Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř čer 29, 2022 11:04 pm


Spor s ČEZ Distribuce

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Předchozí

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod kodl69 » úte zář 28, 2021 9:53 am

Proč do zásuvky? Stačí přepínač sítí, viz témata výše. Potom máš od DS zajištěnou mezeru na kontaktech a nemusíš nic řešit.
Takže ani Studer není bez přetoku? To mě překvapuje. Nabíječka není potřeba, i v zimě to slunko dá tolik, aby při vypnutým měniči v baterkách něco bylo, už to takhle provozuju několik let, s DC spotřebou víc než 1kWh denně.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6281
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod ferrys » úte zář 28, 2021 10:00 am

baterku mam zatim 21kWh… jeste ji rozsirim… natocilo se to za posledni mesic… jeste mam podezreni na vadnej xth - pri hybrid rezimu strasne hucel a litali mi i ochrany spd - na oscillu pila z jednoho fetu-vymenen opraven… takze je mozny ze to byl duvod… ale neresi to zaklad - nechci se desit kazdy kwh na pecku… at je duvod jakejkoliv… v hybrid rezimu ta cyklycka regulace proste pri odepnuti vetsi zateze tam ten pretok posle… i kdyz malej a v tomhle state jde predevsim o stat… dyt to vsichni vime… tak chci mit klid… u to prepinani neni legalni… ta vidlice se zasuvkou tak napul…
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod ferrys » úte zář 28, 2021 10:09 am

kodl69 píše:Proč do zásuvky? Stačí přepínač sítí, viz témata výše. Potom máš od DS zajištěnou mezeru na kontaktech a nemusíš nic řešit.
Takže ani Studer není bez přetoku? To mě překvapuje. Nabíječka není potřeba, i v zimě to slunko dá tolik, aby při vypnutým měniči v baterkách něco bylo, už to takhle provozuju několik let, s DC spotřebou víc než 1kWh denně.


prepinac tam mam… ale nechci oddelovat zeme… to je podle me spatne… tak uvidime jak moc me “vosolej” hold budu tvrdit ze byla porucha na tepelku na invertoru :)
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod marko250 » úte zář 28, 2021 10:18 am

A proč bys měl země oddělovat,dyť jsou nepřerušeně všechny spojené,přepínej jen fáze ne.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3102
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod ferrys » úte zář 28, 2021 10:20 am

marko250 píše:A proč bys měl země oddělovat,dyť jsou nepřerušeně všechny spojené,přepínej jen fáze ne.


nekdo tu psal ze to udelal… tak proto sem to zminil… samo prepinam elektrarna - ds ale ted mam odboceno za prepetovkou na vstupy xth..
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod ferrys » stř zář 29, 2021 10:04 am

kodl69 píše:Proč do zásuvky? Stačí přepínač sítí, viz témata výše. Potom máš od DS zajištěnou mezeru na kontaktech a nemusíš nic řešit.
Takže ani Studer není bez přetoku? To mě překvapuje. Nabíječka není potřeba, i v zimě to slunko dá tolik, aby při vypnutým měniči v baterkách něco bylo, už to takhle provozuju několik let, s DC spotřebou víc než 1kWh denně.


jedna vec me napadla… pokud mam prepinac siti - oddeluji ds a ostrovni fotovoltaiku a odbocim si pred nim ds a privedu ji k elektrarne - udelam tam 3f zasuvku… do ni v pripade potreby - pripojim xth input v zime a dobiju baterky - tzn. vypnu invertor a budu pouzivat jen charger… to je legalni pripojeni nabijecky… podle me… nebo se pletu ?
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod kodl69 » stř zář 29, 2021 3:36 pm

U nás už je snad trestný všechno. Raděj se neptat, nikdy nevíš, kdo to monitoruje...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6281
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod kodl69 » stř zář 29, 2021 3:54 pm

pořád nevím, proč v zimě nabíjet baterky z DS, když nemáš žádnou DC spotřebu. Slunko předse dá aspoň něco, nebo u tebe ne?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6281
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod ferrys » stř zář 29, 2021 4:06 pm

kodl69 píše:U nás už je snad trestný všechno. Raděj se neptat, nikdy nevíš, kdo to monitoruje...


:) ale to neni nic trestneho… ja jsem porad zakaznikem cezu, zadny spor s nim nevedu a ani nechci - zakon chci dodrzet… proto se ptam… pokud se tady bojime vyjadrit svuj nazor, tak potes koste… vsichni tady sili z pretoku - pritom staci vadnej invertor na 3f tepelku a natocim Vam pretoku, ze se pos… galvanicky fve oddelenou mam, pokud si pripojim nabijecku-je to spotrebic… revize to vsechno ma…
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod ferrys » stř zář 29, 2021 4:08 pm

kodl69 píše:pořád nevím, proč v zimě nabíjet baterky z DS, když nemáš žádnou DC spotřebu. Slunko předse dá aspoň něco, nebo u tebe ne?


ale jo - nechce se mi jen elektrarna uplne vypnout… to radsi vypnu invertor a dobiju si trochu batky a pak zase do ostrovniho provozu. 13,6kWp pokud nebude pod snehem toho hodne da i v zime…
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Tomanjan » čtv zář 30, 2021 5:30 am

Tak mě napadlo. Ten problém s přetoky u Studeru jsem zaregistroval u více lidí, ale myslím že to vždy bylo při 3 F zapojení. Možná je to blbost. Může v tom být nějaký rozdíl? Třeba 3 fáze - 3 x více přetoků ?
?
Tomanjan
Schválený prodejce
 
Příspěvky: 208
Registrován: stř bře 07, 2018 12:34 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod ferrys » čtv zář 30, 2021 12:05 pm

Tak samozřejmě, že uhlídat 3f soustavu, kde může proud téct i mezifázově u 3f spotřebičů je náročnější... o tom žádná... právě jejich poruchy, či stavy, kdy může vznikat nesymetrie u točivých strojů při poruše na vinutí nebo invertoru, můžou hrát svojí roli při vypnutí zátěže v hybridním módu - specielně s prioritou využívat energii z baterie... kde si nechává studer 15 procent na DS, právě kvůli reakci DSP na přechodový děj... asi to nemusí stačit... a jak jsem psal... i porucha jednoho fetu u střídače, kterých tam je paralelně X, může způsobit ve finále zvýšení napětí - krátkodobé nad napětí sítě - je to deset, dvacet milisekund... a jak mi letěla přepěťovka nastavená na 275V proti N... jinak se to dost špatně opravuje - musíte vyletovat všechny... takže tak jedna, možná dvě opravy... pak ta deska bude zničená... ale zase fety by měly být vyjímka... takže... aby byl klid tak ostrovní provoz maximálně s vazbou ACzDS-DC-AC... jinak to bude vždy riziko... nebo to připojit... což zkusím...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod DanoP » čtv zář 30, 2021 12:45 pm

Mali tie menice povoleny alebo zakazany boost? Ak je zakazany boost, potom je vystup napajany bud z menica alebo z DS a menic je vypnuty (1F). Pokial sa nepouziva boost pri 1F nie je dovod na pretoky.
Ako je to pri 3F systeme - je transfer rele synchronizovane alebo per faza?
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 920
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod ferrys » čtv zář 30, 2021 5:50 pm

Boost je povoleny... syncuje se to podle me postune per faze, jinak by to nemohlo sepnout v nule...
E2A, Studer 3xXTH 6000, 19kWp EXE Triton, 36kWh Pylontech
?
ferrys
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř kvě 15, 2019 11:39 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Ondraf » sob bře 19, 2022 1:51 pm

Dagus píše:Jasný měl i power assist myslím. Myslím že to měl neosolar i někde psané, že v def conf je to bezpřetokový na 100% a essko si taky nezapne každej, musíš mít jinej fw a ten buď od prodejce, nebo registrace ve victron profesional na firemní údaje myslím. Pak si ho tam přehrát a pokud si ho hledáš sám, musíš vědět jakej to má typ cpu dle modelu a to fakt bfu nedává.


V MP2GX mám poslední fw 494
Victron Multiplus II GX 48V/5000
SmartSolar MPPT 250/70TR VE.CAN
3xDHM60X10 BLACK 450Wp,(124.8Voc, 13,66Isc)
4xSunStonePower MLG12-250 GEL
-------------------------------------------
chytrá UPSka ? :-D
Uživatelský avatar
Ondraf
 
Příspěvky: 105
Registrován: úte úno 15, 2022 6:41 am
Bydliště: Severozápad

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Dagus » sob bře 19, 2022 5:01 pm

No muj Multiplus 2 3000VA essko nepovolil, dokud jsem nenahrál vyšší fw, ale to již asi není pravda, respektive tahle teorie není úplně pravdivá, protože mp2 5000VA to již měl od výrobce.
6090Wp, SV 1710Wp Poly, J 900Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT 150/60tr, MPPT 150/35, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1345
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvekod Ondraf » sob bře 19, 2022 5:06 pm

Ondraf píše:
Dagus píše:Jasný měl i power assist myslím. Myslím že to měl neosolar i někde psané, že v def conf je to bezpřetokový na 100% a essko si taky nezapne každej, musíš mít jinej fw a ten buď od prodejce, nebo registrace ve victron profesional na firemní údaje myslím. Pak si ho tam přehrát a pokud si ho hledáš sám, musíš vědět jakej to má typ cpu dle modelu a to fakt bfu nedává.


V MP2GX mám poslední fw 494

Já jsem přehrál FW právě na nový 494

Ani nevím jaký fw jsem měl při zpuštění
Victron Multiplus II GX 48V/5000
SmartSolar MPPT 250/70TR VE.CAN
3xDHM60X10 BLACK 450Wp,(124.8Voc, 13,66Isc)
4xSunStonePower MLG12-250 GEL
-------------------------------------------
chytrá UPSka ? :-D
Uživatelský avatar
Ondraf
 
Příspěvky: 105
Registrován: úte úno 15, 2022 6:41 am
Bydliště: Severozápad

Předchozí

Zpět na Legislativa a právo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: berry a 0 návštevníků

Reputation System ©'