Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

přebytky sou , s nimi nic nesvedu . Zato ohřev TUV mám vymakanej úplně suprově :D . Větší ohřívač upraven z 2kW příkonu na 1kW příkonu a menší ohřívač upraven z 2kW na 0,5kW příkonu . Jejich ovládání je banální - je-li a bude-li hezky = oba zapnuty nechť si berou kdy chcou co chcou . Nepříznivé počasí = vypnout ať je čím svítit . Jednoduše .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Frana
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od Frana »

Takhle to ted mam po vetsinu casu...
Takhle to ted mam po vetsinu casu...
Zatim se mi to diky mirnemu "prepanelovani" dari nastavit tak, ze do cca 17:00 odpoledne mi to jede jen z regulatoru. Mam v zaloze jeste nastaveni podminky proudu do a z baterii, ale Venus tam neumi zaporny hodnoty, tak to jeste musim nejak vykoumat. Takze musim rict, ze z baterek to diky rezerve diky balancovani v dobe sepnuti stykace vlastne ani nejede a pokud ano, tak jsou to proudy kolem cca 1-5A, coz neni nic desiveho. Pokud by to problem byl, tak uberu pul hodinku na casovani vecer, pripadne na podzim stejne asi zhyzdim fasadu domu ze tri stran dalsimi tremi stringy panelu (3x1,5kWp) a pak uz to zase bude o necem jinem. Ted mam spis problem s 20x300Wp panely, ze jsem vetsinu dne na limitu regulatoru a dalsi se mi moc kupovat nechce, takze budu muset zacit tocit s panelama... :-)
A o tom ruseni a flickru vim, proto to nechci - chci na svem Yaesu poslouchat uplne jine veci nez regulaci ohrevu...
Naposledy upravil(a) Frana dne ned kvě 24, 2020 12:12 pm, celkem upraveno 1 x.
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
PavelR
Příspěvky: 3125
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od PavelR »

xmasin píše:To řešení s autotransformátorem je pěkné, ale když jsem hledal cenu tak není nejlevnější
https://www.gme.cz/autotransformator-di ... a1f250-200. Otázka je, jestli by nestačilo pevné trafo s větším počtem odboček a podle výkonu přepínat z FVE přepínat odbočky.
není to tak zlý
https://www.fonetip.cz/regulacni-transf ... KEQAvD_BwE
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od xmasin »

To by i šlo, otázka je rychlost regulace a jak automaticky ovládat běžce.
I když tady https://www.ttw.cz/produkty/regulacni-a ... m-pohonem/ jsou nabízeny i s motorkem pro ovládání.
Uživatelský avatar
lemra79
Příspěvky: 447
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Lokalita: Usteckoorlicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8800
Kapacita baterie [kWh]: 10?
Bydliště: Usteckoorlicko

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od lemra79 »

xmasin píše:
To by i šlo, otázka je rychlost regulace a jak automaticky ovládat běžce.
I když tady https://www.ttw.cz/produkty/regulacni-a ... m-pohonem/ jsou nabízeny i s motorkem pro ovládání.

píšou čas 5 s, to by nebyla taková katastrofa. Spíš bych se obávál o mechanickou výdrž sbíracího ústrojí. Dnes okolo poledne klasická blikačka, za den by to klidně 100 x sjelo a najeno......
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR,
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 8,865 kWp, 460 m.n.m.
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od xmasin »

lemra79 píše: píšou čas 5 s, to by nebyla taková katastrofa. Spíš bych se obávál o mechanickou výdrž sbíracího ústrojí. Dnes okolo poledne klasická blikačka, za den by to klidně 100 x sjelo a najeno......
Tomu by se asi musela přispůsobit rychlost regulace. Nebo použít trafa se pevnýma odbočkama, ale co jsem zatím našel, tak mají 5 odboček 80,105,135,170 a 230V a to mě přijde pro 2 kW spirálu dost hrubý.
Uživatelský avatar
RRR
Příspěvky: 211
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od RRR »

https://www.conrad.cz/regulacni-transfo ... -a.k516538

Tohle mám doma, v podstatě nepoužité. Klidně to pustím. Reguluje to perfektně, akorát jsem nikdy nedotáhl to řízení ovládacího motoru, nejsem až takovej kamarád s Arduino. Sběrač je celkem bytelný, toho bych se nebál.
stminy116
Příspěvky: 67
Registrován: čtv bře 07, 2019 9:47 am

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od stminy116 »

Zdravim chlapi. Ja pouzívam u victronu jednoduchý ssr vyťažovač. Spirála AC je 3x 650w a 3x 1000w. Napätia su nastavene s rozdielomskoro 0,5v na baterke. Prvý 3x600w je na absorpciu a druhý 3x1000w je na bulk. Bulk vyťažovač sa zapína po dosiahnutí 99%soc a vypina pri 98% cez BMV 702 merac. Druhy vyťažovač 3x 600w je v podstate zapatý nonstop, a je nastavený na 1,2 voltu pred absorpciou. A jednoduchý časovač, ktorý vypne vyťažovac bulk a zároveň prvu tretinu vyťažovača absorpcia. Jednoduché, Primitívne a veď usúďte sami.
IMG_20200509_185450_6.jpg
IMG_20200502_135029_0.jpg
Screenshot_20200415-164634.png
Screenshot_20200501-165656.png
[attachment=0]
stminy116
Příspěvky: 67
Registrován: čtv bře 07, 2019 9:47 am

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od stminy116 »

Boler je tiez upraveny. Má 300w+ 400W špiraly, a spúšťajú sa ráno a na základe napätia na baterii
Aj takto to vyzerá, ked je bezoblačno. A keď boler hreje 700w od 8:00, tak krasne dohreje v spojení s termickými panelmi.
Screenshot_20200405-080045.png
IMG_20200501_145838_2.jpg
Véskovák
Příspěvky: 10
Registrován: pon črc 06, 2020 6:37 pm

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od Véskovák »

Zdravím chlapi. Chtěl bych u sebe dořešit podružnou akumulaci. Mám 3f Infinisolar, 10 kWp mono, baterie olovo 48V cca 28 kW. Shodou osudu mi zbyly amorfní panely, které bych chtěl použít k dobíjení baterie, když je pod mrakem celý den, či déle (někdo mi poradil k amorfům koupit Infinisolar, takže jsem je dal na střechu a potom zase sundal). Ovšem, pokud bude svítit slunce, monokrystaly všechno zvládnou i s přebytky (budu řešit přes GBO). Tak bych chtěl využít amorfy i na akumulaci do vody. Na jednu střechu instaluji 44 panelů (1 panel Voc 86V Imp 0,82A) přez MPPT regulátor přímo do baterie, -pól amorfů uzeměn, nevím, zda Infinisolar nevyhodí chybku, když to uzemním. No a ještě mi zbývá cca 130 panelů. Nenapadne nějakého odborníka jednoduché řešení, jak využít amorfy k dobíjení baterie a vytěžování?
Beny
Příspěvky: 105
Registrován: sob říj 13, 2018 2:29 pm

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od Beny »

Přidám svoje řešení.
Měřím přetok elměrem, pomocí PLC otvírám dle přetoku proporcionální relé pomocí 1-10V. Dražické 3f těleso to dává v klidu.
A nějaký graf k tomu. Zelená je baterka, po dojetí baterky spotřeba bojleru.
Přílohy
IMG_20201124_165230.jpg
Bojler.jpg
FVE 7,2 kWp, 2x SolarEdge 5000 HD, panely AEG M606B 300W 12xJV 6xJZ, AEG 360W 3xSV 2xJZ, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Axon 505, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus, elektroměrové trafa DC QI-POWER-485, 2x proporcionální SSR relé RGC1P48V42ED SSR pro řízení přetoků do bojleru, bojler Dačice OKCE 300S 2x2,2 kW, Grafana soft
http://www.pocasinakladne.cz/mervis.php
Beny
Příspěvky: 105
Registrován: sob říj 13, 2018 2:29 pm

Re: Automaticke ukladani prebytku do vody s Victronem

Příspěvek od Beny »

Ok píše mne správce, že je tohle téma Bojler a Victron. Ano nemám Victrona, ale stejně jako Solaredge má Modbus TCP. Využít data z Victrona pro řízení pomocí PLC. Pokud to tak není opravte mě, ale co se koukám do Modbus mapy od Victrona jít by to mělo
FVE 7,2 kWp, 2x SolarEdge 5000 HD, panely AEG M606B 300W 12xJV 6xJZ, AEG 360W 3xSV 2xJZ, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Axon 505, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus, elektroměrové trafa DC QI-POWER-485, 2x proporcionální SSR relé RGC1P48V42ED SSR pro řízení přetoků do bojleru, bojler Dačice OKCE 300S 2x2,2 kW, Grafana soft
http://www.pocasinakladne.cz/mervis.php

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek