Jakým způsobem řešíte skladování elektřiny, kterou vyrobí elektrárna?
Zatím používám s ohledem na relativně příznivou cenu trakční olověné baterie, teď v současnosti Trojan, 225Ah, 6V x 4 baterie sériově = 24V systémové napětí. Uložit do nich lze asi 5.7kWh elektrické energie. S určitou mírou efektivity lze z těchto baterií podobné množství energie zase dostat. Samozřejmě jejich životnost není nekonečná a jsou dnes překonány technologií LiFe.
Tyto baterie jsou ale na můj vkus zatím poněkud dražší a mám obavy o jejich náchylnost k poškození při hrubším zacházení (přebíjení, hluboké vybití). S ohledem na cenu se obávám rizik. Třeba se toto hledisko časem vylepší.
V jakém stavu jsou baterie po 3 letech provozu elektrárny? Máte nějaký „tip“ na správnou volbu baterii?
Stav bývá různý podle způsobu, jakým je s bateriemi zacházeno. Tip na správnou volbu baterií pro ostrovní fotovoltaický systém je možná podobný jako s preferencí správného typu automobilu. Je to individuální, je to o zkušenostech a zvyku. Zatím jsem zažil už dvoje olověné baterie a vím co od nich čekat a jak s nimi zacházet, takže možná v mém případě jsem stále zastáncem olověných trakčních baterií.
Toto samozřejmě nesmí slyšet zastánci technologie "LiFe", protože je pravdou, že tyto baterie při správném používání prakticky nestárnou, ale zatím jsem i s ohledem na cenu neměl příležitost se s nimi sžít a přestat se obávat rizika jejich snadného poškození. Je to možná jen otázka času a osobních preferencí.
Za skoro stejnou cenu lze pořídit nové 24V olovo Trojan 225Ah a 25V LiFe 60Ah, využitelná kapacita je cca 20% olovo=45Ah, 80% LiFe=48Ah, také téměř stejná. Počet cyklů cca 1:5.
Až v tomoto čláku je naznačeno, z jakého důvodu admin při výměně aku preferoval olovo.