Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát úno 26, 2021 11:06 am


Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Předchozí

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » ned úno 14, 2021 8:44 pm

redcrown píše:já bohužel musím nahlásit problém, že mi nefunguje správně battery priority. Když jede se sepnutým transfér relé, tak se to tak podivně mění, chvíli jede skoro naplno na baterii, za chvíli zase skoro jen na síť a tak pořád dokola. Navíc jsem narazil na to, že jsou dva parametry pro prioritu baterie. 1296 a 6071.
Když jsem priority baterie zapnul přes menu BMS tak se zapnul jen parametr 6071 na yes. Zkoušel jsem zapnout i 1296, ale stejně to je divné. Nevíte někdo, proč jsou ty parametry dva? Případně jaká je jejich vzájemná vazba?
Jak se to tak střídá, tak na displeji problikává Limit a Boost. Dnes jsem bohužel neměl moc času, tak uvidím, co vypátrám.
Zkoušel jsem to na fázi, kde není paralelní provoz. Ono ale pokud se jede s rozepnutým transfér relé, tak battery priority podle mě skoro není potřeba. Samozřejmě záleží na tom, jak často stav sepnutí síťového relé nastane.
Pořád neskutečně bojuju s Batriem. Chvílemi si říkám, jestli by mi nebylo bez ostrovu lépe.:(

Já myslím, že ten druhý parametr nemám. asi to bude souviset s XCOM-CAN a Batriem, odkud si bere SOC. Je tam taky položka 6062, kde se nastaví minimální SOC pro backup a battery priority se použije jenom pokud je SOC baterie větší než to co je nastaveno v 6062.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 627
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned úno 14, 2021 9:45 pm

Je to tak. Souvisí to s BMS.
redcrown
 
Příspěvky: 1003
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod milhaus » ned úno 14, 2021 9:57 pm

redcrown píše:já bohužel musím nahlásit problém, že mi nefunguje správně battery priority. Když jede se sepnutým transfér relé, tak se to tak podivně mění, chvíli jede skoro naplno na baterii, za chvíli zase skoro jen na síť a tak pořád dokola. Navíc jsem narazil na to, že jsou dva parametry pro prioritu baterie. 1296 a 6071.
Když jsem priority baterie zapnul přes menu BMS tak se zapnul jen parametr 6071 na yes. Zkoušel jsem zapnout i 1296, ale stejně to je divné. Nevíte někdo, proč jsou ty parametry dva? Případně jaká je jejich vzájemná vazba?
Jak se to tak střídá, tak na displeji problikává Limit a Boost. Dnes jsem bohužel neměl moc času, tak uvidím, co vypátrám.
Zkoušel jsem to na fázi, kde není paralelní provoz. Ono ale pokud se jede s rozepnutým transfér relé, tak battery priority podle mě skoro není potřeba. Samozřejmě záleží na tom, jak často stav sepnutí síťového relé nastane.
Pořád neskutečně bojuju s Batriem. Chvílemi si říkám, jestli by mi nebylo bez ostrovu lépe.:(


Pokud je v systému použito řízení baterií po Xcom-Can používá se parametr 6071,6072 (a 1296,1297 je v menu RCC skryto)
Pokud se používá BSP-500 - bat. priority se řídí par.1296,1297.
Všechny položky jsou vidět pouze přes portal studer, tam jdou i nastavovat přes heslo instalatera.
Doporučeno je nastavovat jen dle použitého řízení baterií.
Pokud je transfér relé rozepnuto, opravdu není potřeba bat.priority.- Pouze do doby než dojde k přetížení výkonu měniče, pokud není B.P. povoleno a je nastavené přifázování měniče dle výkonu(1257), tak měnič by bral vše do hodnoty hlavlního jističe(1107) a až potom by pomáhala baterie(nebo panely).
Běžně je žádoucí i při přetížení měniče a připojení na síť, aby prvně byla pokryta spotřeba baterií a síť jen pomohla nad nedostatečný výkon měniče. Měnič si jen přicucne co potřebuje navíc. Proto je dobré B.P mít nastaveno pořád , pro maximální využití energie ze slunce.

To cyklování baterie je způsobeno podle mě tím Xcom-Can. Také jsem to pozoroval.
Xcom-Can si tak nějak osahává co tam ještě může pustit.
Proto je dobré nechat systém mimo síť(odopjené transfer relé) , až např. jen 5% nad backup, kdy už se baterie nemá vybíjet(6062) viz co jsem dával nedávno:
https://www.studer-innotec.com/media/do ... n-v1.1.pdf
milhaus
 
Příspěvky: 182
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned úno 14, 2021 10:35 pm

Ano, tak to vidím taky. Škoda jen, že battery priority nefunguje lépe. Pro velký systém s dostatkem baterie i měniče by to nemusel být zase tak velký handicap.
redcrown
 
Příspěvky: 1003
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod kodl69 » pon úno 15, 2021 2:09 am

Tohle jsou problémy přetechnizovanejch systémů... Když jsem měl půjčený XTM, neměl jsem do něho vůbec síť připojenou, na přepínání sítí mám stykače, který přepnou po vypnutí (výpadku) měniče, měnič můžu ovládat kontaktem z midnite podle SOC, ale ani to není potřeba, takže zařízení je jednoduché a funguje spolehlivě. Žádný sběrnice, nikde nenastavuju hromadu parametrů a nejsem překvapenej, jako třeba u Aksperta, že nejde nastavit rozmezí napětí pro chod z baterie a pro zap/vyp nabíječky tak, jak bych chtěl já, ale jak si to vymyslel výrobce. A s tím už nic nenaděláte, leda to ještě trochu zesložitit dalšíma "mezikusama" na can sběrnici, který budou "lhát" různejm komponentům co se vlastně dějě. To bych nechtěl ani zadarmo.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5371
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 15, 2021 3:39 pm

Ano, máš samozřejmě pravdu. Dokonce pod tíhou těchto úvah by se mohlo zdát, že zlatá DS. Vypadne to dvakrát za rok, malé riziko požáru, min. riziko pádu ze střech apod.
Zase na druhou stranu, vzít knížku do ruky, to není úplně můj šálek kávy....
Je potřeba vzít v potaz i to, že ten Studer systém má několik výhod. Já jsem si od toho sliboval, že u velkého systému je např. lépe zvládnutelné balancování. Potom ten systém paralelních a 3f zapojení vs. vlastní spotřeba.
My si ale asi vlastně ani nestěžujeme:), jen se snažíme pochopit systém. Kdybychom si to nechali udělat od někoho, kdo to ovládá, tak by to třeba fungovalo na první dobrou. To by nás ale asi nebavilo. Někdo se snaží pochopit Studer, někdo doma vyvíjí vlastní měnič:). Hlavně že si máme s čím hrát:)
redcrown
 
Příspěvky: 1003
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod marsal64 » pon úno 15, 2021 4:09 pm

kodl69 píše:Tohle jsou problémy přetechnizovanejch systémů... Když jsem měl půjčený XTM, neměl jsem do něho vůbec síť připojenou, na přepínání sítí mám stykače, který přepnou po vypnutí (výpadku) měniče, měnič můžu ovládat kontaktem z midnite podle SOC, ale ani to není potřeba, takže zařízení je jednoduché a funguje spolehlivě. Žádný sběrnice, nikde nenastavuju hromadu parametrů a nejsem překvapenej, jako třeba u Aksperta, že nejde nastavit rozmezí napětí pro chod z baterie a pro zap/vyp nabíječky tak, jak bych chtěl já, ale jak si to vymyslel výrobce. A s tím už nic nenaděláte, leda to ještě trochu zesložitit dalšíma "mezikusama" na can sběrnici, který budou "lhát" různejm komponentům co se vlastně dějě. To bych nechtěl ani zadarmo.

Přiznám se, že redcrownovi nebo kobrovi ty jejich BMS s CAN také nezávidím a není to kvůli ceně. Bez BMS je ten Studer ale vlastně po troše sblížení se s ním celkem geniálně jednoduchý a současně univerzální a ve výchozím reset nastavení vše funguje k používání plug and play. Komplikace při řízení také nesnáším, proto bohdá připojím a naprogramuji PLC, s jehož pomocí je pak přece jednoduché cokoli :-).
Zbytek je o východiscích a preferencích, jak psal redcrown, někdo raději holky, někdo vdolky, já třeba furt vlastně pořádně nevím, jak udělat tu plovoucí nulu u operačního zesilovače...
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu budování. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 30x mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 931
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 15, 2021 4:21 pm

vidíš, a já zase mám radost, že se to u mě obejde bez PLC. Já si už delší dobu říkám, že jsem příliš hloupej pochopit tu chytrou BMS. CAN rozhraní bych nehanil, to je podle mě docela uživatelsky přívětivá věc. Připojí se kabel a už to jede. Dokonce jí zatím nepřisuzuji chyby ve fungování. Nic moc se nenastavuje, samo to přenese parametry a živé hodnoty mezi systémy.
Ještě doplním, že Batrium přímo nepodporuje Studer. Ono pracujeme s alternativním protokolem, takže to i proto může mít nějaké ty mouchy.
Naposledy upravil redcrown dne pon úno 15, 2021 4:27 pm, celkově upraveno 1
redcrown
 
Příspěvky: 1003
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod marsal64 » pon úno 15, 2021 4:24 pm

redcrown píše:vidíš, a já zase mám radost, že se to u mě obejde bez PLC. Já si už delší dobu říkám, že jsem příliš hloupej pochopit tu chytrou BMS. CAN rozhraní bych nehanil, to je podle mě docela uživatelsky přívětivá věc. Připojí se kabel a už to jede. Dokonce jí zatím nepřisuzuji chyby ve fungování. Nic moc se nenastavuje, samo to přenese parametry a živé hodnoty mezi systémy.

Jasně přece, že jsem měl na mysli tu chytrou BMS. PLC je taková moje libůstka, Studer ji nepotřebuje, já nějak ano ;-).

Edit:
PLC s "lokálním webem" mimochodem řeší ten nespolehlivý Studer portál, který mi třeba zrovna teď zas blbne.
Naposledy upravil marsal64 dne pon úno 15, 2021 5:12 pm, celkově upraveno 2
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu budování. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 30x mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 931
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 15, 2021 4:25 pm

ještě bych rád dodal, že pro standardní nastavení dokonce i v paralelním a 3f systému, se při první startu Studeru projde asi 6 kroků v průvodci a vše jede. To nastavování parametrů podle jejich čísla je takový bonus, komu nestačí standardní fungování:)
redcrown
 
Příspěvky: 1003
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod Kobra23 » pon úno 15, 2021 6:38 pm

CAN je obecně velmi spolehlivé řešení. Kde se s ním setkávám, tak pokud se neudělá chyba v kabeláži, tak to běhá na první dobrou a dlouhé roky. Kolikrát ani nevíte, že ho v něčem máte, protože si ho každý výrobce pojmenuje podle svého.
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 275
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon úno 15, 2021 7:20 pm

marsal64 píše:PLC s "lokálním webem" mimochodem řeší ten nespolehlivý Studer portál, který mi třeba zrovna teď zas blbne.

Ani to zobrazování nás po letech stabilního provozu nebude zase až tak moc zajímat. Bonus to je, ale spolehlivost zase až tak důležitá není.
Prostě si to PLCčko nějak musíš omluvit:)
redcrown
 
Příspěvky: 1003
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Předchozí

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: luky a 1 návštěvník

Reputation System ©'