Hyundai Sonata Hybrid bude mít solární střechu

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Hyundai Sonata Hybrid bude mít solární střechu

Příspěvek od karelkilian »

Přeji pěkný den,

a protože je pátek, mám pro Vás další článek ke čtení, zamyšlení i diskuzi. Tentokrát se podíváme na Hyundai Sonatu se solárními panely na střeše.

Karel Kilián

Hyundai Sonata Hybrid bude mít solární střechu

Sluneční paprsky mohou napájet váš dům, ale co vaše auto? K výrobcům, kteří experimentují se solárními nabíjecími systémy, se nově přidává jihokorejský Hyundai. Jeho hybridní sedan Sonata 2020 dostane „solární střechu“, jejímž úkolem je nabíjení baterie, pohánějící elektromotor. Výrobce plánuje přidat v několika příštích letech solární variantu i k dalším svým modelům.

Jak už čtenáři MyPower.CZ jistě tuší, výkon křemíkových solárních panelů s plochou odpovídající střeše osobního automobilu nebude nijak závratný. Sám výrobce tvrdí, že s jejich pomocí bude možné nabít baterii automobilu na 30 - 60 % kapacity během šesti hodin. To by mělo přinést až 1300 „bezplatných“ kilometrů ročně - číslo vypadá působivě, ale jde asi o 3,5 kilometru denně.

To opravdu není mnoho, nicméně na druhou stranu při typickém scénáři všedního dne to s hybridem může fungovat. Majitel ráno dojede do práce, kde si „odkroutí“ svých osm hodin. Pokud jeho auto po tuto dobu stojí na slunečném místě, může tímto způsobem doplnit část energie, kterou vyčerpalo cestou do zaměstnání. Solární střecha přitom plní svůj účel při stání na parkovišti i během jízdy.

Hybrid se solárem

Podle automobilky může zdroj „zelené“ energie na střeše automobilu současně nejen snížit náklady na palivo, ale také emise oxidu uhličitého do atmosféry. Při vývoji solárního nabíjecího systému zohlednil Hyundai Motor nejen jeho účinnost, ale také design.

Hybridní vůz pochopitelně není elektromobil - elektromotor používá jen v nějaké více či méně omezené míře, nejčastěji při rozjezdech a pojíždění. I proto jsou jeho akumulátory podstatně menší, takže k úplnému nabití potřebují méně energie. Čistě prakticky dává instalace solární střechy na hybridní auto větší smysl než v případě elektromobilu.

Poskytovaný nabíjecí výkon sice není nijak ohromující, ale ukazuje, že solární střechy mají v segmentu elektrických a hybridních vozů potenciál. Instalace na Sonatu je důkazem, že střešní solární panely nemusí být omezeny jen na luxusní značky a experimentální vozidla.

Pro a proti solárních střech

Senior vice prezident Heui Won Yang u příležitosti představení hybridní Sonaty 2020 uvedl: „Technologie solární střechy je dobrým příkladem toho, jak se Hyundai Motor pohybuje směrem k tomu, aby se stal poskytovatelem čisté mobility. Tato technologie umožňuje našim zákazníkům aktivně řešit problematiku emisí. Snažíme se dále rozšiřovat aplikaci technologie i mimo ekologickou řadu vozidel, včetně aut se spalovacím motorem.“

Každopádně instalace fotovoltaických panelů na automobily není žádnou novinkou. Na „solární střechu“ vsadil například luxusní plug-in hybrid Karma Revero, zatímco Toyota pokryla soláry dokonce i kapotu. Na tento koncept sází také nizozemská firma Lightyear, která v červnu tohoto roku představila prototyp svého prvního elektrického automobilu One.

Ač zní představa elektrického vozu, který není nutné připojovat do zásuvky, velice lákavě, realita je zatím podstatně méně optimistická. Solární články zvyšují výrobní náklady a tím i konečnou cenu vozidla. Vedle toho se jejich přítomnost také podepisuje na hmotnosti a tím částečně i na spotřebě. Měly by být umístěny tak, aby absorbovaly maximum slunečního záření, což ovšem nemusí být v tomto případě vždy možné.

Hyundai Sonata kráčí vpřed

Vůz Hyundai Sonata Hybrid je založen na nejnovější generaci této modelové řady, vyznačující se poměrně stylovým designem. Kromě hybridní varianty bude k dispozici i klasická verze, poháněná výhradně spalovacím motorem. Obě varianty získají „digitální klíč“ Digital Key, který umožňuje řidiči používat chytrý telefon místo tradičního dálkového ovladače.

Hybridní verze bude mít vedle elektromotoru s výkonem 38 kilowattů také klasický spalovací motor Smartstream G2.0 GDi HEV a celkový výkon tak může být až 193 koňských sil. Přenos síly na kola má zajišťovat hybridní šestistupňová převodovka s technologií Active Shift Control, jejímž úkolem je plynulejší řazení. Kombinovaná spotřeba se má pohybovat kolem 5,0 litrů paliva na sto kilometrů.

Novou Sonatu je nyní možné koupit v Jižní Koreji a v dohledné době se plánuje zahájení prodejů v Severní Americe. Jihokorejská automobilka však v současnosti nemá v plánu rozšířit prodej tohoto modelu na evropský trh. Očekávaná cena se v USA pohybuje v přepočtu kolem 580 tisíc korun.

Dává vám hybrid se solární střechou smysl?

Zdroje: digitaltrends.com, tehnot.com, 4pda.ru, engadget.com, hyundai.news, autoblog.com.
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm
Reputace: 27

Re: Hyundai Sonata Hybrid bude mít solární střechu

Příspěvek od KUTIL »

Nedáva !
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Hyundai Sonata Hybrid bude mít solární střechu

Příspěvek od dracekvo »

Solární střechu měla třeba audi.
A solár sloužil k tomu, že napájel ventilátor topení. Takže pokud stálo auto na slunci, bylo v interiéru o něco lépe. Celkem smysluplné využití.
Pro trakční pohon auta je to nesmysl. Zvedne to dojet o pár km pokud to bude stát na slunci celej den. Více užitné hodnoty by mělo za tu cenu solárů osadit o něco větší akumulátor.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Hyundai Sonata Hybrid bude mít solární střechu

Příspěvek od rottenkiwi »

Určite dáva zmysel pokryť celé euto, aj kapotu aj sklá aj strechu.
To je pri 1.8 x 4.6 a 1.5 x 1.5 min. 10.5 m2, čo pri poklese o 25 % kvoli polohe Slnka
a 1000 W.m-2 je cca. 2300 W a pri 6 hod to je cca. 13 - 14 kWh.

Auto síce bude trochu ťažšie, ale dá sa zo sedadiel vyhodit niekoľko elektromotorov,
dá sa vyhodiť 12 či 16 reproduktorov, dá sa urobiť auto z hliníka, ako to robí Tesla,
určite sa dá ušetriť na AI, ktorá to bude riadiť, ak tú AI budú automobilky robiť
spoločne a nie každá si platí svoj tím vývojárov.

Ale ak niektorí chcú mať v aute pohodlie a komfort a pomaly chcú z neho mať
obývačku, tak potom sa netreba čudovať, že ak pojde počet áut z 1 mld.
na 5 mld, že to asi naša matička Zem nedá a bude robiť ďalšie globálne vymieranie.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2485
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Hyundai Sonata Hybrid bude mít solární střechu

Příspěvek od NOPARasito »

Neni to potreba řešit, jiz na tom hlavicky delaji. Vahove to nebude o moc tezsi nez lak v kvalitni vrste. A ne ty micronovy nastriky dneska.
Jen na tom delaji jiz nejakou chvili ;-(
https://plus.rozhlas.cz/fotovoltaicky-n ... le-6696676
Osobne vidim negativum, ze si problematicky pozname svuj vuz. Budou vsechny stejny :lol:
Ale asi v te dobe kdy to bude, tsk nikdo vladtnit vuz nebude a budou jezdit autonomni taxíky. Jak rika Youda: ACH JO :lol: :lol:

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek