eman píše: TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv.
TČ má i jedno minus, a to že bez elektřiny nejede. Za cenu TČ a jeho instalace můžete mít ostrovní nebo hybridní FV systém.
Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 01, 2021 5:26 pm
eman píše: TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv.
bert píše: Len treba vedieť, že sa nedajú použiť HEAT-PIPE kolektory. Tie totiž pracujú len v šiklej polohe.
SJM píše:eman píše: TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv.
TČ má i jedno minus, a to že bez elektřiny nejede. Za cenu TČ a jeho instalace můžete mít ostrovní nebo hybridní FV systém.
eman píše:No zatím mám dvě varianty, jak ulevit rodinému rozpočtu. Koupit tepelné čerpadlo nebo více kolektorů. Obojí bych koupil přímo v Číně, kde dostanu i s dopravou úplně jinou cenu, než tady. TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv a nemusím čekat na slunce.
SJM píše:eman píše: TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv.
eman píše:
Já také nemám na mysli tzv. komerční extrémě předražená tepelná čerpadla. Stejně vybavené čerpadlo koupím v číně za 30tis. Instalaci bych si provedl sám.
eman píše:SJM píše:eman píše: TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv.
Já také nemám na mysli tzv. komerční extrémě předražená tepelná čerpadla. Stejně vybavené čerpadlo koupím v číně za 30tis. Instalaci bych si provedl sám.
eman píše:Jardat:
Zatepleno už mám. Je to novostavba TZ 4kW/-15°C. Další zateplení už bylo neekonomické.
tomas:
Žeravík už je překonaný. Jeho samodomo TČ je prakticky stejně drahé, jako některé komerční řešení. Já mohu použít jenom čerpadlo vzduch/voda. Stavěl jsem s zavedené zahradě, kterou jsem nechtěl rozbagrovat a vrt je ekonomicky úplně mimo realitu.
eman píše:2+3děti. Fototermikou myslíte klasické kolektory? Ty jsem zamítnul, kvůli vysokým přebytkům v létě a nulovému výkonu v zimě.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků