Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř zář 23, 2020 8:08 pm


Studer informacie

Regulátory Studer
PředchozíDalší

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » stř srp 26, 2020 5:31 pm

pcnac píše:zdravim, XCOM-232I + USR-WIFI232-630, bola by funkca tato kombinacia na pripojenie netu cez wifi?

stačí čína za 10 doláčů
https://www.aliexpress.com/item/3295559 ... web201603_
mě to funguje dobře. Jestli se tedy dá mluvit o dobrém připojení na studer portal.
redcrown
 
Příspěvky: 783
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod LukasK » pát srp 28, 2020 11:14 am

Kdyby někdo chtěl, mám k dispozici pár ks originál převodníků 232/ethernet co dává studer.
Případně SZ.
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 28
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Studer informacie

Příspěvekod solartom » ned srp 30, 2020 8:56 am

Ahoj, chystám se stavět ostrovní systém XTM 4000 a VT65 (+RCC03 a Xcom232i). Baterie bude poskládaná z jednotlivých 120 Ah LiFePo4 článků. Výše v tomto vláknu jsem našel, že Studer podporuje tyto 4 BMS komunikující přes Xcom-CAN: LiTerminal, Orion, REC a HomeGrid BMS. Máte prosím někdo zkušenosti s některým z těchto BMS? Nebo komunikaci přes CAN protokol se Studerem zvládají i další BMS?

Když bude komunikace s baterii vyřešena přes BMS a CAN, uplatní se ještě nějak Studer BSP? Četl jsem, že RCC 03 přes něj zobrazuje a loguje data - lze totéž vyčíst přes CAN nebo je vhodné mít i BSP?

Díky.
solartom
 
Příspěvky: 29
Registrován: pát pro 06, 2019 9:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod youda » ned srp 30, 2020 9:05 am

Orion a REC patří mezi velmi dobré, ale také dost drahé BMS.
Trochu levněji vychází Batrium, které se Studerem funguje také. Navíc, v ČR ho používá rozhodně více lidí, než Orion či REC. O těch dvou dalších typech BMS (LiTerminal a HomeGrid) slyším prvně v životě, takže bys byl asi průkopník.

Ohledně kombinace Studer + aftermaket BMS doporučuji začít zde:
viewtopic.php?p=83115#p83115
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2988
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » ned srp 30, 2020 7:09 pm

Dostal se na mě dotaz a neumím odpovědět, třeba někdo ze zdejších odborníků....
Lze provozovat více XTM4000 v zapojení:
3ks na L1, připojeno na DS L1, režim hybrid
1ks na L2, bez připojení DS nebo připojeno na DS L1
1ks na L3, bez připojení DS nebo připojeno na DS L1
s tím, že by tvořili třífázovou soustavu, fáze L1 posílena 3ks XTM, L2 a L3 bez DS nebo na DS L1
Níže jsou dva typové případy, jen je otázka, jestli jdou zkombinovat. Navíc je otázka, jestli jdou vypnout XTM na L2 a L3 a L1 aby běželo?
Díky
Fig_14.png

Fig_15.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 783
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod rottenkiwi » ned srp 30, 2020 7:46 pm

Toto píšu studeráci.

Three Xtenders of the same voltage (power or type can be different) can be used and combined in
order to establish a three-phase grid. An example of cabling in three-phase is given at figs. 13.-14 of
the appendix.
When three Xtenders are wired to form a three-phase grid, the wired phases at the input determine
the jumper position for selecting the phase (10). It is vital to determine and select the phase for each
Xtender. If the grid is not available at the input of the master unit (phase 1), all the units of the system
will switch to inverter mode. If only a single-phase source is available, it must be connected to phase
1. The other two phases will therefore be supplied by the other two working units in inverter mode.


Jumperami sa nastavia fázy. Ak nebude L1 aktívna, všetky v 3F systéme pojdu v inverter móde.
Ak je ako zdroj dostupná len L1, musí byť napojená na 1. Ostatné pojdu v inverter móde.
Viac na obr. 13. a 14. v pdf.

Kompatibilitu striedačov si treba overiť podľa sér. čísla.

Sú tam parametre:
1187 - stand-by level / ak je 0, stand-by sa vypne /
1188 - number of stand-by pulses
1189 - time delay beetween stand-by pulses

Ak je to nastaviteĺné pre všetky fázy zvlášť,
tak je možné predpokladať, že 2. a 3. sa prepne do stand-by.
Naposledy upravil rottenkiwi dne ned srp 30, 2020 8:35 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3836
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » ned srp 30, 2020 8:22 pm

díky. Zůstává nezodpovězeno, jestli dle fig.14 jde použít na posílení L1 dva nebo 3 XTMka. Pak je ještě ta otázka, jestli jdou vypnout měniče pro L2 a L3.
Je ta kompatibilita otázkou FW nebo i HW?
redcrown
 
Příspěvky: 783
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod rottenkiwi » ned srp 30, 2020 8:40 pm

Čo čítam parametere a potom chyby,
tak ak je v systéme viac ako 9 Xtenderov, tak systém vyhlási chybu.

Max. 3 na fázu. Aj rozne výkonné.

Paralelne len rovnako výkonné.

Sú tam chybové stavy 25, 26, 32:
Hardware/software incompatibility. Perform
software upgrade. If necessary, contact your
Studer distributor.


Tu píšu aj o HW aj SW nekompatibilite.

Potom je tam aj chybový stav 34.
The Factory Identification number (FID) is
corrupted. This number is necessary for systems
with multiple devices. Contact your Studer
distributor.


A ďalej 36,38,40. / Tu sa odporúča update softu /
A software problem was detected. Update
software to the most recent version available
on the Studer website.


A ešte chybový kód 53, ak nefunguje CAN komunikácia.
There are different versions of the CAN
communication protocol installed on the
devices in the system. A full software update to
the most recent version is required.


Ešte pri tých multi-fazových a multi-paralelných systémoch na fázu
si treba dať pozor na zapojenie N, na dĺžku + a - k meničom k DC bus alebo
u hviezdicového zapojenia, k bodu, kde sa to vetví.
Tiež je nutné správne zvoliť hrúbku vystupného AC kábla.
On nesmie byť ani tenký ale ani hrubý, lebo inak sa zle rozdelí výstupné
napatie na jednotlivých meničoch.
Naposledy upravil rottenkiwi dne ned srp 30, 2020 8:53 pm, celkově upraveno 3
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3836
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » ned srp 30, 2020 8:44 pm

Podla mojich manualov sa pise len o potrebe zjednotenia FW, a hardverovo o rovnakych typoch. Nic o seriovych cislach som nenasiel.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 637
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod solartom » ned srp 30, 2020 10:53 pm

youda: díky za nasměrování, prošel jsem si to a musím nad tím popřemýšlet.

Ještě si sám zodpovím svou druhou otázku, jestli mám pořídit i BSP i Xcom-CAN pro komunikaci s BMS: Studer v návodu na str. 16 uvádí, že Xcom-CAN je nekompatibilní s BSP, tato dvě zařízení dohromady nemůžou být zapojena na jedné sběrnici.
solartom
 
Příspěvky: 29
Registrován: pát pro 06, 2019 9:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » pon srp 31, 2020 9:01 am

Pokial bezi komunikacia cez XCom-Can v BMS mode, tak BMS si urcuje pozadovane napatia, pozadovane prudy, potrebu dobita a pod (vid CAN protokol), v tomto je obsiahnute aj info o SOC (z BMS), takze BSP tam naozaj nema co hladat. Ale pozor, aby to fungovalo uplne koser, musia byt aj MPPT regulatory studer, v opacnom pripade nedokaze riadit nabijaci prud/napatia zo solaru. Ak ma clovek mix, musi si to urobit po vlastnej osi.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 637
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod oscar » ned zář 06, 2020 8:26 am

Ahojte, vie mi prosim niekto pomoct s konfiguraciou Xtender XTM 4000-48?
Kludne aj za peniaze - poprosim PM idealne s telefonnym kontaktom, niak z toho neviem sam vysomarit za rozumny cas.
oscar
 
Příspěvky: 23
Registrován: ned říj 14, 2018 5:53 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » ned zář 13, 2020 9:03 pm

Nevie niekto ako resetnut XCom232i do faktory setings? Mam jednu a ta ma aktivny SCOM Watchog a bez nulovania watchdog flagu sa resetne RS232 rozhranie, co nie je zrovna to co potrebujem. Default z tovarne je toto vypnute.
Mal by sa dat spravit celkovy reset do factory settings premenovanim adresaru 02 na 03 a updatom, ale to plati pre vsetko zapojene v systeme, a mne staci resetnut len to XCom232i.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 637
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod luge » pát zář 18, 2020 3:42 pm

Studer portal trochu popracoval na novych funkcich.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
luge
 
Příspěvky: 682
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK


Re: Studer informacie

Příspěvekod pkougl » sob zář 19, 2020 7:08 am

Ahoj Studeráci,
měl bych dotaz, ve zprávách na portále Studeru u mojí instalaci mi co cca 3 minuty chodí upozornění:
LocalXcom 66 System warning (64) 19/09/2020 07:57:08 Notifications

netušíte čím to je?
v manuálech jsem toto nikde nenašel (mám 2xXTM, xcom232i a MOXA n-port)

díky za případné nasměrování
Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 285
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » sob zář 19, 2020 7:17 am

Ahoj, je v RCC a 232 nahraný stejný poslední system update R670 ?
Hlavně v tom Xcom-232i ?
milhaus
 
Příspěvky: 149
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod pkougl » sob zář 19, 2020 7:35 am

Ahoj,
RCC nemám a určitě jsem xcom neupdatovat (teprve se s tím seznamuju, komponenty jsem koupil starší tak soft tamu bude z někdy, většinou co už jednou funguje jak chci tak to tak nechám)

myslíš že by to mohlo dělat neaktuálnost toho xcomu?
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 285
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » sob zář 19, 2020 7:52 am

Ano, může to být tím.
Pokud ten Xcom a XTM jsou ze SecondSolu , tak tam jsou nahrané ještě hodně staré verze 5kové řady.
Poslední R670 je plně funkční , také jsem dlouho zůstával na starší verzi , ale není čeho se obávat.
Hlavně v nové R670 se zlepší rychlost odezvy načítání dat na portál Studer. :yes:

Otazka jak vlastně aktualizovat XTM bez RCC ? :dontknow:

Xcom není problém , tam se vsune karta s novým updatem , ale to RCC ::mute:: někde půjčit? Kde je instalace?

Pozor na nekompatibilitu R5... a R6... !
Neaktualizovat pouze jedno zařízení , pokud není možné i další. (RCC- Xcom232i)
milhaus
 
Příspěvky: 149
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod MareC3k » sob zář 19, 2020 8:15 am

xtm aj xcom sa sami pekne aktualizuju cez sd kartu so stiahnutym novym sw zo stranky studeru. Uplne jednoducho som stiahol sw, rozbalil .zip dal obsah na kartu, vlozil do xcom a vsetko sa aktualizovalo samo... asi do 10minut,
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 467
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'