Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Měniče InfiniSolar
xkacerx
Příspěvky: 12
Registrován: pon zář 03, 2018 10:12 am

Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od xkacerx »

V soucasne dobe mam v plne ostrovnim rezimu (bez moznosti pripojeni k distributorovi) Infisolar 3f 10kW, ke kteremu je pripojeno 72 foto panelu, generator 33kW a 8xPylontech á 2,4kWh. Sestava funguje v pohode. Co neni uplne optimalni je vnitrni spotreba Infisolaru, hlavne behem noci.

Napad tedy je pripojit k soucasne sestave jeste menic Victron Multiplus 5kW timto zpusobem.

Od menice Victron natahnout 1f silnoproudy vodic do rozvodne skrine a tam odpojit od soucasneho vedeni Infisolaru spotrebice ktere mam zajem napajet 24/7 - lednicka,svetla,televize, internet.

Zaroven napojit Victron menic respektive jeho DC cast k DC vedeni mezi Pylontech a Infinisolar a tim zajistit jeho napajeni.

Otazka je co na to bude rikat Infinisolar, kdyz mu nekdo (Victron) bude z teto DC vetve brat energii kterou ma od Pylontechu? Zaroven co na to bude rikat Victron kdyz napriklad nastartuji centralu a Infinisolar zacne plne nabijet baterky, ale to by snad vadit nemuselo.

Diky


Martin
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 874
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od beethowen »

xkacerx píše: Co neni uplne optimalni je vnitrni spotreba Infisolaru, hlavne behem noci.
Toto je řečeno ještě velmi kulantně. Já bych řekl, že ta vlastní spotřeba je naprosto tragická. Vůbec si nedovedu představit ostrov s tímto krámem.
Ale k věci. Pokud se napojíš na DC sběrnici baterek, tak to Infini určitě nemůže vadit a když začne nabíjet baterii, tak taky ne.
Ale já osobně bych se zamyslel, jestli potřebuješ nezbytně 3f. Pokud ne má to spoustu i levných řešení, pokud ano, tak i tak bych se toho krámu zbavil a popřemýšlel o něčem ála 3xXTM4000, které se dají ještě pořád koupit za docela solidní peníz.
Do ostrovu je tento měnič úplná sebevražda. Když ti to není schopno uživit 72 panelů, tak máš ještě možnost přidat dalších 72 panelů :twisted:
xkacerx
Příspěvky: 12
Registrován: pon zář 03, 2018 10:12 am

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od xkacerx »

Ja jsem tento fotovoltaicky system uz s Infini zakoupil. 3f skutecne nepotrebuji. Jde o to ze mi uz bylo z nekolika zdroju receno ze neni na trhu menic ktery by dokazal regulovat (MPPT) z tolika panelu (18kW). Po pravde uz i Infini je za hranou a tech 18kW dokaze jenom proto ze jsou jednotliva pole osazena na obou stranach strechy kam nesviti slunce v jeden moment.

Bylo mi sice doporuceno zakoupit 3x 250/100 MPPT regulator od Victronu + menic Victron (ktery jiz dnes mam), ale tech 80k za regulatory se mi fakt davat nechce, kdyz mam celou sestavu funkcni a to hlavne diky uzivateli Youda, ktery mi pomhl vyladit Pylontech baterie s menicem.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 874
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od beethowen »

Tak ono není úplně potřeba mít vše v jednom, naopak regulátory a měnič zvlášť je spíš výhoda.
Ale ostrov s 200W trvalou spotřebou, nebo kolik to žere, je opravdu cesta do pekel.
5kW Victron na ledničku, světla a televizi, je taky zbytečně moc velký kanón. Do ostrovu na trvalou spotřebu bych pořídil něco s opravdu velmi malou spotřebou (ale ty už ho vlastně máš). Ono se ti tím pádem z Infini stane vlastně na většinu času jenom MPPT regulátor.
Mě se ta koncepce do ostrovu takto jak to máš a plánuješ prostě moc nezdá.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3344
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od marko250 »

1.prodat infini
2.prodat multiplus
3.pokud není nutnost 3f ,přepojit dům na 1f
4.prodat 33kW centrálu
5.koupit 2x XTM4000-48(7kW jmenovitý,delší dobu podrží i 9kW,špička pár sekund 22kW)
6.koupit 3x VarioString VS 120A 21kWp
7.koupit a doplnit panely na 21kWp
8.koupit 1f 3kW centrálu se startem
9.koupit ovládací panel RCC-02 ,nebo 03

Ale neznám situaci v domě,souběhy,nároky,3f spotřebiče,už jen ta zmiňovaná centrála 33kW vyvolává otázky co to živí?Ale na ostrov vyloženě chybí panely,skromnost a účinnost dosavadního systému.I ta kapacita baterky není nic moc.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
xkacerx
Příspěvky: 12
Registrován: pon zář 03, 2018 10:12 am

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od xkacerx »

Kluci, diky za nazory. Nechci tu hledat duvody, chci najit reseni. Je mi jasne ze by zcela jiste slo postavit celou sestavu daleko lepe nez je nyni, ale berte to prosim tak ze dnes je sestava funkcni a nemusim do ni davat zadne dalsi penize. Ano ma to sve nedostatky a proto hledam reseni jak je eliminovat. V dome bydli cela rodina a neni zde prostor pro nejake pokusy, a neni zde moznost pripojeni k distributorovi a tim mit nejakou zalohu kdyby...

Na Infini mohu nastavit aby se vypnula jeho AC cast v pozadovany cas, tim se da usetrit par Ah behem noci
5kW menic Victron byl zakoupen s tim ze az doslouzi Infini (7 let stary) tak prevezme jeho praci. S tim ze do te doby musim poresit nove regulatory. Zaroven by tento Victron mohl fungovat docasne tak jak popisuji v prvnim prispevku - 24/7 drobne spotrebice.

Marko250 diky za rozbor, ono by to asi bylo opravdu nejlepsi, ale jen ty regulatory vychazi temer na 100k. Jinak zadne 3f spotrebice nemame a centrala je tezce predimenzovana to mi je jasny.

Mohu Vas ale zpetne pozadat na odpoved na moji prvni otazku a to zda je mozne zapojit dva menice (Infini+Victron Multiplus) na jednu DC vetev, kde je na jednom konci nyni 8x Pylontech a na druhem Infini? Uzivatel Beethowen v tom nevidi problem, ale jak jsem psal. Musim mit jistotu ze po zapojeni bude vse fungovat.

diky
jars10
Příspěvky: 95
Registrován: úte čer 07, 2016 8:26 pm

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od jars10 »

Není v tom problém. Elektricky to bude fungovat.
Většina systémů počítá s DC okruhem, což vlastně Multiplus bude - spotřebič na DC.
Relátky z Multiplusu můžeš např. startovat generátor nebo spínat režimy Infini. Jak bude libo.
V okamžiku použití Multiplusu bude Infini prakticky odkázán do role MPPT, případně nabíječky z generátoru.
Tím to bude pro začátek vyřešeno.
Pak bych ale opravdu zvažoval zbavit se Infini a udělat vše v jednom systému.
Dokoupením MPPT od Victronu se zbavíš hučení při nabíjení ze sluníčka. Mají pasivní chlazení. To zároveň hodně vypovídá o jejich účinnosti a vnitřní spotřebě. Najednou zjistíš, kolik jsou panely schopny opravdu dávat. A úplně super je to při slabších osvitech, kdy ti doslova vyždímají oblohu. To není oslavná óda, ale moje zkušenost oproti Axpertu a Midnite.
Všechna tato zařízení mohou fungovat samostatně, jen podle napětí. Pokud si k tomu ale vezmeš ještě CCGX (Venus, Cerbo), tak získáš možnost kompletního inteligentního řízení systému včetně komunikace s Pylontechy s velikou výhodou kdykoliv se připojit na dálku telefonem, PC, .. a nejen dohledovat, ale i ovládat a dokonce konfigurovat.
Něco takového, jako ti radil Marko250 se Studerem. Akorát, že Multiplus už máš a můžeš k cíli dojít postupnými kroky nebo se kdykoliv zastavit, když už ti to bude stačit.
xkacerx
Příspěvky: 12
Registrován: pon zář 03, 2018 10:12 am

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od xkacerx »

To jars10 - Tvym prvnim odstavcem jsi to trefil. Tohle presne je moje predstava.

Tvuj druhy odstavec je moje vize do budoucna. Vim ze tomu zakoupeni MPPT regulatoru stejne neutecu, a pokud bude zisk jeste vetsi tak o to lepe. Ono behem celeho prosince a zacatek ledna tech 72 panelu o vykonu 18kW, vyrabi behem poledne kdyz jsou takove ty osklive dny kolem 200W, coz je vicemene vnitrni spotreba Infisolaru. Pokud by melo neco byt (Victron, Studer MPPT) co dokaze lepe ziskat energii tak jen dobre.

Cerbo GX a GX Touch 50 jsem zakoupil spolecne s MultiPlusem. Uvidim tedy zda nejdrive prodam Infini a pak cele namontuju nebo zda mi Infini drive odejde a pak budu litat abych nejake MPPT regulatory sehnal.

Diky
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3344
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od marko250 »

Ale ten multiplus má taky rozežranou spotřebu a špatnou účinnost při malých výkonech. Regulátory od Studeru jsou masakr ano,ale dá se to přemotat na střechách do jiných stringů a né HV 800V jak je to teď a dokoupit za desetinové ceny na 150V jiné.
Pokud zapojíte multiplus ,tak jen na jednu fázi a to tak,že do něj přivedete infini jednu fázi a z mulťáku to pude do domu na tu jednu fázi.Jinak si nedovedu představit plynulý přechod při vypnutí infini.Prostě to je všechno špatně pro ostrovní žití a asi to nemáte na pár let,ale do smrti. Jako máte u mě obdiv ,že vůbec s tím co máte žijete,ale ta centrála musí fičet často. Ty měniče od Studeru jsou na bazaru(Secondsolar) a teoreticky je cenově vyměníte za infini,pak ale předělat stringy na použitelnější regulátory.Spojení Pylon/měnič bych rád věděl po tak dlouhé době, co jste tím získal?
1.zjistěte si účinnost infini jen jako MPPT,pokud to bude slušné tak nechat jako regl,ale panelů na ostrov máte stejně málo,takže proto jsem začal jinak.
2.multiplus nahodit jako druhý měnič výkonový,jinak uspat a před něj do paraelu nějaký účinnější na noční provoz od Victronu,když už se jich chcete držet
3.komunikace s pylonem je taky možná,ale zase CCGX navíc,dle mě je komunikace s pylonem k hovnu,přece si umím nastavit nabíjení sám ne a ochrany dál jedou v nich samostatně
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
xkacerx
Příspěvky: 12
Registrován: pon zář 03, 2018 10:12 am

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od xkacerx »

Dle tabulky ma Multiplus 5kW pri behu naprazdno spotrebu cca 40W, coz proti Infini ktere ma necelych 200W je parada. Koukal jsem ze MPPT 150V je cenove uplne jinde nez vetsi bracha 250V. Ja jsem ale v tomhle laik, a lezt po strese a spojovat jinak nez je si netroufnu.

Cela sestavu co tady mam je puvodne instalovana panem Kolarikem. Jedina zmena jsou baterie misto Winston jsou tu Pylontech. Vse funguje dobre a myslim ze v dobe kdy byl tento ostrov postaven tak to asi jinak neslo.

Ja nechci davat fazi z Infini do Victronu. Pouze se pripojit Victronem na DC vetev ktera je mezi Pylontech a Infini. Infini se automaticky cely vypne v nocnich hodinach, a Victron napejen z DC vetve pobezi 24/7.

1. vubec nevim jak bych zmeril ucinnost MPPT na infini. Jen vim ze jsem nikdy na nem nevidel vice jak 120A charging a to i v zime kdyz jsou panely zmrzle

2. to by mohlo byt reseni do budoucna az tady nebude Infini

3. muj Infini s Pylonama nekomunikuje (mam model 2015, a ten to neumi). Muselo se vyladit nastaveni na Infini a vse slape jak ma bez jedineho vypadku nebo erroru. Tohle mi cele pomohl nastavit Youda. Jinak nevite nekdo co s nim je? Osobne bych se komunikace mezi menicem a Pylonama nebranil. Nemyslim si ze by to mohlo uskodit.

Mozna to tady nezaznelo, ale ja prakticky resim tento problem (malo energie diky vnitrni spotrebe Infini) jen na zhruba dva mesice v roce a to od konce listopadu do konce ledna. V ostatnich mesicich vse funguje na jednicku. Centrala se startuje automaticky pri poklesu napeti Pylontechu. Proste to jede v pohode, clovek se mi nemuze divit ze nechci utracet statisice...

Diky
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3344
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Infinisolar a Victron Multiplus spolu

Příspěvek od marko250 »

No účinnost MPPT jsem úplně zrovna nemyslel ,spíš co to žere jen s MPPT,vypněte AC na něm večer když ještě svítí málo (100W)a změřte co si bere MPPT před (z panelů) a na baterku za ním.Pak třeba odpojte panely a změřte co bere z baterky s vyplým AC. Jak chcete ten multiplus zapínat na tu noc,s úplným vypnutím infini a prodlevou,kdy vše zhasne?Když by byl sfázovaný podle infini a nějakým časovačem byste vypl tu AC část,tak by multiplus jel plynule dál na té dané fázi bez výpadku a blikání.Ale zase při běhu obou by přibyla spotřeba s ním a ta fáze na infini by se flákala.
Jinak na 40W rovnou zapomeňte tady je realita: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... =40#p70373

Pokud je infini jen s MPPT se spotřebou na tom dobře,tak to bude regl za 100tKč,proto jsem psal prodat,překabelovat panely není zase takové drama a zvládnul jsem to i já lopaťák v FVE :-) . A s tím multiplusem to není výhra v ostrovu,je to poctivý měnič,ale účinnost pokulhává na takovéto určení. Ještě by šlo infini vypínat a za pomoci dalšího přepínání multiplus nahodit na 3f,ale 4.5kW je tristně málo na normální rodinu v domě.

Prostě pořád v tom nevidím budoucnost a uvědomuji si částky ,které už proběhly i tak bych pořád volil totální změnu a rozprodej součásných komponent.
Jak provozujete tu centrálu,to musí být taky zajímavé?
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek