V kalifornské poušti vyroste obrovská solární farma

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

V kalifornské poušti vyroste obrovská solární farma

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

opět tu máme pátek a s ním i další článek ke čtení, zamyšlení a diskuzi. Tentokrát se podíváme na velký projekt v kalifornské poušti.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

V kalifornské poušti vyroste obrovská solární farma

Kalifornská poušť přivítá na svém písečném a prosluněném území další obrovskou solární elektrárnu. Ministerstvo vnitra Spojených států počátkem května oznámilo, že Úřad pro správu půdy (BLM) podepsal smlouvu na nový velký projekt solární energie nazvaný Crimson Solar Project.

Po dokončení bude mít elektrárna za 550 milionů dolarů kapacitu pro napájení přibližně 87 500 domácností v přilehlých oblastech. Bude postavena na 810 hektarech pozemků spravovaných BLM jako 350megawattové zařízení, které bude schopné ukládat elektrickou energii. Nacházet se má přibližně 20 kilometrů západně od města Blythe v okrese Riverside.

S ohledem na přírodu

Přestože žádost o schválení projektu byla podána ještě před vydáním Plánu ochrany pouštních obnovitelných zdrojů energie (Desert Renewable Energy Conservation Plan, DRECP), projekt Crimson Solar Project se nachází v jedné z oblastí určených k rozvoji, tzv. „development focus areas“.

V rámci plánu ochrany pouštních obnovitelných zdrojů spolupracoval Úřad pro správu půdy, stát Kalifornie a Správa Spojených států pro ryby, planě rostoucí rostliny a volně žijící živočichy několik let s developery, ochranářskou komunitou, kmeny, místními samosprávami a dalšími subjekty, aby určili oblasti vhodné pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie a oblasti, které by měly být zachovány.

„BLM je hrdý na to, že může podporovat odpovědný rozvoj projektů obnovitelných zdrojů energie jako součást našeho poslání udržitelně spravovat veřejnou půdu,“ uvedla ředitelka Karen Mouritsen. „Projekt Crimson Solar je ukázkou odhodlání agentury uspokojovat energetické a ekonomické potřeby Kalifornie pomocí technologií 21. století.“

Crimson Solar Project

Úředníci určili lokalitu projektu Crimson Solar Project jako vhodnou pro výrobu solární energie, povolili výstavbu vysokonapěťového přenosového vedení mimo vymezený koridor pro inženýrské sítě a schválili poskytnutí jedné nebo více dotací. Součástí projektu budou také potřebná pomocná podpůrná zařízení pro výrobu a dodávku energie prostřednictvím rozvodny Southern California Edison Colorado River Substation.

Vlastníkem fotovoltaické elektrárny bude firma Sonoran West Solar Holdings, LLC, která je stoprocentní dceřinou společností společnosti Recurrent Energy. „Čas pro budoucnost čisté energie nadešel. Musíme uskutečnit odvážné investice, které budou řešit změnu klimatu a vytvářet dobře placená americká pracovní místa,“ uvedla ministryně vnitra Deb Haaland.

Při výstavbě projektu bude zaměstnáno 650 lidí. Později bude k jeho provozu po dobu zhruba 30 let potřeba deset stálých a čtyřicet dočasných pracovních míst. „Projekty, jako je tento, mohou přispět k tomu, aby se Amerika stala světovým lídrem v ekonomice čisté energie díky urychlení odpovědného rozvoje obnovitelných zdrojů na veřejných pozemcích," dodala Haaland.

Solární farma v bodech

Oznámení o vybudování solární farmy přišlo poté, co prezident Joe Biden přislíbil, že se zaváže k rozšíření programu vytváření pracovních míst a boje proti změně klimatu. Projekty podobné Crimson Solar Project jsou jeho součástí. Podívejme se na základní údaje v bodech:
  • Projekt představuje investici ve výši 550 milionů dolarů.
  • Jeho vlastníkem bude společnost Sonoran West Solar Holdings, LLC.
  • Plány zahrnují výstavbu fotovoltaického zařízení o výkonu 350 megawattů (MW) spolu se systémem skladování energie o výkonu 350 MW.
  • Zařízení bude zabírat přibližně 2 000 akrů pozemků spravovaných BLM v okrese Riverside.
  • Elektřina bude vedena přes rozvodnu společnosti Southern California Edison Colorado River Substation.
  • Vyrobená energie bude napájet až 87 500 domácností.
Jedna z největších

Projekt Crimson Solar se postaví po bok největším solárním farmám v zemi i na světě. Například solární farma Solar Star, která se rovněž nachází v Kalifornii, je v současné době největší svého druhu v USA - má přibližně 1,7 milionu solárních panelů rozmístěných ve dvou lokalitách, které generují 314 MW, resp. 265 MW. Celkově je schopna napájet přibližně 250 000 domácností.

V Kalifornii se nachází také solární farma Topaz, která dokáže vyrobit 580 MW energie, a Ivanpah Solar rovněž v Kalifornii, která generuje 392 MW. Minout bychom neměli solární farmu Agua Caliente v Arizoně, která generuje 290 MW. V listopadu loňského roku schválila BLM 500MW solární projekt Yellow Pine, který se bude nacházet v okrese Clark v Nevadě.

V jiných částech světa lze jedny z největších solárních farem nalézt v Austrálii v rámci projektu Australia-ASEAN Power Link, který by měl být schopen pokrýt 20 % potřeb Singapuru. Dalším velkým uchazečem o pozici největší solární farmy je Čína s elektrárnami v provincii Čching-chaj a v poušti Tengger. Velké solární farmy má mimo jiné také Indie a Spojené arabské emiráty.

Zóna plná fotovoltaiky

Dalšími velkými projekty v rámci solární energetické zóny Riverside East, jež vznikla na základě dohody mezi státem Kalifornie a Obamovou administrativou, jsou podle společnosti Patch:
  • McCoy FPL Energy (okres Riverside), 5 440 akrů, fotovoltaické zařízení o výkonu 750 MW.
  • Blythe Solar Power Project (okres Riverside), 4 313 akrů, fotovoltaické zařízení o výkonu 485 MW.
  • Genesis Solar (okres Riverside), 1 952 akrů, zařízení s parabolickým žlabem o výkonu 250 MW.
  • Desert Harvest (okres Riverside), 1 198 akrů, fotovoltaické zařízení s výkonem 150 MW.
  • Palen Solar (okres Riverside), 5 160 akrů, fotovoltaické zařízení s výkonem 500 MW.
Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje energie ve své tiskové zprávě uvedla, že Amerika zaznamenala v roce 2020 „vynikající růst“. Spojené státy v loňském roce instalovaly 29 GW obnovitelných zdrojů, což je téměř o 80 % více než v roce 2019, z toho 15 GW solární energie a přibližně 14 GW větrné energie.

Co říkáte na Crimson Solar Project?

Zdroje: interestingengineering.com, doi.gov, eplanning.blm.gov, saurenergy.com, techtimes.com.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: V kalifornské poušti vyroste obrovská solární farma

Příspěvek od jahodovák »

Záměr to je pěkný,nebylo by náhodou lepší dát na každou vhodnou střechu obydlí panely a spotřebovat na místě,než zabírat jinou plochu a budovat jistě ne levnou distribuci jinam....možná by potom zbylo i víc prostředků na jiné potřebnější věci,případně začít vyrábět pro to vhodná řešení aby byla uživatelsky přívětivá i pro někoho,koho fotovoltaika vůbec nezajímá a chce jen blbuvzdorné a bezobslužné zařízení...tím by se zaměstnalo možná i víc lidí a bylo by to ekonomicky a i ekologicky prospěšnější....tož tak...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
stevesk
Příspěvky: 10
Registrován: čtv dub 22, 2021 6:16 pm
Reputace: 0

Re: V kalifornské poušti vyroste obrovská solární farma

Příspěvek od stevesk »

jahodovák píše:Záměr to je pěkný,nebylo by náhodou lepší dát na každou vhodnou střechu obydlí panely a spotřebovat na místě,než zabírat jinou plochu a budovat jistě ne levnou distribuci jinam....možná by potom zbylo i víc prostředků na jiné potřebnější věci,případně začít vyrábět pro to vhodná řešení aby byla uživatelsky přívětivá i pro někoho,koho fotovoltaika vůbec nezajímá a chce jen blbuvzdorné a bezobslužné zařízení...tím by se zaměstnalo možná i víc lidí a bylo by to ekonomicky a i ekologicky prospěšnější....tož tak...
Tož maš určite pravdu,len to by nebol biznis pre investorov a bohužial,kapitalizmus je o inom a ekologiou si mnohí zastieraju svoje biznis plany.Mame tu veľa šikovnych ludí a aj tak sa dovolili stavat u nas solarne elektrarne na ornych poliach a vykupne ceny vopred stanovene im zaplatime v cene elektriky.Ludia su nenazrany ale toto forum je o inom :D .
Kostěj
Příspěvky: 576
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputace: 70
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: V kalifornské poušti vyroste obrovská solární farma

Příspěvek od Kostěj »

Kalkulačka mi ukazuje asi 35.000Kč/kW. Jestli je v tom akumulace a infrastruktura, to by odpovídalo. Má to šanci na
návratnost investice za dobu životnosti? Snad jen pro stabilitu sítě - jaká může být špičková cena kWh v Kalifornii?
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: V kalifornské poušti vyroste obrovská solární farma

Příspěvek od rottenkiwi »

Hawai ma: 32.76 centov / kWh.
Alaska ma: 22.54 centov / kWh.
Connecticut ma: 21.62 centov / kWh.
Massachusetts ma: 21.11 centov / kWh.
California ma: 19.90 centov / kWh.

Ceny z Aprila - 2021. Ide o priemernu cenu v danom state.

Lenze tam nejde len o cenu projektu a material, tak ide aj o prestahovanie
rastlin a zivocichov, ktore tam ziju, v tej pusti.
Bude tam obrovske ulozisko energie flyweels, NiCD, NiFe, LIB, alebo ine batrky.

V poslednej dobe vidim, ze sa ludia z Californie stahuju inde, jednak
je to seizmicka oblast, jednak lesne poziare.

Kalifornia zatvara jadrove el,. vypina el. na fos. paliva, ale ma malo renewables.
Ergo, musi nakupovat energiu od statov: Virginia, Ohio, Maryland, Tennesse.
Lenze v tej vlne horucav, ani oni nemaju dostatok energie.
V horucavach sa vyskytuju useky, ked je horuco a vonbec nefuka,
takze v noci nie je energia a veternikov.

V Kalifornii stupa cena kazdy rok o 7.5 %.

Kalifornia je idealne miesto / ako aj susedne puste / na taketo el:
https://www.youtube.com/watch?v=ZvdENQ5KMjo


Ak sledujete komenty ludi z CA, tak pisu toto:
Governor: Everyone will have to drive electric cars.
Also governor: We have no electricity.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek