bylo podle všeho neuvěřitelně nepraktické. Naději však lze spatřovat v technologiích blízké budoucnosti, jako jsou perovskitové články, jež by měly zlepšit účinnost a životnost.

Technologie vozidel poháněných solárními panely je stále v plenkách a lídři v oboru, jako je Light Year One, jsou v současné době schopni nabíjet solární energii pouze rychlostí přibližně 12 kilometrů dojezdu za jednu hodinu nabíjení.

Z toho je více než jasné, že tato technologie má před sebou ještě hodně dlouhou cestu - zejména proto, že obrněná divize americké armády potřebuje energii až 500 000 galonů paliva denně. V krátkodobém horizontu by však mohly být využity hybridní elektrické pohonné systémy ke zlepšení výkonnosti tanků tím, že by poskytovaly energii pro dílčí systémy.

„Všichni jsme zodpovědní za to, abychom v boji proti změně klimatu dělali více,“ vysvětlil Stoltenberg na online semináři. „Proto se zabýváme tím, jak může NATO přispět k dosažení čisté nuly.“

Co říkáte na představu tanků poháněných sluneční energií?

Zdroje: interestingengineering.com, theconversation.com, nato.int, sgr.org.uk.
Jozef51
Příspěvky: 480
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Reputace: 85
Bydliště: Rosovice

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od Jozef51 »

Jens Stoltenberg je nepochybne rusky agent. Mozno je riadeny osobne prezidentom Putinom. Ale inak nie som proti (nefunkcnej armade:). Bundeswehr ma uz tradiciu v podobnej cinnosti vid drevene gulomety na tankoch a lietadla nepouzitelne v noci...
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od PavelR »

Tak toto me pobavilo. Snizovani uhlikove stopy bojovych akci ... az zase prijde valka bude zase vsechno horet napravo, nalevo a uhlikovou stopu nikdo resit fakt nebude.
Leda ze by vojaci po sobe hazeli kamenim a bojovali na bajonety a lopaktama :D
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od jahodovák »

Tak jsem se docela pobavil,takovouhle blbost snad nemůže vymyslet normálně uvažující člověk....ale pokud takto půjdou úplně do důsledků,tak je třeba napadne,že války jsou zcela zbytečné a pro lidstvo nepotřebné,jsou potřebné jen pro někoho,kdo chce bezpracně si užívat práce jiných...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od mypower.cz »

jahodovák píše:Tak jsem se docela pobavil,takovouhle blbost snad nemůže vymyslet normálně uvažující člověk....ale pokud takto půjdou úplně do důsledků,tak je třeba napadne,že války jsou zcela zbytečné a pro lidstvo nepotřebné,jsou potřebné jen pro někoho,kdo chce bezpracně si užívat práce jiných...
Dovoluji si připomenout, že Jens Stoltenberg není člověk, ale voják, a konkrétně generální tajemník NATO. Tady jde evidentně vidět, jak tihle lidé přemýšlejí. Článek jsem Karlovi schválil jako zajimavou kurizitu, jak armádní činitelé přemýšlí, jak extrémně plýtvají prostředky daňového poplatníka a jak důležité by bylo, jim hodně zaříznout rozpočet a směrovat ho na společensky mnohem účelnější věci. Už jen když si člověk představí, jaké šílené částky a na co letí armádě jen v ČR... raději ani nedomýšlet. Argumentace, že mě voják zachrání při povodních, nebo ve vojenské nemocnici při kovidu by byly totálně liché. Však víme, jak to s těmi polními nemocnicemi nakonec bylo. Na to tu máme jiné záchranné složky a instituce. A co se válek týče? No kdyby politici a světoví vůdci nebyli debili, tak by ani války nebyly.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od jahodovák »

Však jsem se zdržel odpovědi,která mi okamžitě naskočila,kdo chce,má dnes možnost dohledat na netu o co tady kráčí a nejen o tomto,jen je čím dál zřetelnější že málokdo vůbec ví o co jde.Přeji všem hodně zdraví,to je v současnosti to nejdůležitější,ač někteří,tedy většina dělá vše pro to,aby o něj přišli..
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Kostěj
Příspěvky: 576
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputace: 70
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od Kostěj »

Už jsem dohledal ten citát, Zdeněk Jirotka, Saturnin: "...že každý rozumný tvor musí být jat údivem, že se takoví lidé mohou vyskytovati i mimo ústavy lidskou společností pro ně zřízené."
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od vlkazajac »

"...„Všichni jsme zodpovědní za to, abychom v boji proti změně klimatu dělali více,“ vysvětlil Stoltenberg na online semináři. „Proto se zabýváme tím, jak může NATO přispět k dosažení čisté nuly.“...

Ak sú tieto slová autentické, tak svedčia o idiócii nie jedného človeka, ale celého štábu ľudí okolo neho. Už len z matematického hľadiska sú okolnosti limitu zásob fosilných palív desivé. Armáda - armády budú pravdepodobne najmajoritnejší konzument zbytku fosílnych palív. A preto budú bojovať o každý liter palív na zemi, pod pláštikom mierotvorných výpadov, hehehe !

Cítim sa témou dotknutý, som ľudovou armádou vyškolený tankista. Môžem zdieľať úžasné pocity až pasiu, ktorá vás ovládne za "rajčákmi" na tankodrome alebo v teréne. Medziplyn pri radení spotrebuje údajne pol litra nafty.... Tá úžasná hmota pri akcelerácii alebo jazde do vrchu nemôže byť závislá ani sekundu od niečoho tak zraniteľného a ničotného, ako je FV pole hoci nad celým Bruselom.
Ak práca lieči, dal by som takému veliteľovi do ruky kladivo, dláto a nech vytĺka do bezvedomia blato zalisované do tankových pásov. Nech si vezme LED svetlo, aby mu nad ránom nebolo dlho .....
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od mypower.cz »

A dodavam taky, at si i to kladivo zaplati ze sveho. Vcetne toho provozu, a uzasnych pocitu, pri kterych se blato do pasu dostalo. To by se hosankum zelenym prkne prohnuly penezenky. Ale z ciziho krev netece.
Jozef51
Příspěvky: 480
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Reputace: 85
Bydliště: Rosovice

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od Jozef51 »

Kostěj píše:Už jsem dohledal ten citát, Zdeněk Jirotka, Saturnin: "...že každý rozumný tvor musí být jat údivem, že se takoví lidé mohou vyskytovati i mimo ústavy lidskou společností pro ně zřízené."
Od cias pana Jirotky sa casy mierne zmenili. V jeho dobe uz boli ustavy pretazene a do jedneho fungujuceho parlamentu s jednou fungujucou vladou sa toho nedalo dostat prilis vela. Ale casom sa to vylepsovalo. Vznikli najskor dalsie dva parlamenty a ten jeden stavajuci tiez napucal. Vlada uz nebola jedna ale tri takze ustavom sa mierne odlahcilo a ich chovaci si polepsili a rozbehli sa do Velkeho Sveta.
Samozrejme prve kroky boli absolutne nedostatocne. Z jedneho cinskeho mesta sa stali dva staty a pocet parlamentov odhadujem na cislo 28 (toto cislo parlamentov je hodne redukovane a samozrejme treba vsetko nasobit najmenej dvomi. Mame totiz naviac uzasny Brusel). Tieto parlamenty su iba tie ktore zapasia na ceskoslovenskej pode s problemom ako prerozdelit zvysky tzv. narodneho dochodku - produktu to novodobych farizejov zakonnikov a mytnikov (pozri Novy Zakon). Je to naozaj tazka praca pretoze ich rozhodovanie zmensi narodny dochodok tak desatnasobne a vlastne vo vysledku uz nie je co prerozdelovat. A jednoznacne sa musia zvysit dane a zvysit zadlzenie statu.
Toto je cyklicky dej pravidelne sa opakujuci kazdy rok. Vyhliadky do najblizsej buducnosti su tiez celkom lahko spocitatelne. Na hrad smeruje cesky Stoltenberg a my sme s Barbie v miernom predstihu. O finale diania nam opat hovori Janova Apokalypsa.
Pekny den a hodne slnka.
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od vla »

Skvělý nápad, jen trošku přízemní. Já uvažuji, že bych si párkrát za rok zaletěl k nějakým planetám Sluneční soustavy. Pochopitelně taky s FV energií.
Nemám rád tenhle stát.
Quickyprd
Příspěvky: 246
Registrován: úte kvě 26, 2020 3:50 pm
Reputace: 23

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od Quickyprd »

Já se nejvíc bavím při té uhlíkové stopě bojových operací...zejména když vidím ty obrázky hořících ropných věží v Iráku, hromady hořících vraků a mezi tím pojede Hummer s panelem na střešě :-D
vanilka
Příspěvky: 248
Registrován: stř kvě 05, 2021 2:57 pm
Reputace: 63
Lokalita: Beroun, Příbram

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od vanilka »

Mě se ta idea solární energií poháněných armádních vozidel líbí. Armáda a válčení byly vždy akcelerátory pokroku a spousta technologií bez kterých si naše životy dnes nedokážeme představit takto vznikly. Takže proč ne. Ať si zkoumaj a vyvíjej, koneckonců k tomu maj bezprecedentní objem peněz. Třeba z toho za pár let budeme benefitovat my všichni ;) a v důsledku je vlastně jedno, kterýmu státnímu rezortu budou přerozděleny naše finanční odvody. Promrhají se z větší či menší části všude :(
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od jahodovák »

Sice je pravda,že v dnešní době to bez vojska nejde ale nadšen z toho nejsem,pokud by se prostředky na to určené použily jen ku prospěchu lidí,nebyl by žádný nedostatek ničeho.sice nás takový čas čeká ale nejprve prý bude ještě hůř,to proto,že nekteří lidé pokud jim cokoliv bude sděleno,nebudou tomu věřit a někteří ani když se to stane,hlavně to chce klid,zapojit co nejvíce intuici,dle hesla rozum je dobrý sluha ale špatný pán....přeji všem hodně zdraví a správná rozhodnutí,v dnešní době některá rozhodnutí jsou nevratná,ale je jen na každém jak se rozhodne a zda nepodlehne tlaku,který je na každého vyvíjen a podle plánu ještě bude zesilovat.Dle mých informací ale tato situace nebude mít dlouhého trvání,jen nikdo neřekne,co je to nedlouhá doba....hezký den
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputace: 87

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od brin »

Myslím si, že brzo (cca 30 let) uvidíme i elektrické tanky, protože rozvoj baterií jde rychle dopředu. Až budou kolem 1 kWh na kg, bude to myslím praktické. A součástí vojenských konvojů budou i jaderné dobíječky s malými modulárními reaktory.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od jahodovák »

nevěř tomu,neuvidíme ale uvidíme jiné zázraky,jen projít tím údobím ve zdraví....vše bude jinak...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
qq357
Příspěvky: 57
Registrován: pát bře 15, 2013 7:12 pm
Reputace: 8

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od qq357 »

To je taková blbost,že se divím,že žádný bulvár ani TV toto necituje.Vždyť levicová Evropa se všema neomaxistama a rusofilama by zažívala permanentní orgasmus.Zdroj falešná doména?A pak se zeptám kdo z NATO potřebuje dělat blbce?Vidím tam budovu vládní agentury v Petersburgu,nebo Kaliningradu.
technické zázemí pro chov bizona amerického,podporované ostrovní FVE
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od jahodovák »

tak tenhle byl taky dobrej..
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od marko250 »

Jedině s baterkama He3da.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
chatař
Příspěvky: 861
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm
Reputace: 74

Re: NATO uvažuje o tancích poháněných sluncem

Příspěvek od chatař »

Solární tanky NATO určitě vyděsí Putina k smrti. A co takhle solární ponorky? Blbost zachvátila západní svět.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.

Odpovědět