Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
jova
Příspěvky: 187
Registrován: ned črc 10, 2016 10:39 pm
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 15kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od jova »

To asi bude záležet na tom konkrétním relé. Třeba toho má kontakty je na 8A a to asi bude na bojler málo. https://www.elkoep.cz/hlidaci-proudove-rele---pri-52 Takže by jsi tam musel dát navíc nějaký stykač a zřejmě i časový spínač, aby to při krátkých poklesech odběru hned nereagovalo.
mirekcafa
Příspěvky: 347
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mirekcafa »

možná tohle, topná tyč má 2 Kw
https://aququ.cz/product-cze-46846-Rele ... gLLoPD_BwE
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
cipis
Příspěvky: 4454
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od cipis »

No a k tomu jeste casove rele, jak psal kolega, at se ti to neucvaka, az bude spinat treba trouba nebo cokoliv s pulsni regulaci.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
mirekcafa
Příspěvky: 347
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mirekcafa »

Jasně, škoda že to nedělají i s časovačem......kluci já mám asi všechno vyřešený...na jaře montuju :yes: :yes:
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
Uživatelský avatar
Lubik
Příspěvky: 437
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Lokalita: Praha
Bydliště: Praha

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Lubik »

Všechno se dělá
https://a.aliexpress.com/_mPz38Oo
Používám dva roky. Při překročení nastaveného proudu odpojuji topná tělesa abych odlehčil baterce.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
mirekcafa
Příspěvky: 347
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mirekcafa »

jako dobrý, je tam ale taky jen zpoždění 10s jako u těch co prodávají u nás. Potřeboval bych tak 10 minut. A to je asi ještě zpoždění než to vypne, já bych chtěl zpoždění 10 minut než to znovu zapne. Ale to budu muset řešit časovačem...
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
Soban
Příspěvky: 3520
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Soban »

Já to mám vyřešeno:

1.) jeden časový spínač https://www.elkoep.cz/multifunkcni-caso ... ove-svorky (koukám že ho zmodernizovaly já tam mám ještě šroubovací svorky.

2.) proudové relé https://www.elkoep.cz/hlidaci-proudove-rele---pri-52

3.) Jeden čínský přepínač sítí údajně na 100A - koukal jsem dovnitř a 100A bych přes to fakt nepřepínal, ale na těch 25A max je to podle mě OK.

EDIT:

Tady ukazuje jak to funguje a má tam i nějaké co mu hořely a podobně a jsou tam rozebrané takže vidíš jak je to zapojené. https://www.youtube.com/watch?v=I9haohYjyhE
Naposledy upravil(a) Soban dne stř lis 09, 2022 9:22 pm, celkem upraveno 1 x.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
FRSO
Příspěvky: 2285
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od FRSO »

Lubik píše:Všechno se dělá
https://a.aliexpress.com/_mPz38Oo
Používám dva roky. Při překročení nastaveného proudu odpojuji topná tělesa abych odlehčil baterce.
Taky je mám a fungují velmi spolehlivě za ty peníze, na těch od Elka mě vadí, že se musí provlékat ten vodič a nemůže to být v řadě s jističi, jinak jsou taky dobré.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Soban
Příspěvky: 3520
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Soban »

Nemusí se provlékat vodič jsou i bez provlékání, ale pouze na max 16A https://www.elkoep.cz/hlidaci-proudove-rele---pri-51

Mám i tento......
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
mirekcafa
Příspěvky: 347
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mirekcafa »

Soban píše:Já to mám vyřešeno:

3.) Jeden čínský přepínač sítí údajně na 100A - koukal jsem dovnitř a 100A bych přes to fakt nepřepínal, ale na těch 25A max je to podle mě OK.

EDIT:

Tady ukazuje jak to funguje a má tam i nějaké co mu hořely a podobně a jsou tam rozebrané takže vidíš jak je to zapojené. https://www.youtube.com/watch?v=I9haohYjyhE
Soban ty mi snad koukáš do počítače :D zrovna teď zjištuju jak ten přepínač maká. Mám v baráku sice tři fáze, a nulu, jenže po baráku to mám rozvedené v dvoulince v mědi. A do toho přepínače jde z každé strany fáze a nula. Ty nuly jsou průchozí? Kouknu na to video
EDIT nejsou průchozí...
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
Soban
Příspěvky: 3520
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Soban »

Nejsou průchozí, jsou tam přepínací kontakty.
Jinak já přes to N nepřepínám, mám je spojené, k měniči a zpět mám jističe co odpínají i N.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
mirekcafa
Příspěvky: 347
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mirekcafa »

Jaké máte zkušenosti s těmi čínskými přepínači? Díval jsem se na ně, jsou asi dva typy, přepínání cívkami a přepínání páček jističů motorkem, která verze může být spolehlivější?
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
Neo
Příspěvky: 262
Registrován: pát kvě 27, 2022 8:40 pm
Bydliště: naplavenina u OL.

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Neo »

Nemám ani jeden, na přepínání jsem použil dva 30A stykače umístěný v plechové bedně na půdě. Blokování cívek přes pomocné kontakty. Raději budu nonstop živit jednu cívku, protože čínské přepínače ve mně nebudí důvěru.
++
cipis
Příspěvky: 4454
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od cipis »

Jeste je lepsi dvojice s mechanickym blokovanim, jmenuje se to reverzacni rele.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
mirekcafa
Příspěvky: 347
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mirekcafa »

už jsem objednal tu čínu TOMZN, udávají 0,08 s přepnutí...
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
FrantisekCa
Příspěvky: 108
Registrován: sob zář 10, 2022 5:20 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od FrantisekCa »

Aby ten čas bol najnižší vôbec nejde. Skôr by som si dovolil tvrdiť, že nízky čas prepnutia je nebezpečný, že môže nastať situácia pripojenia oboch sústav v jeden okamih a sinusoidy sa v ten moment môžu rozchádzať.

Mňa zaujíma, že prečo v tých menicoch, kôli prepínaniu není sledovanie fázy z DS, že by bol menič synchronizované, ale takým spôsobom, aby nemohlo dôjsť k pretoku.
mirekcafa
Příspěvky: 347
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mirekcafa »

Tenhle přepínač není kvůli přetokům, dojde šťáva ze solárů nebo baterek tak přepne na síť.
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od PetrDubi »

V měničích typu Axpert samozřejmě ta synchronizace je (pokud je zapojený i vstup) a funguje to, ale pokud přepínáš 3f dům na 1f, tak ti ta synchronizace nepomůže.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Soban
Příspěvky: 3520
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Soban »

Jinak v těch čínských přepínačích jsou přepínací kontakty takže tam se nemůže potkat DS s FVE, nevím jak by to bylo možné.

Co se může stát že to nedocvakne - mechanický problém a začne hořet kontakt, a spálí se ovládací cívka která je přetížená a nerozepne koncový vypínač.

Samozřejmě že nevěřím těm kontaktům že jsou na 100A - podle mě to nevydrží dlouho, ale většina má na přívodech 25A jističe a to to podle mě snese. (Uvidíme časem)

PS. o motorových vím, ovšem netuším jak jsou spolehlivé.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od PetrDubi »

U motorových může dojít k tomu, že se ulomí plastová přepínací část na jedné straně a druhá bude fungovat dál, takže to pustí proti sobě měnič a síť a potom bude následovat pěkný ohňostroj.
Na tuhle možnost upozorňovali i při testech na YT, někomu snad ta packa i prasknula..
Takže je to nebezpečné a k tomu neskutečně pomalé..

To ty s cívkami jsou proti motorovým vrchol bezpečnosti a rychlé jsou oproti motorovým taky jako formule.

Jinak mě osobně se u toho cívkového stávalo, že při přepnutí se mi resetnul stolní počítač pokud běžel a často se vynulovaly hodiny na troubě. Od té doby co tam mám stykače OEZ není se stolním počítačem problém a hodiny na troubě se neresetovali ani jednou.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek