Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2733
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od kybos »

Takto to může vypadat s FVE 6kWp:
pokrytí spotřeby elektřiny
pokrytí spotřeby elektřiny
Pokles spotřeby z DS z 22 kKč na 8kKč.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
rva
Příspěvky: 3598
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od rva »

Lucano88 píše: a hlavně mě to bude bavit ;)
Je to dobrý důvod. Lepší, než počítat s návratností. A peníze se dají utratit mnohem zbytečněji než investicí do vlastní FV elektrárny, domu, studny, zahrady. Ty, co to s nezávislostí přehánějí, najdeš na http://rozpad.cz, třeba i něco k inspiraci.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od honzaL »

abrams píše:.....CellLog se k arduinu přes USB nejspíš nedá připojit :arrow: neposílá totiž on-line data ale pouze uživatelem iniciovaně odešle celý log do PC do programu Log-view .............
Vyčítáme údaje on-line z Cellogu do rasperry. Předpokládám, že to půjde udělat i s arduinem (nejlépe verze která bude mít OS linux). Jediný problém je, jestli se nemýlím, pro dnešní svět dost netypická konfigurace přenosu dat přes USB, ale dá se to naprogramovat, bude li třeba zkusíme pomoci...
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

Vlkazajac - už zase o finanční návratnosti pořizeného FVE systému ? Tady se řeší co a jak , né kolik a zajak dlouho ... zakladatel vlákna chce FVE , tak řešme FVE a né monetární blbiny - ty si musí v hlavě srovnat Lucano88 .

Vyčítání dat skrze CellLog a to real-time mě nikdy nenapadlo - nemám na to buňky :lol: zda-li to de či nejde sem si tipnul podle postupu při klasickém vyčítání dat (kdo to dělal tak ví) . Jediný zapisovaný data o FVE co vedu sou zápisy stavů elměrů jednou za měsíc propiskou na kusu papíru . Za nejpodstatnější faktor považuji : FVE jede / FVE nejede a měnič jede / měnič nejede .

Pro zajímavost , před FVE sme za el. ročně platili cca 32kKč nyní kolem 5,5kKč z toho je cca 1,2kKč za nic .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od vlkazajac »

Mne o tie financie mi primárne nejde, ale po par vstupoch na to príde. A je treba vylučovať také nezmysly, ako 16 panelov+3fázy, poddimenzované batérie a pod. Optimum sa skutočne nakoniec nájde cez ekonomické parametre. Každý chceme čím viac muziky za vložené peniaze, na rad to prísť musí. Je to tak prirodzené, ako pýtať sa na spotrebu benzínu u auta. Bolo by vlastne nefér na to neupozorniť.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Lucano88
Příspěvky: 205
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od Lucano88 »

inu založím pak asi nové téma, až se bude ralizovat.
Dnes jsem strávil na veletrhu For Arch v Letňanech a vybírali jsme peletkové krbové kamna s výměníkem, rekuperaci a já nevím co ještě :( :geek:
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3369
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od marko250 »

Mám doma tři generace pohromadě,které nedbají a neomezují se,dvě patra s kompletní eskádou spotřebičů a třetí s dvěma mladistvými a vše co k tomu patří(včetně milenek).Vlastní studnu,kotelnu,zahradu atd.Roční zálohy byly loni 27.6kKč a vyšlo to tak +/- něco.Letos to vypadá s FVE na 6kKč +/- něco.Investice i s omyly(-24kKč) do FVE 256kKč.A samozřejmě ještě to není k obrazu svému.
Na tři fáze bych se vyprd,když jede DS tak jsou,když FVE tak jedna z měniče do všeho,sílu řešit dle financí buď velký měnič stále nebo kaskáda z více měničů menších reagující na požadavek odběru domu,ale dva studery apod. je hold nadstandart vůči úmyslu a prvotní myšlence "ušetřit" s FVE.
Je třeba si dát dohromady ty souběhy spotřebičů v domě a rovnou to stavět na míru tomu,pokud nemám prachy na celek tak začít s tím hlavním (měnič,regl,přepínání),panely jdou koupit vždy a baterky taky.U těch baterek ale opatrně s proudy,potřeba nastavit v reglu nižší,což jde a pak po dokoupení postupně zvyšovat.
Ekonomicky je FVE nesmysl a navíc sem tam prosakují z veřejné správy další nože do zad.Z pohledu vzdělávání a poznání je to super věc a jako malé dobrodružství to lze taky brát :-) .A hlavně tě to naučí dělat i další kroky k snížení spotřeby jako,pračky na mix vodu,myčky na horkou,výměny spotřebičů co tak neefektivně pracují atd.Kdejaký vysavač z EU obchodu má sice napsáno na štítku 1700W příkon,aby vyhověl,ale realita je 2100W po změření v chodu.To samé konvice atd,prostě se začneš zabírat věcma cos kdysi neřešil a teď to i vtipně použiješ v tom obchodu a domě :-).Nemarnil bych čas a prachy pokusama a přestavováním systému,tedy pokud do toho chceš jít.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od ota »

Ještě bych upozornil, že některé poloostrovní měniče jako třeba Axpert mají vstup z DS a v ostrovním režimu dokáží synchronizovat výstup z měniče s fází na vstupu (která se používá jen na synchronizaci nebo na bypass při přetížení).
Takže cirkulárka jede na 2 fáze z DS a jednu na baterky z FV.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Lucano88
Příspěvky: 205
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od Lucano88 »

Ahoj.

Díky za další postřehy.

No, já se stejně nechci trhnout. Prostě ty 3 fáze paralelně chci pokrýt.
Důvod může být ten, že se prostě nechci na 1 fázi uskromnit a prostě řešit přepojení vodárny, sklokeramických desek, apod. na 1 fázi, nehledě na to, že bych z toho musel vyloučit 3f zásuvky, které používám např. pro malou cirkulárku - cca 2 a 3kW... a celé to překopat, když už to je jednou zapojené mi přijde jednak zase drahé a jednak zase složité.

Takhle prostě překopnu přívod, vložím mezi to podružný rozvaděč a postupně měniče na všechny fáze paralelně.

Ty infiny měniče jsou ozkoušené, nechají se za 500USD sehnat, paralelní spojení funguje... Ještě by mě zajímaly přesně zkušenosti s tím 3f. měničem, ale nikdo to snad nikdo nemá. Ani to paralelní zapojení se nedá moc dohledat...

Spíš by mě zajímalo řešení, jak se připojit zpátky by-passem na DS, když jeden měnič vypadne. Aby ta fáze najela prostě z DS. vím, že jednou nám ČEZ pustil do baráku pouze 1fázi a nějaké stykače - myslím že na bojler to neměly moc rády...
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2733
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od kybos »

K ručnímu přepnutí ze střídače na DS je vhodný přepinač sítí s nulovou mezipolohou. Optimální řešení je nahradit jím hlavní vypinač v domovním rozvaděči. Pak lze při jakémkoliv selhání střídače přepnout zpět na DS do konfigurace před úpravami. Nulová střední poloha poslouží jako hlavní vypinač. Ruční přepinače sítí se vyrábějí buď otočné (od ABB OT25F3C) nebo páčkové (od Tracon electric SVK3-32).
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Lucano88
Příspěvky: 205
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od Lucano88 »

to je perfektní. děkuji. ten ABB bych mohl mít i snad za pár korun.. nicméně vzhledem k tomu, že ten problém většinou nastane, když doma nikdo není, lze to řešit i nějak automaticky?
rva
Příspěvky: 3598
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od rva »

Třeba http://www.aliexpress.com/store/group/A ... 96255.html
Zatím teda používám manuální otočný přepínač s nulovou polohou, ale láká mě něco automatického a od tohoto prodejce už pár věcí ke všeobecné spokojenosti vlastním.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2414
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od volente »

To už se zde také řešilo. Já používám dva průmyslové stykače 25A s mechanickým blokováním a časová relátka s prodlevou asi 0,5s.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3369
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od marko250 »

Pozor na typ hyb. měničů,on zrovna ten s možností zapojení do kaskády na 3-f nebude za 500USD! Musí se umět nafázovat a používat to budeš muset v hybridním režimu.A s tím už začínájí komplikace kolem přetoků.Přepínání je řešeno v měniči dle stavu ,tudíš žádné jiné není potřeba.Aexpert umí jen přepínat mezi DS/FV,Victron a Studer přisosávat a kombinovat,všechny sledují nafázování vůči DS.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Lucano88
Příspěvky: 205
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od Lucano88 »

Ahoj.

Infini 4k s paralelnim zapojenim ma 3faze za 416USD kus. A 320USD posta vcetne dph a cla.
Lucano88
Příspěvky: 205
Registrován: pon srp 22, 2016 2:36 pm

Re: Zapojení HFVE (panely, napětí,...)

Příspěvek od Lucano88 »

posílám odkaz na stažení manuálu pro paralelní zapojení na 3f.

Kód: Vybrat vše

https://drive.google.com/open?id=0BwSi0sfv7nQMTW9CUVJwN3VDbDdUNGRCaF9GbEFTdlkyLVkw

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek