Solární panely Tesla vyšetřují kvůli požárům

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Solární panely Tesla vyšetřují kvůli požárům

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu poslední dubnový pátek, a to již tradičně znamená článek k přečtení, zamyšlení a případné diskuzi. Dnes se podíváme na problémy s instalacemi solárních panelů společnosti Tesla.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Solární panely Tesla vyšetřují kvůli požárům

Americká Komise pro bezpečnost spotřebitelských výrobků (U.S. Consumer Product Safety Commission; CPSC) pokračuje ve vyšetřování závad solárních panelů společnosti Tesla, které zvyšují riziko jejich vznícení.

Komise v rámci vyšetřování vyslechla bývalého zaměstnance Stevena Henkese, jež v Tesle pracoval jako manažer kvality solárních panelů. V žalobě, kterou podal v listopadu loňského roku, uvádí, že byl 3. června 2020 propuštěn z Tesly proto, že se kvůli kvalitě solárních článků obrátil na státní instituce. Nyní je přesvědčen, že se mu firma mstí.

Henkes uvedl, že se během svého působení opakovaně snažil upozornit na chatrnou bezpečnost solárních panelů Tesla, ale firma jeho hlášení ignorovala. Vadila mu zejména skutečnost, že spotřebitelé nebyli o těchto rizicích řádně informováni.

Hořící panely na Wallmartech

Solární panely Tesla používají jednotlivci i firmy. V roce 2019 způsobily několik požárů na střechách obchodních domů řetězce Walmart. Walmart proto následně Teslu zažaloval za nedbalost s tím, že mu kvůli požárům vznikly značné ztráty.

Obchodní řetězec v žalobě uvedl, že Tesla své solární systémy řádně nesledovala, neopravovala a neudržovala, a to ani poté, co došlo k požárům. Oheň přitom způsobil značné škody a „vadné systémy představovaly vážné riziko pro zaměstnance, zákazníky a podnikání“, uvádí.

5. listopadu 2019 se oběma společnostem podařilo dosáhnout mimosoudní dohody, jejíž podrobnosti nebyly zveřejněny. Tesla a Wallmart tehdy uvedly, že se těší na „bezpečnou obnovu našich udržitelných energetických systémů“.

Přesné podmínky urovnání však nebyly nikdy publikovány. Mluvčí Walmartu později pouze odkazoval na prohlášení z ledna 2020, v němž se uvádí: „Tyto práce mohou zahrnovat výměnu některých solárních zařízení.“

Požáry jsou velmi vzácné

Vedoucí oddělení údržby a oprav solárních baterií v kalifornském Morgan Hill Greg Sellers, poznamenal, že riziko požáru u solárních fotovoltaických systémů je velmi nízké. Toto tvrzení potvrzují i výzkumy Fraunhoferova institutu fotovoltaických systémů.

Aniž by se vyjadřoval konkrétně k Tesle, Sellers vysvětlil: „Požáry jsou stále velmi vzácné. Proto se jim dostává tolik publicity, když k nim dojde.“ Řekl, že je obecně pravděpodobnější, že požár bude způsoben chybným postupem při instalaci než selháním nějaké součástky. Dodal, že firmy, zabývající se instalací solárních systémů, se s jejich rozšiřováním stále zlepšují.

Ani podle názoru dalších odborníků nedochází ke vznícení nejčastěji kvůli závadě solárních panelů, ale kvůli jejich nesprávné instalaci. Henkes je přitom přesvědčen, že „Nadále existuje reálná hrozba požárů v důsledku řetězce závad v instalacích.“

Nepohodlný zaměstnanec

Televizní stanice CNBC zjistila z dokumentů, které obdržela na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím, že komise posuzuje stížnost bývalého zaměstnance jako důkaz. Má vypovídat o tom, jak Tesla (ne)komunikovala o rizicích požáru a závadách ve svých solárních zařízeních.

Henkes prostřednictvím svého právníka Wallace potvrdil, že ho CPSC vyslechla a požádala, aby komisi předložil další materiály. Jeho stížnost obsahovala mimo jiné:
  • zprávy o analýze poruch od nezávislé firmy
  • zápisy z interních schůzek, zprávy a e-maily
  • příklady oznámení zákazníkům
  • fotografie tepelných událostí spojených s domy zákazníků
  • zápisy ze schůzek a prezentace
Právní zástupce uvedl, že Henkes chce, aby Tesla „přehodnotila svůj postoj k zákazníkům“. Zdůraznil také Henkesovo přesvědčení, že byl propuštěn za to, že pokračoval v práci ve prospěch veřejné bezpečnosti.

Mnoho obvinění potvrdil i jiný bývalý zaměstnanec Tesly, který si přál zůstat anonymní, protože stále pracuje v solárním průmyslu. Tvrdí, že mnoho instalací solárních systémů Tesly, zejména těch, jež obsahují určité komponenty střešních konstrukcí a konektory Amphenol H4, představuje značné riziko požáru.

Je taktéž přesvědčen o tom, snahy společnosti Tesla o nápravu nebo úpravu nebyly transparentní ani účinné. Tato osoba rovněž uvedla, že firma dosud neopravila nebo neodstranila všechny systémy se známým rizikem požáru.

Tesla a soláry

Tesla vstoupila do solárního byznysu koncem roku 2016, kdy za 2,6 miliardy dolarů koupila společnost SolarCity. Nyní pod značkou Tesla Energy mimo jiné nabízí prodej a instalaci střešních fotovoltaických systémů, pozemních solárních systémů a solárních systémů pro automobily.

Samotná Tesla příjmy ze solární energie nevyčleňuje. Položka „Výroba a skladování energie“ představovala v účetnictví za rok 2020 pouze 6 % celkových příjmů, ale podle údajů, platných ke konci roku, vzrostly oproti loňskému roku o 30 %.

Během projednávání výsledků hospodaření 27. ledna Musk analytikům sdělil: „Solární energii věnujeme velkou pozornost a rychle roste. Takže si myslím, že nebude trvat dlouho a Tesla se stane s náskokem lídrem na trhu se solární energií.“

Systémy Tesla byly instalovány v domácnostech, na vojenské ubytovně na základně Fort Bliss a dalších základnách, ve školách v losangeleském školním okrsku a v komerčních zařízeních včetně obchodů Walmart a skladů společnosti Amazon.

Co si myslíte o problémech se solárními systémy Tesly?

Zdroj: cnbc.com.
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Solární panely Tesla vyšetřují kvůli požárům

Příspěvek od Matess »

Tohle mi přišlo jako úplně zbytečný článek... Nějak tam nevidím žádný fakt, nebo zajímavost. Obvykle mám vaše psaní rád a beru to jako zajímavost, ale tady prostě nic nevidím.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Solární panely Tesla vyšetřují kvůli požárům

Příspěvek od tomas »

Takže je to kvůli konektorům? Konektory Amphenol H4 jsem našel ve dvou verzích
1. s křidélky
https://cz.rs-online.com/web/p/solarni- ... lsrc=aw.ds

2. dutinkou
https://cz.farnell.com/amphenol-industr ... price=true

Ty s dutinkou jsou lepší, ty křidélka se občas ulomí nebo vlezou tam kde nemají (kleště knipex s čelistmi MC4). Ty s dutinkou jsou přibalené ve střídačích Solax a používám je přednostně a lisuji je čelistmi na Tyco konektory.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek