Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř čer 29, 2022 11:53 pm


Victron multipuls Virtual Switch

Měniče Victron
Předchozí

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod gupa » čtv led 03, 2019 7:52 pm

No četl jsem to po sobě pozdě, multiplus by měl nejprve zesynchronizovat sinusoidu a potom přepnout. Ne nafázovat. Ale předpokládám že to je stený modul měniče ale jiná funkce. Takže se mi to nějak pomotalo.

já to mám pokud si pamatuji na dedicated ignore AC input jde ot zinvertovat funkčně zaškrtávacím políčkem, takže to políčko odladit- přepnout na VS option tam nic nenastavuji, do not ingore (vzhledem k tomu zaškrtávacímu políčku na Usage)

První řádek, neinoruj AC input 650W 0 sekund
druhý řádek návrat když je spotřeba menší než (nastavit o něco vyšší spúotřebu než je motor v běhu) minuty nastavit asi do 1

baterii v ráměčku asi moc neporadím, mám NiCd

Edit: baterie se nastaví na záložce Inverter Edit: opravuji, takže v rámečku se přepíná na DS pokud je napětí baterie nižší než xxxx za sekund xxx
Musel jsem si ten VE Configure pro orientaci nainstalovat, sám jsem to nastavil umne před několika lety, odpojil převodník MK2 a zapomněl podrobnosti. Proto se omlouvám předem za chaos, ale mám to co nejjednodušeji, záložku s Off On nemám, nechápu, moc složité.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1800
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod fukuši » pát led 04, 2019 11:03 am

Můžeš být v klidu tak jak to máš nastavené přetoky nehrozí.Opravdu malé přetoky vznikaj při vypnutí VS změně FW 4..
a rěžimu HUB1.Navíc pokud bys měl i režim HUB 1 což při vybalení z krabice nehrozí nejde zapnout bez jiného FW tak nejdůležitější je co ti ukazuje elektroměr.
?
fukuši
 
Příspěvky: 351
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod JiTr » pon pro 16, 2019 4:35 pm

Ahoj,
mám jeden dotaz k použítí f-ce Virtual switch u Multiplusu ve spojení s ignorováním AC vstupu …
Zajímalo by mě jak dlouho Multiplusu trvá (max. doba) než se po požadavku na přepnutí na DS sesynchronizuje a přepne na DS: funkce Virtual Switch -> Ignore AC input pro P > Pmax. Chápu, že závisí na vzájemném časovém posunu sínusovek DS vs. výstup Multiplusu … tedy mě zajímá ten nejhorší případ. Dá se to někde dohledat, zkoušel to někdo, máte někdo zkušenost s výpadky …?

P.S.: Předpokládám, že opačně z DS na ostrovní režim se přepne, samozřejmě po splnění všech podmínek včetně možného nastavení "delay", "ihned", protože jeho výstup bude s DS synchronizovaný.
?
JiTr
 
Příspěvky: 80
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod jan.lukac » čtv dub 28, 2022 8:55 am

Dobrý den,
je emožné na Easy Solar II pomocí nějakého asistenta nastavit aby mi v případě podkročení SOC bez výpadku nafázoval a vypínal měnič? Umím si pomocí aux a asistenta nastavit, aby při nízké soc sepnul stykač a přifázoval na síť. Bohužel už ho nedonutím aby vypnul měnič a eliminoval přetoky. Chci pouze aby victron při vybití baterií přepnul na sít, dobíjel baterii ze soláru ale nevyráběl z DC. Při nabití na požadovanou mez může opět přejít do ostrovu. Jednoduše řečeno, nafázovat, sepnout vstupní a výstupní relé a odpojit měnič. Pi nabití zase neopak. Děkuji Honza.
?
jan.lukac
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv lis 25, 2021 10:17 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod mihlit » čtv dub 28, 2022 5:36 pm

Nějak přesně nevím, o co se pokoušíš a co už tam máš nastavené.
Ty máš v nastavení zadaný grid code a aktivní ESS režim? Protože jinak ve výchozím režimu to běží jako UPS a když vyrábí, tak stejně neudělá přetok, protože relé mezi ACin a trafem (ACout) není propojené, takže přetok nastat nemůže.
Zapínání vyrábím/ze sítě pak děláš přes "ignore AC input". Když bude DS reálně dostupná a nebude ignore, tak bude v bypassu a ze solaru nabíjet baterie a i když budou baterie plné, přetok neudělá. Když bude SoC nad limitem, tak jen nastavit ignore AC input a začne vyrábět (s rozpojeným ACin-ACout relé, tedy opět bez rizika přetoku)
?
mihlit
 
Příspěvky: 174
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod jan.lukac » čtv dub 28, 2022 6:07 pm

Ahoj, potřebival bych to vysvětlit víc do detajlu. Ess jsem tam měl proto, že jsem se pokoušel o hybrid. Jinak používám pouze UPS výstup a při vybití bych potřeboval přepnout na síť bez dodávek. Nemám žadný dc spotřebuč ani AC fronius. Pouze potrěbuji aby to přepínalo bez přetoků připadně při přetížení. Do teď jsem fungoval pouze v ostrově jelikož mám na Victron napojenou pouze jednu fázi v domě a malou spotřebu.
?
jan.lukac
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv lis 25, 2021 10:17 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod mihlit » čtv dub 28, 2022 6:44 pm

Tak to je právě o tom, že v hybridním režimu (ESS) to bez přetoku zaručit nejde. Nejde tedy ani pomáhat síti, ani aby síť pomáhala. Vždy buď ostrov nebo DS.
Když to budeš mít bez grid code (bez ESS), tak to bude v UPS režimu.
Tam si pak můžeš nastavit, aby to při dostatečném SoC ignorovalo AC in a při horším ho to neignorovalo, případně stejně tak při přetížení. Tím se to pořeší, že to pojede z baterie+panelů a nebo z DS. Při "neignorovat" AC in to tedy ještě aktivuje nabíječku a začne to z DS dobíjet baterie. Pokud nabíjení z DS nechceš, tak je nejjednodušší nabíječku komplet vypnout. Tohle jde udělat buď rovnou přes ignore AC in virtual switch a nebo pak poskládat z asistentů (general flag + ignore AC in a pár dalších)
?
mihlit
 
Příspěvky: 174
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod jan.lukac » čtv dub 28, 2022 7:07 pm

To je předne ono co chci. Funguje to bez vypadku při přepnuti?
?
jan.lukac
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv lis 25, 2021 10:17 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod mihlit » čtv dub 28, 2022 7:21 pm

Jo, on přepíná rychle, žádná elektronika si nikdy nestěžovala
?
mihlit
 
Příspěvky: 174
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod jan.lukac » čtv dub 28, 2022 7:48 pm

Ještě jeden dotaz, při přepnutí z ostrova na DS první nafázuje než přepne?
?
jan.lukac
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv lis 25, 2021 10:17 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod mihlit » čtv dub 28, 2022 7:54 pm

Když tu síť vidí a jen ji "ignoruje", tak je přifázován celou dobu.
?
mihlit
 
Příspěvky: 174
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod FRSO » čtv dub 28, 2022 7:59 pm

mihlit píše:Když tu síť vidí a jen ji "ignoruje", tak je přifázován celou dobu.

Opravdu je přifázován ? to si nemyslím, k čemu by mu bylo to přifázování dobré pro VS ?
Naposledy upravil FRSO dne čtv dub 28, 2022 8:06 pm, celkově upraveno 1
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S v testovacím provozu.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000kWh, k 25/6 1230kWh
?
FRSO
 
Příspěvky: 1762
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod jan.lukac » čtv dub 28, 2022 8:00 pm

Poslal jsem ti SZ
?
jan.lukac
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv lis 25, 2021 10:17 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod FRSO » čtv dub 28, 2022 8:01 pm

jan.lukac píše:Ještě jeden dotaz, při přepnutí z ostrova na DS první nafázuje než přepne?

To určitě ne, proč by to dělal, nepotřebuje to pro tu funkci VS.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S v testovacím provozu.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000kWh, k 25/6 1230kWh
?
FRSO
 
Příspěvky: 1762
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod mihlit » čtv dub 28, 2022 8:15 pm

Asi protože je to ohleduplné vůči spotřebičům, když dojde k přepnutí. Stejně tak nezapomínat, že to samé trafo se používá pro nabíječku a je také připojeno furt (neumí ho odpojit od ACout a když je ACin a ACout spojeno...)
?
mihlit
 
Příspěvky: 174
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod Dagus » pát dub 29, 2022 6:03 am

No přiřazován (sladěn s fázi DS podle vstupu) je, ale to neznamená, že je spojen out s in vstupem, jen sleduje vstup.
6090Wp, SV 1710Wp Poly, J 900Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT 150/60tr, MPPT 150/35, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1345
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod mihlit » pát dub 29, 2022 6:08 am

Však nikdo netvrdí nic jiného :)
?
mihlit
 
Příspěvky: 174
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Předchozí

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'