Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
kyocera
Příspěvky: 1269
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kyocera »

Zdravím
střídač- N ,
dovnitř žádného měniče není třeba vstupovat. Téměř každý měnič má svorky na dálkové ovládání. A když nemá
svorky, má drobný vypínač. Ten drobný vypínač na měniči není od DC silnoproudu, ale je to vypínání a zapínání
měniče signálním slaboproudým ovládání.
A k tomu co píše admin. knowhow , tedy princip si nenechávám pro sebe ale popsal jsem vždy princip ve
prospěch všech. A na realizaci se dá jít několika způsoby od počítání period, časovací obvody analogové,
časovaní i jednoduchým procesorem atd. A v minulosti jsem popsal např. na začátku princip
energetického asistenta na provoz např. kompresorové ledničky slabým nevyhovujím měničem.
Po roce a něco jsem zařízení energetický asistent zavrhnul i když bylo funkční rozdělal a dělal s
plynulým docucnutím z DS.
A tak je to vždy ,technologicky věci začínají zastarávat už když se popíší zdokumentují a vyrobí první funkční prototyp.
A když vidím realizace FV, každý si našel nějaké vlastní řešení, které
mu co nejvíce osobně vyhovuje. A každý kdo nějaké své řešení popíše může inspirovat druhé jít podobnou
nebo naopak jinou cestou.

Admin edit: Tema bylo rozdeleno, uvaha o nebezpecnosti je v novem tematu Nebezpečí číhá všude
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2579
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od tomas »

JirikT píše:slíbené foto...
Pokud to selže v těchto místech, tak lze sepnout oba kontakty různých zdrojů. Vadí mne že tam nemají jako pojistku i ovládání spouště z boku jističe jak to mají třeba vyrážecí cívky.
možnost selhání přepínače
možnost selhání přepínače
Já mám tento:
https://www.aliexpress.com/item/CXS2P-1 ... 4c4dueL7ST
Přijde mi bezpečnější v případě sepnutí obou zdrojů. Vypadá jak vačkový, ale ke kontaktům jsem se nedostal.
automatický přepínač 4P, 100A
automatický přepínač 4P, 100A
Vleze do modulárního rozvaděče, ale nemá 0 polohu, takže nevypíná jen přepíná a je tedy hodně rychlý. Pozor na to že přepnutí nabitého kondenzátoru na zdroj který má zrovna opačnou polaritu může vyrazit topičovi v elektrárně z ruk lopatu.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
kvako1
Příspěvky: 606
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kvako1 »

tomas píše:
Já mám tento:
https://www.aliexpress.com/item/CXS2P-1 ... 2P-4P-100A
Vleze do modulárního rozvaděče, ale nemá 0 polohu, takže nevypíná jen přepíná a je tedy hodně rychlý. Pozor na to že přepnutí nabitého kondenzátoru na zdroj který má zrovna opačnou polaritu může vyrazit topičovi v elektrárně z ruk lopatu.
Tomasi a maš jej už zapojenej ? ja jsem totiž taky koupil tenhle typ přepínače. ještě ale nedorazil :)
funguje ti spolehlivě ?
To stím kondenzatorem jsem nějak nepobral.... ?
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... &start=300
FVE 17kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 1160Ah cca 60kWh
kodl69
Příspěvky: 7471
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kodl69 »

vzhledem k tomu, že měnič není synchronizován se sítí, tak v okamžiku přepnutí, při kapacitní zátěži, může mít kondenzátor napětí až 310V a na vývodu z měniče v té chvíli může být -310V, to stejný platí pro přepnutí opačným směrem.

Ten přepínač s jističema - nevím, jak přesně je definováno mechanické blokování, na mejch stykačích s mech. blokováním se taky může to táhlo ulomit...
Možná bych k tomu přidal pomocný kontakty (koupil 4P i když potřebuju 3P) a ten kontakt "navíc" zapojil do ovládacího obvodu. Na druhou stranu, pokud by se třeba svařily kontakty v jističi, tak je otázka, jestli motorek má takovou sílu, že by ohnul tu páku a pak sepnul druhej jistič, příp. že se rozlomí to kovový vedení páček jističů? Snad to není do raketoplánu.
Určitě je tohle řečení lepší, než přepínací kontakt relé/stykače, s tím už mám nepěknou zkušenost...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kyocera
Příspěvky: 1269
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kyocera »

Zdravím,
vidím kodl 69 , že také přepínáte za plného výkonu. Kdybych také jen přepínal za plného
výkonu , tak bych už dávno utavil kontakty relé. Ale už jsem to psal vícekrát
já také podpětovým bistabilním relé zapínám a vypínám měnič. Ne v silnoproudém
obvodu, ale jen po dálkovém ovládání , řízení měniče.
A přepínání o lével výše je, přepínání kontaktů relé bez napětí a bez proudu. Tak jak jsem to popsal
dříve. Přepnutí musí být rychlé a bezpečné. Nesmí během toho spotřebiče
kolabovat. A jak jednoduše kontrolovat , zda kontakty se nepřipekly k sobě ?
To jsem popsal podrobně ve svém domovském vlákně. Jako vizualizace stavu kontaktů.
Na první pohled je vidět, zda je kontakt sepnutý, či rozepnutý.
Přitom do LED diody téče méně jako 200mikroA, nedá se tak mluvit o zbytečně navýšené
spotřebě naprázdno.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
kodl69
Příspěvky: 7471
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kodl69 »

Jasně, za plnýho výkonu a 3 fáze do jedné. A takovejhle domeček plnej koleček jaksi nebudu kvůli pár přepnutím za rok řešit, navíc když se vůbec nic ničemu nestane, i když je přetržka při přepnutí 2s. Pračka pere dál, myčka taky, tiskárna se nezbláznila ani když jsem jí tohle dělal při tisku, takže to nemám potřebu řešit. Věci, kterejm by přepnutí mohlo vadit, jsou připojený na DC rozvodu...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
alextccz
Příspěvky: 76
Registrován: úte led 16, 2018 2:28 pm
Lokalita: okr. Tachov
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: okr.Tachov

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od alextccz »

Zdravím, přepínání mám řešeno přes dva stykače s mechanickým a elektrickým blokováním, plus je tam zpoždění přes časová relé. Lze nastavit který zdroj je prioritní, síť zálohovaná měničem a naopak. Lze nastavit že se to v době nízkého tarifu umí samo přepnout na provoz ze sítě.
Obrázek
kvako1
Příspěvky: 606
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kvako1 »

Ja jsem právě rovnou objednal ten 4polovej.
Nějak tomu moc nerozumím. Měl jsem představu že měnič je sinchronizovanej. v mem připadě to bude axpert 5kW.
Musím to ještě nastudovat , přinejhorším to budu přepínat ručně při nějakém problemu.
Automatické přepinání by měl zajistit měnič sám , při přepnutí na bypas.. nebo se pletu ?
Ten přepínač je tam vlastně jenom pokud elektrerna jako takova kůli něčemu vypne...Alespoň tak tomu chápu, nebo se pletu ?
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... &start=300
FVE 17kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 1160Ah cca 60kWh
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od brumlaj »

Se tu zmiňuje kapacitní zátěž, ale co se jiskření týká ta induktivní je na tom ještě lépe. Tam se vygeneruje taková napěťová špička, že jiskra hoří jako při svařování obloukem. Jojo a nemálo majitelů měničů poté sypalo křemík do elektrotechnického odpadu.... A prej "nic to nevydrží", ani 350W zátěž ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Tom_007
Příspěvky: 72
Registrován: stř črc 20, 2016 4:38 pm
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1100
Kapacita baterie [kWh]: 1
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Tom_007 »

Zdravím chlapi.
Mám takový dotaz ohledně přepínání. Mám DS - hlavního rozvaděč - podružný rozvaděč sklep - podružný rozvaděč garaž (mimo dům). V tom mám udělanou malou FV. Přepinal jsem přes 4P stykač. Dvakrát mi už odešel měnič, tak chci zkusit přejit na ten čínský automat. V garáži tedy přepínám mezi FV x DS. Povedu nový kabel z měniče do rozvaděče do sklepa a tady bych to chtěl taky nějak vyřešit s FV. Otázka zní jak? Mohu použit zase čínský přepínač? Nemůže vzniknout nějaká kolize? Když budou třeba přepínat na FV oba najednou? Nemám ted na mysli možné přenesení oblouku, které snad posunu zase o něco dále použitím kompletního přepínače (vyhody a nevýhody znám). Děkuji za případné info.
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
josse
Příspěvky: 1148
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od josse »

Čím to odešlo? Chybějící mezipoloha při použití stykače?

Byl měnič a DS be fázi když k přepnutí mělo dojít?
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Tom_007
Příspěvky: 72
Registrován: stř črc 20, 2016 4:38 pm
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1100
Kapacita baterie [kWh]: 1
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Tom_007 »

josse: Nejspíš ta chybějící poloha a možnost přetáhnutí oblouku. Pokaždé to bylo způsobeno přetížením na výstupu. Poprvé jsem u toho nebyl, ale byly připojené obě fáze. Podruhé si nejsem jist, jestli vyplo napěťové relé při přetížení a pak zase zaplo a vznikla nějaká špička nebo to potlačil dotačející se motor. To je už celkem jedno.
Nicméně, pokud se budu připojovat na stejnou fázi, tak by asi nemusel být problém, ne? Pokud na jinou, tak asi problem bude....odhaduji.
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
Tom_007
Příspěvky: 72
Registrován: stř črc 20, 2016 4:38 pm
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1100
Kapacita baterie [kWh]: 1
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Tom_007 »

Prosím o pomoc. Vím, že se to tady už několikrát probíralo, ale pořád tomu ne úplně rozumím. Instaloval jsem ten automatický přepínač sítí. Z FV na DS přepíná v pohodě. Ale z DS na FV se mu nechce, jen divně bzučí. Zkoušel jsem reklamaci v číně, posílal fotky, schéma zapojení a on mi napsal, že je to ok, ať se podívám na měnič. Tak jsem proměřil a ejhle. Faze proti zemi 260V, N proti zemi 260V, Fáze proti N 230V. Co s tím? Očekával jsem tam 115V na obou stranách v nejhorším. Předem děkuji.
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
kodl69
Příspěvky: 7471
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kodl69 »

tohle neřeš. Spíš použij hlavu a logiku, co je pro tebe vlastně hlavní a co záložní zdroj. Už víš?
Pokud ano, tak ti právě došlo, že to máš sice podle popisku, ale pro správnou funkci v ostrovním systému naopak, síť je pro tebe záložní zdroj energie a měnič hlavní. Takže to máš zapojený naopak.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Tom_007
Příspěvky: 72
Registrován: stř črc 20, 2016 4:38 pm
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1100
Kapacita baterie [kWh]: 1
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Tom_007 »

Takhle to zapojené mám. FV hlavní a DS záložní. Na ruční ovládání to funguje v pořádku. Jen né ten automat. Dneska jsem zkusil DS fázi na to ovládání FV a fungovalo to, že to z DS přeskočilo na FV. Myslím že to bude tím vystupním nápětím z měniče, kde na N by mělo být 0V jako u DS. Ještě mě napadlo, dát tam ještě jedno relé, které bude napájet FV a sepne DS, které půjde na ovladací člen. Ale zase se mi nechce živit další relé. Nevíte někdo co s tím prosím?
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
kodl69
Příspěvky: 7471
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kodl69 »

A co je to za měnič, jestli to není tajný? je to čistrej sinus nebo modifikovanej? Ten přepínač napětí proti zemi nijak nekontroluje,jestli je to ten, co jsem kupoval taky. Při přepnutí celkem randál, ale jinak dobrý.
síť i měnič má samostatný přívody A1,A2 nebo B1, B2, nikde se v přepínači nepotkávají, napětí proti zemi do 1kV nemá na funkci žádnej vliv.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Tom_007
Příspěvky: 72
Registrován: stř črc 20, 2016 4:38 pm
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1100
Kapacita baterie [kWh]: 1
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Tom_007 »

Je to činský měnič s čistým sinusem. Takže tím chceš říct, že bych tedy na ovládání Fv na ten krám měl připojit L z měniče a PE? Chápu to tak správně?
Přílohy
1.jpg
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
kodl69
Příspěvky: 7471
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kodl69 »

ne, takhle to na první pohled vypadá, že je to správně. Ale pořád jsi nedal odkaz co je to za přepínač. Otázka je, jak je kouzelnicky zapojený to ovládání uvnitř přepínače.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Tom_007
Příspěvky: 72
Registrován: stř črc 20, 2016 4:38 pm
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1100
Kapacita baterie [kWh]: 1
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Tom_007 »

Tady ten https://www.aliexpress.com/item/3299263 ... 4c4dqnEmoJ No ale když jsem dal nahoru L a N z DS, tak to normálně fungovalo, tudiž bych řekl, že to je tim zapojením uvnitř měniče, že na N není 0V. Ve střídavém proudu trochu plavu. Číňan taky psal, že to je ok, když jsem mu to poslal schématicky.
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
richmach
Příspěvky: 31
Registrován: pát kvě 19, 2017 8:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od richmach »

Potýkal jsem se taky s problémem přepínání a odpravil dva měniče.Mám přez procesor hlídaný napětí (21 V vyp,26,8v zap a 31V vyp. mám NICD)Mám dvě relé.Jedno zapíná a vypíná měnič (zapíná asi 15s před přepnutím) druhé relé přepínacím dotekem přepíná DC stykačů.Problém je ale v tom,že přítahová cívka má velký proud pro překonání velké vzduchové mezery(pak je tam přídržná cívka s malým proudem).Následně při natažení se kotva odrazí a dojde k mechanickým zákmitům kotvy a kontaktů.Tam nastalo jakoby prolínání napětí z obou soustav.Vyřešil jsem to zařazením asi 5 Ohmového odprou do cívek stykačů a blokováním přez vlastní doteky.Natahování stykačů změklo a mechanické zákmity přestaly.Takto provozuji přepínání kolem dvou let a v plné zátěži.Jak bude čas připojím fotky pořízené osciloskopem z přepínání.Tušim,žeje to v rámci jedné periody.Jak se to zrovna povede.Registruji to pouze na zářivkách.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek