Původní instalovaný výkon v mikrosíti FVE 19,98 + 18,65 = 38,63 kW + větrníky 3 x 2,8 = 8,4 kW. Celkem 38,63 + 8,4 = 47,03 kW byl nedávno navýšen o:
- 33 panelů CanadianSolar BiHiKu7 CS7L-585MB-AG, 585W bifaciální = 19,305 kW, střídač Fronius Symo 20.0-3-M
- 2 x hybridní FVE na okolních budovách:
1 . hybrid 14 x LONGI LR5-72HPH-545M = 7,63 kW, Solax hybrid G4 15kW, aku 5 x Pylontech H48050 = 12 kWh.
2. hybrid 24 x EXESOLAR A-HCM415/108 = 9,96 kW, Solax hybrid G4 15kW, aku 5 x Pylontech H48050 = 12 kWh.
Takže celkem v mikrosíti teď pracuje 38,63 + 7,63 + 9,96 = 56,22 kW ve FVE + 8,4 kW vítr a 130 + 12 + 12 = 154 kWh akumulace.
VRB akumulátor CellCube měl za dobu provozu několik poruch způsobených špatně zvoleným materiálem - netěsnosti.
Rakouský výrobce CellCube místo PVDF použil na několika místech polypropylen. Popraskané hadičníky a nevhodné hadce vyměnili. Pak to asi rok celkem fungovalo. A nedávno začali téct dvě čerpadla ze čtyř. Záruka nezáruka za výměnu dvou čerpadel teď chtějí 100 tisíc Kč. Takže jsem čerpadla přehodil tak, že teď funguje CellCube na poloviční výkon cca 15 kW - 3 kusy SUNNY ISLAND 8.0H a zvládá to pracovat i s tímto instalovaným výkonem a celou mikrosíť uřídit. Do akumulátoru a z akumulátoru jde ale jen kolem 15 kW, zbytek proudí přímo do spotřeby z toho 60 kW je v topných tělesech ovládanými regulátory přebytků v okolních budovách. Trochu jsem ještě poladil nastavení ochran ve střídačích a funkce P(f) a regulátory přebytků co ovládají 60 kW v topných tělesech a jede to teď pěkně stabilně.
Vadné čerpadla jsem vymontoval a podle výrobního štítku a zkoušky svaření jsem zjistil že je to také polypropylén přeznačený na PVDF. Zeptal jsem se výrobce CellCube zda by ty nové čerpadla byly z PVDF nebo přeznačeného polypropylénu, ale nechtěli na to odpovědět.
Našel jsem výrobce těchto čerpadel
https://www.flux-process-pumps.com/en/v ČR je zastupuje firma VERDER s.r.o.
https://www.cerpadla-flux.cz/hlavy čerpadel mají označení RM-PVDF-VKKK-7/55 -15
Za dvě hlavy čerpadel chtěli cca 40 tisíc Kč.
Motory čerpadel jsou na 24V dc řízeny frekvenčním měničem který je ve svorkovnici motoru. Motory jsou v pořádku. Zítra 22.5.2023 mám v plánu čerpadla opravit a namontovat zpět.
Přístup je tam šílený, člověk musí vyset hlavou dolů aby se doslat do šachy k čerpadlům které jsou u dna kontejneru. Všude samá kyselina, montérky mám samou díru.
Kdybych to navrhoval já, tak bych tu šachtu zrušil, stejně hrozí že ji zatopí kyselina a pak se to může celé zlikvidovat protože by se už nedalo dostat k ventilům které jsou u dna a uzavřít to a elektrolyt by to kontaminovalo a čerpadla rozpustilo. A místo šachty bych tam dal ty sudová nebo kontejnerová čerpadla a bylo by to lehce opravitelné, nehrozilo by že to zalije elektrolyt a bylo by tam i více elektrolytu takže by to mělo i větší kapacitu.
Mezi budovami byl zprovozněn teplovod, kogenerace vzhledem k situaci s plynem se zatím nenainstalovala. Na teplovod se napojil kotel kusové dřevo / pelety 60kW řízený lambda sondou. Dřevo a pelety jsou v jednom silu. Když tam někdo je, tak tam občas příhodní polena a v noci to přejde na pelety.
Zprovoznění teplovodu si vyžádalo i zprovoznění optické sítě mezi domy aby měl řídící systém přehled o tom kam teplo proudí a kam je ho třeba dodávat atd... takže tam už přenášíme mezi budovami elektřinu, teplo i data
Plány do budoucna. Pro zvýšení spolehlivosti se uvažuje o dalším akumulačním systému kdyby byl CellCube v poruše, který by dokázal také uřídit mikrosít a měl by větší účinnost. Takže asi několik Pylontechů H48050 a dva HV střídače bez traf. Zvažuji dva kusy DEYE SUN-50K-SG01HP3-EU-BM4, ještě je musím otestovat pro řízení mikrosítě, zatím nejsou k dostání.
Někdy v roce 2025 vyprší licence dvěma stávajícím okolním FVE tak to připravuji i na to že tam přibude dalších 60 kW ve FVE které si jejich majitelé budou moci přepínat mezi mikrosítí a DS podle toho kdo dá víc
A časem snad i nějaká ta sezonní akumulace ve vodíku, potřebujeme pokrýt 4 zimní měsíce elektřinou a teplem.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO