tomas píše:Babak,
podrobněji je to popsáno zde:
viewtopic.php?f=3&t=6&p=984#p984
Měnič jsme nakonec vyměnili za kvalitnější sinusový meanwell. http://www.meanwell-cz.com/napajeci-zdr ... m-sinusem/
V rozvaděči je přechod sítě TNS od měniče na TNC pro rozvod v domě (místo rozdělení PEN na PE a N pro měnič meanwell a toto místo musí být uzemněno, další vzájemné spojení takto rozděleného PE a N není přípustné)
Zajímalo by mne jakou máte mikroturbínku, Pelton, Kaplan, Francis, Setur ..., výkon, vyrobeno svépomocí nebo hotový výrobek?
Děkuji za odpověď.
Jestli jsem dobře pochopil tak máte od střídače TNS to jest dva pracovní vodiče (L1+N) defacto dvě fáze a PE. Ten střed střídače jste uzemnil?? Dále píšete, že máte síť TNC s rozdělením PEN na PE a N. To pak, ale máte TNC-S.
Bohužel to bych musel překopat celou el.instalaci protože je dělaná před cca 20lety jako TNC a všude jsou dvouvodičové rozvody takže z toho TNC-S neudělám. Navíc, vzhledem k mému výkonu turbíny a kapacitě akumulátoru musím část rozvodu ponechat připojenou na veřejnou síť.
Můj záměr je asi takový:
1/Připojit na střídač regulaci topení včetně všech čerpadel a servopohonů. Tam to pořídím oddělit protože je vše (čerpadla atd...) napájeno přes automatiku, která funguje dvouvodičově a kde jsou všechna čerpadla zapojena třívodičově a servopohony jsou s dvojitou izolací.K ochraně neživých částí (čerpadel) bych použil proudový (nebo napěťový) chránič - ještě nevím co bude lepší. Možná napěťový, pokud bude při poruše na neživé části napětí, odpojí střídač?? Ale to by potom nemohl být PE této části uzeměn, protože pokud by došlo k poruše v jiné části rozvodu, (připojené na síť) k poruše, chránič by odpojil střídač?? Tak nevím - asi proudový?!? Bohužel ještě jsem neprozkoumal jak vlastně přesně obě ochrany fungují a jak jsou zapojeny.
2/Na střídač připojit jen světelnou část rozvodu a plechová světla nahradit plastovými. Potom PEN světelného okruhu přeznačit na modro a udělat z něho N (nemělo by to být, ale revizi už dělat nebudu). Potom by byl tento rozvod chráněn proti nebez.dotyk. napětí, ale jak chránit proti zkratu abych nezlikvidoval při první poruše strídač? Stačí dvoupólový jistič s Béčkovu charakteristikou??
3/ Zásuvkové a ostatní rozvody nechat tak jak jsou připojené na veřejnou síť TNC(bohužel).
Myslíte, že by to takto mohlo fungovat? Hodlám totiž pomocí automatiky přepínat veřejnou síť a střídač (samozřejmě dvoupólově a jen tu část s TNC-S a IT ).
Střídač mám momentálně objednán a měl by být s klasickou sinusoidou.Pokud obchodník a výrobce nelže. Ono to je asi vesměs všechno CHINA. Tedy ty za rozumnou cenu. Z počátku se mi do toho nechce investovat moc velké peníze.
S modifikovanou se mi neosvědčil, protože se mi hřejí čerpadla, navíc mám jedno s elektronickou regulací.U modifikované sin. mi nefunguje korektně elektronika regulace topení a turbíny. Třeba čidlo venkovní teploty mi ukazuje místo +8stC -30stC a pod.
A ještě k Vašemu dotazu na turbínu. Je vlastní domácí výroby typu Banki.Je to vlastně soustrojí s alternátorem (taktéž vlastní výroby) na jedné hřídely. Spád cca 3,9 - 3,6m (v režimu cyklování) jinak 3,9m s hltností až 25 lit/sec. Běžně však pracuje tak s cca 10-15lit/sec.
Alternátor je 3f,toto napětí usměrňuji 3f můstkem a dá cca 90V při 700ot/min. Za pomocí regulátoru TriStar MPPT nabíjím trakční akumulátor 140Ah. Tento regulátor se mi osvědčil, mimo jiné, z hlediska rozběhu turbíny, komfortem ovládání pomocí ETH a možností vlastní konfigurace regulace. Proudový výkon jsem ještě neměl jak otestovat, protože nemám vhodnou zátěž. Turbínu jsem tesoval na Pronyho brzdě a dosáhl jsem výkonu na hřídely cca 750 - 800W při plném průtoku. Běžně však (záleží na průtoku v tom našem potůčku) 150-300W, ale 24hod denně.
A ještě jeden dotaz: V jaké cenové hladině se pohybují ty střídače meanwell? A jsou kvalitní?
Děkuji za Váš názor k dané problematice.
PS
Aby jste rozuměl jsem profesí elektrikář a dokonce s platnou vyhláškou, ale bytové rozvody mě živili cca 2 roky, před 25 lety. Od té doby, moji obživu, zajišťuje automatika a CNC aparáty. Problematika rozvodů šla jaksi kolem mne, takže neznám nové trendy proudových a napěťových ochran.
Babak