Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon říj 03, 2022 1:08 pm


Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq shift

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq shift

Příspěvekod Jusufs » stř říj 28, 2020 1:49 pm

Dobry den,

chcel by som sa spytat, ci je mozna nasledujuca konfiguracia s pouzitim AC couplingu a riadenia FV vykonu 3f Froniusa frekvencnym posuvom len v jednej faze.

Je znamynejaky link na dokumentaciu, ako nastavit napr. 1f Fronius Primo a Suder XTM pre pracu v ongrid aj offgrid rezime, s vyuzitim AC couplingu a frequency shiftu ?

Dakujem predom za pomoc.

Szabo
P.S.
PLCko si viem pripojit a naprogramovat, otazka je ake algoritmy sa musia pouzit.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod tomas » stř říj 28, 2020 4:06 pm

Fronius je symetrický střídač, dodává do všech fází stejně. Použijte jednofázový střídač a ty dvě zbývající fáze vraťte distributorovi. V zahraničí by s tím nebyl problém ale tady je ČEZko a účtuje se každá fáze samostatně.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2432
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod kodl69 » stř říj 28, 2020 6:22 pm

To co je na schématu nemůže fungovat. Už proto, že to potom není třífázová soustava.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6405
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » čtv říj 29, 2020 8:48 am

Dakujem za cenne komentare.
Jasne ze smerujem na pouzitie jednofazoveho striedaca napr. Galvo, Primo.

V sucasnosti mam v prevadzke ongrid system s moznostou dodavky prebytku do distribucky - zatial.

Potrebujem otestovat jednofazove offgrid xtender/victron riesenie v tejto 3 fazovej hardverovej konfiguracie. Inak musim najskor vymenit Symo za Primo do coho sa pustim na jar 2021.

Otazka je asi na Fronius, ale je mozne na fore uz niekto podobne riesil.
Je Fronius symo schopny zmenou frekvencie jednej fazy v offgrid rezime Studera znizovaz/zvysovat energiu z FV panelov do vsetkych faz ? Pripadne len vykon offgrid fazy ?
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod tomas » čtv říj 29, 2020 11:42 am

Jusufs píše:Je Fronius symo schopny zmenou frekvencie jednej fazy v offgrid rezime Studera znizovaz/zvysovat energiu z FV panelov do vsetkych faz ? Pripadne len vykon offgrid fazy ?

Pokud se mění frekvence ve třech fázích, tak není problém:
viewtopic.php?f=3&t=4977&start=20#p100436
Pokud se bude měnit frekvence jen v jedné fázi, tak se bude měnit i fázový posuv mezi fázemi a tím i sdružené napětí. A podle mne to shodí nějaká ochrana, minimálně napěťová.
Navíc nechápu ten "offgrid rezime Studera" v jedné fázi s třífázovým Froniusem symo, to nebude fungovat určitě. Třífázový Symo se bez všech tří fází nerozběhne.
Ale do výpadku distribuční sítě by to na tom obrázku mohlo fungovat.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2432
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Quickyprd » čtv říj 29, 2020 3:28 pm

No nevim, ale není trochu brutální dávat XTH8000 na fázi kde bude PV Max. 1,5kw? Nebude mnohem levnější a jednodušší tam dát all-in-one hybridní střídač? Ať už jedno co trojfázový? Cena 1F bude kolem 40k a asymetricky 3F je už za 56k. Či pokud ten XTH už mate, tak k tomu jen kvalitní MPPT regulátor či F.Primo třeba 5kW na AC coupling.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 221
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » čtv říj 29, 2020 9:23 pm

Quickyprd píše:No nevim, ale není trochu brutální dávat XTH8000 na fázi kde bude PV Max. 1,5kw? Nebude mnohem levnější a jednodušší tam dát all-in-one hybridní střídač? Ať už jedno co trojfázový? Cena 1F bude kolem 40k a asymetricky 3F je už za 56k. Či pokud ten XTH už mate, tak k tomu jen kvalitní MPPT regulátor či F.Primo třeba 5kW na AC coupling.


Primo 4.6.1 by mal byt optimum. Ja to Symo 4.5-1 a mam este Galvo 3.1.1 predam a vymenim za Primo - to je tutovka.
Tento koncept je len kvoli moznosti testovania Xtendra XTH8000-48. Kupil som ho za 1990 euro, r.v. 2016.
Mohol by som vymenit Symo za Galvo, mam oba pristroje.
Zmluva s distribuckou je na Symo s moznostou dodavky prebytkov do siete.
Vykon FV je 12xLG Neon 335Wp=4 kWp.
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » pát říj 30, 2020 6:56 am

tomas píše:
Jusufs píše:Je Fronius symo schopny zmenou frekvencie jednej fazy v offgrid rezime Studera znizovaz/zvysovat energiu z FV panelov do vsetkych faz ? Pripadne len vykon offgrid fazy ?

Pokud se mění frekvence ve třech fázích, tak není problém:
viewtopic.php?f=3&t=4977&start=20#p100436
Pokud se bude měnit frekvence jen v jedné fázi, tak se bude měnit i fázový posuv mezi fázemi a tím i sdružené napětí. A podle mne to shodí nějaká ochrana, minimálně napěťová.
Navíc nechápu ten "offgrid rezime Studera" v jedné fázi s třífázovým Froniusem symo, to nebude fungovat určitě. Třífázový Symo se bez všech tří fází nerozběhne.
Ale do výpadku distribuční sítě by to na tom obrázku mohlo fungovat.


Dakujem za cenne poznamky. Samozrejme Symo pri vypadku minimalne jednej fazy L1 alebo L2 VYPNE sam seba, pripadne podpatova ochrana rozpojovacieho bodu vypne aj 3f stykac. FV zdroj bude okamzite odpojeny z napajacieho uzlu vsetkych faz. Kedze ziadny trojfazovy spotrebic nemam a nebudem pripajat, fazovy posun a velkost zdruzeneho napatia by nemal byt problem. Vektor fazoveho napatia si zachova rovnaku absolutnu hodnotu, ci nie ?
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod kodl69 » pát říj 30, 2020 8:44 am

a ten měnič si fakt nehlídá to, že má doopravdickej třífázovej systém? to je podle mě blbost, to hned vypadne do poruchy.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6405
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod tomas » pát říj 30, 2020 11:33 am

Ten Suder je paralelně připojený a přifázovaný k síti. Takže L3 na jeho vstupu = L3 na výstupu a tedy stejný průběh sinusovky napětí v čase.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2432
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » pát říj 30, 2020 6:46 pm

kodl69 píše:To co je na schématu nemůže fungovat. Už proto, že to potom není třífázová soustava.


Na vsetky jednotlive fazy mam a budem mat pripojene jednofazove spotrebice.
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » pát říj 30, 2020 6:48 pm

kodl69 píše:a ten měnič si fakt nehlídá to, že má doopravdickej třífázovej systém? to je podle mě blbost, to hned vypadne do poruchy.


Odpoved od Fronius Supportu:
Hallo Herr Szabo
Ich denke nicht, dass das Geräte in einem gemischten Betrieb läuft - da liegen keine internen Tests oder Erfahrungswerte vor. Eine Kompatibilität mit Studer gibt es jedoch, da wir auch Frequenzgeregelt arbeiten.

Daher wäre meine Empfehlung einen 1-phasigen Wechselrichter zu verwenden
ODER:
Eine weitere Möglichkeit, die wir oft bei Victron Inverter Charger verwenden, ist bei einem 3-phasigen Wechselrichter 3 Inverter Charger zu verwenden. Eine Mischform hatten wir bis jetzt nicht.
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » pát říj 30, 2020 6:55 pm

tomas píše:Ten Suder je paralelně připojený a přifázovaný k síti. Takže L3 na jeho vstupu = L3 na výstupu a tedy stejný průběh sinusovky napětí v čase.


Jasne, ze ostrovny system predpoklada odpojenie L3 na vstupe. Na scheme to nie je. Malo by sa to dat zakazat a spatne povolit parametrom Expert 1127 Einspeisung erlaubt Default:Nein,
alebo relatkom na AC In.
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod kodl69 » sob říj 31, 2020 12:37 pm

vrátím se k začátku tématu:
chcel by som sa spytat, ci je mozna nasledujuca konfiguracia s pouzitim AC couplingu a riadenia FV vykonu 3f Froniusa frekvencnym posuvom len v jednej faze.
Hlavně nechápu, k čemu to celý má být dobrý.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6405
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » sob říj 31, 2020 3:25 pm

Len k testovaniu napr. komunikacie 232i ci X-CAN s RCC s PLCckom (RPi4)
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » ned kvě 08, 2022 10:10 am

Dobry den,
mam uz kupeny 1fazovy Fronius Primo 4.6.1. a 1fazovy Fronius smart meter. Modbus metra s Froniusom oziveny.
Akumulator Pylontech (2xUS3000C) je pripojeny na Studer XTH-8000 cez CAN adapter.
Mam na zaklade zmluvy o prebytkoch moznost "predavat" prebytky do distribucnej siete-gridu.

Pri pripojeni Froniusu pripojeneho na L1 gridu a na ACIn XTH sa bateria dobija z gridu ak nie je prebytok z Froniusu.
Pri prebytku sa bateria nabija z Froniusu.

Po dosiahnuti SOC 100% Studer XTH prestane bateriu dobijat z AC In a udrzuje ju kratkymi nabijacimi impulzmi.
Parameter XTH 1542 Prohibits grid feeding mam nastaveny na Yes. Pri nastaveni default No po nabiti na SOC 100% Pylontech(Studer?) tlacil asi na minutu do gridu 40A - netusim preco - priloha.

Obmedzi Studer (Pylontech) po nabiti zo strany ACout nabijanie aku po dosiahnuti SOC 100% podobne ako pri obmedzeni nabijania z ACIn ?

Parametre CAN adaptera 6062-SOC for backup, 6063-SOC for grid feeding a 6075-SOC for end of charge mam nastavene na 100% (default CAN parametre po naswitchovani CAN adaptera na Pylontech).
Da sa upravou tychto troch parametrov zabranit nechcenej injektazi ???

Akym sposobom dobijat aku ak je nedostatok solarnej energie ?
Musim prejst do rezimu, kde uz phase shift je zakazany a frekvencia AC Out fazy musi byt synchronna s distribucnou frekvenciou.
---------------------

Najskor by som chcel odskusat AC Coupling pri plne nabitom aku (2x Pylontech US3000C) v cisto ostrovnom systeme s odpojenou distribucnou fazou napr. L1. Vsetky fazy L1, L2, L3 preventivne odpojim od pripojky v rozvadzaci.
Na spolocny bod StuderAC Out - Fronius AC Out pripojim nejaku spotreby domu s malym odberom.

Bude XTH zvysovat frekvenciu na AC Out a teda aj Froniusu ak bateriu uz nebude treba nabijat ?
Obavam sa, ze zvysenie frekvencie znizi vykon Froniusa natolko, ze vetva spotreby nebude mat z coho cerpat.

Dal by sa nejako pouzit Fronius smart meter na interne riadenie vykonu Froniusu tak, aby bola zarucena dodavka do vetvy spotreby ? Povodne som ho chcel dat do vetvy distribucnej fazy kvoli zabraneniu injektaze obmedzenim vykonu Froniusu.

Ma niekto z vas prosim takto zapojeny system so Studerom XTM, XTH ? Rad by som sa telefonicky poradil. Svoje cislo na prezvonenie poslem do sukromnej spravy. Mozem bez obedzenia volat do EU.
Pripojenie ku mne cez Teamviever, ci Chrome remote je mozne.

Dakujem predom za pomoc.

P.S.
Mam uz spojazdnenu komunikaciu Pylontech z portu Console do Openhabu, Influxdb a Grafany - priloha.
Na zaklade s odpovedi na pwr command, vypinam automaticky vykonovu cast US3000 !!!
Chystam sa tuto diagnostiku implementovat do Raspberry Pi Zero (OH2, Influxdb, Grafana)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Diablo1st » ned kvě 08, 2022 3:44 pm

Studer síce nemám, ale skúsim malé zamyslenie:
- pri zapojení na AC-in ako XTH vie, že nabíja zo siete alebo z Froniusu? Bolo by treba doplniť do systému smartmeter pre XTH.
- pri zapojení na AC-out a povolených pretokoch do siete máte nejaký problém?
- frequency shift by mal fungovať len pri ostrove
- ohľadom ac coupling sa dá inšpirovať u Victronu, majú spracované možnosti zapojenia a vždy tam je nejaká forma merania toku energie na AC-in strane.
- čo tak doplniť do systému mppt regulátor a dobíjanie z XTH nechať len pri malom SOC?
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 545
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » ned kvě 08, 2022 4:40 pm

Samozrejme to XTH nevie, ja to vidim na rozdielu vyroby Froniusom a spotrebou domu. Mam este jeden meter (nie Fronius ale EMU Electronic Swiss) na spotrebu domu. Je to stvorkvadnrant, v zapojeni na spotrebu domu meria len odberovy smer.

Zatial som AC Coupling neskusal. Nechapem ten prudovy prebytok do siete po dobiti na SOC 100%. Na ACOut nebola ziadna zataz. Mozno preto sa pokusil Studer (BMS Pylontechu ???) injektovat do siete.

Dakujem kuknem na Victron.

Zaujimavy napad, ale dalsi HW ale naviac Mischung Studer/Victron.
Riesenie je Studer VS120 a Fronius predat, ale v sucasnosti aj tak nic nezozeniete. Cira katastrofa.
A rad by som zostal pri kombinacii XTH a Primo.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Diablo1st » ned kvě 08, 2022 6:36 pm

Ohľadom mppt regulátora samozrejme som mal na mysli buď origo Studer alebo klon od Fangpusun. Už keď ten Fronius máte, nevidím dôvod ho predávať.
Myslím, že AC Coupling na AC-out by mal fungovať bez problémov, len pozor na death lock! Preto je lepšie do systému doplniť aj mppt regulátor.
Ohľadom toho smartmetra, u Victronu sa dá použiť ET340 a merať jednu fázu a aj on-grid. Tým vidí systém aj dodávku/odber do/zo siete a aj výrobu on-grid meniča. Neviem, či sa takáto konfigurácia dá použiť aj u Studeru.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 545
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » ned kvě 08, 2022 8:16 pm

Prosim co je to ten Death lock ?

Ak som spravne pochopil AC coupling, musim pri dobijani aku cez AC In (z gridu) najskor odpojit stykacom AC vystup z Froniusu - pomocou AUX1 alebo 2. Nasledne nastavit BMS parameter 6072 xtendra "Solar Inverter connected on AC-Out" na No.

Naopak pri prechode na bezny AC coupling rezim a pripadne dobijanie aku z Froniusa cez AC out vypnut najskor Transfer rele (oddelit AC In), nastavit parameter 6072 na Yes a potom pripojit stykacom Fronius ?

Vyskusal som prepinanie parametrov 1128 Transfer relay allowed aj 6072 Solar Inverter connected on AC-Out pri vypnutom zapise do flash :yes: . Cize ich mozeme lubolne prepinat a neposkodime Flash pamat.
Naposledy upravil Jusufs dne ned kvě 08, 2022 9:15 pm, celkově upraveno 1
?
Jusufs
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: kratas a 2 návštevníků

Reputation System ©'