Rezervovaný výkon

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od mypower.cz »

Dagus píše:Platit za to co vyrobíme by byl v ostrovu opravdu vrchol.
Za vodu ze studen vlastnich se plati myslim uz dnes. Kdysi jsme to tu resili a pekny to nebylo vubec. Po ostrovech a elektrine tedy zbyva uz jen zpoplatnit vzduch. A pak uz jen vidle, motyky a defenestrace. Pochopitelne rada policistu a vojaku a jinych statnich zamestnancu tomu bude chtit zabranit. Klasika, jak vzdycky.
Dagus
Příspěvky: 1946
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od Dagus »

No to je jasný, ale není to totéž. Když budu mít studnu, tak beru něco čeho je omezené množství a většinou s věcma zdarma se značně plýtvá. Druhá věc je pokud je studa napojena na rozvod vody v domě a odpad do kanalizace, tak za to by se platit mělo, protože ten objem se tam dělá. To že platím za vodné i stočné u vody co nastříkám na zahradě je taky hnus a hold to lidi tolerují, ale taky to není fér, když už si hrají na to jak není fér mít vodu ze studny zdarma. Kdybych lil na zahradu vody jak v Americe, tak asi musím mít taky studnu, protože to co bych musel platit za to že to liju na zahradu a vodovody si myslí že do kanálu není fér.

Zato sluneční energie dopadne tak jako tak a jestli ji za své peníze převedu na elektřinu a pak s ní plýtvám je jedno, protože v konečném důsledku z toho opět vytvořím teplo a trochu práce nějakého přístroje. Problém si politické strany uvědomují spíš v hledisku, že pokud by měli všichni elektrárny na střeše, tak se objem spotreby sníží a nebudou peníze na údržbu soustavy, respektive by je museli vytahnout z rozpočtu a ne poplatku za přenos. Šalamounsky si tedy o ty peníze řeknou i tak, to by mi nevadilo. Kdyby řekli bude vyšší poplatek za přenos, protože je menší objem a stojí to furt stejně. Prostě třeba já bez DS nemohu být asi nikdy, ale vadí mi, že se úředníček podívá na střechu a donese mi elektroměr na moji bez dotace vyrobenou elektřinu v ostrovu. Tam si myslím, že je to neadekvátní. To to raději oficiálně odstavím a budu používat dál. Protože přesně takhle se používají ty studny. Oficiálně se řekne, že není používaná a směle se zakope i s cerpadlem a jede se bez poplatku. Úředník nic kopat nebude a jde vydělávat jinam.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od mypower.cz »

Vzduch taky clovek bere ostatnim, ze jo. Vysledkem je vydechnute CO2. Tam je to jeste horsi. Co kdyby se soused citil o svuj vzduch ochuzen. To je jak s tou vodou, ze jo .. :)) Zpoplatnit... a hned :D

Vody je omezene mnozstvi? Ja mel za to ze voda porad cirkuluje. Nikde se neztraci, je porad. To je jak kdyz vegani sili, ze ty velkochovy spotrebovavaji mnozstvi vody a oni ji nespotrebovavaji, jen ji zaspini, coz se da znovu oddelit. Oni ji nikam nevyhazuji do vesmiru prece. Vody je na planete stale stejne.
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od jahodovák »

Za vodu se platí zatím jedině když je odběr větší než stanovené množství,naposledy to bylo myslím nad 6000 kubíků za rok.To běžný člověk asi nedosáhne.Hysterie kolem co2 vznikla z již známého důvodu dostat oběživo do těch správných kapes a hlavní důvod je získat NEOMEZENOU moc nad všemi,kteří nám nevládnou,jen podotýkám,že ani žádná vláda nám nevládne,jen plní rozkazy,pokud je nesplní,jsou z vlád odstraněni.....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
ViktorEX
Příspěvky: 416
Registrován: stř zář 16, 2020 5:45 pm

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od ViktorEX »

panove .... ekologie sem, ekologie tam, co2, elektroauta ... atd ... vzdycky ŠLO, JDE u PůJDE jen a jen o prachy. uz kdyz zavedli elektroauta, tak jsem se smal, ze jestli si nekdo mysli, ze bude tankovat doma zadara a tak to zustane, to asi tezko. usla spotrebni dan na benzinu je hodne tlusty sousto, aby se o to stat pripravil. tenkrat jsem predikoval, ze v aute budou zaplombovany hodiny jako na sloupku u baraku, a urednik jen kazdy mesic/rok jen udela online odecet, spocita ti dan.
u dani z ostrova ... to o spanelsku jsem slysel. strasny, alespon vidis, ze jim vubec nejde o ekologii, ale o prachy!

v nemecku taky vymysli kraviny. najednu stranu, budu se opakovat, vsichni neco melou o ekologii, na druhou stranu koukaj, jak te oskubat, bez ohledu na ekologii. to bylo... solary ano, ale jen jen malo kw. pak se zvedla vlna odporu ... s dotazem "tak jak doprcic? chcem zachranit planetu?! neno ne?!" ... a zvysili to myslim na 10kw, a v dalsim stupni na 30kw. a pak, kdyz si udelas odpocet dph, pak ale musis platit spotrebni dan z vlastni energie .... pokud zaplatis dph na porizeni panelu atd, pak jses z toho osvobozen. a potom kdyz prodavas energii, to je normalne opruz jako kdyz mas firmu, musis delat kazdy mesic zaverku. to je jako kdyz ja delam mesicne DPH ... nikoho nezajima, ze jsem v zahranici, ze lezim v komatu v nemocnici ... proste priznani k dph se musi udelat, i kdyby cert na koze jezdil. ty blaho, to dnes nemuze probehnout nejakym odpoctem automaticky...??? kristova noho! uz by si nas chteli ocipovat, ale bezobsluzny odpocet prodane energie je problem???

... uz vidim, jak prijde urednik, a spocita mi tresne na tresni ... a rekne, no to mame 6kg tresni, co vam vyrostly na zahrade, z toho vam vymerujeme dan 180korun.
(polo) - Ostrov 13,8 kWp (bude 15 kWp, už to tu leží), 2x Mppt Epever 5kW, Batt Lifepo4 18kWh, 3x invertor 6kW (čistý sinus) .... 300K CZK bez práce, všechno nějaká čína,

14.7. -31.12.2021
21,4 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 3,69 MWh

1.1. -27.3.2022,
20,6 kwh/den, 57% soběstačnost
Celkem spotřeba ... 1,8 MWh
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od tomas »

Můj brácha má nádrž na užitkovou dešťovou vodu splachování, zalívaní, atd... žádnou dotaci na to nebral, přesto ho úředníci donutili před kolaudací domu namontovat za čerpadlo vodoměr aby platil stočné. Účelově mu (v ulici jen mu) zakázali napojit do kanalizace dešťovou vodu, takže si udělal nádrž a vsak, stejně to chtěl takže mu to nevadilo. Potom přišli i s tím vodoměrem za čerpadlo. Uhádal ale že vývod na zalívání zahrady je před vodoměrem a tedy neměřený a neplatí za něj stočné, ale i tak se technik od vodáren co montoval vodoměr cukal, že má být "správně" měřené vše. Takže uhádat zalívaní zahrady bez stočného jde, ale samozřejmě ne pitnou vodou, to je zrůdnost a těm co to dělají ten poplatek patří.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od tomas »

ViktorEX píše:nikoho nezajima, ze jsem v zahranici, ze lezim v komatu v nemocnici ... proste priznani k dph se musi udelat, i kdyby cert na koze jezdil. ty blaho, to dnes nemuze probehnout nejakym odpoctem automaticky...??? kristova noho! uz by si nas chteli ocipovat, ale bezobsluzny odpocet prodane energie je problem???
jde to automatizovat, je možnost i vlastní tvorby tuším že OTE má nějaký rozhraní kam to posílají automaty. Distributor to také ručně nevyplňuje. Nebo se na to prodávají i různý "krabičky", např. solar monitor to umí.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
lemra79
Příspěvky: 442
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Lokalita: Usteckoorlicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8800
Kapacita baterie [kWh]: 10?
Bydliště: Usteckoorlicko

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od lemra79 »

A jak mu na to čerpadlo a jímku přišli? Pokud se nepochlubis, myslím, že nemají šanci. Když jsem tohle realizoval, ptal jsem se projektanta, jak před uradama. Rychlé zahrabat a dělat že nic, jinak problém na problém. Ušetříme tak 1/2 až 2/3 platby za vodu, po pěti letech už je to zaplacený.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR,
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 8,865 kWp, 460 m.n.m.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od tomas »

No prostě když zakázali svést dešťovou vodu do kanalizace, tak musel doložit co s ní udělá. A on už měl v projektu domu využívaní dešťové vody, ale nepočítal s tím že mu ji zpoplatní když by stejně skončila v kanalizaci stejně jako sousedům v okolí ( i když pravda trošku špinavější, ale zato zase menší nápor na čističku při dešti). Kdyby to dopředu věděl, tak nádrž nepřizná jen pouze vsak, ale zpět už to vzít nešlo. Byla to novostavba a tam si to úředníci pohlídají.
Nejlepší je při novostavbě oficiálně dělat jen nutné minimum pro kolaudaci a s ničím víc se nechlubit, jinak to dokáží úředníci zneužít. A potom si to dodělat podle představ.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od vlkazajac »

Keď už sme odbočili až dažďovej vode - videl som u nás čerstvú modernú ( he-he-he ) zelenú strechu - je to jasný prínos k zadržaniu vody v krajine, čo by malo byť práve naopak ohodnotené nejakým bonusom od štátu. Rovnako ako panely vrhajúce tieň na poľnohospodársku výmeru, viď nedávno diskutované výskumy v Nemecku a inde.

Ilustračné foto:
Norsko zelená strecha.jpg
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od jahodovák »

Což o to moje střecha by to i vydržela ale ty nové padají už když napadne pár centáčků sněhu...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Dagus
Příspěvky: 1946
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od Dagus »

Tak zalévání kohoutkovou vodou provozuji pokud mi 4m3 vyschnou a to hold když 2měsíce neprší je hold celkem rychle. Nemyslím si, že je to trestuhodné, pokud není alternativa a kde brát a nechceš nechat všechno chcípnout.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Dagus
Příspěvky: 1946
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od Dagus »

Jo a ještě mě tak při dnešním zalévání napadlo k tématu voda a jak je to obnovitelný zdroj a že nikam nemizí. Ano je to fakt, ale s tímhle myšlením je i ropa obnovitelný zdroj, protože zjednodušeně také z planety nezmizí Spálí se, to se naváže do rostlin a pak po mnoho pár letech je z toho znovu udělá ropa. To je jako že něco je přírodní a něco ne. Copak se sem něco dováží z jinych planet, aby to nebylo přírodní? Ne, takže je to přírodní. Abych se tedy vrátil zpět k té vodě. Je obnovitelná do určité míry. Podívej se k soudruhům na kaspické moře, nebo nesoudruhům do kalifornie, jak jim tam ty přehrady schnou na 10% kapacity. Voda se samozdřejmě v dlouhém horizontu někde vrátí, ale nikde není psáno, že tam u tebe a pak se můžeš divit, že dřív ve studně byla voda a někde dnes již není, protože ji dobří farmáři všechnu sebrali a nezajimali se o udržitelnost. Ale nepředpokládám, že na tohle nemá někdo názor. Kdo peníze má, toho voda nezajímá a bere ji jako samozdřejmost a kde peníze nemá ten se zajímá, nebo je negramotnej a ani ho to nenapadne. Takovej je podle mě postoj ve světě.
K těm zeleným střechám, osobně jsem se rozhodoval jestli zelená střecha, nebo panel. Nakonec jsem si řekl, že budu proud odebírat a tím až 15% energie seberu a tím také planetě pomohu. Až poté co jsem se tím začal zabývat mi došlo, kolik střech je černých a tmavě červených a že pokud by byly šedé, nebo bílé, tak by to planetě pomohlo násobně víc i proti zelené a samotného mě štve, že zbytek krytiny mám černou. Až bude starší a bude chtít nějakou úpravu, tak to ovabkuju a natřu na bílo.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od vlkazajac »

Voda je voda a z matičky Zeme pravdepodobne nezmizne. Ako zdroj či surovina tu stále bude, len je problém, že sa vytráca z lokalít, kde sme na to zvyknutí. Keď sa z akýchkoľvek príčin všetka z pevniny odplaví do mora, technologicky ju vieme vrátiť späť - odsoliť a prepumpovať do kopca..... Ďakujem pekne za takú obnoviteľnosť.
Príklad s ropou vzhľadom na potrebný časový presah miliónov rokov nie je dobrý, je mimo nás.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od jahodovák »

Problém vody se dá pokud se tomu bude věnovat patřičná péče vyřešit,tak jako každý problém,otázka je jen zda to někomu nevyhovuje opačně a to platí úplně ve všem,je to přesně podle hesla,vše je úplně jinak...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
chatař
Příspěvky: 861
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od chatař »

Voda je voda a z matičky Zeme pravdepodobne nezmizne.

Jo nezmizne. Na Venuši bylo údajně před 500 mil. let vody víc, než je dnes na Zemi. Sopečná činnost prý proměnila rajskou planetu v peklo. A to se může stát i Zemi.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od kodl69 »

To Dagus: na bílý střechy snad už mají někde na jihu USA zákon, někde jsem to zahlídl. Panelama zádnou energii neuetčíš, jenom ji přemístíš kousek jinam. Jak já dnes, ne střechu praží slunko, ze slunka elektrika, z elektriky klimatizace, která venku dělá ještě větší teplo, než tam je... Kdybych měl metrový kamenný zdi, nic z těch složitejch technologií nepotřebuju...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Dagus
Příspěvky: 1946
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od Dagus »

chatař píše:Voda je voda a z matičky Zeme pravdepodobne nezmizne.

Jo nezmizne. Na Venuši bylo údajně před 500 mil. let vody víc, než je dnes na Zemi. Sopečná činnost prý proměnila rajskou planetu v peklo. A to se může stát i Zemi.
Neboj pak jí budeme termo elektrárnama zkapalňovat :D .
Kodle já bych na to ani zákon nepotřeboval, stačilo by to někde vidět a řekl bych si to chci taky. Takhle všude vidíš černou hnědou a pak se na tom nedá ani stát a planetě to nepomůže. Jinak s tou klímou jasný, ale kus energie se přeci použije na pohyb ventilátoru a svícení a práci spotřebičů a to se všechno v teplo neprojeví, takže to přeci musí být lepší jak černá střecha :) .
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Uživatelský avatar
mati
Příspěvky: 363
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od mati »

kodl69 píše:To Dagus: na bílý střechy snad už mají někde na jihu USA zákon, někde jsem to zahlídl. Panelama zádnou energii neuetčíš, jenom ji přemístíš kousek jinam. Jak já dnes, ne střechu praží slunko, ze slunka elektrika, z elektriky klimatizace, která venku dělá ještě větší teplo, než tam je... Kdybych měl metrový kamenný zdi, nic z těch složitejch technologií nepotřebuju...
Však kousek od Tebe jsou takové krásné volné adresy s kamennými zdmi i o řád tlustšími - stačí se přestěhovat!
A klima tam jistě nebude třeba.. Akorát musíš vylustrovat ostatní nájemníky a podezřelé odeslat zpět do Wuchanu.

Zaujala mne třeba : Štajgrovka anebo Krápníková zazděná jeskyně.
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rezervovaný výkon

Příspěvek od kodl69 »

Mám i nějaký tipy poblíž, ale zatím to snad nebude nutný, ale je potřeba být připravenej na různý eventuality...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek