Vzhledem k rapidnímu poklesu cen baterií je myslím dost reálné si už dnes doma postavit malou bateriovou „přečerpávací“ elektrárnu v kombinaci s FVE. Počáteční investice je vyšší a bohužel se to samozřejmě neobejde bez molochů a byrokradů, ale i tak si myslím, že je to svépomocně reálné postavit tak, že bude návratnost lehce nad 10 lety. Přesvědčuje mne hlavně dnešní možnost využívat díky několika prodejcům ceny ze spotového trhu, které se mění 2x během dne velmi výrazně (a prakticky vždy tři hodiny cenová špička a tři hodiny cenové údolí). Počítal jsem, že by za den bylo možné udělat 2x cyklus 30 kWh (tedy v NT v noci jednou výhodně nakoupit a v cenové špičce spotu prodat a podruhé případně prodat to samé z FVE, opět ve večerní špičce). Systém by musel být řádně nadimenzovaný a vyžadoval by rozumné řízení, ale šlo by ho snadno realizovat klidně i se Studery XTM 4000 s externím řízením (to by bylo třeba nějakým způsobem automatizovat), protože více než 11 kW (16 A na fázi) vám jako malovýrobci stejně distribuce nedovolí pustit do sítě, ne?
Zde mi jde čistě o myšlenkový návrh a zda místní odborníci nenajdou v mém nápadu nějaké černé díry. Pokud bychom byli schopni navrhnout nějaký finančně rozumný a životaschopný DIY systém, může to rozvoji fotovoltaiky u nás pomoci masivně, bylo by samozřejmě třeba zvolit vhodný tarif (D25d nebo D27d, kde se v NT distribuce prakticky neplatí), aby se neplatily poplatky za distribuci, které by celý tento koncept odsoudily do záhuby.
Spotový trh zde:
https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trh ... 2021-02-21