od solárník » čtv črc 28, 2022 12:46 pm
[quote="kodl69"][/quote]
U Fraunhoferu tvrdí, že proud začíná téct do zastíněného panelu už při externím napětí 80% jeho Ump (nebo Uoc, teď nevim), což ty nezastíněný panely dosáhnou zcela určitě. Tedy v podstatě vždy, když se zastíní. Připojená elektronika je buď zmatená, nebo to řeší snížením Ump právě pod 80%, aby to začalo téct do elektroniky a ne do zastíněnejch panelů. Tedy má pak string o 20% nižší výkon, než by mohl mít.
Já jednou spojoval dva paralelní stringy. Jeden s 12 panely, každej s diodou měl Ump 35V. Pak tam byl druhej paralelní string se 14 odlišnými panely s Ump 44V bez jakýchkoli diod. Že je to blbost spojovat takhle odlišný stringy teď odhlídněme. Dal jsem tam pro jistotu kulatej oboustrannej ručičkovej ampérmetr +-20A, co to bude dělat. Když jsem to v podvečer spojil, kdy ten druhej string s vyšším Ump byl už dost zastíněnej, tak k mýmu překvapení šel ten měřák na doraz na -20A do toho zastíněnýho stringu s vyšším Ump 44V (!). Od tý doby jsem si to radši ověřil, u nás v češtině o tom nikde moc nepíšou, dneska se dělaj v převážný většině sériový stringy, nebo sériovoparalelní stringy, čistý paralelní se moc nedělaj, snad jen na modrásky přifázovávací nebo nějaký levný regulátory, ale evidentně je to v tom případě problém, měl jsem fakt měřák 20A na doraz v obráceným směru a ta studie Fraunhoferů to potvrzuje.
Další věc je, že kdyby se jakýkoli panel podělal a všechen proud toho stringu do něj šel, tak to začne při větším stringu bez diod hořet.
-