FV na zahradku (filtrace bazenu)

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
maiklzacek
Příspěvky: 1
Registrován: sob kvě 09, 2020 9:50 pm

FV na zahradku (filtrace bazenu)

Příspěvek od maiklzacek »

Dobry den, panove. Jsem tu uplne novy, nove mam take zahradku a ta je bez elektriny (nejde dodelat). Vzhledem k tomu, ze mame deti, chceme jim na zahradku dat bazen s piskovou filtraci o prikonu 200W za hodinu. Bude fungovat cca 4 hodiny denne, mozna 5.

Solarni panely muzu dat na strechu pergoly, kde nebude v podstate nikdy stin a budou smerovat na jih.

Co byste mi doporucili a bude to fungovat. Nic vic na zahradce v podstate nepotrebuji.

Muzu dat na tu pergolu hodit takovyhle set, kdyz k tomu pridam trakcni baterii? A kolik by mela mit kapacitu? Mockrat diky, diky.

US $287.74 12% Off | 3x 100w 300w Tempered solar panel system kit module cell 30A controller regulator 110v/220v inverter for 12v Battery charge home
https://a.aliexpress.com/_dWFrgfd
petrs
Příspěvky: 429
Registrován: pon čer 30, 2014 7:02 am

Re: FV na zahradku (filtrace bazenu)

Příspěvek od petrs »

Měnič je modifikovaný sinus,pravděpodobně by se s motorem čerpadla trápil.
Doporučil bych spíš nákup v ČR-měnič čistý sinus,panel cca 300 W,regulátor MPPT s výkonovou rezervou pro případ nasazení dalšího panelu,akumulátor by pro začátek postačil olověný,použitý,např.2 ks 100 Ah a podle výsledků počátečního provozu sestavu upravit.
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
ok2vuv
Příspěvky: 51
Registrován: stř dub 10, 2013 9:19 pm

Re: FV na zahradku (filtrace bazenu)

Příspěvek od ok2vuv »

Dobrý,
já začínal s 3x270W panely a starou NiCd baterii složenou z toho co sklep dal. Jako střídač jsem použil Axperta 2,4kW a navíc připojil doma TV, NB a internet. Když došla baterka, tak se to přepnulo na síť. Pak jsem přidal další 3x270W a baterku povýšil na teoretických 720Ah na 22,8V (24V -1 článek)... Přidal i domácí vodárnu 1kW s frekvenčním měničem a automatickou regulací tlaku vody.
V podstatě to funguje. Když je málo slunka (prosinec-leden), tak to raději přepnu jen na síť a mám z toho takovou velkou UPS. Pak to živí TV a internet. Když se situace zlepší přidám domácí vodárnu a teď už i bazén. Většinou to stačí, jen nesmí být dlouho zataženo...
Uvažovaná sestava by mohla fungovat, ale asi bych zvolil nějakou "blbuvzdornější" baterku. Olovo by asi nemělo moc životnost v režimu, kdy by asi nemuselo docházet k jeho řádnému nabití. Možná by pomohlo omezení běhu čerpadla např. podle slunka. Otázka je i jak by se choval motor s tímto měničem.
Pokud je dobrý zdroj na baterky za málo peněz, tak by to tak nemuselo vadit. Jen bude častější návštěva sběrných surovin...
V období bez bazénu bude i nějaká energie na nějaké světýlko nebo kameru...
Radek
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2222
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: FV na zahradku (filtrace bazenu)

Příspěvek od fugas »

Ahoj.Pokud jde jen o ten bazen ,vyresil jsem jednim panelem a cerpadlem z Ciny na 36VDC.Nejlevnejsi bezobsluzne a zcela bezpecne.Deti se mohou koupat i za behu cerpadla ,ktere se automaticky s vychodem slunce rozbiha a se zapadem dobiha ,takze v noci neochlazuje bazen.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
petrs
Příspěvky: 429
Registrován: pon čer 30, 2014 7:02 am

Re: FV na zahradku (filtrace bazenu)

Příspěvek od petrs »

Složitější-i když s ohledem na možné další rozšiřování sestavy vzhledem ke stupňování požadavků ze strany rodiny jednodušší-řešení by mohlo být takovéto:

http://shop.mypower.cz/fotovoltaicky-pa ... -poly-3454
plus
http://shop.mypower.cz/kombi-menic-axpe ... w-pf1-3305 který obsahuje jak vhodný dobíjecí regulátor,tak i 2000 W sinusový měnič

získáte plnohodnotný základ a v kombinaci se 2 ma kusy experimentálního použitého olova 12 V 100 Ah můžete v budoucnu navyšovat fotovoltaické pole až na 1200 W a výsledku přizpůsobit i kapacitu a typ akumulátorů.
Cena této sestavy je stejná jako nabídka z Aliexpresu,dostanete se ale kvalitativně o dvě třídy výš.
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
příštipkář
Příspěvky: 37
Registrován: pát zář 27, 2013 9:06 pm
Bydliště: Ostrava

Re: FV na zahradku (filtrace bazenu)

Příspěvek od příštipkář »

Ahoj, nemáš strach, že ti v době Tvé nepřítomností nejaký lapka zařízení -znárodní-?
Uživatelský avatar
Mimon
Příspěvky: 1
Registrován: úte čer 27, 2023 10:06 pm
Lokalita: Bohumín - Nový Bohumín

Re: FV na zahradku (filtrace bazenu)

Příspěvek od Mimon »

fugas píše:Ahoj.Pokud jde jen o ten bazen ,vyresil jsem jednim panelem a cerpadlem z Ciny na 36VDC.Nejlevnejsi bezobsluzne a zcela bezpecne.Deti se mohou koupat i za behu cerpadla ,ktere se automaticky s vychodem slunce rozbiha a se zapadem dobiha ,takze v noci neochlazuje bazen.
Ahoj, prosím mohl by jsi mi poslat odkaz nebo poradit kde takový panel s čerpadlem koupit? Mám ten sami problém. A stačí když to bude filtrovat pouze když bude sluníčko. Vůbec se v tom nevyznám. Diky

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek