od vrb » ned bře 25, 2012 11:35 pm
Ad stejní vynálezci na různých místech - tak to bohužel je, kdo první přijde ten první mele, zatím nevíme jak to lépe pořešit. Když jsou dost daleko od sebe tak každý drží patent ve své zemi a setkají se na hranicích. Na druhou stranu, pro erudovaného člověka, který věc opravdu vymyslel není problém technologii mírně modifikovat aby byla patentovatelná znovu nebo použitelná bez patentových ochran. V praxi se s požadavkem modifikace technologie kvůli nějakému papíru někde na úřadě setkávám velice často.
Horší je to se základním výzkumem. Já teď například sestavuji teorii, která dokáže vysvětlit věci, které lidi dělají běžně odjakživa, ale nikdo neví proč to funguje tak a ne jinak. Za jakých podmínek to jde takhle dělat a za jakých podmínek už to fungovat nebude. Samotná teorie se nedá ani nějak prodat, ale na jejím základě se dají spočítat a vyrobit úplně nové věci a vylepšit spoustu věcí starých.
Teď je otázka co s tím - když teorii vydám, tak si ji někdo přečte, opíše, zveřejní na webu, rozletí se to po světě a spousta lidí na tom vydělá spoustu peněz, aniž bych z toho něco já měl, takže mi to nepokryje ani náklady vývoje a testování. Budu za blba, co se dřel a ostatní ze mě budou mít srandu.
Když teorii nevydám tak jsem kretén, kterej zadusil skvělou myšlenku, svět se nepohne o kousíček dál a ta potenciální výhoda pro mě i pro ostatní nenastane.
Jak to nějak ošefovat aby každý měl maximum užitku?
Uznávám, že je potřeba patentové právo držet v rozumném rámci, aby nenastávaly excesy, jako že někdo zjistí, že není patentované kolo, houpačka, rovná čára, sluneční svit a podobné kraviny.
Ad zlatokopky - chovají se tak úplně všichni bez ohledu na pohlaví a věk. Když se zamyslíte jak svět funguje a podíváte se kolem, zjistíte, že skoro všichni lidi se chovají jako zvěře v lese. Nějaké složitější postupy a plánování do budoucna jsou jim ukradené. Může tím ty 2% populace co používají mozek pohrdat, ale to je tak všechno co se s tím dá dělat. Tlupa tupounů má silově navrch. Zpravidla se ani ti inteligentní nedokáží shodnout na obecném rámci spolupráce a tak se bije každý sám za sebe - a tím se chovají taky jako zvěř. (kdo zažil diskuse na D-fens, ten ví)
Jak je to s tím odesíláním dat přes sms? jak je to patentované? kde je problém? to si někdo patentoval sms? ty už existují dost dlouho. Mám v plánu vyrábět zařízení připojené do GSM sítě, tak mě to velice zajímá.
-