Spor s ČEZ Distribuce (muj cez)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od xmasin »

Formulář je ke stažení tady:
https://www.cezdistribuce.cz/edee/conte ... m_form.pdf
UPS se vyplňuje do sekce "Spotřebiče se zpětnými vlivy" položka "Záložní zdroj elektřiny"
Uživatelský avatar
Majkl
Příspěvky: 430
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm
Lokalita: SZ od Mělníka
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 44

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od Majkl »

díky
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
Jan Novák
Příspěvky: 128
Registrován: úte říj 01, 2019 8:32 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od Jan Novák »

Nevím jestli jste to někdo včera postřehl, co se projednávalo na vládě. Já slyšel až tiskovku v Radiožurnálu.
Tady je přepis: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/t ... 20-181222/

Řešili se tam obnovitelné zdroje i soláry.
5,4 kWp [20 x BYD-270 W poly]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
4,6 kWh [14S2P - SAMSUNG SDI 60 Ah, Li-Ion]
last update: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 57#p172957
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od brin »

Ale v podstatě se nás to netýká. Řešili tam dotace.
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od PavelR »

Jen tak pro zajímavost. Řešil toto někdo pro eon? Nedaří se mi najít cokoliv ohledně záložního zdroje od eon.
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od xmasin »

Teoreticky by to mělo být stejné jako u ČEZ Distribuce.
Koukám na formulář EONu a v něm zatím záložní zdroj elektřiny nemají, takže bych ho zařadil mezi Ostatní spotřebiče nad 5kW.
https://www.eon-distribuce.cz/sites/def ... 018_D3.pdf
U PRE Distribuce už s náhradním zdrojem počítají.
https://www.predistribuce.cz/Files/nn/f ... pripojeni/
jarda_x
Příspěvky: 3
Registrován: stř bře 11, 2020 7:54 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od jarda_x »

Budu žádat o připojení záložního zdroje elektřiny s AxpertKing 5000W, ale k žádosti je třeba přiložit Dotazník pro posouzení zpětných vlivů. Nemá někdo zkušenost, co vyplnit v tomto dotazníku?
https://www.cezdistribuce.cz/edee/conte ... u_form.pdf
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od youda »

Chlapi,

Uz nekdo zadal o pripojeni 500W mikroinvertoru s jednim panelem?
To by nakonec mohlo byt celkem snadne. Ne?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Vitek
Příspěvky: 1929
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od Vitek »

jarda_x píše:Budu žádat o připojení záložního zdroje elektřiny s AxpertKing 5000W, ale k žádosti je třeba přiložit Dotazník pro posouzení zpětných vlivů. Nemá někdo zkušenost, co vyplnit v tomto dotazníku?
https://www.cezdistribuce.cz/edee/conte ... u_form.pdf
řekni mi jediný důvod který je nutný k tomu vyplnování - axper king bez zapojenýho střídavýho napětí funguje jako zdroj do tvojí instalace. ovlivnění sítě je tedy nula, jelikož není vůbec spojen se sítí.
pokud bude spojen do sítě např v bypasu stejně víc jak 6 kW přes 25A jistič skrz fázi neproženeš, tak kurva jaký ovlivnění ?: vo to je za hovna? řeknete mi někdo jediný důvod proč by se měl střídač který jede v ostrově hlásit? to vyplnování je snad jen pro ongrid střídače ne?

u UPS a podobných zařízení je to blbost proboha.
chatař
Příspěvky: 861
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od chatař »

Vitek píše:
jarda_x píše:Budu žádat o připojení záložního zdroje elektřiny s AxpertKing 5000W, ale k žádosti je třeba přiložit Dotazník pro posouzení zpětných vlivů. Nemá někdo zkušenost, co vyplnit v tomto dotazníku?
https://www.cezdistribuce.cz/edee/conte ... u_form.pdf
řekni mi jediný důvod který je nutný k tomu vyplnování - axper king bez zapojenýho střídavýho napětí funguje jako zdroj do tvojí instalace. ovlivnění sítě je tedy nula, jelikož není vůbec spojen se sítí.
pokud bude spojen do sítě např v bypasu stejně víc jak 6 kW přes 25A jistič skrz fázi neproženeš, tak kurva jaký ovlivnění ?: vo to je za hovna? řeknete mi někdo jediný důvod proč by se měl střídač který jede v ostrově hlásit? to vyplnování je snad jen pro ongrid střídače ne?

u UPS a podobných zařízení je to blbost proboha.
To je ukázka té naší české předposranosti, Vítku. Právě kvůli takovým se člověk nakonec pomalu bojí koupit LED žárovky, aby nedejbože "neovlivnil odběr" nežádoucím směrem dolů.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od diablo007 »

Vitek píše:
jarda_x píše:Budu žádat o připojení záložního zdroje elektřiny s AxpertKing 5000W, ale k žádosti je třeba přiložit Dotazník pro posouzení zpětných vlivů. Nemá někdo zkušenost, co vyplnit v tomto dotazníku?
https://www.cezdistribuce.cz/edee/conte ... u_form.pdf
řekni mi jediný důvod který je nutný k tomu vyplnování - axper king bez zapojenýho střídavýho napětí funguje jako zdroj do tvojí instalace. ovlivnění sítě je tedy nula, jelikož není vůbec spojen se sítí.
pokud bude spojen do sítě např v bypasu stejně víc jak 6 kW přes 25A jistič skrz fázi neproženeš, tak kurva jaký ovlivnění ?: vo to je za hovna? řeknete mi někdo jediný důvod proč by se měl střídač který jede v ostrově hlásit? to vyplnování je snad jen pro ongrid střídače ne?

u UPS a podobných zařízení je to blbost proboha.
Proč má chovatel hlásit to že má ovci kde ji má atd? Prostě se nějakej kokot cítil hrozně důležitý a nechal to protlačit a je to i slušně ohodnoceno pokutami. Za chvilku budu muset dát slepičí na počítadlo aby věděli kolik sem z ní měl vajec.
Takže proč se musí občas řešit blbosti se prostě děje
Vitek
Příspěvky: 1929
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od Vitek »

diablo007 píše:
Vitek píše:
jarda_x píše:Budu žádat o připojení záložního zdroje elektřiny s AxpertKing 5000W, ale k žádosti je třeba přiložit Dotazník pro posouzení zpětných vlivů. Nemá někdo zkušenost, co vyplnit v tomto dotazníku?
https://www.cezdistribuce.cz/edee/conte ... u_form.pdf
řekni mi jediný důvod který je nutný k tomu vyplnování - axper king bez zapojenýho střídavýho napětí funguje jako zdroj do tvojí instalace. ovlivnění sítě je tedy nula, jelikož není vůbec spojen se sítí.
pokud bude spojen do sítě např v bypasu stejně víc jak 6 kW přes 25A jistič skrz fázi neproženeš, tak kurva jaký ovlivnění ?: vo to je za hovna? řeknete mi někdo jediný důvod proč by se měl střídač který jede v ostrově hlásit? to vyplnování je snad jen pro ongrid střídače ne?

u UPS a podobných zařízení je to blbost proboha.
Proč má chovatel hlásit to že má ovci kde ji má atd? Prostě se nějakej kokot cítil hrozně důležitý a nechal to protlačit a je to i slušně ohodnoceno pokutami. Za chvilku budu muset dát slepičí na počítadlo aby věděli kolik sem z ní měl vajec.
Takže proč se musí občas řešit blbosti se prostě děje
tak znova. řekne mi tady někdo jaký je vliv spotřebiče na síť ( zpětný vliv ) když nebudu odebírat tak proč bych měl hlásit že mám UPS? co to je za blbost. však to je stejný chování systému jako má babička na venkově když svítí petrolejkou..
a že si najednou na hodinu zapne myčku a troubu na jedné fázi nebot 3F jistič je pro ní zbytečný, tak se to sakryš chová stejně. Oba mají účinník roven téměř 1 ( usměrnovač v Axpertu jednoznačně ) tak jaké vlivy na síť ???? co blbnou ??? to chtěj všechny lidi co nejsou ovce sankciovat?

Přestávám tomuto státu rozumnět a štve mě čím dál víc že jsem nezůstal ve švédsku.... tam se takovýhle hovadinky opravdu neřeší.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2417
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od volente »

Přesně jak říkáš, před 20ti lety jsem dělal v Německu, a měl jsem možnost tam zůstat na stabilní ofic zaměstnání. Kvůli děckám jsem to vzdal a dávno jsem zjistil že by to šlo i beze mně. Asi bych byl dneska rozvedený (no proč ne) a žil bych s nějakou Gertrudou v SRN. Faktem je že spousta věcí se tam řeší jinak, třeba rozdělání ohně na špekáčky je nutno hlásit.
Pěstování máku je úplně mimo, ale zároveň nikdo nic nenamítá proti třem kytkám Canabis v předzahrádce.
Máš včelstvo oficiálně, tak máš veškeré očkování a léčení zadara, ale vražda prasátka se rovná pomalu soudnímu rozhodnutí o povolení popravy. Takže všude něco, jedině tak koupit nějaký ostrůvek a stanovit si vlastní pravidla.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od xmasin »

jarda_x píše:Budu žádat o připojení záložního zdroje elektřiny s AxpertKing 5000W, ale k žádosti je třeba přiložit Dotazník pro posouzení zpětných vlivů. Nemá někdo zkušenost, co vyplnit v tomto dotazníku?
https://www.cezdistribuce.cz/edee/conte ... u_form.pdf
Na dotazník se vykašli, normálně vyplň žádost o připojení / změnu přípojky a do položky záložní zdroj elektřiny uveď hodnotu 5kW. Takhle jsem to udělal já i kamarád a bylo to v pohodě. Jen jsme připojili jednopólové schéma zapojení, kde bylo rozlišeno, že některé okruhy jsou za UPS a to bylo vše viz přiložené obecné schéma v PDF.
Přílohy
instalace UPS template.pdf
(220.53 KiB) Staženo 337 x
jiri59
Příspěvky: 62
Registrován: ned úno 26, 2017 10:29 pm
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1200
Kapacita baterie [kWh]: malá

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od jiri59 »

youda píše:Chlapi,

Uz nekdo zadal o pripojeni 500W mikroinvertoru s jednim panelem?
To by nakonec mohlo byt celkem snadne. Ne?
V roce 2015 jsem byl pln pionýrského nadšení začít s fotovoltaikou a podal žádost o připojení výrobny (chtěl jsem 6 panelů s mikroinventory s tím, že budu mít roční zkušební provoz 1 panelu pro zkoumání efektivity výroby) a že to bude snadné. Uzavřel jsem smlouvu o budoucí smlouvě na připojení výrobny, podle podmínek ve smlouvě jsem zpracoval projekt a zaslal k odsouhlasení na ČEZ. Když mi projekt po doplnění podruhé vrátili s tím co ještě musím splnit https://1drv.ms/b/s!AmIR8blPoYc8gaksQCy ... A?e=5CsIx5, chytly ve mně saze a smlouvu o budoucí smlouvě jsem vypověděl. A pak to dopadlo takto https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 13#p125006.
Pokud sleduji Přílohy č.4 k provozování distribučních soustav, tak rok od roku podmínky stále přitvrzují. V Česku jsme unijnější než Evropská unie, která pro výrobny do 800 W nestanovuje zvláštní pravidla, ale v Česku jsme vyhrabali ČSN EN 50438, která na rozdíl od RfG (Nařízení komise (EU) 2016/631 ze dne 14. dubna 2016, kterým se stanoví kodex sítě pro požadavky na připojení výroben k elektrizační soustavě) pokrývá i výkonové pásmo do 800 W. V těch případech se i na VM do 800 W vztahují požadavky pro kategorii A1 (>= 800 W; <=11 kW).
ostrov = panel 5S 250 Wp + EASUN 3500 +(4 x NiCd NKO118 nabízím za odvoz) + 2,8kWh Lion z 18650
ikovlabs
Příspěvky: 569
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od ikovlabs »

Presne to dopadlo u mne s prihlaskou ... Je vtipne jak se nejdrive pri zadosti tvari ze je to jen na jednu A4 vyplnit a je to a pak prijde prasarna s pozadavkama jak na FV polni elktrarnu.Kdyz se jich zeptate proc maji takove pozadavky tak my nic to je napsano ve vyhlasce - no ale tu vyhlasku pisou oni!
chatař
Příspěvky: 861
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od chatař »

Je to paradox. Na jednu stranu stát, a vůbec EU nabádá občany k využívání obnovitelných zdrojů energie, ke snižování "uhlíkové stopy", což je v pořádku, ale když je občan vyslyší, hážou mu klacky pod nohy. Za těchto okolností tak trochu nechápu, proč mají provozovatelé svých FV instalací nutkání připojit je k síti monopolního distributora, který se k nim chová nepřátelsky. Je to sice pohodlné, když si může měnič přisosávat z DS, místo z baterií, ale za této situace... Navíc při naprosto mizivých výkupních cenách za vyrobenou kWh.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
rokytna
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od rokytna »

Technická.
Vitek píše:účinník roven téměř 1 ( usměrnovač v Axpertu jednoznačně ) tak jaké vlivy na síť ????
Připojením usměrňovače na AC sít vznikají harmonické => rušení do sítě. A harmonické => účinník NIŽSÍ než 1.
Nevím jestli PIPMK má PFC, muselo by se to rozebrat... nebo změřit analyzátorem sítě.

Ale myslím že tohle asi řešit nebudou. Spíše půjde o nárazový odběr při přepnutí do BYPASS.

Naštěstí na ostově to neřeším, nemám DS do Axperta vůbec připojenou.
Ale kdo má, tak si stejně myslím že by to při jedné instalaci vůbec nemělo mít vliv... asi stejně tak jako když vedle zapnou cirkulárku, vesnická síť to podrží.
Problém by MOŽNÁ byl kdyby takových instalací bylo více či hodně - ale kdo to kdy ověřil ? záleží na tolika faktorech....
ostrovní FVE
Vitek
Příspěvky: 1929
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od Vitek »

[quote="rokytna"]Technická.

[quote="Vitek"]účinník roven téměř 1 ( usměrnovač v Axpertu jednoznačně ) tak jaké vlivy na síť ????

Připojením usměrňovače na AC sít vznikají harmonické => rušení do sítě. A harmonické => účinník NIŽSÍ než 1.
Nevím jestli PIPMK má PFC, muselo by se to rozebrat... nebo změřit analyzátorem sítě.

Pokud sem si dobře pamatoval tak neřízený usměrnovač má vždy účiník roven 1. pak je tato představa mylná.

Ale myslím že tohle asi řešit nebudou. Spíše půjde o nárazový odběr při přepnutí do BYPASS.
Nárazový odběr v bypass? a proč asi platíme tak velké zálohy za jističe? oni s tím přeci už počítají výkon máš zarezervovaný....a jestli to je v noci nebo přes den až se nám vybijou baterky, je uplně jedno stejně jsme limitovani 25A na jedné fázi...

Naštěstí na ostově to neřeším, nemám DS do Axperta vůbec připojenou. - a proč naštěstí - až se ti vybijou baterky tak jsi po tmě? u mě nemyslitelné - barák 4 obyvatelé atd...
Ale kdo má, tak si stejně myslím že by to při jedné instalaci vůbec nemělo mít vliv... asi stejně tak jako když vedle zapnou cirkulárku, vesnická síť to podrží. -
vliv to má, odběr je jednofázový nesymetrický... ale jak jsem psal platíš na to abys mohl odebírat a i kdybych tahal vše z fáze L3 nevidím v tom nic protiprávního.. to by museli lynčovat každého kdo nemá 3F rychlovarnou konvici a jiné---
Problém by MOŽNÁ byl kdyby takových instalací bylo více či hodně - ale kdo to kdy ověřil ? záleží na tolika faktorech....
rokytna
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od rokytna »

Hele jsme na stejné straně, taky mě to trápí že je to problém, ale jeho identifikace je potřebný první krok k řešení.

Neřízené usměrňovače - Greatz - pouze by měli být eliminované sudé harmonické, liché zůstávají.
třeba... http://pub.mti.tul.cz/~martin.cernik/VK ... 13_ESF.pdf

Ale bylo by velice zajímavé to na MK změřit. Sám bych byl velmi zvědav jak to udělali.

Ten náraz (25A) tam je, když to přepne, měl jsem ne-invertorovou centrálu a měla v tu chvíli co dělat. Teď tam zatím nemám nic, ale na zimu uvidím co s tím .

Ostrov mám právě proto, abych nemusel řešit propojení na DS a někde s někým něco řešit. Část spotřebičů mám z DS (boiler na NT, varnou desku, troubu) a tato instalalace je u mě fyzicky zcela oddělena, včetně PE (zakopal jsem nový zemnič), od instalace FVE.
No a na ostrově mám zbytek (světla, ledničky, atd.) a dost baterek, a teprve čekám na první zimu. Zatím ale bez problému.
Samozřejmě, je na každém jak to má.
ostrovní FVE

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek