Google potřebuje obrovské solární farmy

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Google potřebuje obrovské solární farmy

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den při pátku, máme tu pro vás další článek na aktuální téma.

Google postaví obrovské solární farmy svá pro datová centra

Internetový gigant ve středu 16. ledna oznámil svůj záměr využívat k napájení svých datových center energii získanou ze slunce. Buduje proto obrovské solární farmy na území jihovýchodních amerických států Alabama a Tennessee.

Solární pole, každé s celkovým instalovaným výkonem 150 MWp, budou patřit k největším projektům Googlu v oblasti solární elektřiny. Zařadí se také po bok největších slunečních elektráren světa. Na určených pozemcích bude postaveno celkem 1,6 milionů solárních panelů, které dodají dvě společnosti.

Alabama a Tennessee

Solární pole v Alabamě bude stát nedaleko Hollywoodu a poskytne výkon 150 megawattů. Stavět ho bude americká firma NextEra Energy Resources a jeho úlohou bude napájet nedaleké datové centrum, jehož provoz vyhledávací gigant spustil loni v dubnu.

NextEra pak bude prodávat energii federální korporaci Tennessee Valley Authority, která bude zajišťovat dodávku energie do datového centra. V nadcházejících letech pak Google bude podle dohody odebírat energii o celkovém výkonu 413 MWp z několika nových solárních farem.

Další solární farma vznikne v oblasti Yum Yum v Tennessee. Stavět ji bude firma Invenergy, provozující různé projekty na výrobu a ukládání energie v Severní Americe a Evropě. Její portfolio zahrnuje výrobu větrných, solárních a solárních zařízení a zařízení na skladování energie. Že nejde o malého hráče dokazuje skutečnost, že Invenergy patří mezi šest největších vlastníků větrných elektráren ve Spojených státech.

Úlohou této solární elektrárny s výkonem 150 megawattů bude dodávka energie do datového centra v Clarksville, které Google otevřel v březnu loňského roku. Stavba včetně technologií přišla na 600 milionů dolarů (asi 13 miliard korun) a v plném provozu zde bude pracovat více než sedmdesát počítačových techniků, inženýrů a dalších zaměstnanců.

Obnovitelná energie všude

Internetový gigant poznamenává, že oba zmíněné projekty spadají do dlouhodobého plánu společnosti napájet všechny své podniky obnovitelnou energií. To znamená více energie bez uhlíku a mnoho ekonomických výhod i pro okolní regiony.

Výsledkem celé snahy má být fakt, že přibližně 72 % spotřebované elektrické energie v datových centrech v Alabamě a Tennessee bude získáváno ze zdrojů, které negenerují žádné oxidy uhlíku. Stávající regionální rozvodná síť poskytuje energii bez uhlíku jen ze 48 %.

Budování slunečních farem bude mít i lokální ekonomické dopady. Práci zde najdou stovky inženýrů, elektrikářů a stavebních dělníků. Majitelům pozemků budou vypláceny peníze za pronájem, což přinese do místní ekonomiky miliony dolarů. Na své si samozřejmě přijde i stát díky daním.

Google jako odběratel

O tom, jak velké peníze Google „točí“ v tomto segmentu, svědčí skutečnost, že více než třicet dlouhodobých smluv společnosti na nákup obnovitelné energie obnáší celkové investice ve výši téměř pěti miliard dolarů.

Svůj závazek používat pro datová centra energii bez uhlíkové stopy deklarovala firma v loňském roce v dokumentu Moving toward 24x7 Carbon-Free Energy at Google Data Centers. Již v roce 2012 Google stanovil cíl nakupovat energii z obnovitelných zdrojů. Aktuálně je největším světovým odběratelem energie z obnovitelných zdrojů.

Zejména technická centra firmy potřebují ke svému provozu velké množství elektřiny. V roce 2015 spotřebovala firma 5,7 terawatthodin (TWh) elektřiny, což odpovídá hodnotě pro celé město San Francisco. V roce 2017 společnost zakoupila více než 7 TWh elektřiny (zhruba tolik, kolik ročně spotřebuje Rhode Island) ze solárních a větrných elektráren, které byly postaveny a vyrobeny speciálně pro ni.Co říkáte na to, jak se Google chová v oblasti obnovitelné energie?

Zdroje: blog.google, 9to5google.com, zdnet.com.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Google potřebuje obrovské solární farmy

Příspěvek od dracekvo »

Dyť se to přímo vybízí, tam kde je stálá spotřeba by bylo vhodné osadit solární panel a grid tie invertor.
Krásným příkladem jsou právě ty hostingová centra. Jenže kvůli birokracii se do toho nikomu nechce.
acmik
Příspěvky: 22
Registrován: ned pro 13, 2015 5:15 pm
Reputace: 0

Re: Google potřebuje obrovské solární farmy

Příspěvek od acmik »

dracekvo píše:Dyť se to přímo vybízí, tam kde je stálá spotřeba by bylo vhodné osadit solární panel a grid tie invertor.
Krásným příkladem jsou právě ty hostingová centra. Jenže kvůli birokracii se do toho nikomu nechce.
Dává to smysl, ale na to mám v DC moc malou střechu :) Dá to maximálně cca 2% spotřeby ve špičce (výkon FVE).
Kostěj
Příspěvky: 576
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputace: 70
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Google potřebuje obrovské solární farmy

Příspěvek od Kostěj »

karelkilian píše: Svůj závazek používat pro datová centra energii bez uhlíkové stopy deklarovala firma v loňském roce v dokumentu Moving toward 24x7 Carbon-Free Energy at Google Data Centers. Již v roce 2012 Google stanovil cíl nakupovat energii z obnovitelných zdrojů.
Já tomu prostě nerozumím. O.K., uzavřu kontrakt s majitelem FVE, že odeberu za rok 1000 MWh bezuhlíkové elektřiny. Výrobce za rok vyrobí 1000 MWh, čísla se rovnají, je to v pořádku. 1000 MWh odpovídá 114 kW x 24 x 365. Aby FV elektrárna vyrobila 1000 MWh, musí mít instalovaný výkon cca 1MW. Takže přes den vyrábí 1MW, v noci nic. Kde se bere elektřina, na kterou jede ten Google v noci? To se Google v noci vypíná? Nebo má ta FVE akumulátory 10 MWh?
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Google potřebuje obrovské solární farmy

Příspěvek od diablo007 »

Uzavres smlouvu s distributorem který ti bude papírové prodávat zelenou elektřinu on totiž v noci někdo roztoči větrníky a dodá to do site. Fyzicky odebírat klidném šťávu z jádra ale papírové jsi ji bral z fve nebo ve je to vše habadura na lidi
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Google potřebuje obrovské solární farmy

Příspěvek od diablo007 »

Viděl.sem třeba dokument kde objeli elektrovozidlem na solární pohon svět byla to domácí stavba na koleni komplet pokryté clankama plus měl za sebou vozík taky s clankama plus samozrejmne baterie které přes noc dobíjeli a primcip byl takový že doma v Německu měl na baráku fve o výkonu ktera denně vyrobila tolik elektrické energie aby to vozítko na to mohlo jet celý den jenže když byl na opačné zeměkouli samozrejmne to neměl jak nacpat do vozidla tak prostě dobil kdekoliv a jelikož barák to posílal do sítě tak to brali jako že v uvozovkách to nabíjel z baráku prostě veškerá jim spotřebována energie i když nakoupena z tepelne se rovná a jeho čistě z domu vyprodukované energii takže nula s nulou a tím pádem to auto jelo vlastně celou dobu jen na solární energii
acmik
Příspěvky: 22
Registrován: ned pro 13, 2015 5:15 pm
Reputace: 0

Re: Google potřebuje obrovské solární farmy

Příspěvek od acmik »

diablo007 píše:Uzavres smlouvu s distributorem který ti bude papírové prodávat zelenou elektřinu on totiž v noci někdo roztoči větrníky a dodá to do site. Fyzicky odebírat klidném šťávu z jádra ale papírové jsi ji bral z fve nebo ve je to vše habadura na lidi
Proč tomu hned říkat habadura na lidi? Jednak tady o žádný lidi nejde a druhak oni jasně říkají, že jim jde o vyrovnanou binanci v net meteringu. Kdyby se tak chovalo víc firem, rozhodně by to nikomu neuškodilo. Když low-carb zdroje koupí např. Google, nastavuje tím trend.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Google potřebuje obrovské solární farmy

Příspěvek od diablo007 »

No tak neznalý si budou myslet že opravdu čerpají jen zelenou. Ale je to opravdu jen habadura zelená to vždy není je to jen na oko
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Google potřebuje obrovské solární farmy

Příspěvek od Matess »

člověk se na to musí koukat trochu v klidu.

Jen obnovitelnou energii to dělat úplně nejde, nebo by to bylo finančně naprosto nevýhodné. Solár a vítr je super způsob jak z ničeho udělat něco, ale nestabilita těchto zdrojů to prostě nezachrání. Používat to můžeme, ale musíme k tomu mít akční baterii na pokrytí velkých a prudkých změn (opravdu baterii, nebo generátory na plyn třeba) a k tomu velkou baterii k pokrytí krátkodobých (hodiny max) problémů (přečerpávací například). Když by se HDO tomuto přizpůsobilo veřím, že by to mohlo mimo zimu fungovat.

Proč to nefunguje je ale důvod jinde. V zimě je potřeba tento deficit dohnat výrobou jinde a buď budeme mít po většinu roku nadbytek jaderných elektráren (což je velice neefektivní - jaderná elektrárna levná není a musí jet když už je postavená a nebýt jen v záloze když zajde slunce), nebo budeme zimní výrobu dohánět horším způsobem (agregáty, biomasa, uhlí apod).

Když se nad tím člověk takhle zamyslí, tak mu dojde že ten solár je v globálu vlastně proti jádru úplně na houby a jediný smysl má ve ve stavbě tam kde jeho existence zmírní použití tepelných elektráren. Vemte si jak by asi ČEZ u nás fungoval kdyby jen 25% domů bylo přes léto elektricky soběstačné a zimě by se ta spotřeba tam objevila. Jediný způsob pro distributora jak z toho ven bude zdražit nechutně poplatek za rezervovaný příkon a zlevnit elektřinu jako takovou.

Co se týká čerpání té zelené energie... dokud je na světě její zastoupení stále malé chápu to jako + bod pro toho kdo chce přispět rozvoji v tomto segmentu. To že se google rozhodne stavět svoje FV pole víceméně jen dokazuje co jsem napsal výše...

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek