Google vymazal svou uhlíkovou stopu

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Google vymazal svou uhlíkovou stopu

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

dnes zcela výjimečně nikoli v pátek, ale ve čtvrtek přicházím s dalším článkem ke čtení, zamyšlení a případné diskuzi. Dnes se podíváme na Google a jeho aktivity v oblasti uhlíkové stopy.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Google vymazal svou uhlíkovou stopu

Internetový gigant Google se chlubí, že v polovině září odstranil celou svou uhlíkovou stopu. Jak toho dosáhl? Na první pohled jednoduše - prostřednictvím takzvaných uhlíkových kompenzací. Ty odpovídají všem emisím, které kdy vyprodukovala jeho datová centra a kampusy.

To zahrnuje emise generované předtím, než se Google stal v roce 2007 uhlíkově neutrálním. Společnost tvrdí, že se jako první na světě zbavila celého svého uhlíkového dědictví. Pojďme se společně podívat na to, co to znamená v praxi.

Uhlíkové kompenzace

Uhlíkové kompenzace jsou kredity za obnovitelnou energii, které mají kompenzovat emise vyrobené jinde. Tyto kredity sice podporují obnovitelnou energii, ale nejsou úplně všeříkající. Samozřejmě zcela nejlepší by bylo vůbec emise nevypouštět, nicméně to zejména v minulosti prostě nešlo.

Uhlíkové kompenzace se dle Wikipedie „měří v tunách ekvivalentního oxidu uhličitého (CO2) a mohou představovat šest základních kategorií skleníkových plynů: oxidu uhličitého (CO2), metanu (CH4), oxidu dusného (N2O), zcela fluorovaných uhlovodíků (PFC), částečně fluorovaných uhlovodíků (HFC) a fluoridu sírového (SF6).“

Jednotka uhlíkové kompenzace představuje snížení o jednu tunu oxidu uhličitého nebo jeho ekvivalentu v jiných skleníkových plynech. Kompenzace se obvykle dosahují prostřednictvím finanční podpory projektů (nejčastěji pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů), které snižují emise skleníkových plynů v krátkodobém nebo dlouhodobém horizontu.

Zelený Google

Do roku 2030 chce Google podle svých slov využívat bezuhlíkovou energii ve všech svých datových centrech a kampusech po celém světě. „To je mnohem náročnější než tradiční přístup spočívající ve sladění spotřeby energie s obnovitelnou energií,“ napsal na oficiálním blogu generální ředitel Googlu a Alphabetu Sundar Pichai.

Pokud se to skutečně podaří dotáhnout do zdárného konce, pak každý e-mail, který pošlete přes Gmail, každá cesta, na kterou se vydáte pomocí Map Google, a každé zhlédnuté video na YouTube bude poháněno čistou energií.

Google proto hodlá využívat větrné a solární zdroje energie, zvýší kapacitu bateriových úložišť a využije umělou inteligenci k optimalizaci prognózy poptávky po elektřině. Vedle toho rovněž plánuje do roku 2030 přivést do klíčových regionů pět gigawattů bezuhlíkové energie, což odpovídá ekvivalentu v podobě vyřazení více než jednoho milionu automobilů.

Do roku 2030 chce také pomoci více než pěti stovkám měst a místním samosprávám po celém světě snížit roční emise uhlíku o jednu miliardu tuny. Vedle toho pomáhá majitelům komerčních budov a datových center využívat umělou inteligenci ke snižování celkové spotřeby energie.

Pohled Sundara Pichaie

Generální ředitel Sundar Pichai na blogu uvádí důvody, proč vnímá otázku životního prostředí tak vážně: „Před několika lety zničily povodně město Čennai, kde jsem vyrůstal. Když jsem viděl zaplavené město, které po tolik let mého života zažívalo extrémní sucho, cítil jsem dopady klimatických změn mnohem blíže.“

Pichai také zmiňuje oranžovou oblohu v severní Kalifornii, jejíž fotky doslova obletěly celý svět. Ta byla následkem velkých požárů, jež zuřily po celém západním pobřeží. „Vím, že podobné události nedávno zažili i jinde - v Austrálii a Brazílii - a bohužel nebudou poslední.“ konstatuje.

Svět musí jednat nyní, pokud chceme odvrátit nejhorší důsledky změny klimatu. Proto se Google zavázal, že se na tomto cíli bude podílet a stal se první významnou společností, která se v roce 2007 stala uhlíkově neutrální. „Provozujeme nejčistší globální cloud v tomto odvětví a jsme největší společností kupující obnovitelnou energii.“ chlubí se.

Smazaná stopa

„K dnešnímu dni jsme nákupem uhlíkových kompenzací odstranili veškeré uhlíkové dědictví Googlu (pokrývající všechny naše provozní emise, než jsme se v roce 2007 stali uhlíkově neutrálními). To znamená, že celoživotní uhlíková stopa společnosti Google je nyní nulová. Jsme rádi, že jsme první velká společnost, která to dokázala.“ chlubí se vyhledávací gigant.

Tím ale aktivity Googlu v rámci ochrany životního prostředí nekončí. Takto vypadají plány na následující dekádu:
  • Jsme první velká společnost, která se zavázala provozovat 24 hodin denně bezuhlíkovou energii ve všech našich datových centrech a kampusech po celém světě. To je mnohem náročnější než tradiční přístup sladění spotřeby energie s obnovitelnou energií, ale pracujeme na tom, abychom to splnili do roku 2030.
  • Investujeme do technologií, které pomáhají našim partnerům a lidem po celém světě činit udržitelná rozhodnutí. Například investujeme do regionů, abychom pomohli 500 městům snížit emise uhlíku a našli nové způsoby, jak prostřednictvím našich produktů zlepšit situaci jedné miliardy lidí.
  • Odhadujeme, že závazky, které dnes přijímáme, vytvoří do roku 2025 více než 20 000 nových pracovních míst v oblasti čisté energie a souvisejících průmyslových odvětvích v Americe i po celém světě.
„Jsme optimističtí v tom, že využitím nových technologií, investicemi do správné infrastruktury a nástrojů a posílením pravomocí partnerů, neziskovek a lidí může být toto desetiletí pro klimatickou změnu dosud nejrozhodnější. Jsme hrdí na to, že můžeme přispět svým dílem a pomoci posunout svět blíže k bezuhlíkové budoucnosti pro všechny.“ konstatuje Pichai.Co říkáte na tyto aktivity Googlu?

Zdroje: engadget.com, blog.google.
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Google vymazal svou uhlíkovou stopu

Příspěvek od kodl69 »

To je jenom propaganda. A co uhlíková stopa po vybudování datovejch sítí, datacenter po celým světě, který data od google přenáší sem a tam, a končí to mým routerem, kterej není bez uhlíkové stopy, ale aspoň je napájenej obnovitelnou energíí
- a zase, životnost komponent je konečná, na jejich recyklaci a výrobu nových jsou potřeba suroviny, energie... Jediná bezuhlíková technologi je ta, která neexistuje.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
jahodovák
Příspěvky: 1928
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Google vymazal svou uhlíkovou stopu

Příspěvek od jahodovák »

Tak nějak nevím co si o tom myslet,podle mě jediná správná věc je kopírovat přírodu,která pracuje bezodpadově a to tím,že jakýkoliv odpad je surovinou pro jiné použití.Tím nevzniká nic co by bylo pro ostatní nebezpečné,až se toto naučíme,budeme moci říct,že je to správné.Ono se může lehce stát že při hledání bezuhlíkové stopy po sobě zanecháme ještě mnohem horší horší stopu.....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
rva
Příspěvky: 3526
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Google vymazal svou uhlíkovou stopu

Příspěvek od rva »

Je vidět, že Google neví, co s penězi.
A kopírovat přírodu? Příroda se o odpady nezajímá. Pokud se odpad jednoho někomu jinému hodí, tak si ho využije. A pokud se nehodí, tak ho nechá ležet. Vždyť ty odpady z přírody máme všude kolem - vápence, uhlí, ropa, guáno - to vše jsou odpady, které až my likvidujeme a děláme z nich cement, elektřinu, naftu, hnojivo.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
jahodovák
Příspěvky: 1928
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Google vymazal svou uhlíkovou stopu

Příspěvek od jahodovák »

rva píše:Je vidět, že Google neví, co s penězi.
A kopírovat přírodu? Příroda se o odpady nezajímá. Pokud se odpad jednoho někomu jinému hodí, tak si ho využije. A pokud se nehodí, tak ho nechá ležet. Vždyť ty odpady z přírody máme všude kolem - vápence, uhlí, ropa, guáno - to vše jsou odpady, které až my likvidujeme a děláme z nich cement, elektřinu, naftu, hnojivo.
Naopak v přírodě pokud do ní nezasáhl člověk mělo vše své místo.Člověk,tedy vědci si myslí že jsou chytřejší a nezajímají se o to co z jejich počínání vzejde.Pokud vím,dodnes neví co a jak ve vesmíru funguje.Člověk zatím jen vše drancuje a vůbec ho nezajímají následky a hlavně hledí na zisk a ti,kteří měli ponětí jak to funguje jsou soustavně likvidování,protože zbohatlíci si mylně myslí že jim vše patří,jim nejde o blaho lidstva ale jen o osbní moc nad ostatnímy.Pokud má někdo jiný názor,prosím neberu mu ho ale ani ne moc vzdálená budoucnost ukáže jak to opravdu je,přeji hlavně hodně zdraví v dnešní zvlášní době...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Kostěj
Příspěvky: 586
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Google vymazal svou uhlíkovou stopu

Příspěvek od Kostěj »

karelkilian píše:... prostřednictvím finanční podpory projektů...Jsme hrdí na to, že můžeme přispět svým dílem ... budoucnosti pro všechny...
Odpustky verze 2020. Mistře Jene, vidíte to?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek