Výběr malé elektrocentrály

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od youda »

brumlaj » úte bře 03, 2020 9:46 pm 1
Comment:
Nabíjet youdo, nabíjet. Dobíjí se srnec kterého jsi srazil u cesty. K mobilu Ti také neprodali dobíječku, nýbrž NAbíječku
Já nad tím právě dlouho přemýšlel, jestli tě mám takhle potrápit, tím "dobíjením" :)

Jinak na češtinu nejsem tedy vůbec odborník, ale řekl bych, že ten příklad s dobíjením srnce, který tak rád používáš, není úplně přesný... ono totiž:
- pokud je baterie úplně vybitá, pak ji "nabíjím"
- pokud je baterie vybitá jen trochu a je potřeba ji dostat opět do plna, pak ji "dobíjím"

No a vzhledem k tomu, že naše baterie nemají 0% SOC moc rády, tak bych řekl,že vlastně všichni spíše "dobíjíme", než nabíjíme. A to ať už dobíjíme baterky ve FVE, nebo dobíjíme do plna elektromobily.

No a když to vezmu ad-absurdum, tak tedy na chudáka srnce u cesty zbývá použít "nabíjení". Sice si dovedu představit, jak někdo "nabíjí" sraženého srnce v příkopě, ale raději si přeju, abych to naživo nikdy neviděl :?

Chudáka srnce tedy nebudeme prznit a použijeme pro ráno z milosti raději výraz "dorazit". A ono "nabíjení" si necháme například pro osobní zbraně.

Takže za mne hlasuji pro tuto úpravu Pravidel jazyka českého:
- elektromobil a baterie dobíjíme
- zbraně nabíjíme
- sraženého srnce dorazíme (což se mimochodem krásně doplňuje: srazit -> dorazit)

Ten češtin je tak krásný jazyq!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od jahodovák »

:D :D :D :D :D
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Reputace: 72
Bydliště:

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od goodbie »

jestli chceš opravdu dobrou EC sehnal bych si vojenskou dvoutaktní 1KVA ZB5A je to poctivej stroj a nechá se docela dlouho přetěžovat a nepadá.
mwt
Příspěvky: 121
Registrován: pon dub 09, 2018 5:53 am
Reputace: 16
Lokalita: Boskovice

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od mwt »

Kozel.S píše:mwt: Cena a nabidka vypadaj zajimave. Pokud mi pockate do leta a podari se me do leta dat ty penize dohromady, tak bych do ni sel.
Když ji ze mne nevytáhne někdo hrubým škemráním, tak počkám. Ale jak bude tepleji, tak ji přece jen raději vytáhnu a vyzkouším, ať se nechystáme na zajíce v pytli (oba...). A taky se podívám, jestli by náhodou ještě nebyla v záruce. Možné to je. Dám vědět jak se k tomu prokoušu :-)
mwt
Příspěvky: 121
Registrován: pon dub 09, 2018 5:53 am
Reputace: 16
Lokalita: Boskovice

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od mwt »

goodbie píše:jestli chceš opravdu dobrou EC sehnal bych si vojenskou dvoutaktní 1KVA ZB5A je to poctivej stroj a nechá se docela dlouho přetěžovat a nepadá.

To je sice pravda, ale sežere ho to zaživa! Bere to i na volnoběh tak ty 1,5 - 2 l za hodinu, při zatížení i 3,5l/h. Je to dvoutakt. Tyhle stroje jsem taky používal, je to fakt postavené pro vojáky východních armád (idiotensicher & bombenfest), ale takticko technická data říkají: přesun na krátké vzdálenosti dva muži, na delší čtyři muži.
Když to spustí v chatové oblasti, nebyl bych si jist, jestli na něj někdo nepřiběhne s vidlemi nebo nehodí "koblihu" od nějakého zvířete... Je to o dost hlučnější než třeba ten Zipper. Ve srovnání s tím Hechtem neb co to bylo zač je to ovšem srovnatelné.
Ale když takový válečný stroj bude v pořádku, tak to našlápne i při -40°C! Osobně jsem to vyzkoušel při -32°C a bez potíží. Tedy skoro stejně jako ta Honda :-) (To kecám, Hondu jsem měl v provozu jen v -25°C, níž už jsem neměl příležitost) Jen...musí mít přístup k éteru, aby ho mohl nalít do pomocné nádržky ;)
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Reputace: 56
Bydliště: SK pri Presove

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od MareC3k »

Prispejem aj ja trochu....
Pouzivam v praci Kipor ig2600, dobra odhlucnena elektrocentrala, mala spotreba, dobry vykon, je to invertor, takze ma aj ECO rezim, kedy pri nizkej zatazi ide na polovicne otacky. asi po 50 hodinach prevadzky zacala zrat olej, tak som objednal opravnu sadu noveho piestu s kruzkom, vymenil a zatial funguje.

Dalsiu pouzivame elektrocentralu z lidlu parkside PGI1200B2, tiez ma eco rezim /vypinacom sa da zapnut, alebo vypnut/, je dobre odhlucnena, ale par krat sa stalo ze sa nedala nastartovat... a zistilo sa, ze vo vnutri je jeden kabel trochu nasponovany a odpojil sa ;) na jednom sajte bezala asi tyzden v kuse, kazdy den som tam chodil dolievat benzin, na plnu nadrz dokazala ist cca 22 hodin v kuse so zatazou asi 100W-150W. Cital som k nej nejake recenzie... vraj ma problem s plastovou nadrzou na boku- vraj zvykne praskat, ale to sa zatial neukazalo.

Doma mam elektrocentralu tiez z Lidlu, parkside PGI 1200A1, je podobna ako predchadzajuca, ale ma uz na vrchu kovovu nadrz, tiez ma rezim eco, ale uz automaticky, takze sa neda vypnut alebo zapnut, reguluje si otacky sama podla zatazenia /co je trocha nevyhoda, kvoli tomu, ze ked ju narazovo zatazim, tak nestihne dostatocne rychlo pridat plyn a zdochne/ Zatial ma nabehane asi len 10h, nespotreboval som este ani pol nadrze benzinu, takze nemozem hovorit o zivotnosti.

Niekedy davno som este kupil jednu ramovu elektrocentralu, asi to bola nejaka cina... vraj 3500W z hornbachu, ta je velmi hlucna, ale 2000W dala kedykolvek. Asi po 15h prevadzky sa rozbilo zadne lozisko na generatore, ked som to rozobral, tak som zistil, ze rotor generatora je spojeny kuzelom s klukovkou motora, ale ten kuzel bol spraveny na krivo... ked som otacal motorom tak koniec hriadela na generatore, miesto kde je lozisko opisoval kruznicu s priemerom asi 1,5cm :cry: Po oprave kuzela, vymene loziska, bezi prilezitostne doteraz.

Este som minuly rok kupoval vacsiu centralu, ale to je uz stacionarna 8kW na jednej faze s ATS, vyrobca je alfain ale to uz nesplna poziadavky malej elektrocentraly a je hlucna ako svina :)
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
RBMK
Příspěvky: 1
Registrován: čtv dub 16, 2020 10:26 am
Reputace: 0

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od RBMK »

mwt píše:
goodbie píše:jestli chceš opravdu dobrou EC sehnal bych si vojenskou dvoutaktní 1KVA ZB5A je to poctivej stroj a nechá se docela dlouho přetěžovat a nepadá.

... Jen...musí mít přístup k éteru, aby ho mohl nalít do pomocné nádržky ;)
Co jsem koukal, klasický startsprej "rychlý start" je vlastně dobře kamuflovaný éter, dle složení na boku. Takže ho tam stříknout k benzínové směsi s olejem, zamíchat, přepnout a dupat na to. Ale nezkoušel jsem ho v tom. Protestující čtyřtakty ale donutí startovat ať se děje, co se děje.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od kodl69 »

ne, sprej přímo do sání, z benzínu to hned vyvře. Ale to je o startování za krutejch mrazů, to už asi nezažijem...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od dumi »

V nouzi lze.pouzit i bremsik (cistic brzd). Ale pro motor to nebude zadna radost.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
ka7
Příspěvky: 7
Registrován: ned led 16, 2022 2:01 pm
Reputace: 0

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od ka7 »

Přidám se taky do tohoto tématu. Vybírám menší elektrocentrálu do RD jako zálohu až nepujde elektrika.
Chci aby utáhla ledničku, plynový kotel, nějaké nabíječky. Možná by se mohla hodit i na nějaké nářadí 230V pokud bych s ním pracoval někde kde není elektrika. A aby byl relativně tichá.
Půjde kotel na elektrocentrálu ? Starý Dakon vyžadoval uzemnění, jinak nešel. Teď mám nový Junkers.
Přemýšlím o malé "kufříkové" invertorové s výkonem okolo 2kW. Honda je prý dobrá, ale 40 tisíc za EU22i dávat nechci, tak nějakou střední třídu.
Co takový Heron 2000W ? Kipor IG 2000 - dováží sem tato firma ještě ? skoro je nemůžu najít
Nebo ještě nějakou jinou značku ? Hyundai, Yamaha ?
Díky za rady
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od xmasin »

Osobně uvažuji nad Heronem https://www.heron-motor.cz/produkty/ele ... ly-8896230 a do něj palivo Aspen4 https://www.gardentech.cz/shop/les/aspe ... ry-5-litru. Ce se týče provozu kotle na centrálu tak kotel pojede pokud má centrála spojený nulák se zemí, kotel si přes tohle spojení hlídá plamen.
ka7
Příspěvky: 7
Registrován: ned led 16, 2022 2:01 pm
Reputace: 0

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od ka7 »

a jak na centrále spojit nulák se zemí ? Předpokládám že centrála nemá nulák.
cipis
Příspěvky: 4212
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Reputace: 454
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od cipis »

Cože? Samozřejmě, že nulák má, vůči čemu by asi bylo to generované napětí? A zem má také, viz ta šroubovací svorka na panelu.
A s tím spojením u kotle to bude také nejspíš jinak, to bych pak kotel nepřipojil přes fíčko (byť má, jako důležitý spotřebič, výjimku).
U starých kotlů Destila byla termoelektrická pojistka, tj. plamen zahříval článek a ten držel sepnutou pojistku. Jakmile se článek ochladil, tak se rozpojila pojistka.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd.)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od xmasin »

Moje kotle (Immergas a Geminox) mají termočlánek ohřívaný plamenem, který je napojený mezi nulák a zem. Ten termočlánek generuje proud do 1 mA takže chránič nevyhodí. Přišel jsem na to tak, že jsem zapojil kotel přes rozdvojku a kotel se nerozběhl. Následně jsem zjistil, že rozdvojka měla prohozenou fázi a nulák, takže proud z termočlánku neměl kudy téct. Předpokládám, že centrála bude mít nulák uzemněný, ale nemusí to být pravidlo.
cipis
Příspěvky: 4212
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Reputace: 454
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od cipis »

Prohozená fáze s nulákem je jedna věc a nezapojená zem bude druhá.
Ten článek rozhodně nebude mezi nulákem a zemí, ten článek drží sepnutý hlavní ventil plynu, tedy, když je zahřátý.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd.)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
ka7
Příspěvky: 7
Registrován: ned led 16, 2022 2:01 pm
Reputace: 0

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od ka7 »

Jo, jasně že centrála má nulák. Chtěl jsem napsat že nemá uzemnění.
A ta uzemňovací svorka se zapojuje kam ?
cipis
Příspěvky: 4212
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Reputace: 454
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od cipis »

No kam asi, když je to zem ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd.)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Dagus
Příspěvky: 1938
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Reputace: 202
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od Dagus »

No přece se nechá v luftu, tak jako je naše planeta ne? :) Ja ji chytám jen když je v blízkosti něco železného, ale viděl jsem i borce se zemnícím kolíkem a kusem drátu.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
ka7
Příspěvky: 7
Registrován: ned led 16, 2022 2:01 pm
Reputace: 0

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od ka7 »

jasně, takže železnou tyč . Na kotli by to mohlo jít na měděný rozvod potrubí ?
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Výběr malé elektrocentrály

Příspěvek od xmasin »

Záleží jestli je topení uzemněný na nějaký zemnič.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek