Z.S. píše: Poslali mi ale aktualizaci firmware pro ARM (mikrokontrolér, co se stará o komunikaci) pro nahrání kabelem, tak to dneska vyzkouším.
jakym kabelem a kudy si vnutil do wifi modulu novou verzi ARMu?
Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 30, 2022 2:38 am
Z.S. píše: Poslali mi ale aktualizaci firmware pro ARM (mikrokontrolér, co se stará o komunikaci) pro nahrání kabelem, tak to dneska vyzkouším.
paja-fve píše:JirkaFM píše:...mne zklamala pokud vypnu a zapnou elektřinu 2x za sebou v průběhu do 5 min (bohužel při poruše DS u nás normální průběh) tak v tomto poruchovém stavu skončí sřídač a je ho třeba úplně vypnout a zapnout. Ztratí možnost dalšího Back-UP a ani nefungují solární panely.
Vypinas/zapinas jak? Odpojeni baterie -> odpojeni panelu -> odpojeni od gridu a pak zpet?
paja-fve píše:to ale prece neni vypnuti a zapnuti stridace, ne? tim jenom znovu spustis prifazovani.
danidani píše:Včera u nás mikrovýpadky na DS. Zajímavé je, že backup to občas nedával, takže zálohované spotřebiče (třeba nas, lednice) se resetly, ale nezálohované to pobraly (hodiny na troubě zůstaly). V těchto případech šly i panely na (skoro) nulu a to trvalo cca 5 minut, než zase naběhly (předpokládám, že se GW přifázovával). Tak třeba se u tebe nepodaří to svázofání s DS?
Jinak ten mechanický otočný vypínač odpojí panely. Pro vypnutí GW je třeba vypnout i baterii a odpojit ho od DS.
paja-fve píše:Z.S. píše: Poslali mi ale aktualizaci firmware pro ARM (mikrokontrolér, co se stará o komunikaci) pro nahrání kabelem, tak to dneska vyzkouším.
jakym kabelem a kudy si vnutil do wifi modulu novou verzi ARMu?
jakamil píše:Ahoj, mám snad jednoduchý dotaz, ale nemohu najít odpověď. Jaká je poslední verze firmware pro Gw8k-et?
Případně jak aktualizovat?
Předem děkuji za ochotu a odpovědi.
Z.S. píše:Jinak u mně byl problém v tom, že jsem měl baterku vybitou pod mez, kdy ji střádač neměl vybíjet. Díky tomu pak neproběhla kalibrace smart meteru. Jakmile jsem povolil hlubší vybití, smart meter se zkalibroval a pak už vše běželo normálně. Tedy asi týden. Pak střídač shořel. Na svorkovnici z FV panelů zkondenzovala mezi jeden pól a zem voda, která svorkovnice pravděpodobně propojila. Měnič v důsledku po nafázování vyhodí všechny jističe po cestě, přičemž měnič pak dál ze solárů/baterky jede a nedetekuje ani žádnou chybu krom výpadku AC sítě. Stalo se to v noci, bez napětí na panelech. Svorkovnicí prošel slušný proud, byla roztavená. Řeším reklamaci. Mám v plánu na AC stranu střídače nainstalovat proudový chránič, který by tomuto snad měl zabránit, pač probití FV panelu na rám by toto také způsobilo. Tak bacha na to. Z manuálu vyplývá, že střídač izolační stav detekuje. Nenapadlo mě, že při takovéto, asi poměrně očekávatelné závadě, střídač shoří.
tomas píše:Střídač by izolační stav měl detekovat, ale pokud vyrábí tak to není tak jednoduché, protože je spojený se sítí. A při výrobě a náhlém tvrdém spojení se zemí ta ochrana izolačního stavu neuchrání asi žádný střídač, na to je moc pomalá.
Podobně jako když se rozpadne ten průchodkový konektor, také odejdou ve střídači FETy
viewtopic.php?t=8868&p=171017#p170995
Proudový chránič tomu nijak nepomůže.
Podle mne svorkovnice neměla dobrý kontakt, nedotažená nebo vlhkost, roztavila se a zkratovala se zemí a to střídač poškodilo. Každý zbytečný spoj - svorka je riziko.
soami píše:Wago bych použil max. k prodloužení drátů v krabici zásuvky... Souběh AC a DC je také "zvláštní". Řekl bych, že neschválený kabel nebo proudový chránič v tom budou nevinně.
Z.S. píše:tomas píše:Střídač by izolační stav měl detekovat, ale pokud vyrábí tak to není tak jednoduché, protože je spojený se sítí. A při výrobě a náhlém tvrdém spojení se zemí ta ochrana izolačního stavu neuchrání asi žádný střídač, na to je moc pomalá.
Podobně jako když se rozpadne ten průchodkový konektor, také odejdou ve střídači FETy
viewtopic.php?t=8868&p=171017#p170995
Proudový chránič tomu nijak nepomůže.
Podle mne svorkovnice neměla dobrý kontakt, nedotažená nebo vlhkost, roztavila se a zkratovala se zemí a to střídač poškodilo. Každý zbytečný spoj - svorka je riziko.
Panely jsou na garáži, střídač je ve sklepě rodinného domu. Mezi DC rozvaděčem a sklepem RD je zemí v chráničce vedený CYKY-J 3x2,5 kabel. Ve sklepě byl CYKY kabel ve vodotěsné krabičce wago svorkami přesvorkován. Byly propojeny i PE žíly, čili zelenožlutá žíla byla na PE potenciálu. Krabička byla bohužel poškozena. Vzhledem k tomu, že se na podzim dělaly ve sklepě nové omítky, bylo ve sklepě vlhko. Kabel vedoucí zemí a zdí byl chladnější než okolí - kondenzovala na něm voda. Wago svorky byly (nešťastně) úhledně vedle sebe vchodem pro kabely nahoře. Zkondenzovaná voda pravděpodobně propojila 2 wago svorky, proud z AC strany sítě protekl DC kabelem na PE a odvařilo to střídač.
Podle mě by proudový chránič na AC straně měl při této závadě střídač odpojit. Otázka je, zda to zvládne včas. Na druhou stranu propojení dvou wago svorek vodou (asi znečištěnou prachem z omítky) určitě nedělá odpor v jednotkách či desetinách Ohmu. Bude to startovat na jednotkách kOhmů až stovek Ohmů. jenže jakmile začne proud procházet, asi dojde k odpařování, ionizaci, výboji a průchodu velkého proudu. Nárůst nad mez proudu, která zničí tranzistory v H můstku střídače by snad mohla trvat aspoň pár stovek milisekund, čili proudový chránič by to mohl mít šanci odpojit včas...
Reklamace neuznána - prý použit špatný typ kabelu - stejnosměrný proud rozkládá PE izolaci. Dle výrobce kabelu NKT se tento typ kabelu použít na stejnosměrný proud použít může. Dodrží-li se jmenovité napětí kabelu, žádný rozklad izolace nehrozí.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků