plánuji upgrade současného FVE systému 2S2P a rozšíření na celkem 2x(2S4P) panelů na střeše, která je složena z betonových tašek BRAMAC.
Připravuji si kompletaci pro instalaci panelů Budou to 3 řady panelů 6 + 4 + 6 které zaberou celou střechu. Měl bych dotaz na zkušenější v rámci systému kompletace a umístění panelů na střeše - jaký je vámi doporučený způsob vedení kabelů od panelů?
Prošel jsem na mypower.cz spoustu různých vláken a diskusí, ale na tohle jsem moc odpovědi/názory nenašel. Aktuálně to mám realizované tak, že vývody od panelů jsou vyvedeny přímo pod panelem a pod nejbližší taškou, která je tímto mírně nadzvednutá, taška leží na drátu od panelu. Veškeré sériově paralelní propojení sestavy 2S2P mám pak realizované již pod střechou. Propojovat panely na střeše se mi vůbe nechce kvůli povětrnostním vlivům na konektory MC4. Zrovna letos se ukázalo, že nechat ležet konektory na střeše by nebylo rozumné - zatížení tajícím a znovu mrznoucím sněhem (i když toho tam asi moc nebude když celá střecha budou panely...) a přivázat spojkou ke konstrukci by asi šlo, ale jak dlouho (v letech) ty sponky vydrží - z pohledu roků moc nedůvěřuji.
Nyní s novými panely, které navíc mají kabeláž na opačných stranách panelu budu mít osazenou celou střechu... a tedy XX krát dvě tašky nadzvednuté. Asi není úplně správná instalace. Připadně vybrousit drážky do všech tašek by bylo dost práce navíc. Další varianta je tedy nějak na střeše, opravdu naspojkovat pod panely ke konstrukci a pak průchozí taška? A svedení všech panelů na jedno místo? Hledal jsem i ve video prezentacích montáží a záhadně nikdo neukazuje, jak udělal kabeláž. Váš názor?