Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Nezařaditelné
Uživatelský avatar
mytus
Příspěvky: 72
Registrován: čtv kvě 03, 2012 8:41 am

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od mytus »

1. LUI: Nedomyslel som si to, čerpal som z niekoho iného informácie, podľa v tom momente dostupnej informácie som to vypočítal správne (a naopak, zle si počítal ty)

2. Toto som hľadal a našiel teraz, dobrý dokument o takzvanej energetickej návratnosti z dielni Americkeho ministerstva pre energetiku: http://www.nrel.gov/docs/fy04osti/35489.pdf
V skratke: spomína sa tu energetická návratnosť fotovoltaických panelov podľa druhu a je to navyše rozdelené na samotný modul, hliníkový rám a balance of system, co som celkom nepochopil...


V skratke: energeticka navratnost FV panelu je od ca. 1 do ca. 3,75 rokov. Jeden polykrystalicky 200 W panel (ak rátame, že za rok vyrobí 200 kWh) si najprv musi odrobit ca. 750 kWh (3,75 rokov × 200 kWh) a potom je uz naozaj "zeleny".
mopadzi
Příspěvky: 991
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od mopadzi »

ne.. v podmínkách podpory obnovitelných zdrojů energie se jedná v podstatě o trestný čin na daňových poplatnících a plátcích spoteby z energetické soustavy daného státu. Pro využití v rámci vlastní spotřeby je to jen a pouze na zdrojích spotřebitele. Pokud se týče energetické náročnosti výroby FV panelů a jejich ceny je evidentní, že trh si pomalu nachází rovnováhu...západ krachuje a čína se raduje...
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Havlas
Příspěvky: 180
Registrován: úte bře 20, 2012 9:39 pm

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od Havlas »

Člověče mypower co ti udělal Temelín? sežral ti babičku? jsi nějak na jádro vysazený. Kdyby byla možnost a prodávaly by se malé jaderné reaktory pro rodinné domy tak do něho jdu a okamžitě ho koupím. Je největší paradox že tady haníme jádro ale elektřina nejvíc zdražila hlavně kvůli naprosto debilní podpoře OZE. Prostě kdybych jen zauvažoval mít panely kvůli výkupu tak si nafackuju a bude se mi chtít blejt. Prostě dokud neustřihnu úplně DS tak budu platit dál podporu OZE ať chci nebo nechci. Ale jádro je zatím jediná možnost do budoucna.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od mypower.cz »

mopadzi píše:jsem skeptik...ale do FV pujdu, pro mne je to hračka s novými technologiemi. ale v globálu je to naprd...(můj názor)
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2009032204
Jako jasneze .. to samozrejme nejde ostre strihem si rict globalne vsude zavreme vsechny jaderky, uhlene el ze dne na den a okamzite prejdem vsichni na fotovoltaiku.. To jako jiste ze ne...

Jinak skepticky clanek na dfens jsem cetl asi tak pocať
„Zajímavá“ je energetická návratnost FV panelů. Tvrzení, že FV panely v českých podmínkách vyrobí za 1,5 – 3 roky energii, která byla spotřebována při jejich výrobě, je přinejmenším zavádějící. Nevím, jak k tomu údaji věrozvěsti fotovoltaiky v české kotlině došli, zřejmě sečetli jen přímé vstupy energie potřebné pro výrobu FV panelu. Energie se ale spotřebovala i pro stavbu továrny na FV panely. Např. energeticky náročná výroba cementu, stavební materiály, doprava atd. Lidé pracující v továrně jedí potraviny, pro jejichž výrobu se spotřebuje více energie, než tyto potraviny v sobě obsahují.


a dal uz ne .. Ten clanek psal clovek ktery v zivote ani jeden panel na strese nemel. Teorie nad teorie a skepse jako kraaaava :D

S tim co cituji z clanku je vpodstate energeticka navratnost panelu nekonecna :D Nezapomenme nejen na energetickou narocnost vyroby cementu na tovarnu ale take tu energii, kterou spotrebovali zamestnanci tovarny za cely zivot od narozeni nez se do tovarny vubec dostali :lol: No hrusky a jabka. V takovem pripade je energericka navratnost cehokoliv "vice nez" nekonecna.

Uvidite ze skepse prejde hned jak to clovek zkusi a pozna co jde a co nejde. Me kdyz na chate misto kabelu od nejblizsi trafostanice montovali FVE jako plan B taky jsem z toho mel obavy. Jako ted i po tech svych peripetiich s baterkama, s centralou a kdesicosi, uz bych k eonu fakt nesel. Takze treba ma skepse uplne opadla... A urcite take snad nejsem nejaky fanaticky zastance FVE ale vim ze to funguje. V cervnu to budou 2 roky co jsem na en. ostrove a ziju. Problemy mam uplne jine nez s elektrikou (treba se socialkou). Elektriky mam fakt "hafo" na to co nezbytne potrebuji.

BTW ja jsem byl donedavna tezce skepticky k tomu ze nezapnu remosku. A ejhle .. jake prijemne prekvapeni ze s tim mym mikro systemem, ktery jsem jeste kupoval za brutalne draho, si muzu normalne na elektriku upect co chci. Treba strudl. A muzu to udelat ze slunce a faktura od eonu mi nedoleze. Zaplat panbuh za ty dary. Samozrejme nezapnu remosku ve 2 rano, to by sly baterky do kytek, ale taky proc bych to delal. Nebo takovy drama (tady z fora) si vypere na slunko a ma v podstate stejne velky system jako ja (akorat ho ma 24V misto mych 12V), a faktura mu prijde jen kdyz se prepne na sit. Coz si myslim ze pro neho je taky obrovska vyhoda.

A toš tak :wood: ;)
mopadzi
Příspěvky: 991
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od mopadzi »

prosím nechme flame...(sakra zase jsem zbytečně vybublal). Shodněme se prosím na to, že solarní baroni jsou zloději, v současné době lze FV pořídit vlastními silami za ceny které jsou návratné v relativně příznivém horizontu. Ale pokud se jedná o stabilitu DS a spotřebu podniků tak FV nemá šanci ...zatím. Neumíme akumulovat a v zimě si ani neuprdnem..tož tak
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od mypower.cz »

Havlas píše:Člověče mypower co ti udělal Temelín? sežral ti babičku? jsi nějak na jádro vysazený. Kdyby byla možnost a prodávaly by se malé jaderné reaktory pro rodinné domy tak do něho jdu a okamžitě ho koupím. Je největší paradox že tady haníme jádro ale elektřina nejvíc zdražila hlavně kvůli naprosto debilní podpoře OZE. Prostě kdybych jen zauvažoval mít panely kvůli výkupu tak si nafackuju a bude se mi chtít blejt. Prostě dokud neustřihnu úplně DS tak budu platit dál podporu OZE ať chci nebo nechci. Ale jádro je zatím jediná možnost do budoucna.
ad podpora OZE, souhlas, to se mi taky nelibi tak jak to bylo nastaveno. Ale na druhou stranu kdesi jsem cetl, ze cena elektriky je podpora OZE 10%, naklady na distribuci 40% a zbytek realna cena elektriky. No kdyz se tak divam na tech 40% nebyla by pro lidi v jistych pripadech vyhodnejsi vetsi decentralizace nez jeden ukrutne drahy, nebezpecny, "centralizovany" a zkorumpovatelny temelin (a nejen temelin)?

ad temelin: je nebezpecny stejne jako jakakoliv jaderka kde figuruji penize az na prvnim miste. jednou prijde firma, ktera neco kvuli zisku neudela poradne, druha firma to kvuli zisku tak nejak jakoze prehledne a muze byt dost mazec a v pripade jaderne energie konci veskera sranda. V jadru je ohromne mnozstvi energie, ktera pokud neni uvolnovana postupne a kontrolovane, muze nadelat poradnou paseku. A vime jak to ve zkorumpovanem cesku funguje. Taky stal (a jeste bude stat) strasne moc statnich penez (= dane, tedy i mych penez) a vlastni ho cez, ktery prodava az tak drahou elektriku, ze lidi uvazuji o tom jak se z te zavislosti na nem vymanit.

ad male jaderne reaktory: kdesi na nejakem udajne konspiracnim webu jsem cetl ze ta technologie davno existuje, je bezpecna ale mezi lidi zatim jaksi radeji nesmi. Pak by totiz veskere temeliny postradaly vyznam.

Ja nehanim jadro jako fyzikalni proces. Ve hmote je obrovska vyuzitelna energie, to bezesporu. Ja mam obavy o to jaci lide se kolem toho motaji a co se muze stat, kdyz neco selze. No a vzhledem k tomu ze jsme spolecnost postavena na lzich a na penezich tak tim tuplem.
bert
Příspěvky: 365
Registrován: stř zář 07, 2011 10:09 pm

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od bert »

Tie naše panely tiež šlapú na jadrovú reakciu, len "adresa" zdroja nie je Temelín, Bohunice, Mochovce, Francúzko, Japonsko, Rusko, Nemecko... :yes:
A je to "rokmi" overený a doteraz najbezpečnejší reaktor *sun* :!:
Naposledy upravil(a) bert dne čtv kvě 03, 2012 10:28 pm, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od tomas »

LUI píše:
mytus píše: Myslim, ze na 1 kW solarneho vykonu potrebujes na vyrobu 1500 kWh energie...
Nejaký podklad by sa nenašiel...?
rád by som si to prečítal.
Životní cyklus FVE:
http://www.czrea.org/cs/druhy-oze/fotov ... ziv-cyklus
FV panel má v podmínkách ČR energetickou návratnost do dvou let i recyklací.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1228
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od Lui »

mytus píše:1. LUI: Nedomyslel som si to, čerpal som z niekoho iného informácie, podľa v tom momente dostupnej informácie som to vypočítal správne (a naopak, zle si počítal ty)
Máš pravdu,ja som to zle prepočítal... :? ,,,prepáč..
A vďaka aj za ten graf,tiež je dobrý...ten balance...je asi niečo ako od-do alebo neviem.


Tomas:
Velmi pekne ďakujem,presne toto ma zaujímalo.... ;)
A ešte je to ovela detailnejšie rozpísané ako som očakával... :yes:
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
jose
Příspěvky: 277
Registrován: pon zář 12, 2011 2:25 pm
Bydliště: Kvasice

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od jose »

LUI píše:A vďaka aj za ten graf,tiež je dobrý...ten balance...je asi niečo ako od-do alebo neviem.
V tom odkazovanem clanku to neni uplne jasne napsane, ale vzhledem k tomu, ze popisuji soucasti cele domaci FVE, tak predpokladam, ze tim "Balance of System" proste mysleli elektroniku okolo - regulator a stridac.
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
radex
Příspěvky: 59
Registrován: pon lis 07, 2011 3:06 pm

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od radex »

mypower.cz píše:Pokud energii pro vyrobu FV panelu vyrobi opet FV panel (nebo soucinnost nekolika jiz vyrobenych FV panelu), tak to je myslim hodne zajimave :)
Mě to taky přijde zajímavé. A zajímalo by mě jestli se toto neděje a případně proč se to neděje.
Mě (a i jiní tady na fóru píší podobně) se ohledně návratnosti FVE jeví jako největší problém, co s přebytky slunečných dní. Na podzim jsem to řešil sušením ovoce, ale říkal jsem si přitom, že kdybych měl jeden panel tepelný a druhý elektro (na ventilátor), nasušil bych 5x víc. No a mimoto je kolem malé sušičky plno drobné práce.
Tak od té doby sním o nějakém automatickém mlýnu, sušárně, drtičce, oračce, zkrátka technologii, která by mohla jet, když by svítilo a dávala té sluneční elektřině co největší přidanou hodnotu.
A zajímal by mě důvod, proč by takto nemohla jet továrna na FVE? Když má ještě výhodu nákladů na panel daleko nižších, než koncový zákazník.
mopadzi
Příspěvky: 991
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od mopadzi »

oni maji schopné ekonomy a ví proč to nedělají, bohužel i tak mnozí krachují..
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od mypower.cz »

mopadzi píše:oni maji schopné ekonomy a ví proč to nedělají, bohužel i tak mnozí krachují..
mozna krachuji prave diky tem "schopnym" ekonomum.
rimi
Příspěvky: 389
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Bydliště: Příbor

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od rimi »

radex píše:Tak od té doby sním o nějakém automatickém mlýnu, sušárně, drtičce, oračce, zkrátka technologii, která by mohla jet, když by svítilo a dávala té sluneční elektřině co největší přidanou hodnotu.
Nekde jsem videl nejake video, jak borec (snad slovak) ma udelane obdelavani pudy. Kolem stredoveho podstavce se otacelo rameno, na jeho konci elektromotorem pohanene kolo tim celym otacelo kolem osy. Mel radky do kruhu, takze seti, zalivani, odpleveleni bylo otazkou spravne adresace nastroje, ktery prave po ramenu jezdil.
Vypadalo to impozantne a hlavne, nechtelo to ropu...
Skoda, ze to ted neumim najit
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od vata »

jestli to nebyl obrázek z knížky Neználek ve Slunečním městě :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od drama »

vata píše:jestli to nebyl obrázek z knížky Neználek ve Slunečním městě :)
Kdepak, jmenuje se to Agrokruh, pár foto je např. na http://www.ekovesnice.cz/102-agrokruh-p ... osadu.html
Pavel.Simon
Příspěvky: 101
Registrován: čtv zář 08, 2011 9:13 pm
Bydliště: Liptov

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od Pavel.Simon »

Keď sa vrátim späť k téme - účinnosť jadrovej elektrárne: akosi neviem zmysluplnosť tohto údaju.
Keď zoberiem porovnanie FV - to z 1000 Wh Slnka urobí 7 až 15 % elektriny (podľa typu FV), teda 70 až 150 Wh. V laboratoriách až 40 % elektriny. Keď ešte prirátam zvyšok FVE (meniče, kabeláž, ...) celková účinnosť ide samozrejme dole.
Spalovací motor z 1 kWh paliva (neviem teraz koľko je to materiálu) urobí tak odhadom 300 až 450 Wh = účinnosť 30 - 45 %. Len keď zoberiem celé auto, posádku a pod. už tie kalkulácie budú horšie.
Ale pri atomke, čo vlastne znamená tých 0,04 %? Celkovú účinnosť premeny vstupujúceho 1 kWh uránu?
Pre predstavu 1 kg akéhokoľvek materiálu má energiu cca. 23 TWh. To podľa E=mc2. To inak predstavuje asi 9 mesiacov elektrickej spotreby celého Slovenska. Pri porovnávaní s týmto číslom i tá najlepšia elektráreň je nič. Dokonca i to Slnko je biedny zdroj.
1. 4 x 225 Wp Sunway do 24/135 AGM do 1 x Involar 250 W z i4WiFi - beží večer
2. 4 x 225 do 4 Involar od i4WiFi - beží občas (riešim druhý akumulátor)...
https://EnergiaWeb.sk
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Účinnost jaderné elektrárny je 0.04%

Příspěvek od drama »

Ta popisovana ucinnost JE je asi spise zert. Ale pocitat se bude asi jako energie nutna na tezbu uranu + energie na stavbu, udrzbu a likvidaci JE + energie nutna na zpracovani, ulozeni a strezeni vyhoreleho paliva ku vyrobene elektricke energii.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek