Ó! Ta odkazovaná diskuse na TZB-info je pěkná žumpa!
Zákazníci si tam vůbec neberou servítky, ovšem to co tam předvádí dovozce, to je do očí bijící arogance. Občas má pravdu, občas plácá hovadiny a někde vyloženě hejtuje. Po přečtení ale musím říct, že mám pochopení pro oba tábory:
Distributor si toho na sebe naložil příliš, aniž by si uvědomil, že v jeho cílové skupině se přirozeně vyskytuje velký počet úspěšných podnikatelů a OSVČ. Tedy cílevědomých osobností s tahem na branku, businessmanů, perfekcionalistů či rovnou psychopatů. Před prodejem evidentně zatajoval (ne)schopnosti produktu a tak se nedí co divit, že teď mu telefony drčí i o víkendu, inbox se plní urgencemi a jeho bláboly nezabírají. Tenhle typ zákazníků má totiž hroší kůži a rozhodně se nenechá opít rohlíkem.
Na druhou stranu, pokud se čínskému výrobci systému AlphaESS povede vychytat pár much, jako například:
- zmíněnou nefunkční asymetričnost
- příliš pomalou regulaci výkonu
- velké přetoky
- vybíjení baterie až po jejím úplném vybalancování
- atd.
...tak by to mohlo být docela pěkné řešení, které dokáže oslovit a uspokojit značnou část trhu. Podobně jako třeba Sonnen nebo CES Battery Box.
Já jsem moc rád, že nám kolega Cerebrate podal zprávu z provozu. Je vidět, že chodit to prostě může. A pokud uvedená cena 333 tis Kč obsahuje i DPH, panely, konstrukci a práci, tak pro dodávku FVE na klíč to není zas tak špatné. Že se jedná o cenu po odečtení dotace 150 tis Kč, to je mi jasné.
Smutný je fakt, že z roční výroby 10,5MWh jsou 4MWh přetoky do ČEZu. To je skoro 40%!Což mimochodem, nesplňuje podmínku přiznání dotace NZÚ, kdy minimálně 70% vyrobené energie musí být spotřebováno v objektu. Takže bych se asi zařadil do fronty urgujících zákazníků a požadoval provedení kontroly, zda-li je již asymetrie funkční a nastavená. Sice to nevyřeší všechny přetoky, ale jejich největší objem určitě.
Ještě jednou díky za report a přeji, ať to šlape čím dál tím lépe