Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř úno 01, 2023 7:52 pm


Paralelní provoz

Měniče Victron

Paralelní provoz

Příspěvekod Miloslav SLádek » stř čer 24, 2020 2:38 pm

Všechny zdravím vespolek. Mám 3x multiplus II 3000 va. Mam to udělaný tak že kdykoli si mohu zvolit 3F nebo 1F provoz. Většinou pro vetší efektivitu FVE volím paralelní 1F zapojení. Všiml jsem si ale že v této konfiguraci to ukazuje nesmyslně větší a někdy i menší proudy, jak ve vztahu k wattům tak s reálným měřením. A také je těžší udržet tzv. síťovou nulu. (Při malém odběru saje, při velkém dodává.) Zkoušel jsem dávat ESS nebo hub4 asistenta jen do mástru ale i do všech, beze změny chování. Není mi uplně jasné jak měří proud a watty když jsou střídače na vstupu i na výstupu propojené. Nemáte s tímto někdo zkušenost? Buď mám něco špatně v konfiguraci nebo jestli by nebylo řešení jeden externí měřič proudu zapojeny na máster? Předem děkuji za odpověd.
?
Miloslav SLádek
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát srp 23, 2019 3:21 pm


Re: Paralelní provoz

Příspěvekod STRUCTOR » čtv led 19, 2023 3:11 pm

Ahoj všem.
Také mám 3x multiplus II 3000 va, což se samozřejmě často jeví jako nepraktické s ohledem na zatížitelnost jednotlivých střídačů. Tedy by se mi líbilo v předešlém příspěvku uvedené přepínání provozu 1F/3F. Nicméně se mi nepodařilo najít způsob jak to elegantně zapojit/nastavit. Poradí někdo?
Děkuji za každý nápad.
jk
?
STRUCTOR
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob čer 25, 2022 8:42 pm


Re: Paralelní provoz

Příspěvekod Dagus » čtv led 19, 2023 5:39 pm

Ne pro to snadné přepnutí je ale třeba prekonfit provoz z 3faz na paralell. Fyzicky přepnout dráty 3fazu na jednu fazi přeci bude mezifázový zkrat. Jak to snadno udělat bez změny konfigu mě nenapadá.
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono, 810Wp Hyundai čeká
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1572
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm


Re: Paralelní provoz

Příspěvekod STRUCTOR » stř úno 01, 2023 10:39 am

Ano, změna/přepínání konfigurace 3F/1F provozu střídačů je část problému, pak propojování/rozpojování fází, přicucávání z Gridu....., co na to ČSN, vyhláška ev. PRE. Těch trablů vidím víc. V prvním příspěvku MS píše, že už to má zapojené, tedy to by to řešení mít mělo. Čekal jsem, že to třeba má více lidí a že se třeba podělí o informace...
?
STRUCTOR
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob čer 25, 2022 8:42 pm



Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'