Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 25, 2021 1:32 am


Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.

Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod el_salvadore » čtv led 07, 2021 3:44 pm

Zdravim pani, riesim vzduchotechniku v buducom ostrove, konkretne ventilator do kupelne. Jedna sa o nasledujuci problem. Chcel by som tam dat ventilator s automatickym dobehom aktivovanym vypinacom/tlacitkom, cize klasika, vydes z kupelne stlacis vypinac, ventilator sa zapne, frci par minut a potom sa sam vypne. Problem ale nastava ked treba riesit aj spotrebu samotneho solarneho menica v aktivnom stave. Chcem sa teda vyhnut tomu aby menic stale bezal ked tam registruje zataz (co i len minimalnu) a niesom si isty ci to bude tak aj v pripade tohto ventilatora. Ventilator ma zapojenie L,N a LT pre aktivaciu casoveho dobehu. Co s tym? treba to riesit alebo je zbytocne sa s tym zaoberat...?
Planujem ostrovnu FVE.
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 63
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod mgx » sob led 23, 2021 2:14 pm

zaoberas sa somarinami. kup si normalny ventilator, k tomu shelly 1 alebo 1p, nastavis dobeh 5 minut a neriesis. Ak mas ostrov, druha moznost je ze si v kupelni spravis okno (preferovane) a na jar otvoris na vetracku a na jesen zavries. Vyhoda okna je, ze mas aj naturalne svetlo, pripadne pri defekacii mozes pozorovat okolie :)
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 70
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod el_salvadore » sob led 23, 2021 4:30 pm

Riesim detaily, to je snad dovolene. Kupovat dalsiu krabicu co nieco ovlada nieje zrovna moja salka kavy, v jednoduchosti je krasa. Legitimnejsia odpoved ako sekanie okien do murov by mozno bolo nastavenie citlivosti menica, tie lepsie by to mali zvladnut.
Planujem ostrovnu FVE.
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 63
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod mgx » sob led 23, 2021 6:06 pm

spytam sa takto, okno v tej kupelni budes mat? Ak nie, tak predpokladam ze sa nekupes po tme a pojde tam nejaka ziarovka (ci uz 48V DC alebo 220V AC necham na teba). AK zapnes jedno, menic sa prepne zo stavu standby (povedzme 5W na beznu prevadzku 20W). Druha moznost je napajat 48V rozvod priamo baterkou a vtedy mozes napojit ventilator priamo na neho (zasa shelly DC podporuje aj DC rozvody).

nastavenie citlivosti menica, tie lepsie by to mali zvladnut = daj mi jeden menic, kde sa da takato "citlivost" nastavit :).
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 70
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod el_salvadore » sob led 23, 2021 6:20 pm

V tej kupelni okno nieje. Svietit sa bude 48V LED. Citlivostou som myslel prave ten treshold pri ktorom prepne zo stand-by na ON. A jeden, kde by ten treshold mal byt nastavitelny, by som pre teba mal:

https://www.studer-innotec.com/media/document/0/manuel-xtender-v4.8.0_en.pdf

7.1.1 Automatic load detection (load search)
In order to save battery energy, the Xtender inverter stops and automatically goes into load search
mode when the detected load is lower than the sensitivity set by the parameter {1187}.
Planujem ostrovnu FVE.
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 63
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod mgx » sob led 23, 2021 7:54 pm

Dakujem, jeden taky na stene mam.

Moje nastavenie je 10% (screenshot), ale nechapem kam tym cielis a co konkretne chces usetrit (aktivnu spotrebu menica?). Ak ta mrzi spotreba v rezime Active, mozes sice zvysit citlivost na 100%, ale zasa ti nemusi ist router, laptop, atd. Samozrejme, zavisi od nastavenia, ale bezna spotreba XTM 4000-48 za den je okolo 0.6kWh. U mna dom aj ked spi berie 100W (routery, LoraWan GW, kamery, Nas, chladnicka). Pri porovnani s bazalnou spotrebou bezneho domu je to naozaj zanedbatelna vec. Ak chces setrit, tak bud natvrdo -> ziadne elektricke blbosti ala ventilatoriky, kurenie samospad. Alebo toto vsetko spravit primarne na 48 DC a poriadne prepanelovat. Menic dat len na "velke spotrebice" na AC. Tretia moznost je neriesit a nechat vsetko na AC. Ja mam rekonstrukciu stareho domu a natahovat nove DC by znamenalo zasa vsetko rozburat, takze som isiel 3tou cestou, ale v pripade noveho by som si urcite spravil 48V DC zbernicu.

Takze, aj ked je tam citlivostny parameter, neusetris absolutne nic.
Bud ti menic nepojde (lebo odber v rezime load search < hranicu nastavenia). Vysledok je ze ventilator nejde.
Alebo je nad a ventilator ide ale invertor je v rezime active. Tak ci onak, neda sa ovplyvnit "vnutorna spotreba menica", o ktoru sa tu snazis, ta je dana zapojenim, nie SW nastavenim.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 70
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod el_salvadore » ned led 24, 2021 10:39 am

Moje nastavenie je 10% (screenshot), ale nechapem kam tym cielis a co konkretne chces usetrit (aktivnu spotrebu menica?).


Ano jednalo sa mi o zamedzenie zbytocnej spotreby menica v aktivnom stave, kedze ventilator s casovacom, aj ked vypnuty je stale natvrdo pripojeny na fazu:
vent.timer.jpg


Jednoducho nastavit citlivost menica tak, aby nereagoval na spotrebu v idle rezime ventilatora ale az po jeho aktivovani (S3). Ale uz asi rozumiem kam mieris, kedze spinacia elektronika nebude aktivna v idle rezime, ventilator nezopne ani po jeho aktivacii S3. Pokial je to takto tak sa ospravedlnujem, az teraz mi to docvaklo. To odporucane relatko potom zacne davat zmysel.

Ja sa chystam urcite riesit DC48V rozvody na svetla,wifi a pod.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Planujem ostrovnu FVE.
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 63
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod beethowen » ned led 24, 2021 11:21 am

To je právě ono. V idle režimu se měnič v pravidelných intervalech na maličkou chvíli zapne změří odběr na výstupu a pokud není odběr vyšší než nastavená hodnota, tak se zase uspí. Tak se to neustále opakuje a může dosáhnout té nízké spotřeby.
V běžné domácnosti se to moc neuplatní. Potom by ti nefungovaly různé časovače třeba na pračky, myčky, atd. Ty standby obvody v přístrojích by musely být upraveno na baterii, nebo na ten DC rozvod.
Ono se to hodí třeba někde na chatu, kde máš max. světla nebo třeba lednici (ale né moc "chytrou", jenom s termostatem). Když se něco z toho zapne, tak měnič to pozná a na potřebnou dobu se nahodí. Jakmile spotřeba ustane, tak se zase uspí.
V domácnosti to bude trošku těžší to vyladit, aby to nevadilo komfortu. Ale asi by to šlo. Kdyby s tím počítali výrobci, bylo by to fajn. Stačil by do každého přístroje, který to potřebuje, malý akumulátor. Který by se nabil, když by byl přístroj zapnutý.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 564
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod kodl69 » ned led 24, 2021 11:59 am

Větrání WC a koupelny jsem nedávno řešil. Klidová spotřeba 0W. Žádnej měnič. Ventilátor 120mm na 48V z ali za 10USD, časovej spínač průmyslovej, tuším siemens., kterej funguje od 12V DC po 230V AC. Zapojený to mám tak, že tlačítkem připojím napájení časovače, a přes diodu je tam zapojen výstup tj. po dobu sepnutí ventilátoru má časovač napájení, až odpadne kontakt, je to odpojeno. Jednoduché, účinné. Když už jsou světla na DC rozvodu, proč by nebyl ventilátor.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5233
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod el_salvadore » ned led 24, 2021 1:01 pm

@beethoven: to je dobry dotaz s tou chladnickou... ako najlepsie odhadnut "inteligenciu" chladnicky pred jej kupou, aby splnala dane poziadavky, cize iba spinanie termostatom? Mojim cielom bolo pouzit chladnicku s co najmensim (ale dostacujucim pre 2 osoby) objemom, bez displayov a ovladacich prvkov na vonkajsej strane, a samozrejme s max. uspornostou.

@kodl69, si si isty ze je to 48V? Ja tam (na Ali/Ebay) ine ako na 12/24V nevidim, potom by to bolo treba konvertovat DC/DC menicom, aj nad tym uvazujem.
Planujem ostrovnu FVE.
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 63
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod mgx » ned led 24, 2021 2:53 pm

@el_salvatore -> DC ventilatory 48V su bezny standard, v podstate sa ine ani v telco nepouzivaju. Robit DC/DC konverziu je tu zbytocne a neefektivne.

Ja mam overenu nasl. kombinaciu:
Ventilator z TME
https://www.tme.eu/sk/details/4418f_2/v ... ebm-papst/
cena sice 45euro, ale dostupne kryty, filtre, mas ho 2hy den.
Ak chces cakat mesiac-dva a cena je dolezita, tak ali

Napr:

https://www.aliexpress.com/item/3276891 ... web201603_

je tam verzia 48V/4500rpm, ale su 2-3x hlucnejsie. Dalsia moznost si kupit velky ventilator a urobit ho na pomale otacky :).

Casovac a spinanie tlacitkovym vypinacom (aj sceny a pod) riesim SHelly 1/Shelly 1pm s standby/active spotrebou 0.75W/1W, kde sa da nastavit zapnutie, vypnutie, casovanie, sceny, co len chces. cena shelly 10euro. shelly je v krabici za vypinacom. Shelly toleruje 230V AC alebo 24-60V DC.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 70
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod el_salvadore » ned led 24, 2021 5:49 pm

@ MGX, ja som hladal klasicke ventilatory do kupelne aj s nejakym tym IP krytim, pokial to bude odtahovat vlhke vodne pary az to casom neklakne. Ale pokial to je overene a v poriadku tak potom fajn. Vdaka za tip, dam to s tym shelly dohromady.
Planujem ostrovnu FVE.
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 63
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod kodl69 » ned led 24, 2021 7:14 pm

jsem si jistý, mám je doma a i na tom aliexpresu je potřeba umět hledat: https://www.aliexpress.com/item/4001094 ... 4c4dR6aQjk
https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 4c4dR6aQjk
60mm: https://www.aliexpress.com/item/4000649 ... 4c4dR6aQjk
a na konec axiál, kterj by mohl natáhnout i menší domáčí zvíře: https://www.aliexpress.com/item/3302106 ... 4c4dR6aQjk
ale ten se jaksi na potrubí moc nehodí, mám ho nachystanej na chlazení měniče.
Samozřejmě je možný dát i 12V variantu, a k tomu obyč DC/DC, mám odzkoušený tyhle: https://www.aliexpress.com/item/3291247 ... web201603_ ale po tragické zkušenosti, kdy se mi jeden prorazil, dávám i na vstup i na výstup transil...
Jestli si myslíš, že origo ventilátor na 230V do koupelny má nějak ošetřenej ten motorek proti vlhkosti, tak tě můžu ujistit, že nemá.
Ten Sanyo je hlučnější a má až moc velkej tah na odtah z koupelny a WC (mám jedno potrubí se zp. klapkama) a ten číňan viz odkaz je celkem ok. 4,5tis. otáček už bude celkem mela... Už mi to takhle funguje několik let, s tím, že ventilátor je v půdním meziprostoru mezi dvěma hrdly 120mm novoduru, skrz dírky ve ventilátoru jsou M3 závitovky a samořezkama přes úhelníčky z měerkuru je to přitažený k novoduru, hermetičnost zajistila šedá "americká" lepicí páska. Až to budu jednou rozdělávat, tak tady čekám problém.

Shelly: další čínskej krakatit s cloudovým ovládáním. a 1W spotřeba? to je za rok 8,7kWh!!! to bych nedopustil, já si provozuju jiný žrouty trvale :)

Teď na mě jukla ještě 90mm varianta, https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 5613%23468 po obrání rožků by se měla vejít do 100mm trubky jak nic, 36dB je celkem rozumná hlučnost.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5233
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod el_salvadore » ned led 24, 2021 7:42 pm

@kodl69, na ten priemyslovy casovac ktory tam mas nahodou nejaky link nenajdes? resp. alternativu. vdaka
Planujem ostrovnu FVE.
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 63
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod mgx » ned led 24, 2021 8:20 pm

@kodl69 - shelly vyrabaju bulhari, na baze bezneho ESP32. Cloud nemusis mat vobec zapnuty ak nechces, ja to mam zlinkovane s domacou automatizaciou HOME ASSISTANT bez cloudu. Mozes si tam hodit akykolvek firmware chces, ma to dokonca aj vyvedene programovaci interface. Takze ak chces, kludne custom fw tasmota alebo iny opensource.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 70
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod kodl69 » ned led 24, 2021 8:26 pm

https://mall.industry.siemens.com/mall/ ... guage%3Den
zapojení je prosté, - přívod na A2, tlačítko jedním koncem na + a na + i svorku 15, druhej konec tlačítka na B1, dioda z B1 (anoda) na(katoda) A1, na vývod 18 spojit s A1 a na ventilátor. Samozřejmě může být A1 zapojenej na + pořád, ale bude to mít pár mA klidovou spotřebu, a na to jsem úchyl. Tohle jsem použil proto, že to bylo v šuplíku, nekupoval jsem to. V zásadě díky diodě se dostane napájení i na A1, kam se dostane i po sepnutí kontaktu, a je tam napájení do konce intervalu, pak už je všechno odpojeno od napájení.

to MGX - vyzkouším. Ostatně sonoff je esp8266, taky se dá zkrotit, ale tak jak je z obchodu, je to klasickej krakatit v rukou číňana.
Máš někde odkaz, kde se to koupí a kde jsou alternativní firmware? Možná by to sneslo samostaný vlákno ohledně home asistant a pod...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5233
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Vetranie kupelne s automatickym dobehom ventilatora

Příspěvekod mgx » ned led 24, 2021 8:42 pm

@kodl69 - kupujem priamo na shelly.cloud. Bulhar ma dobre ceny, doprava vacsinou do tyzdna doma.

idem so stock firmware, ale tasmota to podporuje uplne v pohode

eshop: https://shelly.cloud/
urcite najdes aj na SK,CZ ale mierne predrazene
https://tasmota.github.io/docs/devices/Shelly-1/

pripadne mi posli PM.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 70
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica


Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'