Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
milhaus
Příspěvky: 259
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputace: 49
Lokalita: Zábřeh 78901
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 10500
Kapacita baterie [kWh]: 24

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od milhaus »

dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am
Reputace: 53

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od dano »

To je jednoduche, treba vzdy pozriet ake media spravu publikuju, autora spravy a hlavne zdroje odkial autor cerpal informacie, v tomto pripade som nenasiel ani jeden relevantny zdroj, ktory by potvrdil to, co bolo publikovane. Doporucujem si pozriet profil autora...
feliz navidad
Příspěvky: 204
Registrován: stř říj 10, 2012 8:31 pm
Reputace: 22

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od feliz navidad »

To rozdělení asi přímo nezavinily OZE, ale nepřímo za to podle mě mohou:
8.1 byla jen velmi malá výroba z OZE (viz graf z Německa, zdroj AGORA Energiewende), spotřeba v SZ Evropě byla proto dotovaná výrobou v JV Evropě. Porucha někde v oblasti Chorvatska způsobila přerušení tohoto toku z JV na SZ, v tom okamžiku došlo k nedostatku el. energie na SZ a nadbytku v JV (viz graf, zdroj ENTSO-E), které se projevily na SZ poklesem frekvence a na JV zvýšením frekvence. Pokud by jel SZ Evropy "sám za sebe" a nemusel být dotovaný JV Evropou, k tomuto by patrně nedošlo.
Přílohy
Výpadek.PNG
Výroba.PNG
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od kybos »

milhaus píše::read:
Tak čemu vlastně věřit?
Nejlepší je věřit vlastnímu selskému rozumu a vlastnímu měření. Podle vlastního měření frekvence v naší části sítě poklesla. Po rozpojení soustavy v její severozápadní odpojené části poklesla frekvence ještě více, čili bylo v ní větší zatížení než výroba a je tedy evidentní, že energie tekla před odpojením z jihovýchodní části sítě do severozápadní části . Pravěpodobně té energie teklo tolik, že to některé z vedení v místě rozdělení neustálo a nastal dominový efekt. Teď jde jen o politické zdůvodnění situace, neboť každý z výrobců reguluje výrobu dle ekonomického optima a burzovní systém regulace narazil na fyzické možnosti sítě.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od marko250 »

12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1132
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Reputace: 74
Bydliště: Severní Čechy

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od redcrown »

To jsou ale děsivý čísla, fuj.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od tomas »

feliz navidad píše:To rozdělení asi přímo nezavinily OZE, ale nepřímo za to podle mě mohou:
8.1 byla jen velmi malá výroba z OZE (viz graf z Německa, zdroj AGORA Energiewende), spotřeba v SZ Evropě byla proto dotovaná výrobou v JV Evropě. Porucha někde v oblasti Chorvatska způsobila přerušení tohoto toku z JV na SZ, v tom okamžiku došlo k nedostatku el. energie na SZ a nadbytku v JV (viz graf, zdroj ENTSO-E), které se projevily na SZ poklesem frekvence a na JV zvýšením frekvence. Pokud by jel SZ Evropy "sám za sebe" a nemusel být dotovaný JV Evropou, k tomuto by patrně nedošlo.
Hlavní toky energií, odkud co kam poteče stále řídí obchodníci a provozovatelé přenosových soustav PPS. Predikce výroby z OZE na nějakých 24 hodin dopředu je prakticky dokonalá, nic co by se nedalo očekávat a nepromítnout do denního trhu a předpokládaných toků energie na další den. Tedy to, že severozápad byl deficitní a jihovýchod v přebytku byl záměr provozovatelů sítí a věděli o tom.
Tato situace byla důkazem že v síti chybí velmi rychlá regulace výkonu (pokud je tedy požadavek na stabilnější frekvenci) a tedy akumulační systémy se střídači, ty dokáží velmi efektivně zastavit pokles nebo alespoň snížit gradient poklesu frekvence v jednotkách sekund dle stavu nabití. Následně je na regulaci rychlá voda, spalovací turbíny a kogenerační jednotky. Parní elektrárny mají velmi pomalou odezvu na regulační požadavek, desítky minut. Třeba v jaderných elektrárnách ČEZu prý museli operátoři udělat dohromady přes 30 úkonů aby to začalo dělat to co potřebují.
Proto se pokles frekvence zastavil až po 10 sekundách. Odchylky pod 100mHz bylo dosaženo až po 4 minutách, Zpět na 50Hz se to vrátilo až zvýšili výkon i parní elektrárny a to trvalo kolem hodiny, viz graf:
https://www.entsoe.eu/news/2021/01/15/s ... 21-update/

Zajímavé ale je, že v jihovýchodní Evropě byla situace jednodušší (zvýšení frekvence) přesto jim návrat na 50Hz trval delší dobu. I když v prvních okamžicích se velmi rychle vrátili z 50,6 na 50,1Hz, to se zřejmě vypnuly všechny OZE, KGJ, vody, (FVE po 14 hodině v tomto období už skoro nic nedávají). Ale parních elektráren není tak jednoduché páru dlouhodobě vypouštět ven pro snížení výkonu, takže jim ta frekvence zase začala pomalu růst přebytkem výkonu v páře z 50,1Hz na 50,2Hz a možná došlo i nějakému dalšímu chybnému odpojení spotřeby. A trvalo jim hodinu než pára ubrala na výkonu a frekvence znovu spadla na 50,1Hz.

Na řešení situace se podílely všechny zdroje a akumulační systémy co byly aktuálně v síti.
V příloze č.4 2021 PPDS na straně 32 je toto:
"Výrobní moduly A1, A2, B1, B2, C a D se nesmí odpojit v případě časové změny frekvence sítě (RoCoF) do
hodnoty +/- 2 Hz/s, přičemž RoCoF je měřena jako střední hodnota derivace frekvence v časovém intervalu 500
ms." Dále je tam tabulka 7. kde je pro frekvenci 49 – 51 Hz požadavek na neomezený provoz zdroje.
Takže zdroje co nezvládají +-1Hz nemají být do sítě oficiálně připojené, případně mají být upravené tak, aby s tím problém neměli mít.
Žádná elektrárna se střídačem s tím neměla žádný problém a plnila požadavky aktuálního stavu sítě dle požadavků PDS a PPS. Střídače jsou technicky úplně v pohodě v rozsahu nějakých 45-70Hz omezuje je jen nastavení ochran.
Problém s tím měli hlavně rotační synchronní zdroje.

Takže mne to přijde že se naše jaderná a uhelná loby snaží této události zneužít ve svůj prospěch a šíří lži, přitom jejich zdroje mají na takové odchylky frekvence/výkonu tu nejpomalejší odezvu a na odchylku frekvence jsou nejcitlivější je problém je v síti při nějakém problému udržet.
Mediální blackout. Lež Tykačova Sev.enu se šířila českými médii:
https://denikreferendum.cz/clanek/32220 ... kymi-medii

Dále jste tu řešili strat ze tmy, v PPDS je
"9.2.2.8
Schopnost startu ze tmy
Schopnost startu ze tmy podle článek 15.5a) RfG [4] není povinná. Pokud bude schopnost startu ze tmy
požadována a smluvně sjednána, výrobní modul C a D musí zahájit dodávku P do vydělené části DS do 30 minut
bez jakékoliv vnější dodávky elektrické energie.
Pro kategorii výrobních modulů B2 bude schopnost startu ze tmy požadována výběrově po vzájemném
odsouhlasení vlastníka výrobního modulu a provozovatele soustavy."

Schopnost stratu ze tmy u elektrárny která není schopná ostrovního provozu je nesmysl. K tomu aby jste udrželi ostrovní provoz musí být zdroj schopen regulovat výkon dle spotřeby, aby byla vyrovnaná bilance. Tak a která tepelná elektrárna (fosilní nebo jaderná) zvládá rychlou regulaci výkonu 0-100% trvale? Já ještě takovou neviděl. Většinou i pístové kogenerace mohou jet minimální výkon 50%. Spalovací turbíny teď nevím, ale viděl jsem jednu jak chodí v rozsahu 0-100kW. Pro střídače ve zdrojích a akumulačních systémech to není žádný problém. Takže se to po blackoutu rozjíždí pomocí vody a připojují se k nim sítě v okolí i se všemi okolními lokálními zdroji (proto je požadavek na všechny nové zdroje a akumulátory aby měli funkce P(f), Q(u), P(u)), potom už ručně dispečeři připojují velké parní zdroje (podle jejich stavu) a nakonec jednotlivé ostrovy propojí ČEPS a sfázuje i se zahraničím pokud tedy nastane globální blackout.

Další požadavky PPDS
"Způsob detekce přechodu na ostrovní provoz VM C a D je dán změnou průběhu frekvence a napětí. Frekvence a
napětí je monitorována pro identifikace přechodu z tvrdé soustavy do ostrovního provozu. Přechod do ostrovního
provozu je detekován jednoznačně dosažení odchylky frekvence ±200 mHz bez záměrného zpoždění."
Takže některé velké elektrárny mohli přejít do ostrovu a nepodílet se na stabilizaci sítě.

S nadfrekvencí by to bylo jednodušší (v tomto případe na jihovýchodě Evropy), protože všechny zdroje mají povinnost snížit výkon - funkce P(f) a ta je u střídačů prakticky okamžitá klidně i na 0%.
V ČR je tato prahová hodnota 50,2Hz. Do této frekvence je to smluvní systémová služba pro provozovatele přenosové sítě.
Takže pokud nevlítne frekvence nad 50,2Hz tak je to problém ČEPSu a jeho smluvních partnerů a zahraničích PPS. Pokud to tito nezvládnou, selžou nebo je větší průser a frekvence roste výše, tak se na regulaci musí podílet i ostatní zdroje a akumulace, ale oni už zadarmo.
Pokud si někdo na elektrárně nastaví nižší prahovou hodnotu frekvence, tak bude stabilizovat síť, ale protože na to nemá smlouvu tak za to nic nedostane a může se stát že vyrobí méně energie. O to méně se potom dostane na ty naše legistovou vydržované a vyvolené nohsledy od ČEPSu i když tuším že mají i docela slušný paušál jen za pohotovost.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od tomas »

Zajímavé, jen nerozumím tomu: "Solární energie dopadající na Zemi dnes (MWh)" Co je pro tvůrce té stránky dnes? Kde je počátek a konec když je Země kulatá? Zatím ta hodnota stále roste. Já myslím že ta hodnota je zhruba konstantní při zanedbání měnící se vzdálenosti Slunce - Země a zatmění Měsícem.
Jak je to uhlí, ropa, plyn, tak by tam byl zajímavý i uran.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od tomas »

Energetické společnosti v čele se Severní energetickou se pokusily zneužít krizové situace v evropské energetické síti, aby prosazovaly zájmy uhlobaronů na úkor rozvoje obnovitelných zdrojů. Jejich snahu vyvrací ČEPS i energetičtí experti.
https://denikreferendum.cz/clanek/32220 ... kymi-medii
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 527
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od rva »

Snad se stačí podívat na data, která nabízí Agora - namátkou třeba poslední týden https://www.agora-energiewende.de/en/se ... 6.01.2021/. Kolísání ceny ukazuje jak se kryje spotřeba s poptávkou, což je celkem dobrou mírou toho, jak je síť stabilní. A že má na kolísání ceny vliv hlavně OZE se snad taky ví. Proto se (zatím marně) hledají možnosti levné akumulace.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od xmasin »

https://oenergetice.cz/prenos-elektriny ... e-rozvodne
Podle článku za všechno mohl výpadek v chorvatské rozvodně, který odpojil vedení východ/západ a po něm se začaly odpojovat další propojovací vedení.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Reputace: 96
Bydliště: Tatranska Lomnica
Kontaktovat uživatele:

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od mgx »

schema HOPSu
Přílohy
HOPS.jpg
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od JonasPP »

Kade chodim do roboty,tak mam plynovu elektrareň. Sa Mi zda,že ma vykon do 12MW elektriny a podla toho jak kuria vyfuky,tak viem odhadnuť ako pracuje. Posledne 3 dni idena mizerny vykon,ale minuleho tyždňa mala brutalne vykyvy. Sa Mi zda,že jedno rano šla na 100%,bo taky masivny kudel som z nej ešte nevidel isť,ale da sa povedať,že minuly cely tyždeň tlačila do siete poriadne,ale tento tyždeň,asi iba vlastnu režiu (teplo-chlad) rieši,alebo iba zopar drobnych na zostabilizovanie siete.
No a toto je taky môj indikator,že sa niečo v sieti deje.

Ale najviac ma fascinovali motorove jednotky. Veľke su jak mikrobus a sa Mi zda,že ich tam je 6.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od kodl69 »

Takže ne elektrárna, ale kogenerace, někde na sídlišti. Něco podobnýho tady máme taky, ale jenom 2MW. Vedle té kotelny bych chtěl mít byt...
- Jestli to nebylo tím, že doopravdy mrzlo, a bylo potřeba topit, navíc za velkýho mrazu ty zplodiny z plynu víc kondenzujou a je to víc vidět..
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm
Reputace: 26

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od lubomirz »

ja som to nejak nepochopil ;) nadprudove ochrany vyhodili do vzduchu jednu vetvu, cim doslo k ohromnemu zvyseniu prenosu cez druhu trasu co samozrejme nemoze vydrzat. Ak je to takto, potom riesenim nikdy nemoze byt odpalenie jednej cesty aby sa zataz presunula na druhu stranu... či ?

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zmocn ... n=mediafed

co ale viem je ze do toho idete nasypat MINIMALNE 200 miliard kaček. Vsetci dobre vieme ako to chodi, vystavba bude prebiehat urcite 10 rokov (najrychlejsie vie atomofky Cina, za sest rokov v pripade nudze, realne 8 rokov) takze zrejme 15 a celkove naklady vyletia z odhadovanych 200 mld aspon na 300, zrejme aj 400. Nase Mochovce sa predrazili z povodnych 3 miliard eur na desat cize 260 mld korun, a to mame myslim dva bloky po 440MW.

Ratajme optimisticky 300 miliard Kc a preklopme to na solar. Viem ze solar sa neda regulovat, viem ze postavit 1000MWh baterkove ulozisko je drahe (vypocitame) a viem ze to nikto nechce spravit. Len tak zo srandy. Naklady na obrovske solarne elektrarne vyzeraju tak, ze zhruba tretina su panely, dve tretiny su infrastruktura, planovanie, uplatky, poda (štát asi nebude platit pozemky co mu patria ale vysrat sa na to) atd.

cize z 300 miliard Kc mame zhruba 100 miliard Kc na solarne panely. 450Wp maloobchod sme tu mali za 85 eur bez dph cize 2210Kc, v takejto obrovskej zakazke si netrufam odhadnut kam by cena padla ale skusim 70 eur takze 1820,-Kc

100.000.000.000 Kc deleno circa 1820 za panel = 55 milionov panelov po 450Wp, takze zaokruhlene 24.5 GWp solaru. Solar v celorocnom priemere vygeneruje zhruba 7.3x menej nez atomka takze to mame v priemere "akokeby" 3.35GWh atomofku.

Jasne ze taketo porovnanie je scestne z technickej stranky, ale matematicky vychadza. V lete by sme museli vela zelenej energie predat Nemcom (jaaaaaaaaaaaj malina) alebo uderetym RAkusakom (takisto jednoduche), v zime by sme potrebovali nakupit (otazka je od koho keby vsetci spravili to iste).

Aku plochu by zabrali ? 55 mega panelov x 2m2 x faktor neefektivity 2 = 220.000.000 m2 cize 14.8km x 14.8km. Taku velku plochu nemame a ani nechceme na jednom mieste, takze to rozdelime na cojaviem styri elektrarne po celej republike (ked je zamracene na zapade, na vychode mozno bude svietit slnko) takze kazdy takyto "blok" bude mat 7.5 x 7.5 km.


V kazdom pripade ale zaujimava otazka znie : kedze maju vsetci plnu hubu reci o obnovitelnych zdrojoch a potom sypu stovky miliard do takychto zdrojov, kolko MW vykonu dostanete za tieto prachy z atomofky ?


Poznamka : vo vypocte som bol SIALENE milosrdny k nakladom na atomku, pretoze Mochovce sa predrazili viac nez 3x pricom tutok som ratal predrazenie len 1.5x. Nikto na svete za poslednych 20 rokov nepostaval a nesprevadzkoval atomofku s menej nez 2x predrazenim oproti planu takze vam ako krajine drzime palec.

Keby sa vam to predrazilo trojnasobne tak uz sa bavime o 50GWh solaru ktory snad ani nemate kde namontovat ani keby vam cele Slovensko pribehlo na pomoc :) Len pre porovnanie, Nemecko ma tusim 56GWh zo solaru - niekde okolo 60, maju 60 vetra a 60 solaru.


Bielorusko stavalo od 2002 atomku 2x 1200MW gross a od povodnych 10 miliard dolarov su daaaaaleko predaleko ze uz davno poziadali o predlzenie splatky uveru z povodne planovanych 15 rokov "s prstom v riti" na 30 rokov a uz dnes je zname ze ani to im nevyjde bez zuriveho zdrazenia energii.

A uz vobec nehovoriac o tom, ze pocas CELEJ vystavby atomky sa generuje uplny prd, cize najprv to treba 10-15 rokov stavat A PLATIT a az potom pridu nejake prachy. Kdezto solar mozes stavat po megawatte a okamzite pripajat do siete. CIZE ESTE PREDTYM NEZ SA SPUSTI AKAKOLVEK ATOMKA V EUROPE, SOLAR BY UZ BOL NAKOMPLETKU SPLATENY PRETOZE PRI TAKOMTO VELKOM PROJEKTE, GARANTOVANOM ODBERE KOMPLETNE VYPRODUKOVANEJ ENERGIE DO POSLEDNEHO WATTU, LEPSICH CENACH ZA VSETKO A ODPOCITANI DPHCKY MAME NAVRATNOST 6-7 ROKOV pokial sa to neprezenie s uplatkami. A ako podruzna vec by bola zamestnanost, na zvaranie, instalaciu konstrukcii a panelov sa da zamestnat obrovske kvantum ludi co su teraz na urade prace a chceli by pracovat.


!! co doriti jeden solar, ale DVA KOMPLETNE SOLARNE projekty V AKOMKOLVEK ROZSAHU sa v plnej miere zaplatia este predtym ako sa vygeneruje prvy watt v atomke !!
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od JonasPP »

kodl69 píše:Takže ne elektrárna, ale kogenerace, někde na sídlišti. Něco podobnýho tady máme taky, ale jenom 2MW. Vedle té kotelny bych chtěl mít byt...
- Jestli to nebylo tím, že doopravdy mrzlo, a bylo potřeba topit, navíc za velkýho mrazu ty zplodiny z plynu víc kondenzujou a je to víc vidět..
Nie. Kogeneračka je ako vedlajšie využitie a v brutalnejšiom meradle.
Do chladu. Davaju 6MW a do tepla ide 30,7MW.
Ale čo viem davnejšie od kolegu,tak ich riadi Žilina. Čo to znamena,že ich riadi,tak to neviem,ale rozčuloval sa,bo vraj každu chviľu im menia vykon,tak musia poskakovať vo veline.

A pridam aj dajaku fotečku. To je taky bežne rano,ale su dni,kedy kuria iba 2-3 vyfuky,alebo jak keď to šlo brutalne,teda raz toľko to kurilo.
Přílohy
Resizer_16117453246980.jpg
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
feliz navidad
Příspěvky: 204
Registrován: stř říj 10, 2012 8:31 pm
Reputace: 22

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od feliz navidad »

lubomirz píše: 100.000.000.000 Kc deleno circa 1820 za panel = 55 milionov panelov po 450Wp, takze zaokruhlene 24.5 GWp solaru. Solar v celorocnom priemere vygeneruje zhruba 7.3x menej nez atomka takze to mame v priemere "akokeby" 3.35GWh atomofku.
FVE mám rád, ale tohle srovnání kulhá na obě nohy. Je nutné dodat, že předpokládaná životnost JE je 80let, FVE 25 let. Tudíž z 3,35GW je hned 1,05GW. Pominu drobný detail, že prakticky všechnu elektřinu FVE vyrobí v létě.
Řečeno slovy klasika "Vypočtený to bylo správně, falíruje v tom jenom to násobení".
lubomirz píše: Bielorusko stavalo od 2002 atomku 2x 1200MW gross a od povodnych 10 miliard dolarov su daaaaaleko predaleko ze uz davno poziadali o predlzenie splatky uveru z povodne planovanych 15 rokov "s prstom v riti" na 30 rokov a uz dnes je zname ze ani to im nevyjde bez zuriveho zdrazenia energii.
JE Ostrovec se začala stavět v listopadu 2013, první dodávka do sítě byla 3.listopadu 2020. Cena 10 miliard USD za 2x1,2GW nebyla pokud vím nikde oficiálně zpochybněna. Z těchto 10 miliard USD jen cca 7 miliard představují náklady na vlastní elektrárnu, 3 miliardy jsou na infrastrukturu (silnice, železnice, domy pro zaměstnance JE,...)
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm
Reputace: 26

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od lubomirz »

jasne, je tam zopar drobnosti aj na jednej aj na druhej strane :) napriklad sme zanedbali platy 3.000 ludi co na tej atomovke robia ci uz priamo alebo v pridruzenych organizaciach, firmach, ministerstvach ; FVE bude sluzit viac nez 25 rokov zrejme s nejakymi malymi vymenami trafakov a zopar panelov ale ucinnost panelov samozrejme bude klesat.

Hodilo by sa to skombinovat s vetrom idealne keby sme mali ocean (vietor stoji zhruba 3x viac za Watt vykonu ale zase vyrobi 3x viac energie nez solar cize v dlhodobom horizonte su zhruba rovnake na prachy a samozrejme rozlicne technologiou ktore sa vcelku slusne doplnaju)... navyse atomofka nema absolutne ziadne dalsie prevadzkove naklady napriklad tie uranove tyčky od Rusov ku nam chodia uplne zadarmo.

dlzka od vystavby atomofky samotnej do prifazovania je jedna vec, druha vec je 10 rokov planovania predtym. Solarne pole ktore dnes este nie je naplanovane bude NAKOMPLET SPLATENE este pred tym ako odide prvy watt z tohoto noveho bloku atomofky ktory uz je dlho planovany a diskutovany (nedajboh by trebalo stavat komplet celu atomovku od nuly), takze zase to treba vidiet aj takouto optikou.

Neriesime drobnosti ze ked jedina atomka bafne tak pomaly cely svet moze bezat zo solaru, Cernobyl nie je auditovany lebo to bola ina doba iny kraj, ale odhaduje sa minimalne 600 miliard dolarov bez zohladnenia casovej hodnoty penazi a inflacie a co by to stalo dnes keby ; Fukusima je ciastocne [!] auditovana volakde okolo 410-440 miliard a to sme este tri desatrocia od konca... kolko by za tie prachy bolo solaru ktory nemoze spravit take katastroficke skody ? Takisto ked sa nic nestane, ako dlho trva "rozmontovat" atomku (desatrocia !!) a kolko to stoji (desiatky miliard dolarov) ??

Jasne ze problematika nie je ani cierna ani biela ale atomka za ziadnych okolnosti nema sancu mat skorsiu navratnost nez solar v dnesnej dobe. Nebojujem proti atomkam ani milimeter, nie som ziadny zaslepeny grínpísák, PLNE SI UVEDOMUJEM ZE DNESNY SVET NEDOKAZE FUNGOVAT BEZ STOVIEK ATOMOVIEK. Nemame ich cim nahradit, nemame nic lepsie, stabilnejsie. V pohode.
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm
Reputace: 26

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od lubomirz »

https://youtu.be/bi73Mo_GTYk?t=2201

posledny Cernobylsky reaktor, dva roky pred odstavenim v roku 2000, museli trosicku opravovat - cudne je ze uz vtedy vedeli politicke rozhodnutie o skonceni. Vraj za styristo milionov. Za to vy zopar panelov vyslo...
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Evropě hrozil blackout, s řešením pomáhali i Češi

Příspěvek od jahodovák »

Jak tak pozoruji situaci,budeme mít zanedlouho uplně jiné starosti než energii,podívejte se pozorně kolem sebe a snad nám to všem dojde...těm,kterým to nedojde ...brzy uvidíme
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek