Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 14, 2021 11:52 am


GoodWe ET série firmware

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod 1010.cz » čtv dub 15, 2021 7:30 am

rob.brno píše:1010.cz:
Pro odpojování střídače od DS bys nemusel používat stykač, dá se na to použít vstup DRED střídače GW(odpojí se výstup k DS a jede jen výstup UPS), kterým se taky vypíná střídač na povel distributora od "HDO".

Dá se nějak vypnout režim UPS(krom odepnutí zátěže z výstupu UPS), třeba pomocí relé vřazeného do obvodu aku?

Nerozumím té tvé regulaci, kde bere informaci PLC o výši přebytků?


S tím vypínáním od HDO vyzkouším :)

Informace si stahuji komunikací se střídačem po MODBUS RTU.
Napojeno na konektor pod EMS krytkou. Mám seznam registrů.
Některé parametry se dají i přepisovat (např. měnit General mode na jiný).
5,6kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 7,1kW.
Vlastní vytěžovač na PLC Simatic S7-200 Smart.
Ostrovní režim.
1010.cz
 
Příspěvky: 37
Registrován: čtv srp 27, 2020 8:48 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod 1010.cz » čtv dub 15, 2021 6:53 pm

1010.cz píše:
rob.brno píše:1010.cz:
Pro odpojování střídače od DS bys nemusel používat stykač, dá se na to použít vstup DRED střídače GW(odpojí se výstup k DS a jede jen výstup UPS), kterým se taky vypíná střídač na povel distributora od "HDO".

Dá se nějak vypnout režim UPS(krom odepnutí zátěže z výstupu UPS), třeba pomocí relé vřazeného do obvodu aku?

Nerozumím té tvé regulaci, kde bere informaci PLC o výši přebytků?


S tím vypínáním od HDO vyzkouším :).


Tak jsem otestoval a chová se to opravdu stejně. Jen to trvá trochu déle když to odpojím přes HDO (než se přifázuje).
Ale nejsem schopen v tu chvíli vyčíst celkovou spotřebu z komunikace. Lítají tam nějaké divná čísla na fázích Gridu
a většinou minusová. Asi neošetřeny stav a když vypnu fyzicky napájení, tak jsou tam konečně správné nuly (pokud je celá zátěž jen na UPS). Takže jsem se rozhodl odpojovat stykačem s rozpínacími kontakty.
5,6kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 7,1kW.
Vlastní vytěžovač na PLC Simatic S7-200 Smart.
Ostrovní režim.
1010.cz
 
Příspěvky: 37
Registrován: čtv srp 27, 2020 8:48 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod tomas » čtv dub 15, 2021 10:47 pm

Málo který střídač to má správně implementované. Úplné odpojování není nutné, stačí když výkon klesne na 0W a po zrušení HDO impulzu to zase může najet na výkon bez čekání a fázování.
Technici distributora to kontrolují na distribučním elektroměru a prý stačí jen zakázat dodávku do sítě, zdroj může nadále pokrývat spotřebu domu. Když zmáčknou testovací tlačítko na HDO přijímači a elektroměr přestane zobrazovat dodávku tak jsou spokojeni. Takže ideální by bylo kdyby při tom HDO impulzu střídač pouze pokrýval spotřebu bez dodávky do sítě. Ono je to i logické s tím, že zdroje ve zjednodušeném připojení (bez dodávky do distribuční sítě) nemají HDO pro ovládání zdroje.
Jo stykače s rozpínacími kontakty jsou na to ideální když to nemá střídač dobře implementované, má to potom trvalou nulovou spotřebu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Mojm10 » sob dub 17, 2021 7:01 am

Brbla píše:Hlídat na 95% nabití baterek nebude asi to pravé ořechové, vysvětlím proč.
Zhruba při SOC 90% omezí BMS nabíjecí proud v prvním kroku (u mne z 25A na 10A), a pak postupně na 5A -> 2A ->1A ->0A. Jakmile začne proud do baterek omezovat a nenabídneš střídači nějakou spotřebu, necháš výkon na střeše (u Tebe potenciálně mezi SOC 90-95% ).
Já to mám uděláno tak, aby v okamžiku omezení nabíjecího proudu pod 25A nastal první stupeň vytěžování (bojler), pod 10A druhý stupeň (dvě 600l akvária).

Jak mas resene to vytezovani v offgridu?
Proc je v navodu napsane ze gw-et nepodporuje offgrid ta kde neni DS?
Mojm10
 
Příspěvky: 76
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod paja-fve » sob dub 17, 2021 9:15 am

Mojm10 píše:Proc je v navodu napsane ze gw-et nepodporuje offgrid ta kde neni DS?

Kde? Normálně je schopen běžet offgrid, akorát bude vše na backup výstupu.
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.
paja-fve
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte říj 20, 2020 3:30 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Brbla » sob dub 17, 2021 10:23 am

Mojm10 píše:Proc je v navodu napsane ze gw-et nepodporuje offgrid ta kde neni DS?


To v návodu uvedené není (leda v nějakém "slabším" překladu).
Zaznamenal jsem pouze to, že režim "General mode" by se neměl dlouhodobě používat bez připojení ke gridu.
Já mám nastavený "Off-grid mode" a u toho se naopak předpokládá, že grid připojen není.

Mojm10 píše:Jak mas resene to vytezovani v offgridu?


K vytěžování používám GreenBon0-AKU s fw pro tento účel a v zapojení doporučeným výrobcem. GBO si hlídá proud z/do baterií, napětí na bateriích neřeším - vytěžování řídím sepnutím kontaků na GBO v závislosti na tom, jak se mi zachce (podle splnění mých vytoužených podmínek, jako je určité SOC, teplota vody v Boileru, předpověď počasí atd.)
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 210
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod 1010.cz » sob dub 17, 2021 11:53 pm

Brbla píše:
Mojm10 píše:Proc je v navodu napsane ze gw-et nepodporuje offgrid ta kde neni DS?


To v návodu uvedené není (leda v nějakém "slabším" překladu).
Zaznamenal jsem pouze to, že režim "General mode" by se neměl dlouhodobě používat bez připojení ke gridu.
Já mám nastavený "Off-grid mode" a u toho se naopak předpokládá, že grid připojen není.

Mojm10 píše:Jak mas resene to vytezovani v offgridu?


K vytěžování používám GreenBon0-AKU s fw pro tento účel a v zapojení doporučeným výrobcem. GBO si hlídá proud z/do baterií, napětí na bateriích neřeším - vytěžování řídím sepnutím kontaků na GBO v závislosti na tom, jak se mi zachce (podle splnění mých vytoužených podmínek, jako je určité SOC, teplota vody v Boileru, předpověď počasí atd.)

Tak ty vytoužené podmínky by mne zajímali.
Snažím se něco rozumného vymyslet ale jaksi to nejde a vždy je na druhé straně něco co hovoří proti.
V každém případě ale docházím k názoru, že stejně jako ty nechci připojovat vstup střídače.
Tedy mohu ... ale pak je možný přetok a to je defakto únik energie a naopak ... když ho nepřipojím, nic neuteče.
Ale zase to je o vytěžování v ostrovu kdy nepoznám, jestli se střídač sám omezuje (když mám aku nabitou). Teda někdy to poznat je ... když je slunečno a mám nízkou spotřebu ... tak zatížím a výkon vyroste. Ale jinak nelze. Budu se muset pohrabat v registrech jestli tam něco nebude.
Ideální je upřednostnit spotřebu a pak dobít aku už z toho pohledu aby se co nejméně spotřeby pokrylo hned a z aku šla energie jen v noci. Jenže když energie na dobití nestačí, tak v noci budu muset být na gridu.
Algoritmus mi nevychází dobře ... a jednám taky pocitově.
Dnes jsem ale zpozoroval, že bez zátěže na UPS a bez gridu .. po ukončení výroby dochází k samovybíjení aku a to asi 1% za 2h. Současně mám nabito jen na 62% a mohu přepnout zátěž na UPS a jen z Aku přes noc. Anebo si baterku budu šetřit až bude nabitá na víc.
Asi fakt je dobré sledovat počasí a vědět jak bude zítra, protože zde hraje roli pojmutí energie do aku nebo do vody.
Jsou tu veličiny kdy je potřeba brát v úvahu aktuální dostupnou energii, stav nabití aku a počasí pro druhý den a k tomu teplota vody, potom NT a vytěžování. Když ukládám do aku nebo vody, přicházím o to co mám (co mohu použít hned) a když uložím do vody nebo do aku a nepoužívám, tak přicházím také o uloženou energii ve formě ztrát.
Nejlepší je obejít se bez energií a to je druhá strana mince :) Něco jako být nezávislý, třeba jako bezdomovec :)
Výsledkem řídícího algoritmu by měla být minimalizace všeho na úroveň soběstačnosti.
A to znamená mít v reálném čase přesně tolik toho co je potřeba ... a to umí jenom příroda. Život čerpáme z všudy přítomného vzduchu. Tělo dýchá jak samo potřebuje a ... nespíš i toho slunka je tak akorát protože kdyby bylo pořád, nebyla by voda, když je voda, musí být vítr - pohyb vzduchu s vodou, bez vody není zas život atd ... .
Nějak jsem se rozkecal a odbočil ... u piva doma :)
Vše je to o rovnováze všeho mezi vším a automatizace by měla být o tom aby jsme měli všeho vždy dost.
Jako světla ve dne ale i v noci tmy :) ... žádný přesný poměr. :lol:
5,6kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 7,1kW.
Vlastní vytěžovač na PLC Simatic S7-200 Smart.
Ostrovní režim.
1010.cz
 
Příspěvky: 37
Registrován: čtv srp 27, 2020 8:48 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Mojm10 » ned dub 18, 2021 7:52 am

Brbla píše:
Mojm10 píše:Proc je v navodu napsane ze gw-et nepodporuje offgrid ta kde neni DS?


To v návodu uvedené není (leda v nějakém "slabším" překladu).
Zaznamenal jsem pouze to, že režim "General mode" by se neměl dlouhodobě používat bez připojení ke gridu.
Já mám nastavený "Off-grid mode" a u toho se naopak předpokládá, že grid připojen není.


Já to pochopil tak, že GW nechce aby to jelo na backupu z nějakého důvodu, ale funkčně to samozřejmě lze, což dokazuje Brblova elektrárna.
Obrázek
Mojm10
 
Příspěvky: 76
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod paja-fve » ned dub 18, 2021 8:18 am

asi záleží na verzi manuálu.
Screenshot (72).png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.
paja-fve
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte říj 20, 2020 3:30 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Brbla » ned dub 18, 2021 8:27 am

Mojm10 píše:
Brbla píše:
Mojm10 píše:Proc je v navodu napsane ze gw-et nepodporuje offgrid ta kde neni DS?


To v návodu uvedené není (leda v nějakém "slabším" překladu).
Zaznamenal jsem pouze to, že režim "General mode" by se neměl dlouhodobě používat bez připojení ke gridu.
Já mám nastavený "Off-grid mode" a u toho se naopak předpokládá, že grid připojen není.


Já to pochopil tak, že GW nechce aby to jelo na backupu z nějakého důvodu, ale funkčně to samozřejmě lze, což dokazuje Brblova elektrárna.
Obrázek


Spíš jde o poněkud zmatené, nebo snad neuplné, schematické zobrazení. Dále v textu je totiž uvedeno "In the case where the system is not connected to the batteries, the back-up function is strongly not advised for use". Já to chápu tak, že na schematu mělo být nějak polopaticky zobrazeno, že nejsou připojeny baterie a né že tam prostě namalované nejsou, pak je to zavádějící, protože v dalších schematech také nejsou. Asi bych je namaloval vedle, třeba červeně abez propojení na inverter, a ještě k tomu dal vysvětlivku.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 210
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Mojm10 » ned dub 18, 2021 7:39 pm

Jo, to dává smysl.
Mojm10
 
Příspěvky: 76
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod ARNY » sob dub 24, 2021 9:59 am

Mám možná stupidní dotaz. Mám hybridní systém s baterkami a GoodWe střídačem. Mám 3,5 kwh max na 10 panelech. V létě budu mít přebytky. Měl jsem to na dotaci, nemohu prý dodávat do sítě za peníze. Což mi až tak nevadí. Střídač umožňuje omezení dodávky přebytků do sítě i na 0. Můj dotaz je, životnost FVE panelů bude vždy stejná i když budu vyrábět maximum a dodávat přebytky do sítě, a nebo omezím dodávky ven a panely budou vyrábět jen kolik dokáži spotřebovat? Jsem laik tak, nevím co se děje při omezení. Odpojí se FVE panely a tím pádem nepracují , tudíž se prodlužuje životnost? Má to nějaký vliv?
ARNY
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob dub 04, 2020 6:46 pm

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Mojm10 » sob dub 24, 2021 12:58 pm

ARNY píše:Mám možná stupidní dotaz. Mám hybridní systém s baterkami a GoodWe střídačem. Mám 3,5 kwh max na 10 panelech. V létě budu mít přebytky. Měl jsem to na dotaci, nemohu prý dodávat do sítě za peníze. Což mi až tak nevadí. Střídač umožňuje omezení dodávky přebytků do sítě i na 0. Můj dotaz je, životnost FVE panelů bude vždy stejná i když budu vyrábět maximum a dodávat přebytky do sítě, a nebo omezím dodávky ven a panely budou vyrábět jen kolik dokáži spotřebovat? Jsem laik tak, nevím co se děje při omezení. Odpojí se FVE panely a tím pádem nepracují , tudíž se prodlužuje životnost? Má to nějaký vliv?

Odpovím otázkami:
Proč by jsi nemohl uzavřít smlouvu s někým smlouvu o výkupu a prodávat? Pokud není tvá FVe připojena ve zjednodušeném režimu, jsou přetoky povolené do max. výkonu střídače. Podívej se na smlouvu s distributorem.

Proč by jsi zakazoval přetoky v nastavení měniče? Pokud přetoky omezíš, nebo dáš na 0, střídač omezí výrobu. Zase mu to ale trvá, než ji nastartuje v případě, že je zátěž. Tím se celý systém degraduje.
Na to jaký to má vliv na životnost nedokážu odpovědět, nevím. I když se ale prodlouží nebo zkrátí, hádám, že to bude zanedbatelné vzhledem ke snížení efektivnosti.

Jaký Goodwe měnič a baterky?
Mojm10
 
Příspěvky: 76
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod paja-fve » sob dub 24, 2021 3:18 pm

Tenhle server nemá moc rád dotace. Nic ti to nezakazuje. Musíš min. 70% spotřebovat, coz s baterii dodrziš s prstem v nose. Nechávat výkon na střeše je běžná praxe. Ja bych pretokum nebranil. s vykupem je to slozitejsi. musis si spocitat, zda to vubec stoji za to, diky ruznym pausalum a cenam.
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.
paja-fve
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte říj 20, 2020 3:30 am

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod tomas » sob dub 24, 2021 5:19 pm

ARNY píše:Odpojí se FVE panely a tím pádem nepracují , tudíž se prodlužuje životnost? Má to nějaký vliv?

Když se panely "odpojí" a nepracují tak jsou teplejší a tedy i více tepelně namáhané. Takže podle mne je životnost panelů výhodnější když pracují v bodě maximálního výkonu než když se pečou při vyšší teplotě nepracující na slunci. Na druhou stanu se zase více opotřebovávaná střídač.
Panely stárnou hlavně na chyby při výrobě a degradací materiálu, jestli nepracují nebo pracují je o proti tomu zanedbatelný vliv.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod tomas » sob dub 24, 2021 5:27 pm

Mojm10 píše:Odpovím otázkami:
Proč by jsi nemohl uzavřít smlouvu s někým smlouvu o výkupu a prodávat? Pokud není tvá FVe připojena ve zjednodušeném režimu, jsou přetoky povolené do max. výkonu střídače. Podívej se na smlouvu s distributorem.

Někteří si stále myslí že "zjednodušený" režim připojení je v něčem zjednodušený od standardního připojení a tak si dobrovolně odeberou možnost legálně do sítě dodávat energii a potom se zbytečně třepou strachem že jim distributor pošle nějakou sankci když jim uběhne nějaká ta kWh do sítě a neustále zbytečně řeší jak tomu zabránit což je u zdroje pracující paralelně s distribuční sítí technicky nemožné.
Ve skutečnosti je "zjednodušený" režim připojení zbytečná komplikace, vhodný snad je pro nějaké UPSky se solární nabíječkou jako je Axpert a podobné, nebo pro zdroje které neumí některé požadované funkce v PPDS (Victron?) potom nezbývá než se s tou sankcí smířit.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GoodWe ET série firmware

Příspěvekod Brbla » ned dub 25, 2021 9:49 am

1010.cz píše:
Tak ty vytoužené podmínky by mne zajímali.

... Když ukládám do aku nebo vody, přicházím o to co mám (co mohu použít hned) a když uložím do vody nebo do aku a nepoužívám, tak přicházím také o uloženou energii ve formě ztrát.


Pokud zrovna nechci něco upřednostnit (nejdřív baterka, nejdřív bojler, nejdřív akvárka při výměně vody atd.), tak si pomocí extrapolace počítám, kolik dnes asi nasosám, kolik spotřebuju běžným provozem a nabitím baterek na 97% a nahřátím bojleru na ještě akceptovatelnou hodnotu (u mne 100l bojler na 40°C). A když očekávám přebytek, tak to někam nacpu, pokud očekávám nedostatek, tak někde uberu - přesně v duchu účetního "a kolik by si pan majitel přál, aby to vyšlo".

Z openweathermap vytáhnu "sensor.openweathermap_cloud_coverage", který mi hodnotama (0,20,...) zhruba řiká "zastíněnost" mrakama v procentech. Když je hodnota vysoká, jsem konzervativní a peru hlavně do baterek, když je nulová jsem optimista a krmim tak, abych v poledne mohl cpát do všeho)
Z okamžitý hodnoty PV výkonu extrapoluju, kolik to asi tak celkem nasosá (zatím předpokládám do "HighNoon" stálý výkon odpovídající tomu okamžitému, od "HighNoon" do "Setting" lineární pokles do nuly).
Ze známé teploty v bojleru a objemu bojleru spočítám, kolik budu ještě potřebovat na nahřátí.
Z okamžité spotřeby domácnosti (běžná) odhaduju, kolik budu potřebovat na provoz.
Z hodnoty SOC spočítám, kolik ještě budu potřebovat na plné nabití.
Podle predikce (budu/nebudu mít dost) nastavuju regulační teplotu pro bojler a akvárka (zvednu nebo uberu o stupeň), případně pustím čekající spotřebič (myčka - 2kWh na cykl, pračka dtto)

Prozatím mám výpočty dost konzervativní, takže spíš lehce nedososám (nechám něco na střeše), ale snažím se to zpřesnit.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 210
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: LukasK a 2 návštevníků

Reputation System ©'