Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 14, 2021 12:12 pm


Automatické přepnutí na DC při větší zátěži než 10A

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody

Automatické přepnutí na DC při větší zátěži než 10A

Příspěvekod magic » úte bře 30, 2021 6:28 am

Ahoj, pročetl jsem dost témat a diskuzí, ale nikde jsem úplně nenašel odpověď na to co potřebuji. Chci trochu odlehčit spotřebě domu, koupil jsem zatím do startu Hybrid měnič z panelů umí 1500W a následně ze sítě dokrmit až na cca 3KW, nicméně není důvod jej zbytečně zatěžovat, tím, že žena pustí pračku, sušičku, ještě třeba myčku a začne vysávat :D, tzn, chtěl bych aby když stoupne spotřeba domu třeba nad 10A (nastavitelně) tak vše veškerá spotřeba přesměruje napřímo z DC bez sebemenšího výpadku na zařízeních.
Tady jsem dostal tip na PRI52, když jsem ale četl blíže specifikaci, tak má na výstupním kontaktu pouze MAX 8A.
Přikládám pro představu plánek se zapojením, je tam i model měniče, řeším pouze jednu fázi, spotřebiče jako indukce, trouba, mikrovlnka, přes solar vůbec nepotečou.

Děkuji za rady, časem určitě bude i nějaký "schopnější" měnič, nyní mám ale pouze tento.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Automatické přepnutí na DC při větší zátěži než 10A

Příspěvekod KubisKV » úte bře 30, 2021 7:42 am

Ahoj,
Ten měnič není hybrid, ale offgrid. Buď jedeš na Solar a baterky, nebo se přepne na DS pro celý odběr domácnosti. Relé u PRI je pouze na 8A, ale stačí přidat stykač a relé bude pouze spínat cívku stykače. Pokud máš dostatečně velké baterky, tak bych se zatížení měniče na 3kw nebál, já mám 3kw a 2.4kw měniče a jedu je na cca 80% výkonu bez problemu. Někdy se povede i pretizit ten 3kw měnič a on se jen přepne na DS.
KubisKV
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Automatické přepnutí na DC při větší zátěži než 10A

Příspěvekod magic » úte bře 30, 2021 9:36 am

díky za tip se stykačem, už jsem o tom taky přemýšlel. A k tomu měniči, to jsem byl teda trochu mystifikován týpkem co mi to prodával, bohužel informace ze strany výrobce jsou mnohdy dost neúplné, tak i když jsem to předtím hledal, tak se nedalo s jistotou ověřit, nicméně mě ujišťoval, že to umí pracovat v režimu co nestačí ze soláru, tak si vezme ze sítě, nebo z baterie dle nastavení v systému, s tím že baterie by pak mohla sloužit jako UPS či krátkodobé vyrovnání, tak bych si to i představovat..
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Automatické přepnutí na DC při větší zátěži než 10A

Příspěvekod luky » úte bře 30, 2021 9:55 am

Pozor, takto to nelze. Je potřeba zajistit, aby se nikdy nespojil výstup měniče s DS (=distribuční soustava). To nějaký přepínací kontakt nikdy nezajistí (slepení kontaktů, časová mezera, natažení oblouku). Navíc není dobrá nápad tohle přepínání dělat 10x denně.
Na foru toho bylo napsáno již spoustu, stačí studovat.

http://forum.mypower.cz/viewforum.php?f=117

Pokud jde jen o žravé spotřebiče, raději bych elektroinstalaci rozdělil a ty "výkonné" spotřebiče nechal natrvalo na DS.

Ten tvůj Axpert nemá transfer relé v sobě?
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron 12/250VA
domácí elektrárna ve výstavbě: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 2490Wp, CATL 48V/120Ah, Axpert VMIII 48/5000
luky
 
Příspěvky: 472
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am

Re: Automatické přepnutí na DC při větší zátěži než 10A

Příspěvekod KubisKV » úte bře 30, 2021 10:07 am

magic píše:díky za tip se stykačem, už jsem o tom taky přemýšlel. A k tomu měniči, to jsem byl teda trochu mystifikován týpkem co mi to prodával, bohužel informace ze strany výrobce jsou mnohdy dost neúplné, tak i když jsem to předtím hledal, tak se nedalo s jistotou ověřit, nicméně mě ujišťoval, že to umí pracovat v režimu co nestačí ze soláru, tak si vezme ze sítě, nebo z baterie dle nastavení v systému, s tím že baterie by pak mohla sloužit jako UPS či krátkodobé vyrovnání, tak bych si to i představovat..


Měnič umí jet pouze ze soláru a baterek, nebo z DS. Ale nerad bych tě mystifikoval já. Novější měniče od Mppsolar umí docucnout potřebný výkon, ale tvůj typ by měl být klasický PWM offgrid.
Jaký baterky máš v plánu?
KubisKV
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Automatické přepnutí na DC při větší zátěži než 10A

Příspěvekod magic » úte bře 30, 2021 10:07 am

díky, ještě prostuduji, nějaký bypass v sobě má, ale ještě jsem netestoval, jak funguje v praxi. Nicméně zařízení, jako pračka, myčka, sušička, chci primárně provozovat na solár, ale když je někdo pustí současně, tak je spotřeba samozřejmě dost vysoká, nebo když se zapne k jednomu ze žroutů vysavač, tak taky dost vyletí.
--řešení by bylo, pokud se dělá, nějaký "power tracker", tzv slučovač, který bych píchl do hlavního rozvaděče DS a ten by si odběry míchal dle nastavení a potřeby,, existuje něco takového? jak se to jmenuje?
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Automatické přepnutí na DC při větší zátěži než 10A

Příspěvekod magic » úte bře 30, 2021 10:10 am

KubisKV píše:
magic píše:díky za tip se stykačem, už jsem o tom taky přemýšlel. A k tomu měniči, to jsem byl teda trochu mystifikován týpkem co mi to prodával, bohužel informace ze strany výrobce jsou mnohdy dost neúplné, tak i když jsem to předtím hledal, tak se nedalo s jistotou ověřit, nicméně mě ujišťoval, že to umí pracovat v režimu co nestačí ze soláru, tak si vezme ze sítě, nebo z baterie dle nastavení v systému, s tím že baterie by pak mohla sloužit jako UPS či krátkodobé vyrovnání, tak bych si to i představovat..


Měnič umí jet pouze ze soláru a baterek, nebo z DS. Ale nerad bych tě mystifikoval já. Novější měniče od Mppsolar umí docucnout potřebný výkon, ale tvůj typ by měl být klasický PWM offgrid.
Jaký baterky máš v plánu?


já už mám baterky, úplný základ
2x https://www.s-power.cz/wp-content/uploads/jyc-120.pdf
ale u baterii chci spíše fci UPS a chvilkové vyrovnání nedostatku slunce, (mrak) :D, jinak nemám problém s tím zbytek dososat z DS
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am


Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'