Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon čer 14, 2021 1:18 am


Moje FVE se Studerem

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Předchozí

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod marko250 » pát dub 30, 2021 8:06 am

Tak střecha už prodloužit se svodama půjde jen prasácky,tak bych to neřešil,stejně nabereš chuť a tu střechu nad nima budeš do dvou let osazovat taky.Holt budou dva stringy slabé.I tak tam je dokola spousta stínění.Ještě by to šlo zapojit 4s a tu poslední řadu pod okapem 5s,kolik mají ty Hageny na štítku parametry?
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2709
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » pát dub 30, 2021 8:11 am

Díky za vysvětlení, to dává smysl. Pokles napětí tam jistě bude, čímž se proud už neprotlačí. Je to tak stringy jsou 3s a vždy 4 paralelně na jeden regulátor.
Až to bude zapojené tak uvidím jaký rozdíl výkonu bude mezi regulátorem co nemá zastíněný panel a tím co má zastíněné panely.
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » pát dub 30, 2021 8:17 am

marko250 píše:Tak střecha už prodloužit se svodama půjde jen prasácky,tak bych to neřešil,stejně nabereš chuť a tu střechu nad nima budeš do dvou let osazovat taky.Holt budou dva stringy slabé.I tak tam je dokola spousta stínění.Ještě by to šlo zapojit 4s a tu poslední řadu pod okapem 5s,kolik mají ty Hageny na štítku parametry?


Marku, další panely už jsou doma, tak určitě někde přibydou. Zapojení 3s je maximum jsou to 72 článkové panely.

2.2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod xmasin » pát dub 30, 2021 8:25 am

tomas píše:Diody přemosťují skupiny článků. A existují i panely co mají místo diod zalaminovanou aktivní elektroniku:
https://www.solsol.cz/sites/default/fil ... lsol_9.pdf

Pro kolegu jsem bral panely Suntech přímo s vestavěným optimizérem, bohužel už nejsou dostupné https://www.nemakej.cz/pdf/suntech%20stp300s-20wfw-mx.pdf
xmasin
 
Příspěvky: 1542
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » čtv kvě 13, 2021 6:23 am

Včera jsem připojil kabely se solárního pole a začalo se v 18 hod nabíjet. Slunce bylo za mraky ale nějakých 400W to dávalo. Zkoušel jsem zapnout měniče, zatím bez výstupu AC, ale RCC mi hned hlásilo chybu při auto testu. Zmáčkl jsem entr a hláška zmizla. Strčil jsem do RCC kartu s aktualizaci r674 a adresář přejmenoval na 03. Vše se zdálo že proběhlo OK, ale tovární nastavení se mi nezdá. Prvnímu XTM svítí led aux relé a bliká červená kontrolka na nízké napětí. Druhý XTM se tváří OK.
zapojeni com.jpg


2 spustění.jpg


Nevíte proč tam dochází k chybě auto testu ?
Čas ani datum jsem zatím nenastavoval.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod milhaus » čtv kvě 13, 2021 8:06 pm

bol-St píše:Včera jsem připojil kabely se solárního pole a začalo se v 18 hod nabíjet. Slunce bylo za mraky ale nějakých 400W to dávalo. Zkoušel jsem zapnout měniče, zatím bez výstupu AC, ale RCC mi hned hlásilo chybu při auto testu. Zmáčkl jsem entr a hláška zmizla. Strčil jsem do RCC kartu s aktualizaci r674 a adresář přejmenoval na 03. Vše se zdálo že proběhlo OK, ale tovární nastavení se mi nezdá. Prvnímu XTM svítí led aux relé a bliká červená kontrolka na nízké napětí. Druhý XTM se tváří OK.
zapojeni com.jpg


2 spustění.jpg


Nevíte proč tam dochází k chybě auto testu ?
Čas ani datum jsem zatím nenastavoval.



1.proč aktualizace souborem 03 ? stačí 02. - přejmenování na 03 se používá k návratu na starší verzi R.
2. odkud jsou XTM?
3. jaké jsou použíté komunikační kabely ? origo?
4.tovární nastavení proběhlo?
milhaus
 
Příspěvky: 197
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod DanoP » čtv kvě 13, 2021 8:21 pm

Je Xcom-CAN - spravne nakonfigurovane (DIP prepinace) a je prepojene s pylonmi?
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 829
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » pát kvě 14, 2021 7:06 am

To milhaus:
1) inspiroval jsem se ve vlákně od marshal64:
píše:
4. Rozbalení zip, obsah adresáře 02 překopírován na SD kartu
5. Adresář 02 na SD kartě přejmenovat na 03 (chci reset do továrního nastavení)

2) XTM jsou se secondsol
3) komunikační kabely jsou co dům dal. Včera jsem zjistil že mezi oběma XTM je kabel který nemá osázené všechny piny, už mám správný a dnes vyměním.
4) mělo proběhnout, ale budu ho opakovat

to DanoP:
Včera večer jsem studoval manuál pro xcom-can a zjistil, že DIP přepínače musím přestavit, nastavil jsem jen přenosovou rychlost.

Ale aspoň se včera povedlo připojit na Studer a komunikace xcom-Lan funguje.
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » sob kvě 15, 2021 1:40 pm

Něco málo se povedlo, CAN komunikace běží a baterii už vidím.

baterie.jpg


Nabíjecí proud mám pro Pylontechy nastavený na 51.5 V. Nevím jestli to není málo ?

Když jsem všechno zapojil a chtěl udělat znovu aktualizaci tak to chtělo AC-in, který zatím nemám přivedený. Pro paralelní zapojení bude asi nutné připojit AC-in.

ACin.jpg


Rozhodl jsem se tovární reset provést na každém XTM zvlášť. Propojil jsem první XTM jen s XCOM 232 a přes kabel do PC.
Pokoušel jsem se využít rady od DanoP:

Pisem pripojit XCom232i, na XCom sa pripojit z windows (napr. kabel USB-RS232) a utilitou scom.exe poslat prikaz pre reset do tovarenskeho nastavenia, alebo priamo menit pozadovane parametre.
Priklad pre reset som tu uz niekde daval, tak este raz
FaktoryReset.zip
(18.45 KiB) 17 krát
.
Cez scom.exe sa daju citat aj nastavovat vsetky parametre.

Bohužel spuštěním: RunScom_XTM_1287_RESET_TO_FACTORY_SETTINGS.cmd

Se jen objevilo toto okno:

dnes.jpg


Bohužel nevím co s tím:
SCOM_ERROR_DEVICE_NOT_FOUND wrong dst_addr field
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » sob kvě 15, 2021 3:51 pm

Nakonec se vše zdařilo. Postupně jsem každé XTM připojil k RCC a do něj vložil kartu s adresářem 03 a poslední aktualizací. V XTM zablikali kontrolky, zacvakaly 2x relátka a bylo hotovo.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » ned kvě 16, 2021 8:34 pm

Zkušební provoz jsem započal, budu mít ještě spoustu otázek než systém nastavím, tak mějte strpení.

2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » pon kvě 17, 2021 10:19 am

Chystám se na propojení FVE s hlavním rozvaděčem. Přívod do domu je sít TNC tedy kombinovaný PEN vodič. Do podružného rozvaděče mi jdou 4 dráty, tedy 3 fáze + PEN. Tento přívod bych chtěl přepínačem sítí přepínat na FVE kde mi ovšem se Studeru XTH 4000 jdou 3 vodiče sít TNS. Chci se zeptat zkušených zda můžu u XTM spojit výstupní N vodič se zemnícím a udělat tak TNC ? Nebo mám jen dále pokračovat se 2 vodiči, tedy s fází a N a zem nechat uzemněnou ve FVE rozvaděči ? Jak to správně udělat, chrániče mám až v podružných rozvaděčích. Zapojovat mi to bude elektrikář.
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » pon kvě 17, 2021 8:55 pm

Jak jsem se tady díval, tak použiju tuhle radu:

Majkl píše:Pokud je to možné, taky bych velice doporučoval zachovat správnou logiku zapojení. To znamená na přívod do domovního rozvaděče přepínač typu I/0/II (jedno jestli manuální, nebo servo) a přepínat L1,L2,L3,N z DS / L1, N z FV. PE v žádném případě nepřepínat, nepřerušovat. Naopak spojit všechno s vším. Zároveň vřele doporučuji (z důvodu mnou výše popsaného) na PE připojit i vlastní zemnící bod.
Moje zapojení rozhodně není optimální :!: Ale i tak to funguje ;)
PS - pro případné detailisty. Ve schématu jsem samozřejmě v rámci zjednodušení vynechal potřebná jištění ....

zapojení_3f-1f.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod tomas » úte kvě 18, 2021 5:59 am

bol-St píše:
Nějaké detaily se stavby a těsnění panelů je tady:



Co to je za těsnění?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2161
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod bol-St » úte kvě 18, 2021 7:08 am

Je to výplňový provazec těsněné spáry. Viz například tady:
https://www.praktis.cz/produkt/1264/vyp ... -10-m-sedy
bol-St
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Moje FVE se Studerem

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 18, 2021 8:29 pm

Na podobný místa je dobrá i kompripáska třeba https://www.okentes.cz/materialy-pro-ra ... ky-illmod/ -nějak moc netlačí a umožňuje dlouhodobě dilataci, akorát ze strany vody je dobrý ji zatáhnout silikonem.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5622
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Předchozí

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'