Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned kvě 28, 2023 6:28 am
Unii na něprotože čezkej národ toho není evidentně schopen
vata píše:Taky nemám pocit, že by tam psali něco, co bychom už nevěděli, akorát to mají hezky podtrženo a sečteno.Unii na něprotože čezkej národ toho není evidentně schopen
evidentně![]()
Nechci se nikoho dotknout, ale i tohle fórum ukazuje naši zvláštní tvář - místo toho, abychom šli dál, točíme se v kruhu a opakujeme věci vyřešené první nebo druhou generací ostrovníků. Do zblbnutí budeme kupovat neustále šmejdovatější čínské šmejdy, budeme vymýšlet vlastní měniče, regulátory, každý nově svou vlastní automatizaci, pořád budeme nakupovat olověné baterky...
Zkrátka - nechceme se poučit, chceme si jenom hrát. Na hraní si není nic špatného, jenže kdo si hraje, nezlobí
zajímalo by mne co bylo myšleno souslovím "správné rozhodnutí". Vím totiž z vlastní zkušenosti (spolumajitel), že lidé se nerozhodují předvidatelně ani se znalostí problematiky, ani dle ekonomických kritérií. Nahodile si v dané situaci vyberou řešení dle klíče "nikdo není schopen vám dodat co my jsme schopni vám slíbit". Tito "majitelé" by se chovali stejně, pokud by byli výlučnými vlastníky. A v tomto je - nezlobte se na mne, chování zcela totožné s chováním našich mocných. Až na jednu drobnost, ukazuje se, že politici narozdíl od majitelů mají na příslušných akcích svůj vývar. Výsledek ale je absolutně stejný. Nevzbouříme-li se v dostatečném počtu a dostatečně hlasitě, budou si mocní dělat co chtějí neustále dál a dál. Chcete odpovědět, že to nemá cenu? Klidně spěte dále ve své ulitě. Třeba vám vydrží déle než sousedova. A to je rozdíl mezi "západem" a námi - balkánem a v něm všudypřítomnými mužiky. Umět myslet nejen na sebe, ale i na souseda, protože kdo mne bude živit? Kdo mi dá práci? Kožený, Kellner, nebo soused? Sami si sobě bychom v prvé řadě měli přestat lhát.camel1cz píše:Dokud někoho nenapadne, že jediný, kdo dokáže udělat správné rozhodnutí je ten, kdo v tom žije - teda např. u vytápění/zateplení majitel/uživatel domu - tak to bude pořád stejné.
Chválabohu za to, že ubyde traktorů ve městě. Hodnoty polétavého prachu budou po vymizení traktorů z měst výrazně nižší a ubyde respiračních onemocnění.camel1cz píše:- raději podporujeme podle vzoru EU řepku a ničíme s ní motory aut, které na to nejsou dělané,
Jenže lidé ze SVJ a bytových družstev si sami zateplovat nebudou. A bez dotací se nenajde dostatek "okrajových bytů", aby byly schopny přehlasovat v otázkách snižování energetické potřeby ty co netopí, protože je vytápějí právě tyto okrajové byty. A mezinárodní závazky a logika hovoří jasně - vystačit si s místními zdroji energie a snižovat svůj vliv na okolí. Jaké jiné řešení, které je politicky průchozí tak jako dotace by bylo možné?camel1cz píše:- veškeré dotace, které u nás jsou (např. kotlíková, zateplení, atd.) jsou naprosto k ničemu. Vlastně celou tu dotaci spolkne certifikovaná realizační firma za své audity. Žádnou dotaci jsem nedostal a udělal jsem vše (zateplení dvou domů, rekonstrukce otopné soustavy, nový kotel na PP) levněji než s dotací... nechci být tendenční, ale jsem přesvědčený, že i lépe - ale to už je věc názoru.
Asi to někomu sakra vlivnému plně vyhovuje. Dokud jej toho vlivu nezbavíme, nemůžeme se ničemu divit a je to divením se zbytečně promarněný čas.camel1cz píše:Prostě pořád se utahují šrouby místo aby se systém energetiky ladil do optima.
Souhlasím s Tebou Vato pouze částečně. Lidé objevující se zde na tomto fóru totiž dle mého ůsudku chtějí mít nad svými věcmi svou vládu, nebo vědět, že je ta možnost. Z tohoto pohledu je vyřešeným bodem desulfátor. Každý má možnost si jej koupit, udělat, pochopit jak funguje, protože jsou známa střeva, jeho použití i způsob fungování. Dobře zvolený produkt a zajímal by mne názor Mateje, zda i dobře zvolený způsob financování. Také Adminův monitoring má pro mnoho lidí vysoký přínos. Na druhou stranu zde jsou v ešopu produkty, které si člověk koupí a protože do nich nevidí (obecně regulátory) tak volí menší zlo - nižší cenu. A z toho vyplývá Tebou zmíněná nekončící spirála. Prostě nemáme nově příchozím dychtícím po informacích co nabídnout. Oni nechtějí produkt, oni žádají svobodu. Což jim komerce nenabídne. Každý produkt má svá pro a proti a žádný nenabízí to podstatné - možnost eliminace toho problému, který jedince tíží. Úplné fiasko pro mne pak je osud PowerJacků - začaly prosakovat způsoby možných úprav ale jak jsem si já vyložil, výrobce začal "oje.ávat" původní produkt tak, že člověk neví co mu v balíku přijde..... No a už nejsou k dodání ani již upravené kousky.vata píše:Nechci se nikoho dotknout, ale i tohle fórum ukazuje naši zvláštní tvář - místo toho, abychom šli dál, točíme se v kruhu a opakujeme věci vyřešené první nebo druhou generací ostrovníků. Do zblbnutí budeme kupovat neustále šmejdovatější čínské šmejdy, budeme vymýšlet vlastní měniče, regulátory, každý nově svou vlastní automatizaci, pořád budeme nakupovat olověné baterky...
Zkrátka - nechceme se poučit, chceme si jenom hrát. Na hraní si není nic špatného, jenže kdo si hraje, nezlobí
brumlaj píše:zajímalo by mne co bylo myšleno souslovím "správné rozhodnutí". Vím totiž z vlastní zkušenosti (spolumajitel), že lidé se nerozhodují předvidatelně ani se znalostí problematiky, ani dle ekonomických kritérií. Nahodile si v dané situaci vyberou řešení dle klíče "nikdo není schopen vám dodat co my jsme schopni vám slíbit".
brumlaj píše:Jenže lidé ze SVJ a bytových družstev si sami zateplovat nebudou. A bez dotací se nenajde dostatek "okrajových bytů", aby byly schopny přehlasovat v otázkách snižování energetické potřeby ty co netopí, protože je vytápějí právě tyto okrajové byty. A mezinárodní závazky a logika hovoří jasně - vystačit si s místními zdroji energie a snižovat svůj vliv na okolí. Jaké jiné řešení, které je politicky průchozí tak jako dotace by bylo možné?
Inu právě, že tomu tak není. V lepším případě mají poměrové měřiče a rozpočítávání se děje částečně podle m2 a částečně podle číslíček z měřiče. No a kdo má vypnuto (střední byty) má možnost vyzrát na druhé. A není takových málo. Smůlu mají tam, kde je pouze jeden vstup tepla do bytu. Tam od nového roku musí být osazen kalorimetr. A chtěl bych vidět kde se v takovém případě bude zohledňovat poloha bytu v domě. Na 100 proc. to bude pouze rozpočítání dle odebraného tepla.camel1cz píše:Nejsem znalý poměrů v SVJ, ale myslím, že topení se platí rozpočtené na m2/m3 ne? Alespoň tak to máme v kanceláři...
brumlaj píše:V lepším případě mají poměrové měřiče a rozpočítávání se děje částečně podle m2 a částečně podle číslíček z měřiče. No a kdo má vypnuto (střední byty) má možnost vyzrát na druhé.
Takže za drahé peníze budeme dělat reklamní kampaně abychom lidem vysvětlili nutnost zateplovat (mezinárodní závazky) a v podstatě je k tomu donutili nástrojema, které oni nechápou (zdražování huhlí, plynu, uhlíková daň, vyšší poplatky za znečišťování.....), místo jednoduché motivace formou dotace? Nikdo nikoho nenutí dotaci přijmout, obyvatelům rodinných domů se nevyplatí a ti, kteří si holt musí objednat firmu na zateplení (fakt neznám panelák, který byl zateplen svépomocí) a mají tak dvojnásobné náklady na zateplení holt dostanou příspěvek formou dotace. Výsledek je, že bude cíle dosaženo. Který formát je za stejné peníze férovější? Ohlupování PR agenturami, nebo motivace nabídkou výhody (dotace)?camel1cz píše:........ je třeba pracovat na nápravě této konkrétní nespravedlnosti (poškození krajních bytů např.) a nezáplatovat to plošnou dotací. Myšlenka typu "krajích bytů je minorita a neprotlačí izolaci, tak tam nalijeme peníze a oni to udělají" je prostě nepřirozená - lidé to musejí chtít, aby to fungovalo.
Jinak, než namotivovat majitele k úspoře to prostě nepůjde... vše ostatní budou lidé akorát obcházet a ždímat.
A žádná lejstra, certifikáty ani narušení domovní svobody (kontroly topenišť rodinných domů) to nezmění.
výborně a začínáme se točit v kruhu. Ono totiž "vysoutěžit si podstatně lepší ceny" znamená dopadnout jako cestující ve vlaku u Studénky, zaměstnanci při stavbě mostu v Kurimanoch, pod mostem ve Vilémově, či jako ŘSD při reklamaci stavu D47 a mostů s nájezdy na ni....... Bytový dům není rodinný domek. Znovu opakuji, že v davu majitelů rozhodují tydlidáti, kteří o stavařině nic neví. Ale mají tu drzost ekonomicky prohlasovat zničení cizího majetku za cizí část společných peněz. Pokud by nebyly "zbytečné" papíry a nebyl by požadavek na základní kvalitu, tak za chvíli nám zbydou k bydlení pouze zemljamky. Nechá-li si někdo zničit svůj rodinný dům, je to jeho máčka, ale já jsem rád, že v bytovém domě mne stát aspoň občas chrání před stavební debilitou mých sousedů...... Všichni jít bydlet do RD nemohou, na to v ČR máme málo prostoru.camel1cz píše:.......... SVJ by bylo schopné vypsat výběrové řízení a vysoutěžit si podstatně lepší ceny než mají teď po odečtení dotace...
brumlaj píše:Pokud by nebyly "zbytečné" papíry a nebyl by požadavek na základní kvalitu, tak za chvíli nám zbydou k bydlení pouze zemljamky.
abrams píše:Zdravím ,
dobré zprávy vespolek![]()
Uživatelé procházející toto fórum: Zhanzhang [Bot] a 0 návštevníků