GoodWe ET série firmware

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
danidani
Příspěvky: 25
Registrován: úte bře 16, 2021 3:23 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od danidani »

JirkaFM píše:Zkuste to přes den taky natvrdo vypnout a zapnout jestli se to chová stejně jako u mne.
Zkusil jsem dnes restart 10:30. Stejné počasí jako včera. Před i po restartu se to stále motá kolem 100 W. Shadow scan mám vypnuto.

edit: no, trochu se to po restartu trochu zvedlo
2022-01-26_10-51-02.png
JirkaFM
Příspěvky: 44
Registrován: stř led 05, 2022 9:12 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od JirkaFM »

Tak jsem možná trochu chytřejší. Viz níže je obrázek proudu a napětí. Mezi 9 až 11 hodinou do restartu střídače nebral střídač z FV panelů téměř nic. Moje teoretická napětí v sestavě jsou: na prázdno Voc=443V a pracovní Vmpp=373V. V grafu je vidět, že do restartu odebíral střídač min. proud a napětí se blížilo k napětí na prázdno. Po restartu v 11h se odběr proudu zvýšil a střídač se dopočetl k napětí blízko teoretickému Vmpp. No a můj předběžný závěr je, že k této chybě dojde pokud je stav akumulátorů více než 80%. Když jsem snížil stav na 70% tak se následující dny pohybovalo napětí optimálně kolem hodnoty Vmpp. (Počasí vypadá stejně jen difuzní světlo). Akumulátory jsem v zimě chtěl mít nabité pro případ zálohy a v mlhavých dnech je momentální spotřeba domu vyšší než momentální výroba. Tak mne stav donutil snížit kapacitu, aby to vyrábělo alespoň něco (500W-1200W se hodí). Tak pokud si to v zimě někdo nastavil podobně tak ať si to zkontroluje jestli se to nechová stejně jako u mne.
Graf2.png
JirkaFM
Příspěvky: 44
Registrován: stř led 05, 2022 9:12 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od JirkaFM »

U mého Goodwe 10K-ET jsem narazil už na pár softwarových much. A ta poslední mi vadí asi ze všech nejvíc. Nemáte někdo zkušenost jestli se u něj dá někde nastavit, kdy se má používat baterie a kdy ne. Mám baterii 14,2kWh, která neutáhne spotřebu na celý zbytek času do další výroby z FV. Mám 8h nízkou sazbu a ta začíná relativně hned po konci výroby z FV. Potřeboval bych, aby se Goodwe chovalo tak aby v době nízkého tarifu baterii nepoužívalo. Myslel jsem si, že to řeší mód EKO, ale ten jen vybije určeným výkonem baterii do DS, jinak se podle mne chová stejně jako obecný režim. Chci to používat i jako zálohu tak vypínání měniče na dobu nízkého tarifu nepřipadá v úvahu. Nejlepší by byla možnost nařídit jak se chovat k baterii ve vybraných časech.
Franta2776
Příspěvky: 2174
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od Franta2776 »

Tvůj měnič neznám,ale měl jsme to podobně.Pomohlo mi umístit panely na jihozápadní stranu a vyrábím,až do západu slunce.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaFM
Příspěvky: 44
Registrován: stř led 05, 2022 9:12 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od JirkaFM »

Franta2776 píše:Tvůj měnič neznám,ale měl jsme to podobně.Pomohlo mi umístit panely na jihozápadní stranu a vyrábím,až do západu slunce.
Já mám orientaci už teď na JZ a potřeboval bych tedy i něco na JV, ale tam nemá moc místo. Nízký tarif mám 19-21h a pak v noci. Proto bych chtěl ať baterku nechá střídač mimo tuto dobu v klidu a bere vše z DS.
Mojm10
Příspěvky: 243
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od Mojm10 »

Rele? Jednoducje a ucinne.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2566
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od tomas »

Goodwe mají prý vstup kterým lze ovládat výkon třena na 0% (někteří to používají na to nouzové vypnutí přes HDO) tak to relé propojte i s tarifním signálem a při nízkém tarifu bude výkon 0%. Když vypadne síť tak by měl signál NT tarifu zmizet (relé OR v elektroměrovém rozvaděči bude bez napětí) a nouzový výstup by se měl aktivovat.
Časovým spínačem bych to neřešil, časem se to rozejde, problém s časovými posuny atd.. nebo distributor to změní (přepínání tarifů je ve skutečnosti operativní).
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
JirkaFM
Příspěvky: 44
Registrován: stř led 05, 2022 9:12 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od JirkaFM »

tomas píše:Goodwe mají prý vstup kterým lze ovládat výkon třena na 0% (někteří to používají na to nouzové vypnutí přes HDO) tak to relé propojte i s tarifním signálem a při nízkém tarifu bude výkon 0%. Když vypadne síť tak by měl signál NT tarifu zmizet (relé OR v elektroměrovém rozvaděči bude bez napětí) a nouzový výstup by se měl aktivovat.
Časovým spínačem bych to neřešil, časem se to rozejde, problém s časovými posuny atd.. nebo distributor to změní (přepínání tarifů je ve skutečnosti operativní).
tomas píše:Goodwe mají prý vstup kterým lze ovládat výkon třena na 0% (někteří to používají na to nouzové vypnutí přes HDO) tak to relé propojte i s tarifním signálem a při nízkém tarifu bude výkon 0%. Když vypadne síť tak by měl signál NT tarifu zmizet (relé OR v elektroměrovém rozvaděči bude bez napětí) a nouzový výstup by se měl aktivovat.
Časovým spínačem bych to neřešil, časem se to rozejde, problém s časovými posuny atd.. nebo distributor to změní (přepínání tarifů je ve skutečnosti operativní).
Díky za zajímavý nápad spínaný nulák od signálu mám vytažený u Goodwe. Tak testnu jesli to tak funguje. A jestli se umí Goodwe i tak rychle vzbudit z "vypnutého" stavu. Nevím ještě jesli nebude vadit HDO nebo elektroměru kdyby byli ty řídící nuláky pro vypnutí elektrárny a zapnutí nízkého tarifu spojeny nebo bych je musel taky oddělit nějakými dalšími relátky?
cipis
Příspěvky: 4087
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od cipis »

Ten nulák snad nebudeš spojovat s ničím, krom stykače, kterým si už sepneš, co potřebuješ.
HDO spíná nulu, tu dotáhneš do stykače (stykačů), které jsou napájené z jištěné fáze z DS. Samotný nulák od HDO je taktéž jištěn jističem, který je standardně zaplombovaný nahozený v elměr skříni.

A v momentě, kdy máš doma víc domácností - podružných elektroměrů, tak je třeba do každé místnosti natáhnout tu nulu, aby si každý platil ten svůj stykač, kterým si už ovládá, co potřebuje.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Měnič Victron 2 kVA (celý byt + wifi/kamery/atd.), ostatní (CARSPA, Epever) aktuálně odpojené (vytěžování)
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2566
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od tomas »

Jen nevím jestli to reguluje pouze vstupní výkon, nebo se to vypne úplně a přestane i nabíjet akumulátor, což by bylo špatné. Protože NT se může sepnout i přes den a potom by to nenabíjelo. Nutno vyzkoušet.

Jestli mohou být propojené ty dva nulákové povely záleží na tom, jestli tam máte i nějaké další relátka a stykače. Mohlo by se stát že budou na různých fázích a když nebudou povely (oba nuláky rozpojené) tak ty cívky všech relátek budou v sérii mezi fázemi a zřejmě budou stále přitažené kotvy, případně ten slabší shoří.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2566
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od tomas »

cipis píše:Samotný nulák od HDO je taktéž jištěn jističem, který je standardně zaplombovaný nahozený v elměr skříni..
Ne, nulák není jištěn, tím jističem je jištěn přijímač HDO a relé OR.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
JirkaFM
Příspěvky: 44
Registrován: stř led 05, 2022 9:12 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od JirkaFM »

tomas píše:
cipis píše:Samotný nulák od HDO je taktéž jištěn jističem, který je standardně zaplombovaný nahozený v elměr skříni..
Ne, nulák není jištěn, tím jističem je jištěn přijímač HDO a relé OR.
Spínání stykačů k bojlerům jsem už oddělil a neřídí se signálem (nulákem) z elektroměru. Do rozvaděče FVE jde teď řídicí nulák HDO k vypnutí FVE. Má představa je, že bych k němu připojil taky nulák co spíná nízký tarif nebo nulák spínaný nějakou Smart jednotkou. Potenciál všech nuláků bude stejný tj. 0V vůči zemi. Jen mne zajímá jestli to nebude vadit 4Q elektroměru, který posílá řídicí nulák pro NT, když ho bude někdo uzemňovat z druhé strany a ne vždy tam tedy bude napětí od stykačů nebo FVE. HDO pro případné vypnutí FVE je už oddělená relátkem tam vlastně nic už neovlivní. Stykače k bojlerům mám na stejné fázi jako fázi pro vypnutí FVE, aby neměli proti sobě 400V bez nuláku. P.s. NT kromě letní špičky mám mimo pracovní dobu FVE.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2566
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od tomas »

Elektroměru to vadit nebude, je v něm relé a navíc ČEZ Distribuce tam požaduje další oddělovací relé. Takže to nemůže elektroměr nijak ovlivnit.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Z.S.
Příspěvky: 5
Registrován: stř úno 09, 2022 8:10 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od Z.S. »

Brbla píše:
Zdenal píše:Řešil někdo aktualizaci ARM firmwaru? Měl by to být samostatný firmware pro Wi-Fi modul, případně alternativní LAN modul v měniči.
Často se mi měnič odpojuje od routeru a chybí mi pak data spotřeby / výroby. Chtěl bych se proto zeptat, jestli někdo má nebo měl stejný problém (nestabilní Wi-Fi připojení ze strany měniče) a jestli například upgrade ARM Firmwaru pomohlo.
Co jsem četl, ARM firmware je jiný než firmware zde diskutovaný.
Tydle problémy jsem měl taky, vyřešila to výměna WiFi AP za jiný výrobek.
Problémy jsem měl s Mikrotikama (to jsem nečekal), chodí mi to s nějakou starou plechovkou naprosto spolehlivě.
Můžu potvrdit. S kvalitním novým Mikrotikem se Wifi od routeru neustále odpojovala. Upgrade firmware ve wifi modulu nepomohl. Pak jsem připojil nějaký asi 10 let starý Ovislink a od té doby v home assistant ani jeden výpadek.
Z.S.
Příspěvky: 5
Registrován: stř úno 09, 2022 8:10 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od Z.S. »

JirkaFM píše:Tak jsem možná trochu chytřejší. Viz níže je obrázek proudu a napětí. Mezi 9 až 11 hodinou do restartu střídače nebral střídač z FV panelů téměř nic. Moje teoretická napětí v sestavě jsou: na prázdno Voc=443V a pracovní Vmpp=373V. V grafu je vidět, že do restartu odebíral střídač min. proud a napětí se blížilo k napětí na prázdno. Po restartu v 11h se odběr proudu zvýšil a střídač se dopočetl k napětí blízko teoretickému Vmpp. No a můj předběžný závěr je, že k této chybě dojde pokud je stav akumulátorů více než 80%. Když jsem snížil stav na 70% tak se následující dny pohybovalo napětí optimálně kolem hodnoty Vmpp. (Počasí vypadá stejně jen difuzní světlo). Akumulátory jsem v zimě chtěl mít nabité pro případ zálohy a v mlhavých dnech je momentální spotřeba domu vyšší než momentální výroba. Tak mne stav donutil snížit kapacitu, aby to vyrábělo alespoň něco (500W-1200W se hodí). Tak pokud si to v zimě někdo nastavil podobně tak ať si to zkontroluje jestli se to nechová stejně jako u mne.
Příloha Graf2.png je dlouhodobě nedostupná.
U mně stejný problém. Střídač jede třeba na 2 kW a pak naroste napětí a proud osciluje s plným napětím přes 500V mezi 0 a 0.1A. Po restartu, nebo ráno, pokud se jede od nuly to vždy chvíli funguje. Přitom jeden měsíc to fungovalo bez problémů (nepočítám-li nefungující shadow scan). Problémy se objevily, když jsem chtěl přes aktualizovanu verzi PV mastera nastavit aby ráno nenabíjel baterii (možná náhoda). To se mi bohužel nepovedlo, protože pokud se nastaví v eko režimu nabíjení na 0% po potvrzení se režim nabíjení změní na vybíjení. Problém řeším s podporou, chtěli mi nainstalovat nový firmware (mám 616), ale prý díky špatnému spojení se to nepovedlo. Poslali mi ale aktualizaci firmware pro ARM (mikrokontrolér, co se stará o komunikaci) pro nahrání kabelem, tak to dneska vyzkouším.
Přílohy
5jRsApleUswQv14n.png
Mojm10
Příspěvky: 243
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od Mojm10 »

Hm, zajimave. Muj posledni problem, ktery resim je, ze pokud se honi mraky a vykon je v jednu chvili treba 2-4 kw a pak mrak rychle prejde, za 2s se rozjasni, proud naroste rychle az na max. tzn. u me 10 kw, tak mwnic spadne do check modu a 20 min stoji.
Nevi nekdo co to muze byt? Samozrejme napeti i proud je na obou mppt v limitech s rezervou.
JirkaFM
Příspěvky: 44
Registrován: stř led 05, 2022 9:12 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od JirkaFM »

Z.S. píše:
JirkaFM píše:Tak jsem možná trochu chytřejší. Viz níže je obrázek proudu a napětí. Mezi 9 až 11 hodinou do restartu střídače nebral střídač z FV panelů téměř nic. Moje teoretická napětí v sestavě jsou: na prázdno Voc=443V a pracovní Vmpp=373V. V grafu je vidět, že do restartu odebíral střídač min. proud a napětí se blížilo k napětí na prázdno. Po restartu v 11h se odběr proudu zvýšil a střídač se dopočetl k napětí blízko teoretickému Vmpp. No a můj předběžný závěr je, že k této chybě dojde pokud je stav akumulátorů více než 80%. Když jsem snížil stav na 70% tak se následující dny pohybovalo napětí optimálně kolem hodnoty Vmpp. (Počasí vypadá stejně jen difuzní světlo). Akumulátory jsem v zimě chtěl mít nabité pro případ zálohy a v mlhavých dnech je momentální spotřeba domu vyšší než momentální výroba. Tak mne stav donutil snížit kapacitu, aby to vyrábělo alespoň něco (500W-1200W se hodí). Tak pokud si to v zimě někdo nastavil podobně tak ať si to zkontroluje jestli se to nechová stejně jako u mne.
Graf2.png
U mně stejný problém. Střídač jede třeba na 2 kW a pak naroste napětí a proud osciluje s plným napětím přes 500V mezi 0 a 0.1A. Po restartu, nebo ráno, pokud se jede od nuly to vždy chvíli funguje. Přitom jeden měsíc to fungovalo bez problémů (nepočítám-li nefungující shadow scan). Problémy se objevily, když jsem chtěl přes aktualizovanu verzi PV mastera nastavit aby ráno nenabíjel baterii (možná náhoda). To se mi bohužel nepovedlo, protože pokud se nastaví v eko režimu nabíjení na 0% po potvrzení se režim nabíjení změní na vybíjení. Problém řeším s podporou, chtěli mi nainstalovat nový firmware (mám 616), ale prý díky špatnému spojení se to nepovedlo. Poslali mi ale aktualizaci firmware pro ARM (mikrokontrolér, co se stará o komunikaci) pro nahrání kabelem, tak to dneska vyzkouším.
Jen takový dotaz, jak moc byla nabitá baterka, když to dělalo tuto chybu? Mám dojem, že mne to se sníženou kapacitou baterky a novějšim firmware to tuto chybu přestalo dělat. Ale může to být jen ještě náhoda. Úspěšně jsem přidal řízení vybíjení podle NT na radu řídit to signálem na vypnutím elektrárny. U toho jsem zjistil, že pokud elektrárnu vypnu a zapnu v kraším intervalu než 10 minut (jak jsem to testoval) tak se střídač dostane do nějakého podivného stavu a chová se takto. Druhá věc co mne zklamala pokud vypnu a zapnou elektřinu 2x za sebou v průběhu do 5 min (bohužel při poruše DS u nás normální průběh) tak v tomto poruchovém stavu skončí sřídač a je ho třeba úplně vypnout a zapnout. Ztratí možnost dalšího Back-UP a ani nefungují solární panely.
MaxR
Příspěvky: 2
Registrován: pon srp 07, 2017 8:38 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od MaxR »

Z.S. píše:
Brbla píše:
Zdenal píše:Řešil někdo aktualizaci ARM firmwaru? Měl by to být samostatný firmware pro Wi-Fi modul, případně alternativní LAN modul v měniči.
Často se mi měnič odpojuje od routeru a chybí mi pak data spotřeby / výroby. Chtěl bych se proto zeptat, jestli někdo má nebo měl stejný problém (nestabilní Wi-Fi připojení ze strany měniče) a jestli například upgrade ARM Firmwaru pomohlo.
Co jsem četl, ARM firmware je jiný než firmware zde diskutovaný.
Tydle problémy jsem měl taky, vyřešila to výměna WiFi AP za jiný výrobek.
Problémy jsem měl s Mikrotikama (to jsem nečekal), chodí mi to s nějakou starou plechovkou naprosto spolehlivě.
Můžu potvrdit. S kvalitním novým Mikrotikem se Wifi od routeru neustále odpojovala. Upgrade firmware ve wifi modulu nepomohl. Pak jsem připojil nějaký asi 10 let starý Ovislink a od té doby v home assistant ani jeden výpadek.
S 2 WiFi moduly (verze USB) u GW10K-ET jsem měl v předchozím 1/2 roce opakovaně problémy, kdy se náhodně odpojovaly a bylo nutno ručně na měniči zrestartovat WiFi. AP Ubiquiti UniFi vzdálený 2m. od měniče. Postupem času se četnost snížila, aniž bych měnil nastavení, což mě neuklidňuje, jelikož se to bude opakovat opět v době, kdy nebudu mít k měniči přístup a budu potřebovat přístup na dálku a online data. Proto jsem chtěl pořídit LAN modul (USB verze, který mě po 1/2 roce přišel, ale k mému překvapení nebyl kompatibilní s měničem (měl jiný nechanický zámek na krytce WiFI modulu). Máte někdo v provozu LAN modul a můžete poskytnout referenci o stabilitě a hlavně kompatibilním modulu ?
Přílohy
GW-USBmodules-WiFi_vs_LAN.JPG
GW-LAN_USBmodul_proGW10K-ET.jpeg
paja-fve
Příspěvky: 45
Registrován: úte říj 20, 2020 4:30 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od paja-fve »

JirkaFM píše:...mne zklamala pokud vypnu a zapnou elektřinu 2x za sebou v průběhu do 5 min (bohužel při poruše DS u nás normální průběh) tak v tomto poruchovém stavu skončí sřídač a je ho třeba úplně vypnout a zapnout. Ztratí možnost dalšího Back-UP a ani nefungují solární panely.
Vypinas/zapinas jak? Odpojeni baterie -> odpojeni panelu -> odpojeni od gridu a pak zpet?
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.
paja-fve
Příspěvky: 45
Registrován: úte říj 20, 2020 4:30 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvek od paja-fve »

MaxR píše:S 2 WiFi moduly (verze USB) u GW10K-ET jsem měl...
variabilita Wifi modulu je dost velka, jak koukam. Ja mam napr. jeste modul s nejakym JST konektorem (zrejme USB po dratech), ale za to plne funkcni na UniFi 2.4GHz.
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek