Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon říj 03, 2022 12:26 pm


Home Assistant

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
PředchozíDalší

Re: Home Assistant

Příspěvekod rege » stř lis 13, 2019 7:48 am

Mozno niekoho zaujme ako riadit spotrebice, resp. blokovat na urovni home assistenta.
Pouzil som hassio, rozbehane na rpi3. Podarilo sa mi pridat cez MQQT senzory z ICC, takze mam prehlad nie len o spotrebicoch, ale aj o FVE na jednom mieste. Nasledne v ramci automatizacie je mozne vytvorit rozne podmienky kedy co zapnut, vypnut, ...
Samozrejme je potrebne pouzivat zariadenia s meranim spotreby, sonnof pow r2 s tamota fw a pod.
Zatial pouzivam casovac na vypnutie spotrebicov v obyvacke (telka, kino, sat, .... ) okolo polnoci, za predpokladu ze nie je spotreba vyssia ako 40W (nie je zapnuta).
Mam nastavene aj blokovanie Pracka <> Umyvacka, tiez na zaklade okamzitej spotreby.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
rege
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte bře 19, 2019 8:03 pm
Bydliště: Vychod SK

Re: Home Assistant

Příspěvekod redcrown » pon čer 29, 2020 9:11 pm

Mě připadá Hass.io jako dost zajímavé řešení. Ve spojení s RPi to je levné, s nespočtem add-onů velmi široká funkcionalita. Pro neprogramátory velmi atraktivní, prostě jednoduše akce, reakce a podmínky. MQTT je taky zajímavé. Moc se těším na další hrátky. Já osobně to vidím na nekritické zařízení, určitě na to nebudu věšet vybavení domu, které potřebuje 100% spolehlivost a možnost ovládat na primitivní úrovni za všech okolností.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1092
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Home Assistant

Příspěvekod rokytna » pon čer 29, 2020 9:37 pm

Rád potvrdím (byť jen část, ke které se můžu vyjádřit ze zkušenosti) jako dobrý směr/nápad.

MQTT používám (mosquitto) na rPI, cpu do toho data z SDS (elektroměry, relátka, sensory atd.) a také přes SolPipLog (což je vlastně ICC ale zadarmo) přes MQTT čtu Pylon baterie a PIP-MK. Na kritické věci mám právě to SDS.
Asi to lépe popíšu k sobě do vlákna...

Nicméně chci MQTT pochválit, na nekritické věci (monitoring) je to skvělé. Zejména se to dá přetáhnout (telegraf/influx) do Grafany, a ty grafy stojí za to. Skvělé pro sledování činnosti FVE. Postnu nějaké screenshoty k sobě.
ostrovní FVE
?
rokytna
 
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Home Assistant

Příspěvekod Sepulnation » ned pro 20, 2020 12:33 am

Ahoj, je tu někdo, komu se podařilo do Hass.io připojit SDS tak, aby ji mohl ovládat a vyčítat z ní data? Mám doma několik SDS IO6 a rád bych je do Hass.io dostal. Psal jsem Rokytnovi, který by o tom mohl něco vědět, SZ, ale ten vypadá, že se na tomto fóru odmlčel.

Díkes, Honza
?
Sepulnation
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon říj 05, 2020 5:31 pm

Re: Home Assistant

Příspěvekod rege » čtv črc 15, 2021 4:32 am

v poslednej verzii homeassistant pribudla integracia forecast.solar , teda nejake odhady vyroby na zaklade instalovaneho vykonu ,orientacie panelov, umiestnenia a pocasia. Existuje free aj platena verzia.
fs.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
rege
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte bře 19, 2019 8:03 pm
Bydliště: Vychod SK

Re: Home Assistant

Příspěvekod ringo » stř zář 29, 2021 7:48 pm

Sepulnation píše:Ahoj, je tu někdo, komu se podařilo do Hass.io připojit SDS tak, aby ji mohl ovládat a vyčítat z ní data? Mám doma několik SDS IO6 a rád bych je do Hass.io dostal. Psal jsem Rokytnovi, který by o tom mohl něco vědět, SZ, ale ten vypadá, že se na tomto fóru odmlčel.
Díkes, Honza


Tak hlásím že se mi po několika dnech podařilo vyčítání dat ze SDS.
rest:
- authentication: basic
username: "admin"
password: "password"
scan_interval: 60
resource: http://192.168.2.250/xml.xml
sensor:
- name: "SDS"
json_attributes_path: "$.sds.snmp"
value_template: "OK"
json_attributes:
- uptime
- ntptime
- relay_1
- relay_2
- temp_1
- temp_2
- temp_3
- temp_4
- temp_5
- temp_6
- temp_7
- temp_8
- temp_9
- temp_10
- temp_11
- temp_12
- temp_13
- temp_14
- temp_15
- temp_16
- name: "SDS_S1"
json_attributes_path: "$.sds.snmp.s0_1"
value_template: "OK"
json_attributes:
- impT0
- imdiff
- cT0
- cT1
- text
- act
- name: "SDS_S2"
json_attributes_path: "$.sds.snmp.s0_2"
value_template: "OK"
json_attributes:
- impT0
- imdiff
- cT0
- cT1
- text
- act
#######################################################
- platform: template
sensors:
sds_temp1:
friendly_name: "SDS_venkovni"
unit_of_measurement: "°C"
value_template: '{{ state_attr("sensor.sds","temp_1")|float }}'
sds_temp2:
friendly_name: "SDS_obyvak"
unit_of_measurement: "°C"
value_template: '{{ state_attr("sensor.sds","temp_2")|float }}'
...
sds_temp16:
friendly_name: "SDS_ESBE"
unit_of_measurement: "°C"
value_template: '{{ state_attr("sensor.sds","temp_16")|float }}'
sds_s1_imp0:
friendly_name: "SDS_S1_impt0f"
unit_of_measurement: "imp"
value_template: '{{ state_attr("sensor.sds_S1","impT0")|float }}'
sds_s1_imdiff:
friendly_name: "SDS_S1_imdiff"
unit_of_measurement: "imp"
value_template: '{{ state_attr("sensor.sds_S1","imdiff")|float }}'
sds_s1_celk_spotreba:
friendly_name: "SDS_S1_celk_spotreba"
unit_of_measurement: "kWh"
value_template: '{{ state_attr("sensor.sds_S1","text").split(" ")[0]|float }}'
sds_s1_akt_spotreba:
friendly_name: "SDS_S1_akt_spotreba"
unit_of_measurement: "kWh"
value_template: '{{ state_attr("sensor.sds_S1","act").split(" ")[0]|float }}'

###########################
Oba bloky zařadit do configu. Ta první část vytváří tři entity SDS, SDS_S1 SDS_S2 se stavem OK kde jsou ostatní data přiřazena jako atributy těchto proměnných. Další část převádí ty atributy na skutečné entity kde stav entity už odpovídá hodnotě - je provedena příslušná konverze. Je několik dalších způsobů jak to vyčítat, tento bere všechna data pomocí jednoho požadavku na SDS (už se mi v něm hrabe script na Synology který data vyčítá do MariaDb a rovněž Domoticz, který si stahuje rovněž data napřímo a provádí i nějaké ovládání SDS).
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
?
ringo
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned zář 27, 2020 6:38 am

Re: Home Assistant

Příspěvekod mgx » čtv led 06, 2022 8:28 am

Kolegovia,

vidim tu kopec otazok okolo HA a instalacie zakladnych veci.

Ak by bol zaujem, mozem spravit cca 1h-2h workshop s real-life demom cez zoom, kde by sme:
na pripraveny funkcny RASPBERRY PI 4B (presny postup dodam) s dockerom.

- nainstalovali HOME ASSISTANT CORE
- nainstalovali HACS
- nainstalovali VISUAL STUDIO CODE
- nainstalovali GRAFANU
- nainstalovali INFLUXDB
- pripadne dalsie veci podla poziadaviek tuto

ku vsetkemu kratky vyklad co ako preco + vyriesenie zakladnych problemov ktore nastanu. Idealny stav by bol, keby ludia instalovali paralelne na svoje systemy, tie by sme pripadne vedeli spolocne opravit a ukazat si zakladne chyby a ako na ne.

Zial, termin by bol fixny, sobota alebo nedela 8.00-10.00, ale mozem to natocit a vystavit niekde na youtube. Cielom cvicenia je urobit Vam doma funkcny HA system, ktory si budete dalej sami rozvijat bez toho, aby ste museli 2 mesiace pozerat a studovat zastarane videa...

Napiste, kto by mal zaujem a termin ktory viac vyhovuje, podla odpovedi sa rozhodnem. Pre menej ako 5 ludi je to strata casu.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 287
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Home Assistant

Příspěvekod ringo » čtv led 06, 2022 8:48 am

MXG díky za nabídku, ale když se vyznáš tak prvotní otázka:
Proč instalaci do Dockeru když existuje přímo Home Assistant Operating System který by měl být pro HA optimalizován a tato instalace je doporučována. V čem je to v Docker lepší? V čem horší? V případě vhodnosti reinstalace do Dockeru bych pak zájem měl :-)
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
?
ringo
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned zář 27, 2020 6:38 am

Re: Home Assistant

Příspěvekod skopec » čtv led 06, 2022 9:02 am

mgx píše:Ak by bol zaujem, mozem spravit cca 1h-2h workshop s real-life demom cez zoom, kde by sme:
ku vsetkemu kratky vyklad co ako preco + vyriesenie zakladnych problemov ktore nastanu. Idealny stav by bol, keby ludia instalovali paralelne na svoje systemy, tie by sme pripadne vedeli spolocne opravit a ukazat si zakladne chyby a ako na ne.
Napiste, kto by mal zaujem a termin ktory viac vyhovuje, podla odpovedi sa rozhodnem. Pre menej ako 5 ludi je to strata casu.

Zájem by byl, ale čas je mimo mé možnosti...Ale na YT bych se kouknul rád.
D34: 3,3kWp 174° (6*235 Wp + 6*310 Wp) + EPsolar Tracer 6420AN + Epsolar IPower IP5000-42-Plus-T + 4* VRLA GEL 12V/150Ah + 16*LiFePo4/120Ah, WIFI: 50Wp 174° + PWM KLX1230+3*VRLA AGM 12V/17Ah, Včely: 10Wp 180° + Epsolar LS LS1024B + VRLA AGM 12V/17Ah, Automatizace: 15 * Wemos D1 mini/lite
?
skopec
 
Příspěvky: 124
Registrován: pon srp 16, 2021 7:35 pm

Re: Home Assistant

Příspěvekod mgx » čtv led 06, 2022 9:21 am

V kocke prilozene porovnanie jednotlivych verzii. My pouzijeme verziu SUPERVISED s dockerom tak, ze bude "podporovana" a integracie pojdu instalovat ako na HASSOS.

porovnanie_ha.jpg


Preco nepouzit HASSOS? V zaklade pre tieto 3 veci:
- HASSOS je urceny pre zaciatocnikov, ktori nemaju chut/cas znalosti starat sa o "podlozny" operacny system, ktory zabezpecuje IO, HAL a virtualizaciu/hypervisor. To ma sice vyhodu, ze sa to lahko instaluje (v podstate rozbalite cez etcher image a idete), ale ak vyrobite hocijaku chybu v konfiguracii, v podstate je to neopravitelne, pretoze ako root do HASSOS pristup nemate. Ak vas niekto hackne, neviete o tom. Ak potrebujete instalovat vec do beziaceho OS, ktora nema funkcnu integraciu s HA, mate smolu.
- optimalizacia pre danu HW platformu je tak 6-12 mesiacov za vyvojom. Ak vam chyba pre dany HW driver alebo je zastarany, nefunkcny mate smolu. Napr. staci ze chcete do daneho HASSOS integrovat MODBUS, pripadne kartu s podporou ZWAVE/ZigBee,ak tam driver chyba (pre cinske klony 100% istota) tak stick/karta za 10e nepremava a musite kupit original za 100-150e.
- system nie je mozne pouzit inak. Chcete mat na danom OS nieco ine (vlastne veci)=> smola. Ak si chcete na danej maline zasurfovat v prehliadaci=> smola

Vyhoda dockeru je hlavne ta, ze mozete lahko danu konfiguraciu preniest na hocijaky iny system (+-), zalohy su mozne na urovni docker image, nefunkcnost jednej veci neovplyvnuje funkcnost celku (izolacia). Hocikedy sa do systemu viete prihlasit cez root ci uzivatela, je to plnohodnotny OS a mate pristup ku vsetkemu. Samozrejme, aj to sa da dojebabrat :)

Ak si pozries videa, 9 z 10 top vyvojarov pre HA nepouziva HASSOS

PS: nevadi ze si ludia pozru video aj neskor, ide mi skor o to aby som nerobil vec ktoru nikto nepotrebuje :). To ze termin nesadne kazdemu chapem, zial moje casove moznosti su velmi obmedzene a toto je nutny kompromis.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 287
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Home Assistant

Příspěvekod trezvii » čtv led 06, 2022 10:04 am

Dobrý den,
MGX, děkuji za snahu. Určitě bych měl zájem. Zatim používám HA na regulace termoventilů na radiatorech přes zigbee.
Pro mě bylo by nejlepší neděli, ale pokud ostaní budou jiný den, tak se přizpůsobím.

Děkuji
?
trezvii
 
Příspěvky: 15
Registrován: úte lis 10, 2020 1:50 pm

Re: Home Assistant

Příspěvekod rimi » čtv led 06, 2022 10:17 am

Dekuji, ocenuji takovou snahu, taky mam zajem
?
rimi
 
Příspěvky: 370
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor

Re: Home Assistant

Příspěvekod soami » čtv led 06, 2022 11:03 am

Taktéž potvrzuji zájem.
?
soami
podporuje fórum
 
Příspěvky: 253
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Bydliště: Posázaví

Re: Home Assistant

Příspěvekod Zak » čtv led 06, 2022 11:05 am

Určitě bych se na takové video rád podíval, nad HA uvažuji, ale nemám vůbec žádné zkušenosti.
?
Zak
 
Příspěvky: 36
Registrován: pon říj 11, 2021 12:19 pm

Re: Home Assistant

Příspěvekod Marcus81 » čtv led 06, 2022 11:16 am

Tiez by som o nieco take zaujem, mam ale doma iba raspberry pi 2, nie je to problem, bude to postacovat?
Nemam s niecim takym vobec ziadne skusenosti, chcel by som to vyuzit na domacu automatizaciu, nechcem aby to bezalo na nejakom cloude, ale u mna na rpi 2 a aby som mal vzdialeny pristup cez VPN, je to mozne?
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Uživatelský avatar
Marcus81
 
Příspěvky: 337
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Home Assistant

Příspěvekod mgx » čtv led 06, 2022 12:26 pm

Raspi2B s 1GB je 7 rokov stary HW. Teoreticky na nom stary HASOS (desuportovany 2020) spustis, ale to je tak vsetko.

https://community.home-assistant.io/t/h ... i-2/254533

Na docker a nove veci zabudni, ma to malo pamate a celkovo malo vykonu. Raspi2 je dobre akoservisna doska, kde je nutna mala spotreba, ale ako HA server aktualne nie. Bud si kup RPI4B s aspon 4gb pamate (60e), vpripade nutnosti minimum RPI3+, ale nic slabsie. Dalsie moznosti na skusku skusit nejaky linux vo virtualizacii (napr. dropbox, wmware) a nainstalovat linux+HA tam. Ked budes mat RPI alebo daco ine, presunies. Pripadne mozme spisat hw, ktory je doporuceny.

Vzdialeny pristup samozrejme mozny je. Bez vpn napr. priamo na IP adresu a port, pripadne ak si za NATom tak cez dynDNS. VPNka je mozna tiez, ale vyzaduje silne CPU. To RPI2,3 nema.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 287
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Home Assistant

Příspěvekod proasnet » čtv led 06, 2022 1:21 pm

Ja provozuju HA doma asi rok a hodne experimentuju. Bezi mi na RPI3 Hassos a ridim s nim vse co se da. Ve spouste veci jsem prepalil FW z tuyi na tasmotu a ke komunikaci s fve jsem si naprogramo al vlastni branu s arduinem. V realnem case mi sbira udaje o produkci a spotrebe. Je to super vychytavka. Hodne jsem se naucil i v programovani kvuli tomu. Dokonce jsem zasel az k blbostem ze kdyz rano vyjde slunicko a opre se do panelu, kavovar mi sam udela presso
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 213
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Home Assistant

Příspěvekod Marcus81 » čtv led 06, 2022 1:36 pm

proasnet píše:Ja provozuju HA doma asi rok a hodne experimentuju. Bezi mi na RPI3 Hassos a ridim s nim vse co se da. Ve spouste veci jsem prepalil FW z tuyi na tasmotu a ke komunikaci s fve jsem si naprogramo al vlastni branu s arduinem. V realnem case mi sbira udaje o produkci a spotrebe. Je to super vychytavka. Hodne jsem se naucil i v programovani kvuli tomu. Dokonce jsem zasel az k blbostem ze kdyz rano vyjde slunicko a opre se do panelu, kavovar mi sam udela presso

Hm, tak toto mas super, toto je pre mna raketo veda :(
Ale rad by som sa to naucil...
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Uživatelský avatar
Marcus81
 
Příspěvky: 337
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Home Assistant

Příspěvekod proasnet » čtv led 06, 2022 1:59 pm

Marcus81 píše:
proasnet píše:Ja provozuju HA doma asi rok a hodne experimentuju. Bezi mi na RPI3 Hassos a ridim s nim vse co se da. Ve spouste veci jsem prepalil FW z tuyi na tasmotu a ke komunikaci s fve jsem si naprogramo al vlastni branu s arduinem. V realnem case mi sbira udaje o produkci a spotrebe. Je to super vychytavka. Hodne jsem se naucil i v programovani kvuli tomu. Dokonce jsem zasel az k blbostem ze kdyz rano vyjde slunicko a opre se do panelu, kavovar mi sam udela presso

Hm, tak toto mas super, toto je pre mna raketo veda :(
Ale rad by som sa to naucil...

Staci mit chut si hrat. Nejdrive se prokousat dulezitymi vecmi na zakladni automatizaci a tim pochopis princip. Pak uz si udelas co te napadne. Zaty penize je to fakt super vec, kterou si dokazes spravovat sam a bez nutnosti platit nekomu jinymu.
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 213
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Home Assistant

Příspěvekod Marcus81 » čtv led 06, 2022 4:00 pm

Suhlasim s tebou, chut mam, ale musi ma niekto nasmerovat, popripade vysvetlit co a ako, preto vítam tuto snahu a ocohotu mgx, ze chce nieco taketo podniknut a svoje vedomosti sirit dalej.
Ked to da aj na YT, to bude uplne super...
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Uživatelský avatar
Marcus81
 
Příspěvky: 337
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Blízko Senec, SVK

PředchozíDalší

Zpět na HomeAssistant

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'