Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon čer 05, 2023 8:00 pm
ResHacker píše:Jinak jsou ale fakt kprdu ty baterky....stěží maj tak 2,5 kWh a měly by mít tak 8.....
ResHacker píše:Článkům je to samozřejmě buřt, jediné, co si ještě promysli je to přemostění diodou....ale to se všecko dočteš v odkazu, co jsem ti dal. Pro někoho kdo chce kutit panel svépomocí je to naprosto neocenitelná studnice informací![]()
No a že jsi nečekal....je to prostě obyč startovací olovo, který už já sem nekupoval nový a už má něco za sebou....takže tak....a já už co nejdřív musim přejít na něco jinýho abych ty baterky uplně neoddělal a daly se eště dát aspoň do traktora
ResHacker píše:To zase ne, záleží na konstrukci, proudech...jsou na to nějaká obecná pravidla, přemosťuje se vždy třeba každých 4 nebo 5 článků...ale může to být i jiné...Jde prostě oto, když se ti nějakej částečně nebo úplně zastíní, aby proud z těch nezastíněných neprotýkal tímto a třeba se ve výsledku nepoškodil přehřátím...Vedlejší efekt také je ten, že ti při zastínění toho článku nespadne výkon celého panelu ale pouze se sníží o nějaká procenta....
toxic_cz píše:na každý článek dioda je nesmysl! to se používá na bypass celého panelu nebo maximálně velké sady článků...
doporučuju přečíst http://www.solarnimoduly.cz/propojeni-a ... anelu.html a také vše z levého menu
tomas píše:Nezapomeň na vliv teploty. Napětí FV článků roste s klesající teplotou. Tak aby např. při -20°C nebylo překročeno maximální napětí regulátoru.
ResHacker píše:Pokud máš baterie 24V, pak je rozumné volit standardních 72 článků v sérii pro MPPT i neMPPT regl. V zásadě platí že je lepší, aby rozdíl napětí na vstupu i výstupu reglu byl co nejmenší, s tím, že ale musíme myslet na dny, kdy je zataženo a přesto chceme vyrábět a napětí je o něco nižší...tak aby se dalo stále vyrábětProto se dává 36čl pro 12V atd...
Proudy z panelů stejně asi nebudeš mít nějaké extrémní, tak tam tě to nevytrhne..
A to co píše tomas je pravda, určitě je dobrý si tam držet nějakou rezervu a vubec i proti bleskům tam mít svodiče
ResHacker píše:Ty tam nemáš žádnej hromosvod??? jej....jinak ty mppt regulátory mají měnič ale umí to měnit pouze z vyššího napětí na nižší, možná je nějaká výjimka to se hádat nechci ale u většiny (i u toho mého co v USA stojí 700USD) to tak je....A já myslím že to neni nějakej nedostatek, prostě to zapoj ideálně tak abys měl na 24V 72čl....já mam momentálně zapojených 144čl na 12V což je trošku extrém rozdíl, ale počítám právě s přepojením na 48V baterii v budoucnu...ale ten muj regl si s tím krásně poradí a je hezký pozorovat jak do reglu jde max něco přes 10A a z reglu až 80A
Co se týče článků, rád bych do toho šel s tebou, nicméně ani těch 45 nemám hned, musel bys tak 2 měsíce počkata to se ti asi chtít nebude....dává na to nějakou záruku?? A dále jaká je předpokládaná životnost? Víš jde mi oto, zde vychází cena za 1kWh nějakých 6,5k a u LiFe bych se dokázal dostat na cenu něco přes 10000....byly by nové, se zárukou a LiFe prostě mam jistotu....je to docela dilema
zas pro NiCd mluví to že bych nepotřeboval další elektroniku....
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků