Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř kvě 12, 2021 5:28 am


Axpert MAX a proudový chránič

Měniče Axpert

Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod MilosV » ned dub 25, 2021 11:04 pm

Řeším problém zapojení Axperta MAX a zapojení proudových chráničů.
Zapojení:
z DS před elměrem je proudový chránič 3f 30mA.
Přes přepínač DS/FVE, přepíná DS 3f+N/FVE 1f+N Z přepínače je připojen domácí rozvod. Zároveň jedna fáze a nulák je přiveden do vstupu Axperta pro "přicucávání" z DS případně bypass.
Výstup z Axperta má vlastní 1f proudový chránič.

V okamžiku, kdy si Axpert potřebuje "přicucnout" z DS spadne 3f proudový chránič z DS a Axpert restartuje z důvodu přetížení..

Mezi samostatnými vodiči N z DS a výstupu z Axperta je nulové napětí. Zkusil jsem tedy N vodiče propojit a pak padá 1f chránič na výstupu Axperta.
V ostrovním režimu jede Axpert v pohodě, pouze v některých případech vypadává na přetížení (hlavně při souběžné zátěži a spuštění vodárny).
Bohužel 3f chránič je v zaplombované části rozvaděče a tak jakékoliv laborování je dost problém.

Má popsaná situace řešení, případně jak správně zapojit chrániče?
Moc díky za pomoc a radu.
MilosV
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon říj 05, 2020 10:28 pm

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod tomas » ned dub 25, 2021 11:33 pm

K čemu je dobré mít dva chrániče?
To jako když někdo dostane šlehu a vyhodí chránič od DS tak se to přepne na druhý zdroj a dostane hned druhou šlehu a snad vyhodí další chránič od jiného zdroje? Podle mne to není v souladu s předepsaným vypínání při poruše nebo když se někdo dostane do působení elektrického proudu.
Chránič dejte až na výstup z přepínače, navíc jeden chránič na celý dům je šílenost, tam bych nechtěl hledat poruchu.
Z DS jde síť TN-C to připojte na přepínač bez vodiče PEN ten připojte přímo na PEN sběrnici (můstek) dále by se to mělo rozdělit na PE a N místo rozdělení musí být uzemněné. N a PE z Axperta připojte přímo na PE a N můstky. Z N můstku si to potom přetáhněte přes chránič a vytvořte N(chrániče) a dále pokračujte. Přes přepínač doporučuji přepínat pouze fáze, nic víc. Přepínání nuláku nedoporučuji, to u třech fází může skončit zničenými spotřebiči.
"3f chránič je v zaplombované části rozvaděče" Tak to jsem ještě nezapsal, to se divím že to distributor povolil a zaplomboval. Co vím tak tam nedovolí nic dát ani svodiče přepětí, dost byly dohady i ohledně tlačítek total a central stop, požárníci to vyžadovali a distributoři odmítali. Budete muset požádat o odplombování a tu šílenost předělat, raději si na to pozvat nějakého elektrikáře.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod Matess » ned dub 25, 2021 11:37 pm

Začal bych tím že 3f proudový chránič se smí používat pouze pro 3f spotřebiče - nesmí na něm být zapojený 1f spotřebič. Důvodem pro toto je možné selhání 3f (a už jsem to viděl) chrániče tak, že došlo k přerušení N, ale fáze zůstaly zapojeny. Důsledkem tohoto bylo vytvoření virtuální nuly za chráničem podle toho jak byly fáze zrovna zatížené a následný požár od nějakého spotřebiče kterému se v zásuvce 350V místo 230V nezamlouvalo. Velmi vážně bych si rozmyslel zda tam chránič vlastně vůbec chci.

Jak další věc bych uvedl že běžné levné chrániče nefungují když jejich zátěží je něco co začíná usměrňovačem - což je dnes doma hodně věcí - dochází tam k nasycení čehosi a potom to nejede (nejsem expert). Existuje ale řada chráničů, která si s tímhle poradí (typ B).

Tady je to popsané lépe:
http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... nice--3653

Co se týká toho vybavení chrániče za axpertem po propojení nul... Tady budu hodně tipovat, ale někde to prostě uniká. Nemám tušení jaký je vztah u axperta mezi kostrou a N, nebo zda to dělá něco jiného, ale osobně tipuji že to bude souviset i s vypadáváním toho prvního 3f chrániče. Očividně tam něco někam utíká z N a proto když to N propojíte i na výstup vypadne i výstupní chránič. On ten výstupní chránič v ostrovním provozu moc fungovat nebude, protože generovaná fáze není proti zemi ale proti N výstupu. Takže ikdyž tam nějaký únik bude tak po PE se to prostě nemá kam vrátit. V momentě kdy mu ale připojíte fázi z venku která je od distribuce proti PEN, tak se únik projeví a chránič vybaví.
Matess
 
Příspěvky: 1031
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod tomas » pon dub 26, 2021 12:00 am

Podobně je to i u UPSky. Chránič musí být hlavně na výstupu z UPSky. Už jsem několikrát viděl chránič jen před UPSkou (v serverovnách docela běžná věc, ti tahači UTPček o tom vůbec nepřemýšlí), to potom když dostanete šlehu a vyhodíte chránič před UPSkou, tak hned na to najede UPSka a pak to s váma klepe dokud nevybijete akumulátor v UPSce.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod MilosV » pon dub 26, 2021 6:58 am

Díky za reakce.
Jde o to, že FVE připojuji na původní (cca 10.let starou) instalaci a v té době ČEZ požadoval chránič PŘED elměrem.
Přepínač sítí přepojuje mj. i z 3f distribuce na 1f FVE.
Pokud tomu dobře rozumím, dnes se dává chránič až za měřenou část. Potom to je jednoduché,
Chrániče dám až za přepínač zdrojů a přívod DS do Axperta bude před původním chráničem.
Teď jde o to, jak se domluvit s technikem distributora na změně v zaplombované části rozvaděče....
Díky za nasměrování.
MilosV
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon říj 05, 2020 10:28 pm

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod jahodovák » pon dub 26, 2021 10:55 am

Pokud chceš pod zaplombovanou část rozvaděče a udělat tam zásah,je třeba zavolat na čez distribuci a tam to nahlásit,budeš upozorněn že zásah může provézt jen pracovník s vyhláškou 50 a výš a domluvíš se,kdy mají přijet znova zaplombovat,takto to probíhalo u mě,pokud jsem měnil hlavní jistič...
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 1193
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod kodl69 » pon dub 26, 2021 12:24 pm

Ještě bude potřebovat revizi... Pokud to nahlásí jako závadu, obvykle revizi nepožadují...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5572
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod MilosV » pon dub 26, 2021 3:59 pm

Jj, bude to jako závada...
Moc díky.
MilosV
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon říj 05, 2020 10:28 pm

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod Matess » pát dub 30, 2021 8:56 am

tomas píše:Podobně je to i u UPSky. Chránič musí být hlavně na výstupu z UPSky. Už jsem několikrát viděl chránič jen před UPSkou (v serverovnách docela běžná věc, ti tahači UTPček o tom vůbec nepřemýšlí), to potom když dostanete šlehu a vyhodíte chránič před UPSkou, tak hned na to najede UPSka a pak to s váma klepe dokud nevybijete akumulátor v UPSce.


Tohle máš otestované? podle mě chránič za UPS nemůže fungovat když jede provoz z UPS.
Matess
 
Příspěvky: 1031
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod xmasin » pát dub 30, 2021 11:20 am

Matess píše:Tohle máš otestované? podle mě chránič za UPS nemůže fungovat když jede provoz z UPS.

A proč by nemohl? Z principu vodič PE musí být v celé délce spojený, takže i když je UPS napájená z baterií, tak PE vodič je stále spojen se zemí, takže přes něj může téct proud a ten chránič vyhodnotí, aspoň takhle mně to funguje u Axpertu King. Druhou možností je mít za UPS IT soustavu, ale tam je podmínka, že nic za UPS nesmí být uzemněné a UPS musí fungovat jako oddělovací transformátor.
xmasin
 
Příspěvky: 1524
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert MAX a proudový chránič

Příspěvekod Matess » pát dub 30, 2021 11:33 pm

ups je obvykle galvanicky oddělený zdroj, který má napětí na L proti N. PE tam nehraje vůbec žádnou roli (proto obvykle člověk změří L na PE 115V a N na PE taky 115V a L na N 230V- teoreticky můžete uzemnit fázi na výstupu a nemělo by se nic stát - z pohledu země bude na fázi 0 a napětí bude v tu chvilku celé na N. Pokud se UPS chová tak že má společné N vstup s výstupem, tak je to jinak.

Pokud je ale UPS galvanicky oddělená nehraje pro ni PE žádnou roli a tím pádem chránič nemůže fungovat. Obecně pokud tomu rozumím správně tak provozování ostrova je mnohem bezpečnější, protože tam není vazba na zem.
Matess
 
Příspěvky: 1031
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk


Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'