Ahoj FV fandi !
Po delší době zkoušení a vylepšování chci podat zprávu kam jsem až došel. Možná to někomu začínajícímu, jako já před 1,5 rokem, pomůže.
Axpert 3kW, 24V kombi
8x panel poly 280Wp
Uložiště: 200Ah (2x8 LiFePoY 100Ah)
Panely: 2 na východ; 2 na západ; 4 na jih
Monitoring:
- ICC na Rpi 3B + APM + vytěžovák se Sonoff s Tasmotou)
- DataExplorer (sledování napětí článků)
Regulace a jištění:
Dal jsem to samostatné skříně.
- BMV-700
- Celllog 8S s logem do DataExploreru a alarmem při max. napětí článku
- kapacitní balancér pro 8 Li článků
- 8x cell ballancing module (3,6V-1,7A)
- ISDT BG-8S Battery Checker (pouze vizuelní kontrola napětí článků a max.diference)
- zdroj pro napájení Rpi
- zdroj 12DC
- termostat s PC větráčkem (chlazení vnitřku skříně)
- oddělovací spínací relé k bistabilnímu relé 12V na odpojení panelů (impuls z Celllogu 8S)
- jistič 230V AC
- jistič DC pro baterie
V této konfiguraci to jede cca. 1 rok a zatím bez nehod.
V Axpertu mám nastaveno základní omezení proti přebití článků a taky havarijní odpojení baterek. Taky přechod na dobití baterky ze sítě při poklesu na nim. napětí.
Nastavení jsem odchytal podle monitoringu v DataExploreru.
DataExplorer: https://savannah.nongnu.org/projects/dataexplorer
Původní zapojení s notebukem s winXP, WatchPower a LogView sice fungovalo taky, ale řešení s Rpi na Linuxu (ICC, APM a s DataExplorerem) je dle mně lepší.
V závislosti na slunečním svitu (a taky sprejování oblohy) to utáhne celej barák. Samozřejmě bez el.sporáku a podumyvadlovým ohř.vody (4kW).
Dávám pár fotek pro lepší představu.
Závěrem mám jeden dotaz:
Těch 8 panelů je fajn v zimě, ale jak to víc svítí, tak se už dostávám nad 1500W z panelů, což je dle techn.údajů Axperta max.výkon z panelů.
Nemá někdo zkušenost, jestli je v Axpertu nějaká ochrana proti překročení a o kolik lze „bezpečně“ jít nad těch 1500W.
Díky za rady.
A ať nám to svítí