střídač_N píše:Právě u kybos mi to nejde dohromady, zvlášť když dbá na jakoukoli maličkost v argumentaci. A najednou 100w sem a zase jinde 100w tam a nakonec rezignace "jen někoho dříve a jiného později".
Asi to bude chtít podrobnější rozbor pro Střídače.
Klidovou spotřebu střídače jsem řešil v době, kdy byl střídač v továrním stavu a spotřebovával 3,8A z 50V v klidu. Po úpravě jsem se dostal pod 1,2A klidového proudu při zachování výkonu. Navíc mám střídač umístěn ve vytápěné zóně, takže veškeré jeho tepelné ztráty jsou v topném období příspěvkem k vytápění. To "kdo dříve a kdo později musí přepnout na DS" závisí převážně jen na poměru spotřeby a jmenovitém výkonu solárního pole. Počasí zřejmě nikdo z nás neuřídí. Jedná se tedy o ekonomicky vhodný poměr spotřeby nemovitosti a jmenovitého výkonu fotovoltaického pole. Ti, co to přepálí mají v létě přebytky, ti, kteří ještě nejsou na optimálním výkonu FVE prostě musí na DS přepnout poněkud dříve.
A těch max 100W klidové spotřeby je mi líto jen proto, že neprojdou tepelným čerpadlem, kde bych je mohl zhodnotit třikrát lépe než přímotopem ve formě střídače.