od Atman » sob dub 16, 2022 10:13 am
Tak som si konečne aj ja spravil radosť a kúpil som si ebajk. Chcel som čo najväčšiu baterku a stredový pohon a nakoniec som kúpil český skladanec Crussis e-largo L s 36 V 25Ah baterkou, články Samsung. Prvé dojmy boli rozpačité, jednak sedlo klasika po 25 km boľavý zadok, tak som z manželkinho bajku zhodil širokánske sedlo z Lidlu s nafukovacím sedákom a zadok okamžite prestal protestovať. Druhá vec je samotný stredový pohon, na optimum je treba pedálovať s vyššou kadenciou a naľahko, na čo som nebol zvyknutý. Po odjazdení 200km som už fakt nadšený, akonáhle si človek zvykne na tú vyššiu kadenciu a správne kombinuje stupeň asistencie a prevod, prakticky prestanú existovať všetky kopce a je to parádna zábava. Nehovoriac o tom pocite, keď do brutálneho lesného stupáku, kde aj pešo už je to drina a fučanie, zaradím 5 – najvyššiu asistenciu, prehodím na najľahší prevod a posediačky hravo bez zadýchania vytiahnem ten kopec. (No to preháňam, z tej kadencie som stále zadýchaný, ale to je skôr vec neexistujúcej kondičky, domov chodím docela zničený, ale to dobrovoľne, dá sa jazdiť aj úplne dôchodcovsky). Je to fakt paráda. Do lesov mám 7km od domu, to je otrava sa tam dostať, lebo asistencia samozrejme končí pri 25kmh, čo je pomaly a ťahať ten 26kg tank na drapákoch 30kmh je drina preukrutná. Asi ho dám odblokovať za nekresťanských 65€.
Baterku nabíjam len do 4,0V, čo dáva asi 85% kapacity baterky, aby mi vydržala roky, lebo nová stojí neuveriteľných 730€. Plná má mať dojazd 200km, mne to zožerie pri 40km výjazde 7km asfalt, potom 26km kopce - lesné cesty a chodníky v Karpatoch a 7 km asfalt späť spolu 30% batérie, takže je to úplne v pohode na celodenné výjazdy po kopcoch cez 100km.
Škoda že neviem zistiť aká BMS je v baterke, či aj balancuje priebežne alebo len hore alebo len stráži a odpína, lebo neviem či keď nabíjam len do 4,0V tak sa pomaly nebudú rozchádzať články. Asi je vhodné stvrťročne to nabiť korektne na 4,2V do odpojenia nabíjačky aby sa to hore zrovnalo. Čo si o tom myslíte?
spolu 7kWp - JV 2kWp sklon 45°, JZ 5kWp sklon 55°, Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie, Victron Bluesolar MPPT 150/35, Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve na Victron Smartshunte.
-