Kanceláře na vodní hladině bude pohánět slunce

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Kanceláře na vodní hladině bude pohánět slunce

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, což již tradičně znamená, že vám přináším článek ke čtení, zamyšlení a případné diskuzi. Dnes se podíváme na zajímavý projekt, který se chystá v Nizozemsku.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Kanceláře na vodní hladině bude pohánět slunce

Nizozemští architekti ze společností Powerhouse Company navrhli obří plovoucí kancelářskou budovu, jež bude největší svého druhu na světě. Umělý ostrov využívá vlastní solární zdroj, systém výměny tepla na bázi vody a je postaven výhradně ze dřeva, aby se snížila jeho uhlíková stopa.

Prvním velkým milníkem bylo ukotvení základní plošiny na místo v rotterdamském přístavu Rijnhaven na řece Maas, které můžete vidět v publikovaném videu. Další konstrukční a finalizační práce budou provedeny v následujících měsících. V prostorách Floating Office Rotterdam (FOR) má - tak trochu symbolicky - sídlit Globální centrum pro adaptaci.

Plovoucí kanceláře

Plovoucí kanceláře budou klíčovým prvkem v nově zrekonstruovaném prostředí přístavu. „Návrh udržitelné plovoucí kancelářské budovy byl velmi náročnou zakázkou, ke které jsme přistoupili holisticky.“ uvedl zakladatel Powerhouse Company Nanne de Ru.

Holismus je dle Wikipedie filosofický názor nebo směr, který zdůrazňuje, že všechny vlastnosti nějakého systému nelze určit nebo vysvětlit pouze zkoumáním jeho částí. Holismus tvrdí, že „celek“ je důležitější než jeho části a každá část má význam pouze vztahujeme-li její význam k ostatním částem nebo k celku.

Plovoucí kanceláře mají odrážet hodnoty jejích budoucích obyvatel: cílem této nevládní organizace se sídlem v Rotterdamu je podpora plánování, investic a technologií ke zmírnění probíhajících klimatických změn.

Proti klimatickým změnám

Jednou z výhod tohoto řešení je odolnost vůči klimatickým změnám. I když následkem globálního oteplování stoupne mořská hladina, kancelářských prostor se to nijak nedotkne. Celý objekt je navíc díky vlastnímu zdroji solární energie a systému výměny tepla zcela soběstačný.

Budova je postavena výhradně ze dřeva, má tři podlaží a z břehu je přístupná přes promenádu. Nechybí ani občanská vybavenost - v rámci objektu lze využívat restauraci s velkou venkovní terasou nebo bazén.

Převislé balkony kolem každého patra spolu se šikmou střechou poskytují stín. Kromě toho že snižují náklady na klimatizaci, mají také další role: poskytují zajímavou meziprostorovou oblast, která kombinuje úkryt před nepříznivým počasím s čerstvým vzduchem a otevřenými výhledy do okolí.

Zelená budoucnost

„Konstrukce stavby je ze dřeva a lze ji snadno demontovat a znovu použít. Je tak připravena na oběhové hospodářství.“ uvádí na oficiálním webu projektu Floating Office Rotterdam architekt Paul Sanders.

Oběhové hospodářství je označováno za nový ekonomický směr Evropské unie. Jde o „způsob výroby a spotřeby, který díky sdílení, pronajímání, opětovnému používání, opravování, repasování nebo recyklaci zhodnocuje již existující výrobky, suroviny a materiály.“ uvádějí na toto téma stránky Evropského parlamentu.

Celkem logicky se na mysl vkrádá otázka: „Když je hlavním konstrukčním materiálem nad vodní hladinou je dřevo, jaký materiál je použitý pro stavbu pod vodou?“ Sanders na ni odpovídá, že pontony jsou vyrobeny z betonu.

„Nizozemsko má velmi bohatou historii stavby lodí, které byly po dlouhou dobu vyráběny ze dřeva. Dřevo vystavené vodě vyžaduje údržbu. V minulosti se to dělalo relativně snadno vytažením lodí z vody. To je v případě budovy této velikosti samozřejmě mnohem těžší! Ano, myslíme si, že je to možné, pokud jsou v procesu návrhu pečlivě zvážena omezení a možnosti použití dřeva!“ uvádí Sanders.

Podrobnosti o projektu

Počátky projektu s neveřejným rozpočtem se datují až do roku 2018. Plovoucí ostrov by měl poskytnout 3700 metrů čtverečních podlahové plochy, jež bude využita nejen pro kanceláře, ale i pro další prostory dostupné veřejnosti.

„Díky použití vody z Rijnhavenu k ochlazení budovy a využitím střechy kanceláří jako velkého zdroje sluneční energie je budova skutečně zcela soběstačná,“ řekl Nanne de Ru. Budova bude hostit Globální centrum pro adaptaci po dobu pěti až deseti let, pak bude buď zpřístupněna k pronájmu, nebo přemístěna.

„Vzhledem k tomu, že se klimatické změny projevují v rámci celého světa, představují extrémní povětrnostní jevy a stoupající hladiny moří pro architekty nové výzvy,“ uvedl generální ředitel Globálního centra pro adaptaci Patrick Verkooijen.

Co říkáte na nápad v podobě plovoucí kanceláře?

Zdroje: powerhouse-company.com, dezeen.com.
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Kanceláře na vodní hladině bude pohánět slunce

Příspěvek od jahodovák »

Už to vidím,aby to mohl postavit někdo u nás,tak vykope velké jezero....nejlépe na kopci...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Kanceláře na vodní hladině bude pohánět slunce

Příspěvek od redcrown »

Tak to by splňovaly Dlouhé stráně
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek